Grand Prix Verenigde Staten

Home Evenementen Grand Prix Verenigde Staten

Grand Prix Verenigde Staten

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Leestijd: 5 minuten

Amerika staat bol van de autosport, NASCAR en de Indycar zijn aldaar geliefd bij het race publiek. Maar ook de F1 Grand Prix Verenigde Staten wordt door menig Amerikaan geapprecieerd. Al sinds eind jaren ‘50 wordt er in de Verenigde Staten gereden als onderdeel van het Formule 1 wereldkampioenschap.

De legendarische Bruce McLaren wist in ‘59 tijdens de eerste officiële Amerikaanse Grand Prix zijn Cooper-Climax op P1 te laten finishen. Sinds de eerste in 1959 zijn er nogal wat veranderingen geweest in de Formule 1. Zo zijn er op verschillende locaties binnen het land geracet. Sebring, Riverside, Watkins Glen, Phoenix, Indianapolis en de afgelopen tijd in Austin.

Maar er liggen alweer nieuwe plannen op tafel. In 2022 zal de Miami Grand Prix worden verreden. Ook lagen er plannen om een Formule 1 evenement op The Strip in Las Vegas te organiseren. Of deze plannen ook tot uitvoering zullen komen is nog maar de vraag. 

Wedden op de GP van de Verenigde Staten

In het verleden was een gokje op Mercedes bijna altijd een goede geweest maar door de nieuwe reglementen die vanaf 2022 gaan gelden is het nog maar de vraag of Mercedes nog veel gaat winnen. Een gokje op de winnaar is vaak een moeilijke keuze.

Een head to head weddenschap is dan misschien minder risicovolle optie. Zo kun je één coureur boven zijn teamgenoot plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om op een safety car of een virtual safety car te wedden. Ook zijn er geregeld uitvallers in Texas dus je kunt wedden dat niet iedereen de finish gaat behalen. 

De baan

Het Circuit of the Americas Austin wordt optisch gekenmerkt door de grote uitloopgebieden bij bocht 3 t/m 5 en na bocht 19. De twintig bochten liggen verspreid over 5513 meter. De aanloop naar de eerste bocht is een moeilijke voor coureurs. Deze loopt omhoog waardoor het rempunt lastig in te schatten is. Ook kan deze door de baancondities per ronde veranderen. Er wil nog wel eens wat zand of stof op de baan liggen wat drastische invloed heeft op de grip van de banden.

Vanaf bocht 2 begint één bochten combinatie tot en met bocht 9. Vanaf 9 rijden de coureurs met een linkse knik door naar bocht 11. De tweede hairpin van de baan. Bij het uitkomen van 11 kunnen de rijders zich mooi oplijnen voor het rechte stuk waar inhaalmogelijkheden liggen. Daar ligt ook de eerste DRS zone wat het inhalen vereenvoudigd. Bocht twaalf is de derde scherpe bocht. En hier begint het derde gedeelte van het circuit.

Een links-combinatie gevolgd door een rechts-combinatie waar de snelheid laag ligt leidt tot bocht 17 en 18. Een lange doordraaier waar Verstappen Kimi Raikkonen aan de binnenkant passeerde vlak voor het vallen van de finish. Track limits gelden op dat stuk en de beelden lieten zien dat de Red Bull met vier wielen over de kerbs was gereden en dus de inhaalactie ongeldig werd verklaard. Verstappen stond nota bene al bij de rijders die naar het podium gingen.

Bocht 19 en 20 zijn twee redelijk scherpe bochten naar links en na bocht 20 volgt al heel snel de finishlijn en het rechte stuk in aanloop naar bocht 1. Hoewel het sowieso niet heel vaak voorkomt is een fotofinish in Austin door bocht 20 vrijwel onmogelijk. 

Geschiedenis van de Grand Prix Verenigde Staten

In 2012 werd er voor het eerst gereden in Austin Texas. Vettel domineerde het weekend en was op vrijdag en zaterdag het snelste. Ook pakte de Duitser Pole Position. Het was echter Lewis Hamilton die 0.6 seconde vóór Vettel over de streep kwam op zondag. Met zijn tweede plek bezorgde Vettel Red Bull wel het constructeurskampioenschap.

Één jaar later won Vettel de wedstrijd wel. Hij had op vrije training 1 na een perfect weekend. Was de snelste in vrije training 2 en 3. Reed pole en won de wedstrijd. Met zijn dominante overwinning brak hij het record van Schumacher en Ascari. Vettel won acht wedstrijden op rij. Tussen 2014 en 2017 was de dominantie van Mercedes gigantisch groot en waren de zilveren pijlen bijna nooit te kloppen.

Ook in Austin won Mercedes ruim. In 2014, 2015 en 2016 wonnen de Mercedessen zelfs met een één-twee. In 2017 won Hamilton weliswaar voor het vierde jaar op rij. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen vulde de overige twee podiumposities. In 2018 ontpopte er een knotsgekke race. Kimi Raikkonen won voor het eerst in 5 jaar weer een Grand Prix waarna hij de legendarische woorden “Fucking Finally” kalmpjes over de boordradio mompelde terwijl je op de achtergrond het team van Ferrari uit hun dak hoorde gaan.

Max Verstappen werd tweede en kwam van de achttiende plaats. Lewis Hamilton moest noodgedwongen stoppen vanwege bandenslijtage. In 2019 volgde er weer business as usual en won Mercedes. Ditmaal Valtteri Bottas. Vanwege de corona pandemie en de daarbij behorende maatregelen werd er in 2020 niet geracet in Amerika. 

Weetje over Grand Prix Verenigde Staten 

Tijdens de Grand Prix van Indianapolis in 2002 eindigde Ferrari op de legendarische yard of bricks van Indianapolis eerste en tweede met een fotofinish. Michael Schumacher leidde de race maar liet voor de finish Rubens Barrichello voorbij zodat hij de race won. Schumi gunde Barrichello de overwinning vermoedelijk door het incident in Oostenrijk eerder dat jaar.

Daar moest Barrichello wegens teamorders Schumi voorbij laten gaan, dit zodat de Duitser het maximaal aantal punten voor de WK stand kon binnenhalen. Gezamenlijk reden de beide coureurs in Indianapolis naar de finish waar Barrichello uiteindelijk 0.011 seconde voor Schumi over de lijn kwam. Het was de kortste tijd tussen de nummers 1 en 2 uit de Formule 1. 

Nieuws