Het is zondagavond en gokkers van over de hele wereld beschouwen hun weddenschappen van het afgelopen weekend. Wederom verloren er nogal wat favorieten. Sommige resultaten lijken haast niet te geloven. Het is dan logisch dat veel mensen geschokt zijn. Op dit soort momenten verschijnen de eeuwenoude complottheorieën over bookmakers die wedstrijd resultaten manipuleren. 

Nee, we overdrijven niet. Bekijk na een speeldag met onverwachte resultaten gewoon de social media eens. Je zult een heleboel reacties vinden met de woorden als ‘wedstrijdmanipulatie’ en ‘valse bookies’. Het is niet dat iedereen dit echt gelooft en er zijn eigenlijk ook geen bewijzen te vinden, maar het is gewoon gemakkelijker om de schuld van een slechte resultaat aan iemand anders te geven.

De overtuiging dat bookmakers van over de hele wereld van te voren afspreken wie de lokale derby gaat winnen of bij welke wedstrijd er in blessuretijd een eigen doelpunt wordt gescoord, is erg hardnekkig onder gokkers. Het enige dat naar verluidt nodig is, is een kort telefoontje naar giganten als FC Barcelona of Bayern München. 

  • Bookmakers hoeven niet vals te spelen
  • Bookies winnen op de lange termijn
  • De coalitie tegen vervalsing
  • Wat kun je tegen wedstrijdmanipulatie doen?
  • Bookmakers manipuleren geen wedstrijden – FAQ

Bookmakers hoeven niet vals te spelen

Voor alle duidelijkheid, het is onbetwistbaar dat er wedstrijdmanipulatie plaatsvindt in sport. Net als al het andere in het leven, kan ook moraliteit voor de juiste prijs worden gekocht. Het aloude citaat over corruptie van de Romeinse Cicero geldt tot op de dag van vandaag: “Er is geen fort zo sterk dat geld het niet kan nemen”. Er is echter een enorm verschil tussen het in twijfel trekken van de algemene transparantie van voetbalresultaten en het meteen als vervalst labelen van onverwachte resultaten.

Je vraagt ​​je misschien af wat de rol is van de bookmakers. Bookmakers manipuleren wedstrijdresultaten niet, simpelweg omdat ze dat niet nodig hebben. Als het om wedden gaat, heeft de bookie haast alle troeven in de hand. De belangrijkste troef is de commissie. Zij verdienen een klein percentage op elke gemaakte weddenschap, ongeacht het resultaat. Naast deze commissie heeft een bookmaker talloze andere manieren om hun verliezen te beheren. Een bookmaker kan een weddenschap weigeren, het inzetlimiet verlagen, soorten weddenschappen verwijderen en tegen weddenschappen inzetten bij een andere bookmaker. 

Dus vraag jezelf eens af. Als jij al deze troeven in je hand had, zou je dan jouw lange termijn winst en reputatie riskeren om op korte termijn winst te halen uit een enkele wedstrijd? Ja, wij ook niet.

Bookies winnen op de lange termijn

Laten we het ook eens vanuit een ander perspectief bekijken. Volgens de wet van de grote aantallen wint de bookmaker altijd op lange termijn. Misschien draait de bookie een week of wat verlies, maar zodra de kwartaalcijfers binnenkomen zullen deze vast en zeker in het groen staan.

Een bookmaker biedt tienduizenden weddenschappen aan per dag. Een bookie geeft uiteindelijk alleen om het totale bedrag dat wordt ingezet. Hoe hoger dat is, hoe hoger de inkomsten uit de commissie. 

Dit is de reden waarom bookmakers juist proactieve rol nemen in de preventie van wedstrijdmanipulatie. Zij helpen de autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van deze delicten, door het verstrekken van de nodige cijfers.

Zodra een bookmaker ongebruikelijke activiteiten waarneemt, zullen ze details verstrekken over de bedragen die op bepaalde weddenschappen zijn geplaatst, evenals de identiteit van de betrokken personen. Bijvoorbeeld als er grote bedragen worden ingezet op een minor league wedstrijd, of als er ineens heel veel wordt ingezet op een comeback na de rust of op correcte scores.

De coalitie tegen vals spelen

De meeste bookmakers hebben zich bij een coalitie aangesloten. Ze hebben financiële experts en risicomanagers in dienst die gebruikmaken van geavanceerde software om inzet gedrag te analyseren. Zo kunnen ze beoordelen of een wedstrijd al dan niet als verdacht moet worden beschouwd.

Hoe meer details een bookmaker deelt, hoe nauwkeuriger het onderzoek zal zijn. Bovendien worden individuen die betrokken zijn bij match fixing gewoonlijk verwijderd bij een bookmaker. Zij komen op de informele ‘zwarte lijst’ te staan en zullen ook bij andere bookmakers geen account kunnen aanmaken. 

Wat kun je tegen wedstrijdmanipulatie doen?

Tenzij je zeker weet dat een wedstrijd is vervalst, is er geen manier om zeker te weten dat een wedstrijd gemanipuleerd is. Hoe naïef het ook klinkt, het is het beter om het niet te willen weten en je er geen zorgen over te maken. Hoe minder je weet over wedstrijdmanipulatie, hoe leuker en winstgevender weddenschappen zullen zijn.

Als je weddenschappen plaatst op verschillende competities en wedstrijden, is het onvermijdelijk dat je tegen onverwachte resultaten aanloopt. Soms verlies je en soms win je. Je zult nooit weten of een wedstrijd gemanipuleerd was. Het enige dat je kunt doen, is weg te blijven van competities met een slechte reputatie. 

FAQ

Komt wedstrijdmanipulatie alleen bij voetbal voor?

Nee, het kan bij alle sporten voorkomen. In de Verenigde Staten zijn er bekende voorbeelden van manipulatie van honkbal en bokswedstrijden.

Wat is de Engelse term voor wedstrijdmanipulatie?

Veel artikelen over dit onderwerp gebruiken de Engelse term match fixing.

Ook interessant