Europees Kampioenschap 2021

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Europees Kampioenschap 2021

Europees Kampioenschap 2021

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 16 minuten

De corona pandemie maakte in 2020 een einde aan veel sportcompetities en evenementen. Ook het EK 2020 ontkwam niet aan de pandemie en kon dus niet worden gespeeld. De UEFA besloot daarom het EK voor zich uit te schuiven. In de zomer van 2021 wordt het toernooi alsnog afgewerkt. Het EK 2021 is voor veel voetballiefhebbers een uitgelezen kans om een gokje te wagen. 

Hoe werkt een weddenschap op het EK 2021?

Je kunt bij de TOTO een weddenschap voor het EK 2021 opstellen. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen voor een single bet (één weddenschap) of een combinatieweddenschap. Bij een combinatieweddenschap zijn de quoteringen hoger, maar is de winkans iets lager aangezien je meerdere weddenschappen goed dient te hebben. De TOTO heeft ook een app, je kunt binnen deze app vanaf je telefoon of tablet eenvoudig een weddenschap samenstellen en plaatsen.

Opwaarderen en uitbetalingen gaan eenvoudig via iDeal of andere online betaalmethoden. Heb je prijs, dan kun je het gewonnen geld op je rekening bijschrijven. 

Waar kun je op wedden?

Per wedstrijd zijn tientallen tot honderden verschillende opties om op te gokken., ook bij het EK 2021 Je kunt op iedere mogelijkheid binnen het voetbal een gokje wagen. Staat team A binnen 10, 20, 30 of 40 minuten op voorsprong. Krijgt team B meer dan 5.5 corners? Wat wordt de exacte uitslag in de eerste helft? Wie scoort de laatste goal? En zo zijn er nog tal van opties bij het wedden op het EK 2021. Kijk voordat je je weddenschap plaatst naar de verschillende mogelijkheden en de odds die daarbij staan. 

Wedden op Nederland

Het is natuurlijk mogelijk om op het Nederlands elftal te gokken bij het EK 2021. Oranje weet het op het internationale toernooi geregeld erg goed te doen. Denk bij een weddenschap op het Nederlands elftal aan player specials. Scoort Memphis Depay een doelpunt, geeft Frenkie de Jong een assist. Houdt Cillessen de 0?

Allerlei mogelijkheden waarop je kunt gokken op Oranje. Kijk ook hierbij weer naar de mogelijkheden. Als je niet heel zeker bent van een Nederlandse overwinning kun je ze, middels de handicap +1 of +2, op een virtuele voorsprong zetten. Denk je dat het een Nederlands doelpuntenfestijn wordt? Dan kun je -1 of -2 toepassen. Nederland moet bij de handicap -1 met 2-0 winnen om jouw voorspelling te doen laten uitkomen. Het voordeel bij deze weddenschap is dat de quotering hoger is. 

Opzet toernooi 

Het toernooi bestaat uit zes groepen waarbinnen vier landenteams spelen. Uit iedere groep gaan twee ploegen door naar de knock-out fase. Ook de vier beste nummers drie gaan naar de tweede fase van het toernooi. Dan begint de knock-out fase. Vanuit de achtste finale vallen er telkens landen af totdat er één winnaar over blijft. De poule indeling ziet er als volgt uit.

Groep A EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep A (1)
Groepsfase Wedstrijdschema Groep A (1)

Groep A bestaat uit Turkije, Italië, Wales en Zwitserland. Een lastige poule voor alle deelnemers. Italië en Turkije lijken op het oog de favorieten maar Wales en Zwitserland doen niet heel veel voor hen onder. 

Turkije

De Turken kwalificeerden zich redelijk eenvoudig vanuit groep H. Achter Frankrijk wist Turkije zich op de tweede plek te vestigen. Alleen IJsland won van Turkije, met twee overige gelijke spelen werden er zeven wedstrijden gewonnen. De topscorer van de Turken was Cenk Tosun met vijf treffers. Kaan Ayhan wist viermaal doeltreffend te zijn. De Turken zullen met spelers als Söyüncü, Erkin, Çalhanoğlu, Yazici en Yilmaz aan het toernooi deelnemen. Stuk voor stuk belangrijke spelers. 

