Home Evenementen Europees Kampioenschap Voetbal Vrouwen 2022

Europees Kampioenschap Voetbal Vrouwen 2022

Op 6 juli 2022 wordt er afgetrapt voor het Europees Kampioenschap Vrouwen. Het toernooi stond oorspronkelijk gepland voor 2021 maar werd wegens de corona pandemie één jaar uitgesteld. Op 31 juli wordt de finale gespeeld in Wembley.

banner betcity

Het is de tweede keer dat het toernooi in Engeland wordt gehouden. In 2005 kregen de Engelsen ook de organisatie in handen. Het vrouwenvoetbal heeft in de 17 jaren die volgden zowel Europees als mondiaal gigantisch veel populariteit gewonnen. Ook in Nederland zijn de meeste sceptici overtuigd van het vrouwenvoetbal. De oranjekoorts kan dit jaar zowel in de zomer als in de winter losbarsten. Komende winter mogen de heren zich namelijk bewijzen in Qatar.

Speelsteden en Stadions

Gedurende het toernooi zijn verschillende stadions in speelsteden toegewezen voor de wedstrijden. Voornamelijk in de regio rondom Manchester worden veel wedstrijden afgewerkt evenals in een straal rondom Londen. Enkel de finale zal in de hoofdstad worden afgewerkt. Op 31 juli wordt er in Wembley gespeeld. De Lioness zullen de openingswedstrijd spelen op Old Trafford.

Londen – Wembley

Met een capaciteit van 90.000 en mondiale bekendheid is Wembley Stadium qua stadions de mooiste waar gespeeld wordt dit toernooi. Dit stadion wordt dan ook enkel gebruikt voor de finale. Welke finalisten we zullen zien spelen in Wembley Stadium is dus nog even afwachten.

Brentford – Brentford Community Stadium

Het Brentford Community Stadium dat in de Premier League wordt gebruikt door Brentford is gebouwd tussen 2018 en 2020. Het biedt plaats voor ruim 17.250 toeschouwers en zal worden gebruikt in alle groepswedstrijden van Duitsland in groep B. Ook zullen twee kwartfinales worden gespeeld in het Community Stadium.

Manchester – Old Trafford & Manchester City Training Ground

Old Trafford heeft een capaciteit van 76.312 toeschouwers en wordt de Theatre of Dreams genoemd. Het stadion is meer dan een eeuw oud en ademt Engels voetbal. Het is de thuishaven van Manchester United en wordt zo nu en dan gebruikt voor het Engelse nationale elftal bij de heren. Enkel de openingswedstrijd zal worden gespeeld in Old Trafford tussen Engeland en Oostenrijk.

Ook het trainingscomplex van Manchester City wordt gebruikt voor het EK. Het is met een capaciteit van 7.000 toeschouwers het kleinste stadion waar wordt gespeeld dit toernooi. Het kan worden gezien als de thuishaven van België aangezien The Red Flames alle drie de groepswedstrijden alhier spelen. In de knock-out fase van het toernooi zien we dit stadion dan ook niet meer terug.

Leigh – Leigh Sports Village

Net buiten Manchester ligt Leigh alwaar in het Leigh Sports Village enkele wedstrijden decor zal zijn dit toernooi. Leigh Sports Village is een sportcomplex dat ook wordt gebruikt voor rugby. Het is de thuishaven voor onder andere het vrouwenteam van Manchester United. Het stadion heeft een capaciteit van 12.000 toeschouwers.

Tijdens het EK zou Nederland hier de wedstrijd tegen Rusland moeten spelen. Aangezien Rusland uitgesloten is van deelname aan dit toernooi is het de vraag of Nederland een nieuwe groepsgenoot krijgt of dat de wedstrijd komt te vervallen. Ook de twee andere groepswedstrijden van Rusland zouden hier moeten worden gespeeld. De kwartfinale tussen de winnaar van groep C en de nummer twee van groep D wordt ook in Leigh afgewerkt.

Sheffield – Bramall Lane

Bramall Lane is het oudste voetbalstadion ter wereld waar nog altijd professioneel wordt gevoetbald. Het stadion dateert uit 1855 en is de thuishaven van Sheffield United. Het stadion heeft een capaciteit van een kleine 33.000 man. Tijdens het EK zal het de thuishaven zijn van het Nederlands elftal. Twee groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zullen hier worden gespeeld. Ook de eerste halve finale zal worden gespeeld in Sheffield.

Rotherham – New York Stadium

Het New York Stadium in Rotherham zal de thuishaven worden voor Frankrijk. De drie groepswedstrijden van Les Bleus zullen hier worden gespeeld. Na de groepsfase zal het stadion nog één keer worden gebruikt voor een kwartfinale. Het relatief nieuwe stadion is de thuishaven van Rotherham United FC en heeft een capaciteit van 12.021 bezoekers.

