Wedden op de Ethias Cross Essen

  • Laatste update: 06 januari 2022
Home Evenementen Wedden op de Ethias Cross Essen

Wedden op de Ethias Cross Essen

  • Geschreven door Eric Timmermans
  • Laatste update: 06 januari 2022
  • Leestijd: 2 minuten

De veldrit van Essen behoort tot de oudste crossen. Midden zestiger jaren werden de eerste crossen op bescheiden niveau georganiseerd. In de loop van de jaren konden steeds meer grote namen worden aangetrokken.

In 1987 trad de veldrit van Essen toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee. Dit regelmatigheidsklassement ontwikkelde zich dermate dat dit een hoofddoel werd voor alle bekende  crossers van dat moment. Diverse malen veranderde de veldrit daarna nog van naam. In 2012 maakte het onderdeel uit van de  Bpost Bank Trofee en in 2016 naar de DVV Verzekeringen Trofee. Nieuwe sponsoren dus nieuwe namen.

In 2018 werd overgestapt naar een andere wedstrijdserie, zonder regelmatigheidsklassement, de zogenaamde Brico Cross. Weer een jaar later werd dit de Ethias Cross Essen, zoals dit nu ook nog wordt genoemd. Samen met nog 7 andere crossen vormt dit een serie van overkoepelende wedstrijden in het veldrijden. In deze serie van crossen worden geen punten gegeven en ook is er geen algehele eindwinnaar.

Het parcours bevindt zich vlakbij het treinstation van Essen op het mooie domein van Robotland. Het parcours wordt gekenmerkt door een afwisseling van veel  bochten en technische passages. Zandstrook, bruggen en balkjes ontbreken niet. Ook is er een lage weide die bij veel regen ook veel modder geeft en loopstroken.

Nederlandse winnaars

1965  Cock van der Hulst

!976   Gerti Wildeboer

1982  Henk Baars

1996  Adrie van der Poel

1997  Richard Groenendaal

2017  Mathieu van der Poel

2020  Mathieu van der Poel

Meeste zeges:      Sven Nys 6x

De beste bookmakers voor het wedden op veldrijden vind je bij wedwiki!

ERik T

Geschreven door Eric Timmermans

Bekijk alle berichten door Eric Timmermans →

Nieuws