Europees Kampioenschap Voetbal Vrouwen 2022
Op 6 juli 2022 wordt er afgetrapt voor het Europees Kampioenschap Vrouwen. Het toernooi stond oorspronkelijk gepland voor 2021 maar werd wegens de corona pandemie één jaar uitgesteld. Op 31 juli wordt de finale gespeeld in Wembley.
Het is de tweede keer dat het toernooi in Engeland wordt gehouden. In 2005 kregen de Engelsen ook de organisatie in handen. Het vrouwenvoetbal heeft in de 17 jaren die volgden zowel Europees als mondiaal gigantisch veel populariteit gewonnen. Ook in Nederland zijn de meeste sceptici overtuigd van het vrouwenvoetbal. De oranjekoorts kan dit jaar zowel in de zomer als in de winter losbarsten. Komende winter mogen de heren zich namelijk bewijzen in Qatar.
Speelsteden en Stadions
Gedurende het toernooi zijn verschillende stadions in speelsteden toegewezen voor de wedstrijden. Voornamelijk in de regio rondom Manchester worden veel wedstrijden afgewerkt evenals in een straal rondom Londen. Enkel de finale zal in de hoofdstad worden afgewerkt. Op 31 juli wordt er in Wembley gespeeld. De Lioness zullen de openingswedstrijd spelen op Old Trafford.
Londen – Wembley
Met een capaciteit van 90.000 en mondiale bekendheid is Wembley Stadium qua stadions de mooiste waar gespeeld wordt dit toernooi. Dit stadion wordt dan ook enkel gebruikt voor de finale. Welke finalisten we zullen zien spelen in Wembley Stadium is dus nog even afwachten.
Brentford – Brentford Community Stadium
Het Brentford Community Stadium dat in de Premier League wordt gebruikt door Brentford is gebouwd tussen 2018 en 2020. Het biedt plaats voor ruim 17.250 toeschouwers en zal worden gebruikt in alle groepswedstrijden van Duitsland in groep B. Ook zullen twee kwartfinales worden gespeeld in het Community Stadium.
Manchester – Old Trafford & Manchester City Training Ground
Old Trafford heeft een capaciteit van 76.312 toeschouwers en wordt de Theatre of Dreams genoemd. Het stadion is meer dan een eeuw oud en ademt Engels voetbal. Het is de thuishaven van Manchester United en wordt zo nu en dan gebruikt voor het Engelse nationale elftal bij de heren. Enkel de openingswedstrijd zal worden gespeeld in Old Trafford tussen Engeland en Oostenrijk.
Ook het trainingscomplex van Manchester City wordt gebruikt voor het EK. Het is met een capaciteit van 7.000 toeschouwers het kleinste stadion waar wordt gespeeld dit toernooi. Het kan worden gezien als de thuishaven van België aangezien The Red Flames alle drie de groepswedstrijden alhier spelen. In de knock-out fase van het toernooi zien we dit stadion dan ook niet meer terug.
Leigh – Leigh Sports Village
Net buiten Manchester ligt Leigh alwaar in het Leigh Sports Village enkele wedstrijden decor zal zijn dit toernooi. Leigh Sports Village is een sportcomplex dat ook wordt gebruikt voor rugby. Het is de thuishaven voor onder andere het vrouwenteam van Manchester United. Het stadion heeft een capaciteit van 12.000 toeschouwers.
Tijdens het EK zou Nederland hier de wedstrijd tegen Rusland moeten spelen. Aangezien Rusland uitgesloten is van deelname aan dit toernooi is het de vraag of Nederland een nieuwe groepsgenoot krijgt of dat de wedstrijd komt te vervallen. Ook de twee andere groepswedstrijden van Rusland zouden hier moeten worden gespeeld. De kwartfinale tussen de winnaar van groep C en de nummer twee van groep D wordt ook in Leigh afgewerkt.
