Wedden op de Grand Prix Duitsland

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de Grand Prix Duitsland

Wedden op de Grand Prix Duitsland

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Dat Duitsland een race- en autoland is moge meer dan Duidelijk zijn. Er liggen historische circuits in Duitsland en ook de Formule 1 historie bij onze oosterburen is gigantisch. Legendarische coureurs en teams komen uit het land waar al sinds begin 20e eeuw autoraces georganiseerd worden.

Door de voorliefde van onze oosterburen voor de autosport wordt er veel gegokt op de Formule 1 in Duitsland. Ook voor de Nederlanders is het zeker de moeite waard om een gokje te wagen op der Großer Preis von Deutschland. 

Gokken op de Grand Prix van Duitsland

Tijdens de Grand Prix van Duitsland zijn er veel verschillende mogelijkheden om een gokje op te wagen. Zo kun je inzetten op de winnaar van de race. Welk team er op het podium komt te staan. Of er een Safety Car in de wedstrijd moet worden ingezet. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden.

Tijdens de Grand Prix van Duitsland is het weer een belangrijke factor. Het komt geregeld voor dat er nattigheid op de baan ligt waardoor het een compleet andere race wordt dan tijdens de droge omstandigheden.

Sebastian Vettel reed tijdens het seizoen 2018 eenzaam op P1 tijdens de Duitse Grand Prix. Het was een periode waarin sommige coureurs naar de inters gingen terwijl andere coureurs op de full wets bleven rijden. Vettel schoof van de baan en verloor daarmee de race en analisten zeggen ook zijn kansen op het kampioenschap.    

Geschiedenis van de Duitse races

In 1907 werd de Kaiser Preis georganiseerd in de buurt van Frankfurt. Het was een race van een kleine 120 kilometer waarbij op een stratencircuit werd geracet. De race eindigde in een drama. Otto Göbel en Ludwig Faber kwamen om het leven. Het duurde tweeënhalf uur voordat de medische dienst op de plaats des onheils arriveerde. Hierna werd het Taunus circuit nooit meer gebruikt.

In 1908 werd de Prinz-Heinrich-Fahrt georganiseerd. Een Duitse variant op de Mille-Miglia die later in Italië wordt gereden. De Prinz-Heinrich-Fahrt is een 2000 kilometer lange tocht die start in Berlijn en door heel Duitsland gaat. In de jaren ‘20 wordt de ADAC Eifelrennen georganiseerd op een 33 kilometer lang bochten weggetje. Ook deze race was weer op de openbare weg.

In 1925 begint Eichler Architektenburo aan een ontwerp van een circuit waarop de nieuw ontwikkelde Duitse auto’s kunnen worden getest. Dit circuit wordt de uiteindelijke Nürburgring. 

De eerste Duitse GP’s

In 1926 wordt de eerste officieuze Duitse Grand Prix gereden. Er wordt geracet op het AVUS circuit. Twee zes kilometer lange rechte stukken aan elkaar geregen door twee scherpe hairpins maken dit circuit compleet. Rudolf Caracciola wint de eerste Grand Prix voor Mercedes. De race werd echter overschaduwd door de crash van Adolf Rosenberger waarbij drie mensen stierven.

Één jaar later verhuist de Duitse Grand Prix daarom naar de Nürburgring, omdat de AVUS baan te gevaarlijk is. Drie jaar lang wordt er op de gesamtstrecke gereden. In 1927 en 1928 wint Mercedes wederom waarbij in het laatste jaar Caracciola zijn tweede overwinning pakt. In 1929 wint voor het eerst een niet-Duitser de race. De Monegask Louis Chiron wint de Grand Prix in een Bugatti.

In 1930 wordt de race niet verreden maar in 1931 wint Caracciola zijn derde race. Ditmaal in de bolide van Auto-Union (later bekend geworden als Audi) en in 1932 wint de Duitser wederom de Grand Prix, maar nu in de Alfa Romeo.

