Wedden op de Grand Prix Abu Dhabi

Home Evenementen Wedden op de Grand Prix Abu Dhabi

Wedden op de Grand Prix Abu Dhabi

Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten staan bekend om glitter en glamour en daarom pas het moderne Formule 1 circus daar perfect thuis.

In de zeroes is Abu Dhabi toegevoegd aan de kalender. Tijdens het Abu Dhabi F1 festival in 2007 werd dit nieuws naar buiten gebracht. Ruim twee jaar later moest de eerste race georganiseerd worden. Het circuit kostte 800 miljoen Britse ponden waarmee de baan de duurste op de kalender is geworden.

Er werden ongeveer 500 lichtmasten met daarin 4500 spotjes geplaatst om de baan te verlichten. Tevens was er 500 kilometer aan kabel nodig om alles te koppelen. De race moest een spektakelstuk worden aan het einde van het seizoen. Het is namelijk een dag naar nacht race. De rijders starten in de avondzon, en komen over de finish als het donker is.

Een grote vuurwerkshow zorgt voor mooie plaatje boven de haven van Abu Dhabi. Politiek gezien waren er bedenkingen bij het organiseren van de race in de Emiraten. Uiteindelijk kregen de voorstanders hun zin en staat de race sinds 2009 op het programma. 

De beslissing valt vaak in Abu Dhabi

Het gokken op de Grand Prix van Abu Dhabi kan erg interessant zijn. Alvorens het Formule 1 seizoen begint kun je met een out-right weddenschap bepalen wie er wereldkampioen wordt van het seizoen. Ook kun je ervoor kiezen om te bepalen tijdens welke race het WK beslist wordt.

Aangezien de GP van Abu Dhabi de laatste op de kalender is, kan het tijdens een spannend seizoen zomaar beslist worden in de Emiraten. Tussen 2010 en 2020 viel de beslissing 2 maal in Abu Dhabi. In 2010 werd Sebastian Vettel voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen.

Hij kreeg de bevestigende woorden; “Du bist Weltmeister” over de boordradio te horen nadat hij de race won en zo meer punten wist te behalen dan Fernando Alonso. Alonso had alles in eigen hand maar eindigde zevende, terwijl hij vanaf P3 startte. Als de Spanjaard vijf punten meer wist te halen was Alonso kampioen.

In 2016 was er de ultieme strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Lewis Hamilton wist de race te winnen en dreef Rosberg tot het uiterste in de laatste ronden door extra langzaam te rijden. Als Rosberg vierde eindigde dan was Lewis kampioen geworden. Hoewel Vettel de aanval flink had geopend ten opzichte van Rosberg wist de Duitser in de zilveren pijl de tweede plek te behouden waardoor Rosberg kampioen was. 

Verdere wed opties

Aangezien het de laatste race van het seizoen is kan het óf heel spannend zijn, óf heel saai worden. Het is voor veel coureurs ook veelal een afscheidsronde waarbij de coureur de laatste race rijdt bij een team of in de Formule 1. Hierdoor worden er minder riskante inhaalmanoeuvres uitgevoerd. Dit heeft als gevolg dat er weinig safety cars worden ingezet.

Een gokje hierop kan winstgevend uitpakken. Daarnaast is het goed om te letten op P2. Vanaf de startgrid is de tweede stek namelijk geen goede positie om op te starten. Vanwege de korte sprint naar de eerste bocht en de hoek van de bocht komt het geregeld voor dat degene op P3 met een goede start, een klein beetje slipstream van de coureur op pole en de binnenzijde de tweede positie kan overnemen.

De buitenbocht is ook geen gunstige lijn om in te zitten voor de bochten combinatie die volgt. De eerste tien races tussen 2009 en 2018  werden zes keer winnend afgesloten door Mercedes. Vijf keer won Hamilton (één maal voor McLaren Mercedes in 2011), een keer won Valtteri Bottas en éénmaal won Nico Rosberg deze Grand Prix voor Mercedes.

In 2010 en 2013 weet Sebastian Vettel op P1 te eindigen en in 2012 wint Kimi Raikkonen voor Lotus. Het is de enige overwinning van Lotus dit seizoen. Het komt met enige regelmaat voor dat de polesitter ook de race winnaar wordt. Tussen 2009 en 2018 staat het vijf, vijf. Vijf maal eindigde de polesitter op nummer 1 en vijf keer wist toch een andere coureur op de hoogste trede te komen. 

De baan

Het Yas Marina circuit is ontworpen door Hermann Tilke ontwerper van wel meer moderne F1 circuits. De baan is gekenmerkt door de lichtmasten rondom het circuit. Het hoogteverschil van 10.3 meter maakt het een vrij vlakke baan gestrekt over 5554 meter asfalt.

Als je over start/finish komt is de eerste bocht een knik naar links gevolgd door een flauwe bocht richting de vierde knik. Oppassen is het hier tijdens de pitstops. Vanuit de pitstraat moet je onder een bruggetje door en maak je snelheid waarbij je rechtstreeks op de racelijn in knik 3 terecht komt. Tijdens de eerste races is daar ook veel kritiek op geuit gezien de gevaarlijke situaties die het teweeg kan brengen.

Oud-coureur Kimi Raikkonen was vrij uitgesproken over de baan “the first corners are quite good, but the rest of it is shit”. Vanuit de pitstraat rijdt je blind de baan op en vanuit het perspectief op de baan komt er ineens van links een auto op volle snelheid. Een langzamer stuk richting de hairpin in bocht negen is de opbouw van het snelle gedeelte van de baan.

Na de hairpin volgt het eerste DRS stuk. Hierbij gaat de achtervleugel open en is inhalen gemakkelijker. Maar het is hier oppassen geblazen, na de DRS 1 zone ligt direct de 2e DRS zone waarbij het veel voorkomt dat er wederom stuivertje gewisseld wordt. Dit zorgt voor interessante duels.

Het gedeelte wat volgt is een langzamer stuk veel bochten. Hier is inhalen lastig. De omgeving wordt gekenmerkt door luxueuze gebouwen paddocks en hotels. Alles is glitter and glamour in Abu Dhabi. Het W Hotel is tijdens de race een soort verlichte golf over de baan. Met duizenden led spotjes is dit hotel verlicht.

Naast het circuit bevindt zich Ferrari World, een attractiepark onder de vlag van het Italiaanse merk. Abu Dhabi is gelegen tussen de woestijn en de Perzische (Arabische) Golf. Om te voorkomen dat woestijnzand de baan op komt wordt er vooraf een soort lijm op de kilometers zand rondom het circuit gespoten zodat het zand op de plaats blijft en niet gaat schuiven.

Weetje over de Grand Prix

De President van de Verenigde Arabische Emiraten Khalifa bin Zayed Al Nahayan verbiedt het om alcohol te nuttigen. Daarom wordt er tijdens de ceremonie op het podium geen champagne geschonken maar rozenwater. Het rozenwater schuimt een stuk minder dan de normale champagne. 

Faq

Kun je ook nog voor deze laatste race wedden op wie er wereldkampioen wordt?

Mocht het nog niet beslist zijn dan kan dat.

Krijg je geld terug als een coureur uitvalt met motorpech?

Nee, dat is het risico van wedden op de Formule 1

Kun je in Abu Dhabi ook wedden op de kwalificatie?

Zeker kan dat. Deze weddenschap bieden de bookmakers bij iedere Grand Prix.