Sheffield – Bramall Lane
Bramall Lane is het oudste voetbalstadion ter wereld waar nog altijd professioneel wordt gevoetbald. Het stadion dateert uit 1855 en is de thuishaven van Sheffield United. Het stadion heeft een capaciteit van een kleine 33.000 man. Tijdens het EK zal het de thuishaven zijn van het Nederlands elftal. Twee groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zullen hier worden gespeeld. Ook de eerste halve finale zal worden gespeeld in Sheffield.
Rotherham – New York Stadium
Het New York Stadium in Rotherham zal de thuishaven worden voor Frankrijk. De drie groepswedstrijden van Les Bleus zullen hier worden gespeeld. Na de groepsfase zal het stadion nog één keer worden gebruikt voor een kwartfinale. Het relatief nieuwe stadion is de thuishaven van Rotherham United FC en heeft een capaciteit van 12.021 bezoekers.
Milton Keynes – Stadium MK
Stadium MK in Milton Keynes ten noorden van Londen is de thuishaven van Milton Keynes Dons uit de League One. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 30.000 toeschouwers en wordt tijdens het Europees Kampioenschap gebruikt voor de drie groepswedstrijden van Finland. In de knock-out fase van het toernooi zal het stadion het decor zijn van één halve finale.
Southampton – St. Mary Stadium
Ook de thuishaven van Southampton wordt gebruikt tijdens het Europees Kampioenschap. St. Mary Stadium zal voor drie groepswedstrijden uit groep A worden gebruikt. Twee wedstrijden van Oostenrijk (tegen Noorwegen en Noord-Ierland) en de wedstrijd Noord-Ierland tegen Engeland. In het St. Mary Stadium passen ruim 32.500 mensen.
Brighton – Brighton Community Stadium
Tot slot zal er ook in Brighton in het zuidoosten van Engeland worden gespeeld. Twee groepswedstrijden uit groep A, Engeland tegen Noorwegen en Oostenrijk tegen Noorwegen wordt hier gespeeld. Er zal één kwartfinale worden gespeeld in Brighton. Het Brighton Community Stadium is in 2011 geopend en heeft een capaciteit van een kleine 31.000 toeschouwers.
Groepsindeling en wedstrijdschema
Groep A | Groep B | Groep C | Groep D |
Engeland | Duitsland | Nederland | Frankrijk |
Oostenrijk | Denemarken | Zweden | Italië |
Noorwegen | Spanje | Zwitserland | België |
Noord-Ierland | Finland | Rusland* | IJsland |
*Rusland is uitgesloten van deelname aan het Europees Kampioenschap
Groep A
Engeland
De Lionesses spelen voor eigen publiek en hebben een redelijke loting. Alleen Noorwegen is op papier een vergelijkbaar team. Oostenrijk en Noord-Ierland moeten te verslaan zijn. Voor Engeland is de knock out daarom ook het minimale doel. Afhankelijk van de tegenstanders is het afwachten hoe ver ze gaan komen. Wembley halen is natuurlijk de ultieme prestatie.
Sarina Wiegman nam het stokje over van Phil Neville dat een zeer verouderde selectie naliet. Onder Wiegman heeft er al een omslag plaatsgevonden. Van de selectie dat in 2019 het WK speelde zijn er niet heel veel speelsters meer over. Onder andere Lucy Bronze, Demi Strokes, Alex Greenwood, Jill Scott, Francesca Kirby en Ellen White zijn namen die we in eerdere eindtoernooien onder Neville ook zagen spelen.
Bijna de voltallige selectie van Engeland speelt in Engelse competitie. In de eigen FA Women’s Super League is het bijna ieder seizoen spannend tot de laatste speelrondes. De verschillen tussen de teams zijn klein. In de Champions League is het verschil echter een stukje groter. De Duitsers en de Fransen komen structureel verder in de koningsklasse. In 2020 stond er met Chelsea voor het eerst een Engelse ploeg in de finale van de Champions League. Chelsea verloor van FC Barcelona.
