Als je bekend bent met geld investeren of een voorliefde hebt voor geschiedenis, dan heb je vast al gehoord hoe Nederlandse handelaren de 17e eeuwse wereldeconomie domineerden. Ze stonden bekend om hun risicobeheer. Ze probeerden verliezen te minimaliseren en winsten veilig te stellen door hun kapitaal over meerdere handelsschepen te spreiden.

Hoe zou je het vinden als iemand je vertelt dat je precies hetzelfde kan doen met voetbal weddenschappen? Dit droomscenario bereik je op dezelfde manier. Ook bij sport weddenschappen kan je risico beperken door je weddenschappen te spreiden. Dit is geen gemakkelijke taak, vooral de laatste jaren niet. Het wordt vooral gedaan door gokkers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.

De Dutching weddenschappen zijn niet beperkt tot het betting exchanges. De strategie kan je ook gebruiken bij online bookmakers. Het belangrijkste doel van Dutching is om je inzet te verdelen over meerdere uitkomsten van een wedstrijd. Zo garandeer je een uitbetaling, ongeacht het resultaat.

Je zou kunnen zeggen dat Dutching veel overeenkomsten vertoont met arbitrage. Maar Dutching weddenschappen worden alleen gebruikt om de meest voor de hand liggende uitkomsten van een evenement te ondersteunen, niet allemaal.

  • Van gangster tot gokker
  • Hoe werken Dutching weddenschappen?
  • Beste strategieën voor Dutching
  • Dutching in sportweddenschappen – FAQs

Van gangster tot gokker

De term Dutching komt van de Nederlander Schultz, een beruchte gangster ten tijde van de drooglegging in New York. Hij werd in 1902 als Arthur Simon Flegenheimer geboren. Hij noemde zichzelf Dutch Schultz tijdens zijn misdaad carrière. Hij was onder andere verantwoordelijk voor illegale loterijen en het manipuleren van de resultaten van de ‘Harlem racket’. 

Verder stond Schultz bekend om zijn baanbrekende manier van wedden op racecircuits. In plaats van al zijn geld op één paard in te zetten, verdeelde hij zijn inzet over twee of drie paarden. Zo wist hij bijna altijd winst te maken, ongeacht welk paard de race won. Om de kansen verder te manipuleren en zijn winsten te verhogen, plaatste hij zijn weddenschappen op het laatste moment net voordat de race begon.

Hoe werken Dutching weddenschappen?

Het principe van Dutching is eigenlijk vrij eenvoudig. Verdeel je inzet over quotes van tegengestelde opties met als doel om altijd dezelfde winst te behalen, ongeacht het resultaat. Dit betekent dat je de hoogte van de inzet bij elke selectie moet aanpassen. De inzet op hogere quotes zijn proportioneel lager dan de inzet op lagere quotes. 

Om dit te beheren, is het nodig de impliciete waarschijnlijkheid van de win kansen te bereken. Zodra je dit hebt gedaan, weet je hoeveel je moet inzetten op elke specifieke quote.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je voor een voetbalwedstrijd in wilt zetten op drie verschillende scores: 1-0 met 5.00 quote, 1-1 om 7.50 quote en 2-1 met 10.00 quote. Je initiële inzet is €100.

Zoals hierboven vermeld, is het vinden van de impliciete waarschijnlijkheid je eerste prioriteit. Dit doe je zo:

  • Impliciete kans op een 5.00 1-0 score: (1/ 5.00) * 100 = 20%
  • Impliciete kans op een 7.50 1-1 score: (1/ 7.50) * 100 = 13,33%
  • Impliciete kans op een 10.00 2-1 score: (1/ 10.00) * 100 = 10%

De tweede stap is om voor elke optie de juiste inzet te berekenen. Hiervoor gebruik je de volgende formule:

Inzet = (specifieke percentage/ totaal percentage) * totale inzet

In ons voorbeeld betekent dat je de volgende bedragen moet inzetten:

  • Inzet voor de 5.00 1-0 score: (20/ 43,33) * 100 = €46,15
  • Inzet voor de 7.50 1-1 score: (13,33/ 43,33) * 100 = €30,77
  • Inzet voor de 10.00 2-1 score: (10/ 43,33 ) * 100 = €23,08

Bij deze inzetten en quotes ben je verzekerd van een winst van €130,70, ongeacht wat de uiteindelijke score wordt

Als wiskunde niet je sterkste kant is of als je gewoon liever geen tijd besteedt aan het berekenen van de exacte bedragen die je bij elke weddenschap moet inzetten, dan hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn verschillende Dutching rekenmachines op het internet. Je vult gewoon quotes in van de weddenschappen waar je op wilt wedden en de totale inzet. 

Beste strategieën voor Dutching

Dutching is erg populair bij sportevenementen met veel inzet opties. Het ondersteunen van slechts één daarvan kan behoorlijk riskant zijn. De beste sporten voor Dutching zijn paardenraces en windhonden. Wie Dutching wil toepassen op paardenraces, hoeft alleen maar twee of drie favorieten van een bepaalde race te steunen.

Wie dat zijn zie je aan de quotes. Het is altijd veiliger om de inschattingen van bookies op te volgen. Door drie of meer opties te steunen op een race met tien paarden, is je theoretische win kans iets hoger dan 30%.

Bij wedden op paardenrennen is het ideale scenario voor Dutching dat de som van jouw selectie minimaal 50% win kans heeft.

FAQ

Is Dutching Nederlands?

Ja, het was een Nederlander die deze strategie voor het eerst toepaste op de paardenraces in New York. 

Hoe bereken je eenvoudig hoeveel je in moet zetten?

De simpelste manier is om gebruik te maken van een website die de inzet bedragen voor jou berekent. Jij vult in hoeveel je in wilt zetten en over welke quotes je dat wilt spreiden. 

Bij welke sporten kun je Dutching toepassen?

In principe kan je Dutching op alle soorten sport weddenschappen toepassen. Het is vooral erg succesvol bij paarden- en hondenraces, en voetbal. 

Is Dutching legaal?

Ja, het is volkomen legaal om op deze manier in te zetten. Sommige bookmakers houden er niet van en kunnen limieten instellen als ze ontdekken dat jij deze strategie toepast. Je kan dus beter de gebroken inzetwaardes afronden naar hele euro´s. Dat is minder verdacht.