Italië 

De Italianen weten een perfecte kwalificatie af te leveren. Tien van de tien wedstrijden werden gewonnen door de Zuid-Europeanen. In deze tien wedstrijden kregen ze maar vier tegentreffers en wisten ze er zelf 37 te maken. De 6-0 en 5-0 tegen Liechtenstein én de 9-1 tegen Armenië hielpen daar flink aan mee. Italië zal aantreden met een goede selectie, opvallend voor de Italianen is de leeftijd. Er wordt een relatief jonge selectie meegenomen naar het Europees kampioenschap, zeker voor Italiaanse begrippen. Namen als Spinazzola, Donnarumma, Tolói, Mancini en Locatelli zijn redelijk nieuw en zullen een rol gaan spelen tijdens dit EK. De verwachtingen zijn bij het Italiaanse elftal altijd hoog. Realistisch móét Italië de knock-out behalen, dan ligt het natuurlijk aan de tegenstander of er verder perspectief is. 

Italiaanse Supporters
Italiaanse Supporters


Wales 

Het elftal van Wales is zeker een goede, dat heeft het nationale elftal het afgelopen decennium bewezen. Onder leiding van vedette Gareth Bale beleeft Wales een gouden generatie. Met bondscoach Ryan Giggs probeert Wales het fantastische toernooi van 2016 te evenaren of zelfs te verbeteren. In Frankrijk behaalde Wales de halve finale. De halve finale werd verloren van Portugal, dat later het toernooi won. Of het realistisch is dat de ploeg wederom bij de beste vier gaat horen is natuurlijk te betwijfelen.  

Zwitserland

De Zwitsers zijn op papier de minste maar moet je zeker niet onderschatten. Het team staat niet voor niets op de eindfase van het toernooi. De ploeg eindigde als eerste in het kwalificatietoernooi. Zwitserland heeft een elftal dat je zeker in de gaten moet houden. Het nadelige aan deze groep is dat het heel erg goed of heel erg slecht kan aflopen. Als Zwitserland enig resultaat weet te boeken tegen Italië en of Turkije en Wales weet te verslaan ligt er misschien wel een goede derde of zelfs tweede positie in het verschiet. 

Groep B EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep B (1)
Groepsfase Wedstrijdschema Groep B

De tweede groep bestaat uit Denemarken, Finland, België en Rusland. Op papier zijn de Denen en de Belgen de favorieten voor de eerste en tweede positie. Echter heeft Rusland bewezen tijden het wereldkampioenschap in eigen land dat ze wel degelijk kunnen voetballen. Daarin behaalden ze de kwartfinale die op penalty’s verloren ging. Finland is op papier de minst favoriete ploeg. 


Denemarken 

De Denen spelen altijd zeer degelijk en kunnen gevaarlijk uit de hoek komen. De kans dat Denemarken in de knock-out terecht komt is redelijk aanwezig. De ervaren krachten van de Scandinaviërs en waar ook nog eens een geweldig middenveld bij komt kijken zorgen voor een reële mogelijkheid om in de tweede fase van het toernooi te komen. 

Finland

Finland beleeft hoe dan ook een feestje tijdens het toernooi. Het Finse nationale elftal wist zich nog nooit te kwalificeren en zal dus debuteren op een internationaal toernooi. Topscorer Jari Litmanen kreeg het ook niet voor elkaar om in zijn hoogtijdagen het Scandinavische land de kwalificatie door te loodsen. Scherpschutter Pukki lukte dit wel. Met één doelpunt minder dan Litmanen zijn alle verwachtingen dat Pukki tijdens, of vlak na het EK de Finse topscorer aller tijden gaat worden.

België

De Belgen beleven een gouden lichting. Het land had in 2018 al hoge verwachtingen voor het Wereldkampioenschap in Rusland. Daar strandde het toernooi in de halve finale. Voor dit toernooi zijn soortgelijke verwachtingen. Vedette Romelu Lukaku speelt de sterren van de hemel en de topscorer kan de lat voor de volgende generatie alleen maar hoger leggen. Ook spelers als Kevin de Bruyne, Axel Witsel, Dries Mertens doen het fantastisch. Met de zeer ervaren verdediging bestaande uit Vermaelen, Vertonghen en Alderweireld staat er een zeer sterke muur achterin. En met Courtois op goal wordt ook het doel door een van de beste keepers ter wereld verdedigd. 

Rusland

De Russen beleefden in eigen land een geweldig toernooi. Nu proberen ze het succes te evenaren. Rusland is een sterk voetballand en kende een goede kwalificatiereeks. Ook tijdens de kwalificatie zat Rusland in de groep met België. De Rode Duivels wonnen alle wedstrijden. Rusland won buiten de ontmoetingen met België ook alle kwalificatieduels. Van de Belgen verloren de Russen met 1-3 en 4-1. Voorafgaand aan het toernooi moet Rusland dus hopen op goede resultaten tegen Finland en Denemarken. 