De Lionesses speelden in het verleden zeven wedstrijden tegen Oostenrijk. Alle zeven de ontmoetingen werden gewonnen. Tegen Noorwegen werden 20 wedstrijden afgewerkt. Het is een van de weinige nationale teams waartegen Engeland een negatief record heeft. Noorwegen won 10 ontmoetingen, Engeland zeven, en drie keer eindigde het gelijk. Van Noord-Ierland werden alle tien de wedstrijden gewonnen.
Oostenrijk
De Oostenrijkers speelden in 2017 het eerste Europese Kampioenschap. Ze kwamen toen direct in de halve finale terecht. Tegen Spanje werd er nog gewonnen in de kwartfinale door penalty’s maar datzelfde scenario deed hen tegen Denemarken de das om.
De routiniers in het elftal zijn Carina Wenniger, Sarah Puntigam, Barbara Dunst, Manuela Zinsberger, Sarah Zadrazil en Nicole Billa. Billa scoorde in 7 gespeelde wedstrijden in 2022 al 10 doelpunten.
De verwachtingen voor het komende EK zijn niet al te hooggespannen. Engeland en Noorwegen zijn favoriet voor de plekken in de knock-out. Oostenrijk en Noord-Ierland zullen proberen het zo lastig mogelijk te maken.
Noorwegen
De Noorse speelsters doen mee aan het elfde Europees Kampioenschap. Ze mogen zichzelf een van de geschiedenis schrijfsters noemen aangezien er op zes van de tien gespeelde toernooien een finale werd behaald. Twee keer pakten de Noren het kampioenschap. In 2017, toen het EK in Nederland werd gehouden, behaalde de selectie voor het eerst sinds 1997 niet de knock outfase.
Noorwegen heeft een selectie waarvan de meeste speelsters in de eigen competitie, en de vedettes in het buitenland spelen. Stonsevond speelt bij Inter, Julie Blakstad speelt in Engeland bij Manchester City evenals Thorisdottir bij United, Eikeland bij Reading, Maanum bij Arsenal en Reiten bij Chelsea. Ingrid Engen en Caroline Hansen spelen bij Champions League winnaar FC Barcelona. Ada Hegerberg speelt bij Lyon en Ildhusoy schiet de goals bij PSG binnen.
Voor Noorwegen is de knock-out in deze groep een moetje. Tegen Engeland liggen de kansen met diens thuisvoordeel om het even maar tegen Oostenrijk en Noord-Ierland moet gewonnen worden. De statistieken liegen er niet om, tegen Engeland werd de helft van de ontmoetingen gewonnen. Noord-Ierland wist één van de zes wedstrijden te winnen en van Oostenrijk won Noorwegen vier van de vijf wedstrijden. De overige wedstrijd tegen Oostenrijk eindigde in een gelijkspel.
Bij Noorwegen is het gokken op doelpunten vaak geen gekke optie. Ada Hegerberg en Caroline Hansen zijn beide namelijk doelpuntenmachines.
Noord-Ierland
Noord-Ierland sluit groep A af. De Noord-Ieren spelen de rol van underdog en zijn tegen alle drie de tegenstanders de minst favoriet. Op papier ligt er alleen tegen Oostenrijk een kansje. Noorwegen en Engeland zijn een maatje te groot. Het Noord-Iers vrouwenelftal kwalificeerde zich nog nooit voor een wereldkampioenschap en maken op het Europese toernooi hun debuut. Het feit dat ze erbij zijn is voor de fans dus al een feestje waard.
De Noord-Ieren speelden de play-offs en kwamen daar met de minste punten binnen. Ze waren tweede geëindigd in de groepsfase op basis van het onderlinge resultaat tegen Wales. De tegenstander in de play-offs was Oekraïne. Met 1-2 en 2-0 werd het tweeluik beslist en kon het feestje gevierd werden. Ze hadden zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi.
