Komende zondag nemen Ajax en Groningen het op in de tweede speelronde van de Eredivisie. Zowel Ajax als Groningen hebben het nodige om op te reflecteren vanuit de eerste speelronde. Ajax had flink wat moeite met Fortuna Sittard en FC Groningen verslikte zich in promovendus FC Volendam. Op papier heeft Ajax uiteraard het voordeel van de twijfel maar hoe Ajax voor de dag komt is nog maar afwachten. 

Ajax

Ajax ontvangt komende zondag in de Johan Cruijff Arena FC Groningen. De ploeg van Alfred Schreuder mag zich opmaken voor een pittigere tegenstander dan het Fortuna Sittard van afgelopen zaterdag. Ajax had het knap lastig met Fortuna in de eerste fase van de wedstrijd. Na rust werden Brobbey en Klaassen ingewisseld en kwam Ajax meer in de aanvallende modus.

De goals vielen uiteindelijk en na de gelijkmaker bouwden de Amsterdammers de score uit. Er moesten de nodige var-momenten worden bekeken om te concluderen of de goals wel of niet buitenspel waren. Uiteindelijk scoorde debutant Burak Yilmaz een prachtige vrije trap voor Fortuna en eindigde de wedstrijd in 2-3. 

FC Groningen

Bij de Groningers startte de ontmoeting met FC Volendam goed. Al na twee minuten scoorde Ngonge de eerste treffer. Na een halfuur maakte Strand-Larssen de tweede namens Groningen. Volendam knokte zich echter terug. Aan het einde van de eerste helft blaakte ‘het andere Oranje’ van het zelfvertrouwen. Daryl van Mieghem tekende voor de 2-1. Na rust bleef Volendam sterk. Benamar wist in de 68e minuut de 2-2 te scoren. De punten werden verdeeld. Groningen speelde bij vlagen zeer sterk maar had ook de nodige slordige momenten. 

Geschiedenis van deze wedstrijd 

De beide ploegen stonden in de geschiedenis van de Eredivisie al vaak tegenover elkaar. 124 maal troffen de beide ploegen elkaar al. Ajax won ruim 69% van de wedstrijden met 86 overwinningen. FC Groningen wist 17 maal de driepunter te pakken. 21 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. 

De laatste keer dat FC Groningen wist te winnen in Amsterdam was in 1993/1994. Groningen won de wedstrijd toen met 0-2 in de 31e speelronde, het was daarna nog even billenknijpen voor de Amsterdammers die uiteindelijk toch de 28e landstitel wonnen. Ajax eindigde dit seizoen 3 punten voor Feyenoord. 

In 2017/2018 werd de ontmoeting tussen Ajax en Groningen in de Johan Cruijff Arena ook in de tweede speelronde afgewerkt. De thuisploeg won de ontmoeting toen met 3-1. Huntelaar kopte de 1-0 binnen. Ziyech maakte de tweede. Ousmane Idrissi scoorde de 2-1 voor FC Groningen en Lasse Schöne maakte 10 minuten voor tijd de 3-1. Dit was ook de einduitslag.

Wedden op Ajax – FC Groningen 

Ajax is de favoriet voor de overwinning. Echter is er na het slippertje tegen PSV en de slechte pot tegen Fortuna Sittard niets zeker. Welke elf Schreuder op zal stellen zal de tijd moeten leren. Vanuit de fans was er onbegrip over de ontbrekende Mohammed Kudus tijdens de wedstrijd tegen Fortuna. Tadic kreeg de voorkeur boven centrumspits Brobbey. Toen Schreuder noodgedwongen, gezien de stand, moest wisselen en Brobbey bracht, liep het aanvallend direct een stuk beter. 

De keuze voor Pasveer boven Jay Gorter was begrijpelijk gezien diens wedstrijd tegen PSV. Aan de andere kant is dit een flinke deuk in het zelfvertrouwen van de jonge doelman. Ook Pasveer is niet meer de allerjongste, dus zijn de Amsterdammers nog steeds op zoek naar een nieuwe doelman. 

Bij een overwinning van de thuisploeg betaalt Toto je 1.16 uit. Een overwinning van FC Groningen levert je 14.75 per ingezette euro op. Een gelijkspel heeft een quotering van 8.3. 

Een mooie weddenschap die je bij Jack’s toe kunt passen is Ajax wint, meer dan 3.5 doelpunten en beide teams scoren voor een verdrievoudiging van je inzet. 

Als je wil wedden op doelpuntenmakers dan is er bij Ajax een arsenaal aan spelers waarop je kunt inzetten. Brobbey en Kudus staan bovenaan op het lijstje. Tadic en Bergwijn gooien ook hoge ogen. Antony was tegen Sittard duidelijk op zoek naar een treffer. Hem kun je ook meenemen in een gokje. Aan de kant van Groningen staan Strand-Larsen, Ngonge, Lundqvist en Suslov bovenaan de lijst.

Ook interessant