Grand Prix Bahrein

Home Evenementen Grand Prix Bahrein

Grand Prix Bahrein

De Grand Prix van Bahrein wordt sinds begin deze eeuw verreden. Het midden-oosten was voor de Formule 1 een nieuw gat in de markt waar gebruik van wordt gemaakt. Aangezien de sport naast de autorace tevens draait om invloedrijke figuren, glitter en glamour sluit de Arabische oliestaat daar perfect bij aan. Het was de eerste race die in het Midden Oosten werd verreden. Het Bahrain International Circuit is in 2004 geopend. 

De baan

Het Bahrain International Circuit is begin dit millennium ontworpen door de architect Hermann Tilke. De Duitser ontwierp meer hedendaagse Formule 1 circuits zoals het circuit van Sepang, Abu Dhabi, Shanghai, Istanbul, Valencia, Circuit of the Americas (Texas), Baku en Hanoi. Allemaal gebruikt in de koningsklasse van de autosport.

Zoals bij wel meer racecircuits is ook deze baan in meerdere lay-outs inzetbaar. In totaal zijn er zes verschillende varianten. Tijdens het corona seizoen 2020 werd er bijvoorbeeld gereden op de snelle buitenbaan. Deze race viel onder de vlag van de GP van Sakhir.

De traditionele Formule 1 variant is heel snel waar voornamelijk power een grote rol speelt. Met de DRS zones op de rechte stukken is een inhaalactie snel gemaakt. Ook tijdens de dominante jaren van Mercedes wist Ferrari puur op snelheid in Bahrein te winnen. Mercedes had meer snelheid in de bochten maar Ferrari had een hogere topsnelheid. Hierom wonnen de Italianen het in Bahrein van de Duitsers.

Het is mogelijk dat er door de wind veel woestijnzand op de baan kan komen te liggen. Dit zorgt voor gladde stukken op de baan. In het verleden hebben coureurs hier de nodige moeite mee gehad. 

Wedden op de Grand Prix van Bahrein

Snelheid speelt een grote rol. Denk hieraan bij het wedden op deze Grand Prix. Hoewel Mercedes meestal favoriet voor de overwinning is, wil dat nog niet zeggen dat ze in Bahrein winnen. Tussen kalenderjaar 2010 en 2020 werd de race 11 keer verreden, in 2011 werd de race vanwege de politieke onrust afgelast.

Slechts vier keer eindigde de polesitter op P1. De overige races eindigde degene die de snelste tijd had op zaterdag niet de hoogste podiumplaats op zondag. Een andere opvallende statistiek is de toenemende spanning. Het komt geregeld voor dat Bahrein een spannend einde heeft. In de tien jaar finishte driemaal de nummer twee binnen de twee seconde.

In 2018 zat Bottas de Ferrari van Vettel flink op de hielen. Bottas finishte 0.699 seconde achter de Duitser. In 2010 was de finish minder spannend. Alonso eindigde 16 seconde voor teamgenoot Felipe Massa. Bahrein was toen de openingsrace van het seizoen.

Op regen hoef je je niet te verheugen in Bahrein. Er is tussen 2004 en 2020 nog geen druppel tijdens de race gevallen. De kans op een safety car is iets groter. In 2020 was het de eerste keer dat Meylander meerdere malen de race moest leidden.

Tijdens de Grand Prix van 2020 zagen we ook de verschrikkelijk angstaanjagende crash van Romain Grosjean. Toen Grosjean het wrak verliet werd nogmaals duidelijk waar alle veiligheidsmaatregelen, en voornamelijk de HALO, goed voor zijn. Al deze techniek heeft het leven van de Franse coureur gered. 

Historie van de Grand Prix van Bahrein

Aangezien er nog niet heel lang in de oliestaat wordt gereden is de geschiedenis van deze Grand Prix niet gigantisch groot. Michael Schumacher tekende voor de eerste overwinning op het nieuwe circuit. Schumi reed 50 van de 57 ronden aan de leiding en eindigde iets meer dan een seconde vóór teamgenoot Rubens Barrichello.

In 2005 weet Fernando Alonso in de Renault te winnen, de 100e overwinning voor het Franse team. Er finishen maar dertien auto’s deze race, het minste aantal ooit in Bahrein. In 2006 wint Alonso opnieuw voor de Fransen. Daarna pakt Felipe Massa tweemaal de winst voor Ferrari.

Daarna zijn het de grote drie die de overwinningen aaneen rijgen. Red Bull, Mercedes en Ferrari pakken in Bahrein de winst. Vreemde eend in de bijt is Sergio Perez die in 2020 voor Racing Point de overwinning opeiste tijdens de sprintrace op de buitenbaan. Deze race was door de corona crisis sowieso al een vreemde race. 

Weetje

Sergio Perez won in 2020 de Sakhir Grand Prix. Hoewel dat sowieso een heel knappe prestatie is geweest vestigde de Mexicaan ook een record. Perez startte vanaf P5, hij werd in de openingsronde van achter aangetikt door de Ferrari van Leclerc.

De Monegask viel met schade uit maar Perez kon verder na een spin. Hij stond door het incident echter helemaal achteraan. De Mexicaan kwam terug in de wedstrijd en won hem uiteindelijk. Hij is de eerste coureur ooit die een GP wint terwijl hij in de eerste ronde als laatste over de streep kwam.