Noord-Ierland beschikt over een mix van jong talent en oude vedettes die in hun nadagen dus nog kunnen genieten van een hoofdtoernooi. De routiniers bestaan uit Ashley Hutton, Julie Nelson, Marissa Callaghan, Rachel Furness en Sarah Robson. Bijna alle speelsters spelen in de Noord-Ierse competitie en enkele spelen in de Engelse competitie.
Als je een gokje op Noord-Ierland wil wagen kun je in de groepsfase een weddenschap uitbrengen op beide teams scoren. Favoriet voor de Noord-Ierse goals zijn Rachel Furness en Simone Magill.
Groep B
Duitsland
Zijn de gloriedagen van het Duitse damesvoetbal voorbij? De Duitsers waren er al heel vroeg bij met het damesvoetbal. De Duitse Bundesliga behoort ook tot een van de grootste competities ter wereld. Van de tien deelnames aan het Europees kampioenschap werden slechts twee toernooien niet winnend afgesloten. Acht maal werden onze oosterburen Europees Kampioen. In 2003 en 2007 werden ze ook nog wereldkampioen en in 2016 werd de eerste Olympische titel gewonnen. De afgelopen tijd is de dominantie van onze oosterburen echter afgenomen. De Duitsers eindigden 2021 op één derde plek op de FIFA Wereldranglijst.
Het moet echter ook niet té somber bekeken worden. De Duitsers hebben altijd een vechtlustige selectie die tegenstanders zoek kan spelen. Ook voor dit EK hebben de Duitsers weer een goede selectie. Martina Voss-Tecklenburg beschikt over ervaren routiniers als speelsters die voor het eerst aan een internationaal toernooi deelnemen. Bijna alle speelsters spelen in de Duitse Bundesliga. Merle Frohms, Jule Brand, Marina Hegering, Kathrin-Julia Hendrich, Lena Lattwein, Lena Oberdorf, Felicitas Rauch, Svenja Huth en Tabea Wassmuth speelden in de kampioensploeg van VfL Wolfsburg. Wolfsburg kwam op clubniveau tot de halve finale van de Women’s Champions League.
Voor het komende Europese Kampioenschap zijn de Duitsers samen met Spanje in groep B de favorieten voor de posities in de knock-out fase. Duitsland zal azen op een finaleplaats, al is de concurrentie een stuk sterker geworden dan in de afgelopen Europese kampioenschappen.
Denemarken
Het Deense nationale elftal is er uiteraard bij. De finalist en tegenstander van de Oranje Leeuwinnen in de finale van 2017 zit in een moeilijke groep samen met Duitsland en Spanje. De finaleplaats in 2017 was tevens de beste prestatie aller tijden op een internationaal toernooi.
De Denen hebben een respectievelijk ervaren selectie met veel speelsters die in 2017 ook meededen. Namen als Pernille Harder (29), Nadia Nadim (34), Sanne Troelsgaard (33), Sofie Junge Pedersen (30) en Katrine Veje (30). De meeste Deense speelsters spelen over de grens. Italië, Engeland en Spanje zijn de voornaamste bestemmingen van de speelsters.
Spanje
De Spaanse dames spelen de rol van serieuze underdog in deze editie van het Europees Kampioenschap. De Spanjaarden zitten in een moeilijke groep samen met Duitsland en Denemarken.
De 32 jarige Jenifer Hermoso neemt het Spaanse team als aanvoerster op sleeptouw. Met Barcelona werd ze dit seizoen ongeslagen kampioen. Van de dertig competitiewedstrijden werden er dertig gewonnen. Het doelsaldo eindigde in 159 doelpunten vóór en elf tegentreffers.
Naast Hermoso spelen ook teamgenoten Alexia Putellas, Vicky Losada, Patri, Mariona, Gemma Gili, Aitana, Pereira, Marta Torrejon, Maria Leon, Leila, Barbara en Sandra Panos bij het nationale elftal. Barca is dus oververtegenwoordigt. De Catalaanse kwamen dit seizoen tot de finale van de Champions League. Daar moesten ze hun meerdere erkennen aan Olympique Lyon.