Groep C EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep C
Groepsfase Wedstrijdschema Groep C

In Groep C vinden we Nederland, Oekraïne, Noord Macedonie en Oostenrijk. Het Nederlands elftal wordt op papier aangewezen als favoriet voor de eerste plek in de groep. Hoewel Oranje een sterke selectie heeft kent het elftal toch vaak moeizame wedstrijden tegen stugge ploegen. 

Nederland

Het Nederlands elftal wordt door sommige voetbalanalisten aangewezen als een van de favorieten voor de titel. Dat Nederland een goed elftal heeft moge meer dan duidelijk zijn. Maar er zijn ook wat zwaktes binnen Oranje. Zo is er veel discussie rondom de spitspositie, en eigenlijk de aanval in zijn totaliteit. Memphis Depay wordt vaak opgesteld als eerste spits. Maar namen als Weghorst en Dost ontbreken. Ook de positie van Ryan Babel ligt onder vuur. Achter de naam van verdediger Virgil van Dijk staat een vraagteken. De verdediger van Liverpool wordt gezien als een van de beste verdedigers ter wereld maar liep in de derby tegen Everton een gescheurde kruisband op. Door de rest van het reguliere seizoen kon een rood kruis en ook achter het Europees Kampioenschap staat nog steeds een vraagteken. Mocht Virgil het EK halen dan is de vraag natuurlijk in welke vorm. 

Oekraïne

De Oekraïners zaten tijdens de EK-Kwalificatie in een lastige poule. Onder andere Portugal en Servië namen het tegen de Oekraïners op. Van de tien kwalificatie potten wisten ze er zes te winnen en werden er twee gelijk gespeeld. Een zeer knappe prestatie wat ze de eerste plek opleverde boven Portugal. De stugge ploeg van coach Andrij Sjevtsjenko is dus een lastige dobber voor iedere tegenstander. Met zeventien doelpunten voor scoort de ploeg niet veel maar de defensieve aanpak zorgt ook voor zeer weinig tegentreffers. In de acht wedstrijden kwalificatie kregen de Oekraïners er slechts vier tegen. Alleen de Turkse en de Belgische keepers werden éénmaal minder gepasseerd. In het Italiaanse goal vielen ook maar vier doelpunten tijdens de kwalificatie. 

Noord-Macedonie

Noord-Macedonie heeft zich via een derde plek in de kwalificatiegroep weten te plaatsen voor het eindtoernooi. Dit is de eerste keer dat Macedonië op een eindtoernooi ten tonele verschijnt. De nieuwkomers wacht een zware groepsfase. Ze zijn dan ook de minst favoriete ploeg uit deze groep voor een plaatsje in de knock-out. 

Oostenrijk

De Oostenrijkers zijn recentelijk pas enigszins uitgegroeid tot een voetballand. Op het toernooi van 2008 maakten ze hun debuut. Dit kwam omdat ze het toernooi samen met buurland Zwitserland mochten organiseren. In 2016 kwam de ploeg voor het eerst via een kwalificatietoernooi op het eindtoernooi. Nu kwalificeert de ploeg zich voor de tweede maal. In 2008 en 2016 eindigde het toernooi als in de groepsfase. Ditmaal ziet het er rooskleuriger uit voor de Oostenrijkers. Tegen Noord-Macedonië wist Oostenrijk in de kwalificatie al tweemaal te winnen. Tegen Nederland en Oekraïne liggen er ook kleine kansen voor Oostenrijk. Een plekje in de knock-out is dus mogelijk. 

Groep D EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep D
Groepsfase Wedstrijdschema Groep D

Groep D is een zeer interessante poule. Engeland en Kroatië hebben de rol als favoriet voor een plek in de knock-out. Schotland en Tsjechië zijn beide twee moeilijke tegenstanders waardoor het een lastige groep is om te voorspellen. Er kunnen hier verrassingen gaan plaatsvinden. 


Engeland

De Engelsen hebben een jong fris elftal dat bruist van het talent. Van de Engelsen wordt dan ook behoorlijk wat verwacht op het toernooi. De groepsfase overleven is het minimale uitgangspunt. Afhankelijk van de tegenstanders is er van alles mogelijk. In de kwalificatie voorafgaand aan het toernooi speelden ze voortreffelijk. Zeven van de acht kwalificatie wedstrijden werden gewonnen. Alleen van Tsjechië werd de zevende wedstrijd verloren, toen waren de Engelsen echter al zeker van een ticket. 

