Wat is de wildste droom van elke gokker? Zelf bookmaker zijn. Naarmate iemand meer ervaring opdoet met wedden, probeert hij te analyseren hoe de bookmaker denkt voordat deze bepaalde quote aanbiedt. Hierdoor wordt de relatie tussen gokker en online bookmaker een mind game.

Dankzij de introductie van de betting exchange heeft elke gokker de kans om zich als bookmaker te gedragen. Dit betekent dat ze niet alleen een bepaalde optie met hun geld kunnen steunen en hopen die te winnen, zoals gewoonlijk is bij online bookmakers. Maar dat ze zich ook tegen deze zelfde optie kunnen indekken. Ze kunnen kiezen voor een lay weddenschap die je wint als een bepaalde uitkomst juist niet wordt bevestigd.

  • Betting exchange vs. online bookmaker
  • Back weddenschap
  • Lay weddenschap
  • Alles over betting exchanges – FAQs

Betting exchange vs. online bookmaker

Laten we het volgende meteen duidelijk maken: een betting exchange is geen online bookmaker en functioneert niet hetzelfde. Het is een gok platform, een plek waar gokkers van over de hele wereld de mogelijkheid hebben om weddenschappen te matchen met bepaalde quotes.

Als een gokker €10 wil wedden op een bepaalde uitkomst (winst voor team A met een 2.50 quote), moet er een andere gokker zijn die bereid is de weddenschap te ‘matchen’ en €15 als lay in te zetten op dezelfde uitkomst.

  • Als team A wint, ontvangt de eerste gokker €25 (dat zijn €10 inzet en een nettowinst van €15).
  • Als team A niet wint, ontvangt de tweede gokker €10. Dat is gelijk aan de initiële inzet van de eerste gokker, omdat de tweede gokker de rol van bookmaker op zich nam.

Het is duidelijk dat betting exchanges geen quote makers in dienst hebben die de hoogte van de quotes bepalen. Gokkers kunnen hun weddenschappen op elke willekeurige quote plaatsen, zolang er maar een andere gokker bereid is om hun weddenschappen te matchen. 

Vanwege kleinere marges zijn de quotes op de betting exchange vaak veel scherper dan bij traditionele bookies. Je moet er echter rekening mee houden dat de aangeboden quotes nog geen commissie bevatten. De beurzen verdienen hun geld door commissie in rekening te brengen, meestal niet meer dan 5% van de nettowinst van elke weddenschap.

Hoewel alles perfect lijkt, is er één nadeel dat veel gokkers afschrikt: je kunt geen accumulator weddenschappen plaatsen. Sommige betting exchanges bieden wel multiple bets, maar dat zijn er niet veel. Dit betekent dat de gokkers die tegen parlays in willen zetten dat toch kunnen doen.

Een ander probleem waarmee je te maken kunt krijgen bij een betting exchange, is dat je in bepaalde competities mogelijk niet zoveel geld kunt winnen als je zou willen. Meestal zal de betting exchange op alle markten wat geld inzetten, dus het is moeilijk om een ​​lege optie te vinden. Vooral op wedstrijddagen. Verder zijn de quotes meestal niet zo concurrerend als bij online bookmakers.

Back weddenschap

De back weddenschap is vergelijkbaar met de traditionele weddenschappen die je normaal gesproken bij een online bookmakers zou doen. Zolang iemand geld inzet op de lay weddenschap, kun je je gewenste bedrag wedden.

Als jouw weddenschap wint, verdien je jouw inzet vermenigvuldigd met de door jou gekozen quote. Om dit type weddenschap beter te identificeren gebruiken veel betting exchanges, zoals Betfair, dezelfde lichtblauwe kleur voor hun back weddenschappen.

Lay weddenschap

Inzetten op een lay weddenschap betekent dat je handelt als de bookmaker. Met andere woorden, lay betekent het accepteren van een weddenschap die een andere gokker wil inzetten op die specifieke quote. Bij alle betting exchanges tref drie quotes op back en lay selecties. Natuurlijk kan de lay quote nooit lager zijn dan de back, anders zou het een surebet zijn.

Een lay weddenschap is alsof je zelf een weddenschap plaatst, alleen dan vanaf de andere kant. De back weddenschap wil dat team A wint. De lay weddenschap stemt ermee in om de weddenschap te matchen met de verwachting dat team A juist niet wint. Eén van de meest bekende strategieën voor het handelen in weddenschappen is om een lay weddenschap af te sluiten op gelijkspel. Tot op de dag van vandaag wordt deze optie door veel gokkers gebruikt.

De betting exchange fungeert als tussenpersoon voor de bovenstaande transacties. Het platform is noch de backer, noch de layer. De gokkers en klanten die zich aangetrokken voelen tot deze speelstijl kunnen naar eigen goeddunken fungeren als geldschieters, of layers, voor elk gewenst bedrag. De enige zorg van het betting exchange is dat de online weddenschappen op de juiste manier worden afgehandeld. Dus dat er geen misverstanden zijn over de resultaten en dat alle winnaars hun geld ontvangen.

FAQ

Wat is een lay weddenschap?

Als je inzet op een lay weddenschap, dan neem je de rol van de bookmaker op je. Je bent jouw inleg kwijt als de weddenschap gewonnen wordt door de andere partij. Als de uitkomst negatief is, dan win jij de inleg van de ander. 

Wat is een back weddenschap?

Dat is eigenlijk een reguliere weddenschap zoals je die ook doet bij een online bookmaker.

Wat is de rol van een betting exchange?

De rol van een betting exchange is vergelijkbaar met een beurs. Het is een platform waar gokkers onderling weddenschappen kunnen verhandelen. De betting exchange zet dan ook zelf geen geld in op de weddenschappen.

Hoe verdient de betting exchange zijn geld?

De betting exchange trekt een commissie af van elke transactie. Normaalgesproken ligt dit ronde 5% van de waarde van de transactie.

Ook interessant