Finland
Finland is in groep B de ploeg waar het minste van wordt verwacht. Finland moet het hebben van een stunt. Dat kan één wedstrijd goed gaan maar de kans dat we hen in de knock-out fase terugzien is zeer klein. Mocht je een gokje willen wagen op Finland dan is het verstandig om te wedden met een handicap. Hiermee zet je Finland op voorsprong waardoor je je kansen op een succesvolle weddenschap vergroot.
De Finnen speelden in het verleden al tien keer eerder tegen Duitsland. Negen ontmoetingen gingen verloren en één keer wist Finland te winnen. Tegen Spanje soortgelijke cijfers. Vijf van de zeven wedstrijden verloren en twee gelijke spelen. Tegen Denemarken werd 21 maal eerder gespeeld. Vier keer werd er gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en dertien keer ging de ontmoeting tussen de Scandinavische landen verloren.
Groep C
Nederland
Het Nederlands elftal is er uiteraard weer bij komende zomer. In Engeland mogen de Oranje Leeuwinnen de Europese titel uit 2017 verdedigen. Een evenaring van de prestatie in eigen land wordt een loodzware opgave. Maar Mark Parsons, de opvolger van Sarina Wiegman, heeft een zeer ervaren selectie onder zijn hoede. De Oranje Leeuwinnen zijn één van de outsiders die kans maken op de titel. De groepsfase moet overleefd worden. Hierin is Nederland, samen met Zweden, favoriet. Enkel tegen Zweden heeft Nederland een negatief record.
Van Portugal werden zes van de zeven gespeelde wedstrijden gewonnen. Tegen Zwitserland speelde Nederland 24 maal. Zestien gewonnen wedstrijden, zes gelijke spelen en twee keer verloren. Tegen Zweden werden 23 ontmoetingen afgewerkt. Tien wedstrijden werden verloren, zeven keer won Nederland en zes wedstrijden eindigden in een gelijkspel.
De selectie bestaat uit een berg routiniers aangevuld met jong talent. Van Veenendaal, van der Gragt, Janssen, van Dongen, Spitse, van de Donk, Groenen, Roord, Martens, Miedema en Beerensteyn vormen het blok ervaring. Van Domselaar, Lorsheijd, Casparij, Olieslagers, Dijkstra, Egurrola, Brugts en Leuchter zijn nieuwe aanstormende talenten in Oranje.
Zweden
De Zweedse dames kennen een roemrijke geschiedenis in het Europees Kampioenschap. Het allereerste Europese Kampioenschap, dat werd georganiseerd in Zweden en Engeland, werd gewonnen. Dat was in 1984. Daarna werden er drie keer zilveren medailles gewonnen en vier bronzen. In 2009 en 2017 behaalde Zweden, slechts, de kwartfinale. Dit is de slechtste prestatie uit de Europese geschiedenis. Het waren Martens en Miedema die de Zweden de das om deden. Ze zijn uit op revenge.
Samen met Nederland zijn de Zweden favoriet voor de groepswinst. Daarna zal de loting moeten bepalen hoever de Zweden gaan komen. Het Zweedse elftal zit in hetzelfde schuitje als de Nederlanders. Ze hebben een gigantisch ervaren elftal met flink wat speelsters die meer dan een decennium terug het debuut maakten. Dit kan verderop in het toernooi natuurlijk parten gaan spelen met betrekking tot het uithoudingsvermogen. Er is een 50/50 mix waar de speelsters spelen. Ongeveer de helft speelt in de eigen Zweedse competitie, BK Häcken en Rosengard zijn hofleverancier, de andere helft speelt in het buitenland waar voornamelijk de Engelse competitie populair is.
