Elke gokker die gokt op sport en een beetje verstand heeft van wedden, heeft een goed begrip van het break-even punt van dit type weddenschappen. Het break-even punt voor een sport gokker is het percentage weddenschappen dat ze minimaal moeten winnen om niet te verliezen.

Het doel is natuurlijk altijd om dit aantal te overtreffen en ook echt winst te maken. Voor de standaard -110 odds heb je een winstpercentage van 52,4% nodig om break-even te geraken. Dit lijkt misschien een aardig aantal voor je, maar je kunt miljoenen verdienen met sportweddenschappen als je 54% weet te halen.

Er zit best wat wiskunde achter het break-even punt en hierdoor kun je bepalen of een keuze winstgevend is of niet.

De eenvoudige wiskunde

De Amerikaanse kansen zijn gebaseerd op een schaal waar een inzet van €100 de standaard weddenschap is. Bij negatieve odds krijg je het bedrag te zien dat nodig is om in te zetten om zo een winst van €100 te krijgen. In het eerder genoemde voorbeeld zie je -110. Dit houdt in dat je €110 moet inzetten voor een uitbetaling van €100 op een winnende inzet.

Als je positieve odds krijgt aangeboden, krijg je het bedrag dat je wint voor een inzet van €100. Als je +110 aangeboden krijgt, dan win je €110 voor een inzet van €100. Het is belangrijk om te weten hoe de kansen precies werken. Zolang je dit niet onder de knie krijgt, zul je hoogstwaarschijnlijk nooit break-even spelen met sportweddenschappen.

Een eenvoudige vergelijking

Wanneer je eerst naar de volgende eenvoudige vergelijking kijkt, 100/kans of kans/100. Dit geeft je de Amerikaanse kansen tot op het dichtstbijzijnde decimaal dat je voor je weddenschap zult terugkrijgen. Bijvoorbeeld 100/110 = 0,909 of 91%. Je wint dan 91% van de totale inzet als je deze kans geboden krijgt. Vervolgens voeg je +1 toe.

Door dit te doen, voeg je het bedrag van de inzet weer bij het totaal. Dit komt dus uit op 0,91 + 1 = 1,91. Je kunt dit nummer nemen en het vermenigvuldigen met het totaalbedrag van je inzet. Stel je voor dat je €300 inzet en wint. Je ontvangt je eerste inzet van €300 plus €273, dus 91%, van die inzet. Dit betekent dat je in totaal €573 hebt gewonnen.

52.4% – Ten slotte deel je datzelfde rendement van 1,91 op in een steekproefomvang van 100. In dit geval bijvoorbeeld 100/1,91. Dit geeft je het percentage winnende weddenschappen dat nodig is om break-even te spelen. Dit komt neer op de eerder genoemde 52,4%. Als je bijvoorbeeld 100 inzetten van €10 hebt gedaan en dus €1000 in totaal hebt ingezet. Wanneer je het uiteindelijk heel goed doet, heb je 52,4% van de geplaatste weddenschappen gewonnen.

Je kunt dan natuurlijk geen gedeeltelijke weddenschap winnen. Je krijgt dan €19,10 voor elke win. Dit brengt je totale rendement op €1.000,84. Je hebt dan eigenlijk €0.84 winst gemaakt. Wanneer het percentage op 52,3% ligt, zul je rond een euro kwijtgeraakt zijn.

Geavanceerde winstpercentages bij sportweddenschappen

Als je het bovenstaande begrijpt, snap je de basiswiskunde van het break-even effect. Het is ook goed om andere specifieke factoren te bekijken. Zo kun je nog beter begrijpen hoe je break-even kunt spelen en hoe je je gewoonten kunt personaliseren om het benodigde winstpercentage te behalen.

Bij de basiswiskunde ging het om 100 weddenschappen van €10, bij een gevorderde gokker gaat het vaak om eenheden. Het kan per gokker verschillen of deze liever met eenheden of bedragen werkt. De vergelijking is gebaseerd op het inzetten van exact dezelfde eenheid op elke wedstrijd.

Veel beginnende gokkers zal de grootte van de eenheid variëren zonder dat hier een goede redenering aan vooraf gaat. Dit is dan net of je in een achtbaan zit waarbij delen van het spoor ontbreken.

Consistent inzetten

Zelfs een kleine afwijking in de eenheid grootte kan de break-even-vergelijking enorm beïnvloeden. Stel dat je 100 inzetten doet en van de 100 is de helft €100 en de andere helft slechts €75. Je kunt dan 53% van je inzetten winnen en tegelijkertijd toch geld verliezen.

Het is belangrijk dat je consistent bent als het op je inzetten aankomt. Dit is de manier om een consistente winnaar te worden en leidt tot betere resultaten bij sportweddenschappen.

