Wedden op de Grand Prix Australië

Home Evenementen Wedden op de Grand Prix Australië

Wedden op de Grand Prix Australië

Traditiegetrouw start het Formule 1 seizoen in Australië op het circuit Albert Park in Melbourne. Iedereen start vanaf 0 punten en is fris en scherp om het nieuwe seizoen goed te beginnen. Veel rookies maken hun debuut in de F1 op dit circuit en miljoenen fans van over de hele wereld genieten van de start van een nieuw seizoen.

De kaarten zijn geschud, tijdens de wintersessies wordt er veel geprobeerd en rijden sommige teams nog op 90%. Ook tijdens de vrije trainingen in Australië kan dit spelletje nog gespeeld worden, op zondag is te zien wat de teams daadwerkelijk in huis hebben. Dan wordt er voor 100% geracet. De Formule 1 is in ieder geval ieder jaar geschikt voor het wedden op sport.

Weddenschap op de GP van Australië

De Grand Prix van Australië laat zien hoe de teams er werkelijk voor staan. Het is de eerste race van het seizoen en daarom komen schoonheidsfoutjes geregeld voor. In de periode 2000-2020 heeft geen enkele race iedereen de finish gehaald. Sterker nog iedere race vielen er minstens drie auto’s uit.

Een gokje op een Safetycar en op DNF’s kunnen je een mooie quotering opleveren. In 2008, 2002 en 2000 vielen er meer dan de helft van de auto’s uit. Door de moderne technieken komen deze hoeveelheden uitvallers tegenwoordig bijna niet meer voor. Toch kwamen er tussen 2010 en 2019 gemiddeld 5,5 auto’s niet over de finish. Tussen 2000 en 2010 lag dit aantal op 8.5, daarbij moet wel worden gezegd dat het deelnemersveld in die tijd uit twee auto’s meer bestond.

De baan kent inhaalmogelijkheden. De twee aangelegde DRS zones vereenvoudigen dat. Ook bij de start is er het een en ander mogelijk. De sprint naar de eerste bochten combinatie kan direct voor spanning zorgen. De nummer 2 positie biedt mogelijkheden vanaf de start. Als je net iets eerder weg bent vanaf p2 dan is de eerste bocht aan de binnenzijde. De tweede bocht kun je hem laten staan om zo in de derde bocht wederom de binnenkant te kunnen pakken. Met ietwat geluk sta je dan aan kop. 

Een andere optie die je na de Grand Prix van Australië kunt toepassen is gokken op de wereldkampioen. Voordat het seizoen begint kun je natuurlijk al inzetten op wie je denkt dat wereldkampioen wordt of constructeurs kampioen.

Maar de gok die je neemt is dan op basis van de wintersessies waarbij de auto nog niet compleet is doorontwikkeld. Tevens kunnen sommige teams nog spelletjes spelen en de motor niet volledig open zetten. In Australië zie je de volledige power van de ontworpen auto. Hierdoor kun je een beter gefundeerde keuze maken wie je denkt dat wereldkampioen wordt. Australië is de eerste krachtmeting voor de rest van het seizoen. 

De baan

De baan waarop de Grand Prix verreden wordt is Albert Park. Een circuit dat deels bestaat uit de openbare weg. Het circuit is officieel geopend in 1996. Voordat de Australische Grand Prix in de hoofdstad van de deelstaat Victoria neerstreek werden de races gehouden op Adelaide. Van 1985 tot 1995 werd de race daar gereden.

Op voorhand was er dan ook veel ophef over de verhuizing van de Grand Prix naar Melbourne. Dit kwam omdat de staat Victoria een iets beter bod had gedaan om de Grand Prix binnen te slepen dan Adelaide. De baan ligt rondom het Albert Park Lake en dicht tegen de kust aan. Deze locatie zorgt voor prachtige televisiebeelden vanuit de helikopters.

Ook voor de fans is het een geweldige locatie om de Grand Prix te bezoeken. Melbourne op zichzelf is al een toeristische trekpleister maar tijdens het raceweekend in Maart komt er nog een stortvloed aan extra bezoekers. Het circuit is op te delen in drie stukken. Op start/finish maak je een scherpe rechts links combinatie om door te rijden naar de derde bocht (Whiteford). Ook bocht 4 en 5 behoren tot sector 1.

Bij het aan remmen van bocht 6 start de tweede sector. Een scherpe knik mondt uit in een flauwe doordraaier waarin een onverwachte inhaalactie kan worden opgezet. Na bocht 9 en 10 (Clark) is er tevens een drs zone. Positioneren ten opzichte van de auto voor je is cruciaal om een geslaagde inhaalactie op te zetten.

Vlak voor bocht 11 start de derde sector. Het laatste gedeelte van de baan bestaat uit drie scherpe bochten naar rechts en een knik naar links. Op het rechte stuk langs de pit is een DRS zone. In totaal is de baan 5303 meter lang.

De bochten in de baan hebben namen van oud-Formule 1 helden. Bocht 1, Brabham, verwijst naar F1 team Brabham dat 4 WK-titels won en mede werd opgericht door de Australiër Jack Brabham. De tweede bocht is voor Alan Jones, een Australische coureur. De Whiteford bocht verwijst naar de Australische coureur Doug Whiteford die de in 1950 de Australische Grand Prix won. Daarnaast zijn er nog de Clark, Stewart, Prost en de Ascari bocht. Allemaal iconen van de autosport.

Weetje over de Grand Prix

Australië heeft een subtropisch klimaat. In maart, wanneer de Grand Prix wordt gehouden zit Australië in de nazomer waarbij meestal lekker zonnig en droog is. Dit was tijdens de Grand Prix van 1991 niet het geval. Hevige regen zorgde ervoor dat de Grand Prix na 24 minuten werd gestaakt. De wedstrijd werd uiteindelijk niet meer hervat en definitief gestaakt.

Er werden halve punten uitgedeeld gezien het niet uitrijden van de race. Ayrton Senna stond op moment van staken op de eerste plek. Niki Mansell en Gerhard Berger stonden op P2 en 3. Deze Grand Prix is de boeken ingegaan als kortste Grand Prix ooit. 

Daarnaast is de GP van Australië een van de oudste races. In 1949 werd er op het circuit van Leyburn een autorace georganiseerd. John Crouch in zijn Delahaye eindigde op de eerste positie. In 1928 werd echter de eerste Grand Prix van Australië al verreden. Toentertijd nog niet als onderdeel van de FIA Formule 1 kalender. 

Faq

Kun je ook tijdens het seizoen nog op de mogelijke wereldkampioen wedden?

Ja dat kan het gehele seizoen. De quoteringen zullen natuurlijk wel veranderen.

Kun je wedden op de kwalificatie?

Ja dat kan ook. Je kunt ook de uitslag van de zaterdag en zondag met elkaar combineren. Heb je ze beide goed dan heb je een flink hogere quotering.

Wordt er in Nederland veel ingezet op de Formule 1?

Wedden op voetbal is het grootst in Nederland. Maar sinds verstappen actief is in de Formule 1, is het aantal gokkers bij formule 1 flink toegenomen.