Zwitserland
De Zwitsers zitten in een moeilijke groep. Ze zijn de minst favoriet in de groep. De ploeg van Nils Nilsen kwalificeerde zich voor het eerst in 2017. Ze kwamen daar niet verder dan de derde plek in de groep, net boven IJsland. Dat is ook de enige ploeg waartegen gewonnen werd. Van Oostenrijk en Frankrijk werd verloren. Ook op het wereldtoneel maakte Zwitserland pas in 2015 haar debuut. Ze wonnen in de groep met 10-1 van Ecuador en kwam hierdoor als één van de beste nummers drie in de play offs. Canada won toen met 1-0. De beste prestatie aller tijden van de Zwitsers.
Tegen Nederland, Zweden delven ze het onderspit. Tegen Portugal hebben ze de meeste kans op een overwinning. Dat is ook de wedstrijd waar ze het van moeten hebben. Echter is de kans dat we hen in de knock-outfase terugzien zeer gering. Tegen Nederland en Zweden lijken ze op papier verre van opgewassen.
Portugal
De Portugezen kennen qua mannen voetbal natuurlijk een roemrijke geschiedenis. Het damesvoetbal daarentegen is achtergesteld. Nog nooit wist Portugal zich te kwalificeren voor een wereldkampioenschap en op het Europese Kampioenschap maakten de Portugezen pas vijf jaar geleden het debuut. In het EK in Nederland zaten ze in de groep samen met Engeland, buurland Spanje en Schotland. Portugal eindigde onderaan in groep D maar had een gelijk aantal punten als de nummer 2. Één wedstrijd werd er gewonnen. De meeste speelsters uit het nationale elftal spelen in de eigen competitie. Er zijn slechts een handjevol speelsters die in het buitenland spelen.
Er liggen hele kleine kansen in de groep met Nederland en Zweden, zij zullen om de koppositie strijden. Tussen Zwitserland en Portugal zal het gaan om de derde plek.
Als je van plan bent in te zetten op Portugal, ga dan voor een handicap waarmee je de Portugezen op voorsprong zet. Hiermee vergroot je de kans van slagen. Je kunt ook een weddenschap aangaan dat beide teams tot scoren komen.
Groep D
Frankrijk
De Franse dames zitten in de lift. De resultaten zijn in het afgelopen decennium een stuk verbeterd waardoor de positie op de FIFA Wereldranglijst ook top is. In 2009 stonden ze nog op de negende positie en op dit moment is het de derde stek waarop de Fransen staan.
Frankrijk kent een aantal topspeelsters die ook in 2017 al schitterden. Denk hierbij aan Wendie Renard, Amandine Henry en Eugénie Le Sommer. Frankrijk kwam in 2017 tot aan de kwartfinales. Daar werden ze in de kwartfinale door Engeland uitgeschakeld. Het wereldkampioenschap twee jaar later mochten ze zelf organiseren. Een enorme boost voor het vrouwenvoetbal in Frankrijk, dat sowieso al immens populair is. Ook bij het WK in eigen land was de kwartfinale het eindstation. De Verenigde Staten wonnen de ontmoeting met 1-2.
Frankrijk is de favoriet in groep D. De verwachtingen zijn groot. De nummer drie van de wereld moet in principe zonder kleerscheuren de groepsfase overleven. Het kan zomaar eens zijn dat Frankrijk Nederland treft in de kwartfinale. De winnaar van Groep C speelt tegen de nummer 2 van groep D en vise-versa. Het kan een zeer interessante ontmoeting worden.
In de groepsfase zal het meeste worden uitgekeken naar de ontmoetingen met buurlanden Italië en België. Tegen Italië werden zes van de vijftien wedstrijden gewonnen. Vijf keer wonnen de Italianen en vier keer eindigde het in een gelijkspel. Van de Belgen werden zes van de acht potten gewonnen. België zegevierde éénmaal en de laatste wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Tegen IJsland zijn het soortgelijke cijfers. Één verliespartij en één gelijkspel tegenover negen overwinningen van de Fransen.
Italië
Le Azzurre hebben zich voor de zevende maal op rij gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap. De Italiaanse dames sneuvelen geregeld in de groepsfase of in de eerste knock-out ronde. In deze groep liggen er voor Italië kansen. Frankrijk is op papier een flinke maat te groot, tegen België en IJsland liggen er wel mogelijkheden. Een tweede plek in de groep biedt ook toegang tot de knock-out. Dat is het doel van de blauwen.
