De Ronde van Vlaanderen
Twee weken na Milaan San Remo vormt de ronde van Vlaanderen het tweede monument van het wielerjaar. Elke 14e zondag van het jaar maakt België, maar vooral het Vlaamstalig gedeelte, zich op voor het fietsfeest. De Hoogmis, Vlaanderens mooiste en kortweg, ”de Ronde”, zijn de bekendste bijnamen van het wielerspektakel. Degene die zich de zege toe-eigent kan rekenen op onsterfelijke roem, vooral als het een Belgische renner is.
Een dag voor de profs rijden 16000 wielertoeristen hun ronde van Vlaanderen. Al maandenlang is deze toertocht volledig volgeboekt wanneer de toeristen zich melden aan de start en zich in de voetsporen wanen van de profs die een dag later starten voor de wedstrijd. Daarnaast maken vele Vlamingen van de dag een feestdag voor de buis en in het plaatselijk café, en zijn er schattingen van ruim 1 miljoen mensen die daadwerkelijk het parcours bevolken.
Jaarlijks wordt een dorp gekozen als dorp van de Ronde. Voor, tijdens en na de Ronde worden festiviteiten georganiseerd waarbij dit dorp het middelpunt vormt.
Wielrennen leent zich uitstekend voor het wedden op sport!
Historie van de ronde van Vlaanderen.
Leon van den Haute en Karel van Wijnendaele zochten in 1912, als directeur en hoofdredacteur, naar enige publiciteit voor hun juist opgerichte sportkrant de Sportwereld. In navolging van andere kranten, organiseerden zij het jaar daarop hun eigen wielerwedstrijd. Maar nooit hadden ze kunnen bedenken dat de ronde van Vlaanderen zich zo reusachtig zou gaan ontwikkelen.
Van den Haute is de organisator en van Wijnendaele neemt de publiciteit voor zijn rekening. De eerste edities zijn geen groot succes en ze ondervinden veel tegenwerking, o.a. van plaatsen van doorkomst. Van Wijnendaele schrijft lyrische verhalen en dat doet de belangstelling groeien. De eerste Wereldoorlog verhindert volgende edities, maar vanaf 1919 is er elk jaar een ronde van Vlaanderen op de kalender. Zelfs tijdens W.O II.
Van Wijnendaele bleef zijn hele leven schrijven over de wielersport en zijn “Ronde” . Vooral schreef hij over de Flandriens. De noeste simpele Vlaamse jongens die met hard werken en doorzettingsvermogen kampioen konden worden. In het vroege voorjaar, vooral bij barre weersomstandigheden, was het stoempen over de kasseien en de Flandriens konden zich op dat toneel van voren laten zien door hun karakter en doorzettingsvermogen. Van Wijnendaele kon er vervolgens zijn sportkrant mee vullen
Parcours
De heuvelzone is nu het belangrijkste deel van de ronde. Aanvankelijk bestond het parcours uit veel meer kasseienstroken. Toen deze in de loop van de jaren steeds meer verdwenen, werden de heuvels gevonden als alternatief. Vanaf 2012 is Oudenaarde de finishplaats. Rond deze plaats worden in de finale driemaal de oude Kwaremont en tweemaal de Paterberg beklommen voordat de laatste 13 km koers wordt gezet naar de finish in Oudenaarde.
Ronde van Vlaanderen in cijfers
Eerste winnaar Pol Deman
Laatste winnaar Kasper Asgreen
Meeste individuele zeges Buysse,Magni,Leman,Boonen,Cancellara en Museeuw allen 3x
Overwinningen per land Belgie 69x, Italie 11x en Nederland 11x
Meeste Nederlandse zeges Jan Raas 2x
Laatste Nederlandse zege Mathieu van der Poel in 2020.