Kroatië

De Kroaten zullen met gemengde gevoelens terugkijken naar de finale van 2018, dat was dé kans om een titel te pakken. Inmiddels zijn de vedetten van toen, waaronder Modric, Perisic en Rakitic ook twee jaar ouder geworden en begint leeftijd langzaam een groter probleem te worden. Rakitic gaf al aan te stoppen met het nationale elftal in 2019. Modric zal in september 2021 36 jaar worden en Perisic is 32. Ook Badelj, Vida, Lovren en Kalinic zijn hun dertigste levensjaar gepasseerd. Dit zal mogelijkerwijs verder in het toernooi problemen gaan op kunnen leveren. Kroatië is samen met Engeland favoriet voor een plek in de knock-out. 

Schotland

De Schotten beleven een sprookje. In een bloedstollende finale wedstrijd tegen Israël werd er besloten wie een felbegeerde ticket kreeg. 120 minuten eindigden doelpuntloos waardoor strafschoppen de uiteindelijke beslissing moest geven. Schotland blijft feilloos en schiet ze alle vijf binnen. Eran Zahavi schiet de eerste niet raak voor Israël waardoor het een lastig karwei blijkt. Schotland kwalificeert zich voor het eerst voor een eindtoernooi. Het lukte sinds 1996 niet meer om op een Europees Kampioenschap te verschijnen.

De Schotten waren door het dolle heen toen de strafschoppenreeks gewonnen werd. Op het toernooi zijn ze geen favoriet voor een plekje in de knock-outfase. Er ligt een kleine kans als Schotland van Tsjechië weet te winnen en mogelijk resultaat behaald tegen Kroatië of Engeland. Dan zouden de Schotten via een derde plek mogelijk nog naar de knock-out kunnen. 

Tsjechië

De Tsjechen zijn een redelijk vaste waarde op het Europees Kampioenschap. In de kwalificatiepoule zaten de Tsjechen samen met Engeland. Hoewel Tsjechië op P2 eindigde wonnen ze wel van hen in de thuiswedstrijd. In Groep D zijn de kaarten net iets anders geschud. Tsjechië zal haar uiterste best moeten doen wil het aanspraak maken op een plek in de volgende fase. Het is een zeer moeilijke poule waar de voordelen liggen bij Engeland en Kroatië. 

Groep E EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep E

Groep E en Groep F kunnen gerust beide onder de categorie poule des doods worden geschaard. De kwaliteiten van Spanje zijn levensgevaarlijk. Bij Zweden keert voetbalgod Zlatan Ibrahimovic terug, en de spits van AC Milan is hongerig naar succes. Bij Polen speelt zijn evenknie Robert Lewandowski. De Poolse scherpschutter schiet bij Bayern München het ene naar het andere record aan diggelen. Dan blijft Slowakije nog over, op papier de minst favoriet maar zeker een niet een ploeg om te onderschatten.


Spanje

Het Spaanse elftal leverde een prima kwalificatie af. Acht van de tien wedstrijden gewonnen en tweemaal gelijk. Allen tegen Noorwegen en groepsgenoot Zweden werden niet de volle drie punten gepakt. Spanje is licht favoriet in de groep en heeft qua naamsbekendheid natuurlijk een streepje voor. Het kan echter zomaar eens een kort toernooi worden als Zweden en Polen op dreef zijn. 

Supporters van Spanje
Supporters van Spanje

Zweden

Zlatan is terug. Zoals hij zelf op zijn instagram aankondigde; The return of God. De 39e jarige spits van AC Milan maakte tijdens het EK van 2016 bekend dat hij als international stopte. Op deze beslissing kwam Ibra terug. Hij zal ook tijdens dit EK Zweden proberen records binnen te schieten. Zweden kampt echter ook met een leeftijdsprobleem. Zlatan is bijna 40. Alle drie de keepers zijn 31 jaar. Lustig is 34, Granqvist 36, Larsson 35 en Marcus Berg 34. De Scandinaviërs maken zeker een goede kans op een plek in de knock-out maar moet daar wel flink voor gaan voetballen. 

Polen

Het Poolse elftal heeft een gigantische ster in hun midden. Robert Lewandowski wint met Bayern München alles wat er te winnen valt en is daar meer dan een belangrijk onderdeel van. Daarom verdient de speler ook veel individuele prijzen. Naast Lewandowski bestaat de selectie uit nog meer vedettes die verspreid over Europa in de mooiste competities spelen. In totaal spelen vijf spelers in de Poolse competitie de overige selectiespelers hebben een club buiten de Poolse landsgrenzen. Voor de Polen is het doel om de knock-out te halen. Dit is een lastige opgave maar moet haalbaar zijn. Vanaf de knock-outfase ligt het natuurlijk aan de tegenstander wat de kansen voor Polen zijn. 

