Iedereen gaat er bij voetbal vanuit dat de thuisploeg een voordeel heeft ten opzichte van de uitspelende ploeg. Is dit wel zo?

We hebben wat internationale onderzoeken bekeken en het blijkt inderdaad zo te zijn dat de thuisploeg over het algemeen meer punten haalt dan een uit spelende ploeg.

Engels onderzoek

In Engeland heeft men alle wedstrijden sinds de oprichting van in 1888 opgerichte voetbalbond geanalyseerd. Het bleek dat 64% van alle te halen punten naar de thuisclubs gingen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er bij derby’s van ploegen uit dezelfde stad minder sprake was van thuisvoordeel. Het verschil is maar liefst 10%. Bij een derby van stadsgenoten was het puntenvoordeel dus maar 56%.

Ook werd er naar de bekercompetities gekeken en als je hierbij dezelfde puntentelling aan zou houden, kwam het percentage uit op 59,8 voor thuisploeg uit.

Bij de Europese wedstrijden zien we dezelfde trend. Gemiddeld 66% van de punten gaan naar de thuisploeg. Naarmate je verder in het toernooi kijkt, wordt het voordeel zelfs nog groter. 67.4% in de kwartfinales en zelfs 76.1% in de halve finales.

De Europese wedstrijden worden met een uit en thuiswedstrijd gespeeld en soms in een poule. Het kan zijn dat bij de return of laatste wedstrijd in een poule, de uitploeg genoeg heeft aan een kleine nederlaag. Dit kan ook de oorzaak zijn van het verschil in percentages Europees gezien.

Hoe komt het dat er thuisvoordeel is?

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben. We zetten er een paar oprij.

  1. De 12e man

    Het publiek kan met aanmoedigingen er voor zorgen dat de spelers net iets harder hun best doen. Aan de andere kant kan het publiek ook tegenwerken door te gaan fluiten als het niet echt loopt.

    Het vreemde is ook dat uit het onderzoek is gebleken dat het niet uitmaakt hoeveel publiek er is. Het gemiddelde aantal punten blijft ongeacht het aantal toeschouwers 64%

  2. Reizen van de uitploeg

    Als een ploeg een aantal uur in een bus of vliegtuig moet zitten dan komt dit niet ten goede voor de frisheid op het veld. Dit kan net het kleine voordeel zijn voor de thuisploeg.

    Misschien dat daardoor het percentage bij Europese wedstrijden hoger is voor de thuisploeg. In Europa heb je waarschijnlijk langer moeten reizen dan in de Nationale competitie.

  3. Stadion en veld

    In het eigen stadion zijn de spelers bekend met de omstandigheden. Ook het veld kan enorm van invloed zijn. Zeker in Nederland waar er veel ploegen op kunstgras spelen.

    Ook de grootte van een veld veel uitmaken. Als thuisploeg ben je bijvoorbeeld gewend aan een klein veld terwijl de tegenstander daar juist moeite mee kan hebben.

  4. De arbitrage

    De echte goede scheidsrechters staan sterk in hun schoenen. Toch zijn er veel zogenaamde thuisfluiters. Met het publiek joelend op de banken geven zij bijvoorbeeld sneller een penalty voor de thuisploeg.

  5. Het zit in de hoofden van de spelers

    Als je als speler denkt een thuisvoordeel te hebben dan gaan ze ook vaak beter presteren. Kijk naar FC Utrecht dat met een minder kwalitatief team, het Ajax thuis altijd lastig weet te maken.

Ga je wedden op voetbal dan is het thuisvoordeel dus zeker een onderdeel waar je rekening mee moet houden. De bookmakers doen dit natuurlijk ook en daarom krijg je bij twee gelijkwaardige ploegen ook altijd een iets slechtere quote voor de thuisploeg ten opzichte van de uitspelende ploeg.

FAQ

🏈 Kun je een thuisploeg ook een virtuele voorsprong geven?

Ja, bij het wedden met een handicap kun je de thuis of uitploeg een virtuele voorsprong geven.

🏈 Is de qoute voor een thuisploeg altijd het laagst?

Nee, als Emmen thuis tegen Ajax speelt zul je meer uitbetaald krijgen voor een overwinning van Emmen dan voor winst van Ajax.

🏈 Krijgt een thuisploeg minder gele kaarten?

Er is in de Engelse premier League een onderzoek geweest waaruit inderdaad blijkt dat een thuisploeg gemiddeld minder kaarten krijgt.