De kans dat Italië echt ver doorstoot in het toernooi is klein. Als de knock-out fase al behaald wordt dan is de kans groot dat via de tweede plek daar terecht zijn gekomen en dus te maken krijgen met een groepswinnaar. Een taaie tegenstander kan Italië gemakkelijk de das omdoen.
België
Onze zuiderburen zitten een beetje in hetzelfde schuitje als de Italianen. De Red Flames bungelen rond de twintigste positie op de FIFA Wereldranglijst en hebben een leuk elftal. Er spelen heel wat speelsters in de eigen competitie. Hierin is recordkampioen Anderlecht hofleverancier voor de nationale ploeg. In Europa lukte het Anderlecht dit seizoen niet om in het hoofdtoernooi van de Women’s Champions League te komen. Een gemis dat de Belgische kampioen ontbreekt op het Europese toneel.
Er spelen ook de nodige speelsters in het buitenland, waaronder Nederland. Feli Petra Declauw speelt in Nederland samen met Tessa Wullaert bij Fortuna Sittard. Middenveldster Julie Biesmans speelt bij PSV. En de meest ervaren aanvalster, Elena Dhont, zit in de kampioensploeg van FC Twente. Bondscoach Ives Serneels zal inzetten op de tweede plek in de groep. Op papier vormt Italië hierin de grootste weerstand. Frankrijk is favoriet en IJsland heeft de rol van underdog.
IJsland
De IJslandse dames wisten zich nog nooit te kwalificeren voor een Wereldkampioenschap. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid verandering in aangezien ze er goed voor staan voor het komende wereldkampioenschap.
Ze speelden al wel op drie Europese Kampioenschappen. Dit is de vierde. In 2009 en 2017 ging het toernooi alles behalve goed. Er werden drie groepswedstrijden verloren. In 2013 wist IJsland zich via één gewonnen wedstrijd en een gelijkspel in de knock-out te spelen. Daar kwamen ze gastland Zweden tegen dat met 4-0 won. Het is tot op heden de beste internationale prestatie van IJsland.
De IJslanders spelen in deze groep de rol van underdog. Echter zitten ze wel in een goede flow. Een stuntje is mogelijk. Mocht IJsland zich naar de knock-out weten te vechten dan is dat een zeer bijzondere prestatie. Afhankelijk van loting aldaar worden de kansen wel steeds kleiner. De kans dat IJsland echt doorstoot in het toernooi is klein.
Wedden op het EK vrouwenvoetbal
Het Europees Kampioenschap biedt talloze mogelijkheden om een gokje op te gaan wagen. Kijk goed bij de verschillende bookmakers wat er voor welke odd wordt aangeboden.
Je kunt bij het vrouwenvoetbal geregeld wedden op grote uitslagen. De krachtsverschillen liggen Europees gezien minder ver uit elkaar dan mondiaal gezien, maar er is nog genoeg marge om op grote uitslagen te wedden. Neem de burenruzie Engeland – Schotland tijdens het EK van 2017. Deze ontmoeting werd met een 6-0 overwinning door de Engelsen gewonnen. Ook in de finale werden er 6 doelpunten gemaakt.
Tevens kun je een gokje wagen op voorhand welk team je denkt dat het Europees kampioenschap gaat winnen. Met deze outright weddenschap zijn Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland zijn de favorieten voor het de toernooiwinst. Zweden en Duitsland volgen het op de voet.
Tijdens het Europees Kampioenschap kun je op iedere wedstrijd gokken, je hebt hierbij talloze opties. Denk aan uitslagen, handicaps, doelpuntenmaaksters, eventuele hattricks, voorsprongen die nog worden weggegeven en nog talloze opties. Je kunt bij sommige bookmakers ook live inzetten tijdens de wedstrijd. Dit kan zorgen voor leuke odds.