Premier League of Darts

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Premier League of Darts

Premier League of Darts

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten


De Premier League is een PDC Major die tussen februari en mei gespeeld wordt. De Premier League is het enige toernooi waarbij de spelers over een lange periode moeten blijven presteren. Tevens is het bijzonder dat er in de Premier League een salonremise kan worden gespeeld.

Een gelijkspel zorgt voor iedere speler één punt en een volle winst is twee punten waard. Aan het einde zorgt het leg saldo voor de doorslag, mocht het gelijk staan op de ranglijst. De Premier League is dus een lange adem, een marathon waarbij spelers week in week uit moeten presteren. Het is daarom ook een zeer interessant toernooi om een gokje op te wagen. 

Wedden op de Premier League Darts

Het wedden op de Premier League kan voor zeer mooie odds zorgen. Op voorhand kun je ervoor kiezen om de winnaar van het toernooi aan te wijzen. Dit is een outright weddenschap die je maanden alvorens de winnaar bekend is kunt gaan zetten.

Daarnaast kun je op de verschillende wedstrijden die er op een avond worden gespeeld gokken. Voor judgement night worden er vijf partijen op één avond gespeeld. Na judgement night zijn dat er vier. Op de finaledag worden de halve finales en de finale op één avond gespeeld. Om op de wedstrijden te wedden zijn er verschillende opties.

Wedden op het aantal 180’ers, of er een uitgooi van 100 of hoger wordt gegooid en of het in een gelijkspel eindigt. Het is belangrijk om je op voorhand een beetje in te lezen in de verschillende spelers. Wat is hun speelstijl en gooi ritme. En verderop in het toernooi, wat is de vorm. In principe kan namelijk bijna iedereen van elkaar winnen omdat het gespeeld wordt in redelijk kort format.

Door een combinatieweddenschap te maken kun je een leuke odd creëren. Tevens kun je via live wedden ook interessante odds krijgen. Niet alle bookmakers hebben de functie om live te wedden. Als je dit wil toepassen is het verstandig om tijdig een account aan te hebben gemaakt bij een legale bookmaker die live wedden aanbiedt.

De opzet van het toernooi

De Premier League is een toernooi dat wordt georganiseerd door de PDC. Tien spelers worden uitgekozen door de PDC op basis van de Order of Merit, de vorm en eventuele prestaties. Tijdens zestien speelronden verspreid over een aantal ‘darts-landen’ wordt er gebruikelijk de tweede donderdag van februari begonnen met het toernooi.

Zestien donderdagen achtereenvolgens wordt er dan gedart. De eerste acht speelronden wordt er met de volledige bezetting gegooid. De tien spelers verspreid over vijf wedstrijden per avond spelen tegen elkaar. Op de negende avond, ook wel Judgement Night genaamd, valt de slechtst presterende speler af.

Vóór 2021 werden er voor iedere avond ook challengers of contenders gekozen. Dit was vaak een lokale darter die het opnam tegen de geplaatste spelers. Zo werd bijvoorbeeld in 2020 de Schot John Henderson in Aberdeen uitgenodigd, de Welshman Johnny Clayton in Cardiff en Stephen Bunting in Liverpool.

Tijdens het seizoen in 2021 heeft de PDC besloten om de contenders niet meer mee te nemen maar een tiende speler alle wedstrijden te laten spelen. Wat de toekomst voor de contenders in petto heeft is afwachten.

Na judgement night blijven er acht spelers over die de laatste zes speelronden spelen. De vier best geplaatste spelers op speeldag zestien gaan door naar de finaleronde. Tijdens de play offs worden er twee halve finales en één finale gespeeld op dezelfde avond. De halve finale is best of 19 legs en de finale best of 21 legs. 

De geschiedenis van het toernooi

In 2005 wordt de Premier League voor het eerst gespeeld. Zeven spelers deden toen mee aan het toernooi. Phil Taylor, Colin Lloyd, Peter Manley, Ronald Scholten, Mark Dudbridge, John Part en Wayne Mardle speelden het eerste seizoen.

Scholten kwam in de play offs terecht alwaar hij het in de halve finale op moest nemen tegen Phil Taylor. Taylor trok uiteindelijk aan het langste eind door met 13-11 te winnen van Scholten. Ronald Scholten leidde de wedstrijd met 11-7 maar gaf de voorsprong op de dubbels weg.

In de andere halve finale, waarin Colin Lloyd en Peter Manley stonden, werd Lloyd de tegenstander van Taylor in de finale. The Power won de finale eenvoudig met 16-4. In 2006 stonden er twee Nederlanders in de halve finale tegenover elkaar. Ronald Scholten en Raymond van Barneveld. Scholten schoof door naar de finale waar wederom Phil Taylor stond.

Ook ditmaal wist Taylor de winst binnen te slepen. In 2007, 2008, 2010 en 2012 wist Phil het toernooi te winnen. In 2013 en 2016 was The Power verliezend finalist tegen Michael van Gerwen. Van Gerwen en Taylor zijn beide de vijf Premier League titels gepasseerd.

Van Gerwen heeft enkele records van Taylor geëvenaard of zelfs verbeterd. Zowel Van Gerwen als Taylor hebben een reeks van vier Premier League titels op rij. Van Gerwen gooide in de finale het hoogste winnende en verliezende gemiddelde. In 2016 gooide de Groene sloopkogel 112.37 in de gewonnen finale tegen Michael Smith.

Taylor zijn beste winnende gemiddelde was 111.67. In de verloren finale gooide van Gerwen 105.81 (2015 tegen Anderson) tegenover de 104.10 van Taylor een jaar eerder tegenover MvG. Phil Taylor staat dan weer op 1 met zijn langste ongeslagen reeks op het toernooi. 44 wedstrijden op rij bleef the Power onverslaanbaar. 

Weetjes

  • Raymond van Barneveld gooide de eerste 9 darter op dit toernooi. Op 29 april 2010 gooide hij tegen Terry Jenkins de 180-180-141 uit waardoor de eerste perfecte leg in de geschiedenis van de Premier League een feit was. Een paar maanden later gooide Taylor in de wedstrijd tegen James Wade twee keer een negendarter in één partij. 
  • Het hoogste aantal 180’ers in één wedstrijd staat op naam van Gary Anderson. The Flying Scotsman gooide 11 keer de maximale score tegen Simon Whitlock in 2011. 
  • In 2006 werd het toernooi voor het eerst in meerdere landen georganiseerd. Tijdens het eerste seizoen werd er op verscheidene locaties in Engeland gespeeld. Tijdens de tweede editie waren er ook locaties in Schotland en Wales. In 2007 werd Noord Ierland toegevoegd. In 2012 stond ook Ierland op de kalender. En uiteindelijk werd in 2016 ook Ahoy Rotterdam toegevoegd aan de Premier League kalender.

Nieuws