Slowakije

Slowakije is de minst favoriete ploeg van deze poule. Echter hebben de Slowaken een zeer taai elftal. Het kan dus zomaar zijn dat de Slowaken een paar mooie wedstrijden neer gaan zetten. In 2016 behaalde de club de achtste finale alwaar Duitsland te sterk bleek. Slowakije heeft zich gekwalificeerd middels de derde plek in groep E achter Wales en Kroatië en door de halve finale van Ierland en de finale van Noord Ierland te winnen. Bij beide wedstrijden moest er worden verlengd. 

Groep F EK 2021

Groepsfase Wedstrijdschema Groep F
Groepsfase Wedstrijdschema Groep F

Groep F is de moeilijkste poule van het EK. Met grootmachten als Europees kampioen Portugal, wereldkampioen Frankrijk en ex-wereldkampioen Duitsland wordt het voor Hongarije naar alle waarschijnlijkheid een troosteloze vierde positie. Het zal dus dringen worden om de twee tickets voor de knock-out fase. Mogelijkerwijs kan de nummer drie uit de poule zich kwalificeren voor de knock-out maar dan moet wel alles meezitten. 

Hongarije

De Hongaren kunnen goed voetballen maar hebben in deze poule gigantisch pech. De term spek en bonen is hier redelijk toepasselijk. De kans dat Hongarije de groepsfase overleeft is nihil. Echter is in het voetbal niets onmogelijk. De Hongaren hebben zich namelijk ook via een onmogelijke route weten te kwalificeren. In de poule eindigde Hongarije vierde met 12 punten uit acht wedstrijden. Hongarije wist zich via de Nations League te plaatsen voor kwalificatiepoule. Daarin werd gewonnen van Bulgarije in de halve finale en werd in de finale IJsland verslagen. Op die manier kwam Hongarije aan een van de laatste tickets om op het eindtoernooi te mogen verschijnen.  


Portugal 

Portugal is regerend Europees kampioen en wil deze prijs natuurlijk maar wat graag prolongeren. Ze hebben een weergaloos elftal waar ook veel jeugd inmiddels haar plek in het eerste heeft gevonden. Joao Felix wordt gezien als de toekomst van het Portugese voetbal. Maar ook Rúben Dias, Renato Sanches, Ruben Neves, Diogo Jota en Pedro Neto zijn spelers die nog lang mee kunnen en een belangrijke rol kunnen vervullen voor de nationale elf. Cristiano Ronaldo zal naar alle waarschijnlijkheid voor de laatste maal op een EK te zien zijn. De superster van Juventus is 36 jaar geworden en de vraag is hoelang de speler houdbaar blijft. 

Duitsland

De Duitsers hebben een constante aanwas aan jong talent. Ook ditmaal weer heeft Duitsland een ijzersterke ploeg die zeker als titelkandidaat wordt ingeschat. Die Mannschaft werkt met een combinatie van jong en oud. De oudste speler van de Duitsers is Manuel Neuer, met zijn 35 jaar is hij tevens de meest ervaren speler en de captain van de selectie. Opvallend is dat veel spelers in de eigen competitie spelen. Zestien spelers spelen in de Bundesliga. Bayern München is hofleverancier met zes spelers. Voornamelijk de middenvelders zijn Bayern spelers. Het doel van het toernooi is om in de knock-out te komen. Gekscherend zullen waarschijnlijk de groepswedstrijden lastiger zijn dan eerste fase van de knock-out. Een ding is zeker bij de Duitsers, als het lekker loopt. Dan kunnen de Duitsers van iedereen winnen. 

Frankrijk 

De Fransen zijn wereldkampioen en gooien ook dit toernooi hoge ogen voor de kansen op een eventuele Europese beker. In 2016 was Frankrijk er al dichtbij, maar grepen ze net mis. Dit keer willen de Fransen wél toernooiwinst. De groepsfase met heel sterke tegenstanders kan eventuele voordelen bieden. Hierdoor ontlopen ze mogelijk Duitsland en Portugal in de eerste fase van de knock-out. Frankrijk moet echter niet te gemakkelijk denken over de groepsfase. De Duitsers en de Portugezen ruiken bloed. 

Nieuws