Dat een rode kaart van invloed is op een wedstrijd dat moge duidelijk zijn. Ook een gele kaart kan invloed hebben op het verdedigen. Een speler met een kaart op zak zal net iets minder fel zijn.

We bekijken wat voor een effect kaarten kunnen hebben op het verloop van een wedstrijd.

De statistieken bij een rode kaart

Hoe eerder een rode kaart in de wedstrijd valt, des te groter de invloed op de wedstrijd. In 2012 was er een onderzoek in de Premier league naar de gevolgen van rode kaarten.

In 20% van de wedstrijden verloor de ploeg met een rode kaart punten in vergelijk met hoe de stand was voordat de rode kaart werd getrokken.

Was de stand gelijk bij het geven van een rode kaart, dan ging 65% van de ploegen onderuit nadat ze met 10 man verder moesten. In 30% van de wedstrijden wist de gedupeerde ploeg het gelijkspel in stand te houden. En 1 op de 20 keer wist de ploeg met een man minder er nog 3 punten uit te slepen.

Interessant is ook het gegeven dat een rode kaart ook grote invloed heeft op het aantal voor en tegendoelpunten. De scoringskansen van een ploeg met een man meer nemen bijna 65% toe.

Het moment van het vallen van een rode kaart is natuurlijk ook heel belangrijk. Een rode kaart in de 90e minuut is meestal nog wel op te vangen. Uit onderzoek is gebleken dat een ploeg die meer dan 80 minuten met een man minder speelt, anderhalf keer minder scoort dan gemiddeld.

Bij een kaart rond de 45e minuut is dit 0,85 lager en rond de 60e minuut is het gemaakte aantal doelpunten gemiddeld 0,62 lager.

Hoe zit het met de gele kaarten?

Als een speler een gele kaart heeft dan kan hij met de rem erop gaan spelen. Dit alleen al heeft invloed op een wedstrijd. De kans dat een speler rood krijgt na een gele kaart neemt met 50% toe.

Heeft een speler van ’n team een gele kaart op zak dan is de kans dat dat scheidsrechter een kaart voor de tegenstander trekt 25% groter. Het zogenaamde goedmakertje.

Invloed op het wedden

Uit het gegeven van een scheids die 25% meer kaarten geeft aan een tegenstander, kun je veel winst behalen bij het live wedden op gele kaarten.

Je kunt vooraf wedden op het aantal kaarten in een wedstrijd. Bij het live wedden kun je bij alle denkbare weddenschappen gebruik maken van het feit dat een ploeg een of meerdere rode kaarten heeft.

Ook een mooie statistiek is het feit dat een bezoekende club over het algemeen meer kaarten krijgt dan een thuisspelende ploeg.

Verder is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de scheidsrechter bij een wedstrijd. Door de statistieken van een scheidsrechter bij de hand te hebben kun je betere beslissingen nemen bij het wedden op rode en gele kaarten.

Een Bas Nijhuis in Nederland wilt graag door laten voetballen en fluit een stuk minder vaak voor een overtreding dan een collega scheidsrechter. Daar tegenover staat dat hij wel weer zeer snel geel trekt voor een speler die tegen hem durft te praten.

FAQ

⚽ Kun je op het aantal gele kaarten wedden?

Ja, je kunt wedden op het exacte aantal kaarten maar ook op een over/onder aantal kaarten weddenschap.

⚽ Wanneer wed je op geel voor een individuele speler?

Bijvoorbeeld als een speler vaak protesteert tegen een scheids. En dan bij de wedstrijden waar een scheidsrechter fluit die daar niet tegen kan. Soms wil een speler ook geel pakken als een tweeluik al beslist is. Hierdoor zou hij in een volgende ronde weer kunnen spelen.

⚽ Is de kans op kaarten in een derby groter?

Vaak wel. N.E.C. – Vitesse is vaak een kaartenfestival. Je moet er wel rekening mee houden dat de bookmakers dit ook weten