Sport gokkers zetten vaak wilde gemengde inzetten in. Dit soort gokkers heeft dan vaak lager ingezet tussen de €50 en €100 en willen dan ineens alles terug winnen door tussen de €500 en €1000 in te gaan zetten. Het resultaat is dan vaak dat je al je geld verliest. 

Het effect van de kansen op break-even punt

De hoogte van de kansen die de aanbieder hanteert, heeft ook invloed op je break-even percentage. Normaal gesproken is -110 de industriestandaard voor gespreide inzetten en over/onder inzetten.

Bookmakers zullen echter af en toe dit cijfer verminderen in plaats van de lijn te verplaatsen. De meest voorkomende is -105, en dit kleine verschil kan je benodigde winstpercentage verlagen tot 51,2%. Die verandering in het bedrag om break-even te draaien, kan je winstmarge drastisch verhogen als je in staat bent om een break-even percentage van 52,4% aan te houden.

Helaas heeft dit het tegenovergestelde effect als je op de ‘favoriet’ inzet. Je wordt plotseling geconfronteerd met een kans van -115. Om nu break-even te spelen, moet je 53,5% van de inzetten winnen.

Profiteer van -105

Je kunt duidelijk zien dat zelfs een kleine verandering in de kansen een dramatisch effect zal hebben op het winnende percentage dat nodig is om break-even te spelen. Je moet altijd goed op dit getal letten en zo vaak mogelijk profiteren van -105 wanneer mogelijk.

Veel sport gokkers hebben nog een andere belangrijke factor waarmee ze rekening moeten houden bij het berekenen van het break-even percentage. Dat is of ze ervoor kiezen om voor hun keuze te betalen.

De meeste gokkers hebben een leven waar het gokken geen deel van is. Het is misschien niet een bezigheid waar al je tijd en aandacht naar uitgaat of kan gaan. Misschien heb je de tijd niet om alles uit te zoeken om de beste keuze te maken.

Betalen voor keuzes

Voor iedereen die geen tijd heeft om echt onderzoek te doen, is er een zogeheten pick service. Met deze service wordt behoorlijk wat geld verdient. Het is een sub-industrie waarin mensen geld verdienen voor het verkopen van hun onderzoek en keuzes. Mocht je hiervan gebruik maken, zul je dit ook toe moeten voegen om te berekenen wat je nodig bent om break-even te spelen en te blijven spelen.

Het is een ideale uitkomst als je weinig tijd overhoudt, maar wel graag wilt winnen met sportweddenschappen. Om hier rekening mee te houden, hoef je alleen de kosten voor de keuze in de bestaande vergelijking in rekening te brengen. Je hoeft dus alleen het bedrag dat je voor dit onderzoek en de keuze hebt betaald af te trekken.

Pas op met zogenoemde experts

Als je niet met grote eenheden gokt, kan het betalen voor picks je winst wel snel verminderen. Als je slechts €20 per inzet inzet en een verbazingwekkend winstpercentage van 55% hebt, is het mogelijk dat je nog steeds niet break-even speelt. Het is aan de ene kant niet aan te raden om te betalen voor keuzes, al zijn er natuurlijk wel veel plekken waar dit aangeboden wordt.

Er zijn maar een paar echte experts als het op sportweddenschappen aankomt en daarom is het goed om te bekijken of het aanbod wel echt goed is. Zo voorkom je dat je erin geluisd wordt en ingaat op een winstpercentage dat niet klopt. Als je zelf goede keuzes wilt maken, zul je hiervoor toch het nodige onderzoek moeten doen.  

Winstgevend worden als sport gokker

De meeste sport gokkers houden vast aan weddenschappen op NFL-wedstrijden ten opzichte van de andere sporten. Als dat alles is wat je wilt doen, dan is het gemakkelijk om te weten wat je te winnen hebt. Je moet meer dan 52,4% van je weddenschappen winnen.

Met deze gedachte in je achterhoofd, zou je nooit een weddenschap moeten plaatsen waarvan je niet denkt dat deze een kans van meer dan 52,4% om te winnen heeft. Dit is in ieder geval een manier om een keuze voor jezelf te onderbouwen.

Conclusie

Op de vraag welk percentage je moet behalen om break-even te spelen, is het antwoord dat het verschilt per weddenschap en per sport. Het standaard antwoord en een antwoord dat in de eerste plaats zou moeten passen bij de gewoonten van de meeste gokkers, is 52,4%.

Winst maken met sportweddenschappen is moeilijk, maar je hebt altijd een kans. Al moet je wel eerst begrijpen hoe het hele wedden werkt en hoe break-even werkt. Je moet weten wat er bij komt kijken, wat er voor nodig is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit kunt verbeteren. Wanneer je hier de nodige moeite voor doet, heb je een kans om ook winsten te behalen met sportweddenschappen.

Ook interessant