Komende zaterdag speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Na wederom een matige wedstrijd, ditmaal tegen Groningen, wordt het voor de Amsterdammers weer eens tijd om een dominante wedstrijd af te leveren.

Tegen Sparta is dit een uitgelezen mogelijkheid. De Spartanen moeten vechten tegen degradatie en zitten hierbij in een goede flow. De Rotterdammers staan er goed voor om volgend seizoen Eredivisie te blijven spelen. 

Ajax 

Tegen FC Groningen was het wederom hetzelfde liedje. Een zeer matige eerste helft waarin Ajax op achterstand kwam. De Amsterdammers knokte zich terug en mede door een strafschop vlak voor rust gingen de punten mee naar Amsterdam. Het is sinds midden februari iedere wedstrijd spannend.

Gelukkig voor de Ajacieden gingen ze alleen tegen Go Ahead onderuit en werden in de overige wedstrijden de volle punten behaald. Een extraatje was het gelijkspel van concurrent PSV afgelopen weekend, dat in de Grolsch Veste zich van een 3-0 achterstand terug wist te knokken naar 3-3. In deze fase van de titelrace zijn dit twee verliespunten voor de Eindhovenaren.

Ajax staat nu op vier punten voorsprong en kan zich dus twee gelijke spelen of één verliespartij permitteren. Tegen Sparta zijn drie punten het minimum en kan er mogelijk aan het doelsaldo gewerkt worden, niet dat Ajax de doelpunten nodig heeft op de ranglijst. Maar voor het gevoel wordt het zo langzamerhand noodzakelijk kwaad. Het ontbreekt al geruime tijd aan de efficiëntie, dat aan het begin van het seizoen zo dodelijk was. 

Een domper is het ontbreken van Antony, de Braziliaan heeft een enkelblessure waardoor hij de wedstrijden in april sowieso mist. Waaronder de bekerfinale tegen PSV. Als het herstel niet heel spoedig verloopt kan deze tik mogelijk het einde van het seizoen betekenen voor de vleugelaanvaller. 

Sparta

Bij de Spartanen zijn de afgelopen wedstrijden zakelijk gespeeld. Er werden minimale punten behaald. Tegen NEC en Heerenveen werden twee cruciale punten behaald. Maar dit hadden er zes kunnen zijn. Zeker afgelopen wedstrijd tegen sc Heerenveen op het Kasteel. Thy miste een penalty waardoor Sparta verzuimde op voorsprong te komen. Toen dit in de tweede helft wel het geval was, door wederom een pingel, was later de 1-1 van Sarr genoeg voor Heerenveen om 1 punt mee te nemen. Sparta staat met twee wedstrijden minder gespeeld op de zestiende positie. Blijven de Rotterdammers hier dan spelen ze nacompetitie maar de verwachting is dat Sparta zal handhaven. 

In de wedstrijd tegen Ajax kan Sparta alleen uitgaan van een stuntje. Echter is het met de huidige vorm van de Amsterdammers niet onmogelijk dat er punt(en) meegenomen worden uit de Johan Cruijff Arena. Het is namelijk wachten totdat het een keer wél fout gaat bij Ajax. 

De geschiedenis van de wedstrijd 

Ajax en Sparta zijn natuurlijk twee clubs met een enorme historie. De eerste wedstrijd werd dan ook in 1909 al gespeeld. Sparta won toen de oefenwedstrijd in Amsterdam met 1-2. In competitieverband speelden Ajax en Sparta 123 wedstrijden. Ajax won 72 wedstrijden, 25 duels werden gewonnen door Sparta en 26 wedstrijden eindigden onbeslist. De laatste keer dat Sparta in Amsterdam wist te winnen was in het seizoen 1989-1990 toen het 1-2 voor de Spartanen eindigden. Ajax kwam op voorsprong door Aron Winter maar Sandel maakte al snel de gelijkmaker. In de 71e minuut maakte Edwin Vurens de 1-2. Hierna wist Sparta nog tweemaal een gelijkspel af te dwingen. De overige wedstrijden werden gewonnen door de Amsterdammers. Geregeld met grote uitslagen. 

Wedden op Ajax-Sparta

Ajax is uiteraard de favoriet voor de overwinning komende zaterdag. De Amsterdammers vertegenwoordigen een odd van 1.08 tegenover de 30 keer je inzet die winst voor Sparta je zal opleveren. Denk je dat het een gelijkspel wordt? Dan krijg je bij Jack’s 13 keer je inzet terug. 

Geregeld is dit een wedstrijd met een grote uitslag. De afgelopen weken komen beide ploegen echter lastig tot scoren. De weddenschap beide teams scoren, minder dan 4.5 doelpunten en Ajax wint de wedstrijd betaalt 6.75 uit bij Jack’s. Voeg je daar een doelpunt van Dusan Tadic aan toe dan verhoogt dit je inzet naar dertien.  

De dertig keer je inzet die je terugkrijgt op Sparta is natuurlijk een riskante weddenschap. Op voorhand is het lastig in te schatten hoe Ajax voor de dag komt. Je kunt bijvoorbeeld, net zoals in de wedstrijd tegen Groningen, gokken dat Sparta op voorsprong weet te komen maar dat Ajax de wedstrijd alsnog wint. 

Ook interessant