Vanaf de jaren ‘30 wordt de race gehouden op de Nürburgring Nordschleife. De Nordschleife is 22.8 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van meer dan 300 meter, het is een prachtig circuit dwars door de bossen heen. Bij veel autoliefhebbers is dit een zeer bekende baan. Mede omdat autosport enthousiastelingen met hun eigen auto op de Nordschleife mogen racen. 

De Formule 1 

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Duitse Grand Prix opgenomen in de kalender van de FIA. In 1951 wordt officieel de eerste Formule 1 race gehouden in Duitsland. Alberto Ascari wist in de Ferrari te winnen op de Nordschleife.

Ferrari wint in 1952, en ‘53 nogmaals. In ‘53 weet Giuseppe Farina P1 op te eisen voor de Italianen. In 1954 weet Juan Manuel Fangio het goud te pakken voor Mercedes Benz. Fangio won in ‘56 en ‘57 wederom en won daarmee drie keer op rij, aangezien de Grand Prix in 1955 niet verreden werd.

Fangio won tevens met drie verschillende teams. In ‘54 voor Mercedes, in ‘56 voor Ferrari en in ‘57 voor Maserati. Tot en met 1970 wordt er gereden op de Nordschleife. Totdat in 1970 voor het eerst op de Hockenheimring wordt gereden. Jochen Rindt weet als eerste te winnen op Hockenheim.

Daarna keert het Formule 1 circus weer terug naar de Nurburgring. In 1977 gaat de Formule 1 voor een langere periode over naar de Hockenheimring. Weer is het een Oostenrijker die het spits afbijt. Niki Lauda wint de eerste editie in ‘77 voor Ferrari. Op 1985 na wordt er tot 2008 op Hockenheim gereden.

In de zeroes hebben de Duitsers dubbel feest aangezien de Grand Prix van Europa vaak op de Nürburgring wordt verreden. Zo hebben de Duitsers twee GP’s per jaar. 

Weetjes

De Grand Prix van 1935 wordt gezien als een van de meest mooie overwinningen aller tijden. Tazio Nuvolari reed in een oude Alfa Romeo tegen favoriet Manfred von Brauchitsch in een spiksplinternieuwe Mercedessen en Auto-Unions. De Duitsers waren veel sneller en waren de overduidelijke favoriet voor de overwinning.

De pit stop van Nuvolari duurde zes minuten waardoor hij een gigantische achterstand had opgebouwd. In de laatste ronde won de Alfa omdat von Brauchitsch zijn banden had versleten. Hij won van acht zilveren pijlen. En dat voor het oog van 350.000 Duitsers. Het wordt achteraf beschreven als een van de mooiste overwinningen uit de motorsport historie vanwege de underdogpositie van de Italianen. 

Het duurde meer dan zestig jaar nadat Caracciola won voordat er weer een Duitser de Duitse Grand Prix wist te winnen. Michael Schumacher won in 1995 als eerste Duitser officieel de Grote Prijs van Duitsland. In 2002, 2004 en 2006 flikte hij dit kunstje nogmaals en in 2003 won Ralf Schumacher de GP. 

Veelgestelde vragen

Is wedden op de formule 1 legaal?

Bij de TOTO kun je legaal op autosport wedden. Vanaf oktober 2021 zijn er veel meer legale aanbieders. Op onze site adverteren alleen legale bookmakers.

Bestaat een Parlay weddenschap bij de Formule 1?

Ja zeker. Parlay betekent dat je weddenschappen combineert. Je gokt bijvoorbeeld op de winnaar van de kwalificatie en deze combineer je met de winnaar van de race.

Kun je gokken dat een coureur uitvalt?

Ja, deze mogelijkheid bieden de bookmakers ook. In de tijd van Jos Verstappen had je hier veel mee kunnen verdienen. Hij had vaak pech en belandde nog al eens in de grindbak.