Milton Keynes – Stadium MK

Stadium MK in Milton Keynes ten noorden van Londen is de thuishaven van Milton Keynes Dons uit de League One. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 30.000 toeschouwers en wordt tijdens het Europees Kampioenschap gebruikt voor de drie groepswedstrijden van Finland. In de knock-out fase van het toernooi zal het stadion het decor zijn van één halve finale.

Southampton – St. Mary Stadium

Ook de thuishaven van Southampton wordt gebruikt tijdens het Europees Kampioenschap. St. Mary Stadium zal voor drie groepswedstrijden uit groep A worden gebruikt. Twee wedstrijden van Oostenrijk (tegen Noorwegen en Noord-Ierland) en de wedstrijd Noord-Ierland tegen Engeland. In het St. Mary Stadium passen ruim 32.500 mensen.

Brighton – Brighton Community Stadium

Tot slot zal er ook in Brighton in het zuidoosten van Engeland worden gespeeld. Twee groepswedstrijden uit groep A, Engeland tegen Noorwegen en Oostenrijk tegen Noorwegen wordt hier gespeeld. Er zal één kwartfinale worden gespeeld in Brighton. Het Brighton Community Stadium is in 2011 geopend en heeft een capaciteit van een kleine 31.000 toeschouwers.

Groepsindeling en wedstrijdschema

Groep AGroep BGroep CGroep D
EngelandDuitslandNederlandFrankrijk
OostenrijkDenemarkenZwedenItalië
NoorwegenSpanjeZwitserlandBelgië
Noord-IerlandFinlandRusland*IJsland

*Rusland is uitgesloten van deelname aan het Europees Kampioenschap

Groep A

Engeland

De Lionesses spelen voor eigen publiek en hebben een redelijke loting. Alleen Noorwegen is op papier een vergelijkbaar team. Oostenrijk en Noord-Ierland moeten te verslaan zijn. Voor Engeland is de knock out daarom ook het minimale doel. Afhankelijk van de tegenstanders is het afwachten hoe ver ze gaan komen. Wembley halen is natuurlijk de ultieme prestatie.

Sarina Wiegman nam het stokje over van Phil Neville dat een zeer verouderde selectie naliet. Onder Wiegman heeft er al een omslag plaatsgevonden. Van de selectie dat in 2019 het WK speelde zijn er niet heel veel speelsters meer over. Onder andere Lucy Bronze, Demi Strokes, Alex Greenwood, Jill Scott, Francesca Kirby en Ellen White zijn namen die we in eerdere eindtoernooien onder Neville ook zagen spelen.

Bijna de voltallige selectie van Engeland speelt in Engelse competitie. In de eigen FA Women’s Super League is het bijna ieder seizoen spannend tot de laatste speelrondes. De verschillen tussen de teams zijn klein. In de Champions League is het verschil echter een stukje groter. De Duitsers en de Fransen komen structureel verder in de koningsklasse. In 2020 stond er met Chelsea voor het eerst een Engelse ploeg in de finale van de Champions League. Chelsea verloor van FC Barcelona.

De Lionesses speelden in het verleden zeven wedstrijden tegen Oostenrijk. Alle zeven de ontmoetingen werden gewonnen. Tegen Noorwegen werden 20 wedstrijden afgewerkt. Het is een van de weinige nationale teams waartegen Engeland een negatief record heeft. Noorwegen won 10 ontmoetingen, Engeland zeven, en drie keer eindigde het gelijk. Van Noord-Ierland werden alle tien de wedstrijden gewonnen.

Oostenrijk

De Oostenrijkers speelden in 2017 het eerste Europese Kampioenschap. Ze kwamen toen direct in de halve finale terecht. Tegen Spanje werd er nog gewonnen in de kwartfinale door penalty’s maar datzelfde scenario deed hen tegen Denemarken de das om.

De routiniers in het elftal zijn Carina Wenniger, Sarah Puntigam, Barbara Dunst, Manuela Zinsberger, Sarah Zadrazil en Nicole Billa. Billa scoorde in 7 gespeelde wedstrijden in 2022 al 10 doelpunten.

De verwachtingen voor het komende EK zijn niet al te hooggespannen. Engeland en Noorwegen zijn favoriet voor de plekken in de knock-out. Oostenrijk en Noord-Ierland zullen proberen het zo lastig mogelijk te maken.

Noorwegen

De Noorse speelsters doen mee aan het elfde Europees Kampioenschap. Ze mogen zichzelf een van de geschiedenis schrijfsters noemen aangezien er op zes van de tien gespeelde toernooien een finale werd behaald. Twee keer pakten de Noren het kampioenschap. In 2017, toen het EK in Nederland werd gehouden, behaalde de selectie voor het eerst sinds 1997 niet de knock outfase.

Noorwegen heeft een selectie waarvan de meeste speelsters in de eigen competitie, en de vedettes in het buitenland spelen. Stonsevond speelt bij Inter, Julie Blakstad speelt in Engeland bij Manchester City evenals Thorisdottir bij United, Eikeland bij Reading, Maanum bij Arsenal en Reiten bij Chelsea. Ingrid Engen en Caroline Hansen spelen bij Champions League winnaar FC Barcelona. Ada Hegerberg speelt bij Lyon en Ildhusoy schiet de goals bij PSG binnen.

Voor Noorwegen is de knock-out in deze groep een moetje. Tegen Engeland liggen de kansen met diens thuisvoordeel om het even maar tegen Oostenrijk en Noord-Ierland moet gewonnen worden. De statistieken liegen er niet om, tegen Engeland werd de helft van de ontmoetingen gewonnen. Noord-Ierland wist één van de zes wedstrijden te winnen en van Oostenrijk won Noorwegen vier van de vijf wedstrijden. De overige wedstrijd tegen Oostenrijk eindigde in een gelijkspel.

Bij Noorwegen is het gokken op doelpunten vaak geen gekke optie. Ada Hegerberg en Caroline Hansen zijn beide namelijk doelpuntenmachines.

Noord-Ierland

Noord-Ierland sluit groep A af. De Noord-Ieren spelen de rol van underdog en zijn tegen alle drie de tegenstanders de minst favoriet. Op papier ligt er alleen tegen Oostenrijk een kansje. Noorwegen en Engeland zijn een maatje te groot. Het Noord-Iers vrouwenelftal kwalificeerde zich nog nooit voor een wereldkampioenschap en maken op het Europese toernooi hun debuut. Het feit dat ze erbij zijn is voor de fans dus al een feestje waard.

De Noord-Ieren speelden de play-offs en kwamen daar met de minste punten binnen. Ze waren tweede geëindigd in de groepsfase op basis van het onderlinge resultaat tegen Wales. De tegenstander in de play-offs was Oekraïne. Met 1-2 en 2-0 werd het tweeluik beslist en kon het feestje gevierd werden. Ze hadden zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi.

Noord-Ierland beschikt over een mix van jong talent en oude vedettes die in hun nadagen dus nog kunnen genieten van een hoofdtoernooi. De routiniers bestaan uit Ashley Hutton, Julie Nelson, Marissa Callaghan, Rachel Furness en Sarah Robson. Bijna alle speelsters spelen in de Noord-Ierse competitie en enkele spelen in de Engelse competitie.

Als je een gokje op Noord-Ierland wil wagen kun je in de groepsfase een weddenschap uitbrengen op beide teams scoren. Favoriet voor de Noord-Ierse goals zijn Rachel Furness en Simone Magill.

Wedden op het EK vrouwenvoetbal

Het Europees Kampioenschap biedt talloze mogelijkheden om een gokje op te gaan wagen. Kijk goed bij de verschillende bookmakers wat er voor welke odd wordt aangeboden.

Je kunt bij het vrouwenvoetbal geregeld wedden op grote uitslagen. De krachtsverschillen liggen Europees gezien minder ver uit elkaar dan mondiaal gezien, maar er is nog genoeg marge om op grote uitslagen te wedden. Neem de burenruzie Engeland – Schotland tijdens het EK van 2017. Deze ontmoeting werd met een 6-0 overwinning door de Engelsen gewonnen. Ook in de finale werden er 6 doelpunten gemaakt.

Tevens kun je een gokje wagen op voorhand welk team je denkt dat het Europees kampioenschap gaat winnen. Met deze outright weddenschap zijn Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland zijn de favorieten voor het de toernooiwinst. Zweden en Duitsland volgen het op de voet.

Tijdens het Europees Kampioenschap kun je op iedere wedstrijd gokken, je hebt hierbij talloze opties. Denk aan uitslagen, handicaps, doelpuntenmaaksters, eventuele hattricks, voorsprongen die nog worden weggegeven en nog talloze opties. Je kunt bij sommige bookmakers ook live inzetten tijdens de wedstrijd. Dit kan zorgen voor leuke odds.

De beste bookmakers van Nederland

Bet365

100% stortingsbonus en andere leuke aanbiedingen!

Bet365 is een van de grootste bookmakers ter wereld. Je kan wedden op vrijwel alle sportwedstrijden uit de internationale competities! Lees meer

TOTO

100% stortingsbonus tot een maximum van 50 euro!

TOTO is bekend om het aanbieden van sportweddenschappen. 100% gratis weddenschap die je niet rond hoeft te spelen. Lees meer