Wedden op de Grand Prix Azerbeidzjan

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de Grand Prix Azerbeidzjan

Wedden op de Grand Prix Azerbeidzjan

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 5 minuten

Het Baku City Circuit is een van de wat nieuwere circuits in de traditionele racekalender. Het is in Azerbeidzjan of bloedstollend spannend of een beetje saai. Dat heeft alles te maken met de baan, de risico’s die worden genomen op de baan en het verloop van de race.

In 2017 werd er voor het eerst geracet in Azerbeidzjan. De straten van Baku, gelegen aan de Kaspische zee, waren het decor voor de race. Aangezien het in het debuutjaar direct een spektakelstuk werd schoot dit circuit direct omhoog op de favorietenlijstjes van veel Formule 1 enthousiastelingen. Daniel Ricciardo reed van startpositie 10 naar de overwinning.

Weddenschap op de Grand Prix van Baku

Tijdens de Grand Prix van Baku kan het in principe alle kanten op. Het kan een bloedstollend spannende race worden of een wedstrijd waarin niet bijster veel gebeurt. Aangezien Baku erg dicht nabij de Kaspische zee gelegen is kan het weer zomaar omslaan. Een natte race zorgt direct voor spektakel. Op voorhand is het dus verstandig om even de weersverwachting te bekijken.

Daarnaast liggen er mogelijkheden bij de start vanaf P2 en P4. Bij het inhalen tijdens de eerste ronde bestaat er een redelijke kans van slagen, dat heeft er zeker ook mee te maken dat de eerste drie bochten linksaf zijn. Het is een race die op voorhand lastig voorspelbaar is. Wel kun je wedden op teamgenoten van elkaar. Een ervaren teamgenoot zal makkelijker door de straten rijden dan een nieuwere coureur. Je kunt deze in een head-to-head weddenschap tegenover elkaar zetten. Veelal leveren head-to-head weddenschappen leuke quoteringen op.

Ook kun je ervoor kiezen een weddenschap te maken met coureurs die op het podium, in de top 5 of 10 terecht komen. 

De race in Baku

Azerbeidzjan is niet direct een land dat gelinkt wordt aan de autosport. Er zijn tot op heden géén Formule 1 rijders die uit Azerbeidzjan komen. De bekendste autosporter uit het Kaukasus-land heet Gulhuseyn Abdullayev. Hij was een ambassadeur die samen met de  Fernando Alonso de F1 naar Azerbeidzjan haalde. In 2016 werd de race naar Azerbeidzjan gebracht onder de vlag van de Grand Prix van Europa.

Hoewel Baku zo’n kleine 3000 kilometer verwijderd is van het Europese vasteland zag Bernie Ecclestone, voor 43 miljoen dollar, het project onder de Europese vlag wel slagen. Azerbeidzjan mag dan dus geografisch op de grens van Oost-Europa en West-Azië liggen, hoofdstad Baku is gelegen in het uiterste oosten en ligt dus dicht gelegen tegen Azië. Buurland Iran, op zo’n kleine 200 kilometer verwijderd van Baku, is Aziatisch.

Toch werd de Europese Grand Prix een succes. Nico Rosberg won de wedstrijd vanaf pole position. Maar het circuit had charme. In 2017 keerde de Grand Prix terug. Dit keer onder de Azerbeidzjaanse vlag. Deze race werd spektakel. Raikkonen en Bottas crashte tegen elkaar. Kvyat viel uit. Tijdens de safety car deed Hamilton een remtest waardoor Vettel achterop knalde en lichte vleugel schade opliep. Vettel kwam langszij en beukte wiel tegen wiel met de Engelsman. Ricciardo werd uiteindelijk de lachende derde. Hij bleef weg van alle malaise en reed van plek 10 naar de overwinning.

Een ongekend spannende race die bij veel fans zorgde dat Baku een favoriet werd. Één jaar later was het wederom een spektakelstuk waarin de hoofdrol wederom bij de Australiër lag. Hij en Max Verstappen kwamen met elkaar in botsing waardoor het een dramatische middag voor Red Bull zonder punten zou worden. 

Het circuit

De baan wordt gekenmerkt door het karakteristieke historische centrum van Baku. Maar niet alles is wat het lijkt. Er heerst nog veel armoede in Azerbeidzjan en om dit te verbloemen werden enkele gebouwen behangen met een nieuw uiterlijk. Er werden doeken opgehangen om de buitenzijde van de gebouwen op te pimpen.

Daarnaast kent het circuit de elfde eeuwse toren uit de stadsmuur waar Charles Leclerc in 2019 de fameuze woorden “I am stupid” over de boordradio riep nadat hij zijn Ferrari in de boarding had gereden. 

Een rondje Baku

Over start finish rijdt men een korte run naar de eerste bocht. Vanaf P2 en P4 liggen zeker mogelijkheden omdat je, met een goede start, de binnenkant kan verdedigen en dus een kortere lijn in de linkse bocht kan nemen. Na een korte acceleratie voert wederom een linkse bocht van 90 graden naar een recht stuk. Ook de derde bocht is geen uitzondering, een linkse bocht van 90 graden.

Vlak voordat men weer uitkomt op het punt waar de coureurs startte volgt de eerste rechtse bocht. Na de chicane (bocht 5 en 6) rijden de coureurs parallel aan het rechte stuk over start finish. Dan volgt het technisch zeer lastige gedeelte wat het oude centrum wordt genoemd. Het is een langzaam gedeelte waar inhalen onmogelijk is en er veel tijd gewonnen of verloren kan worden. Hier spelen later in de wedstrijd achterblijvers een grote rol. Er is hier geen uitwijkmogelijkheid en dus kunnen de achterblijvers, ondanks de blauwe vlaggen, een rol spelen.

Vanaf bocht 12 leidt de baan tot bocht 16 als één lange linkse doordraaier. Na bocht 16 lijnen de coureurs zich op voor het einde van hun rondje. Een goede exit is cruciaal want als iemand deze niet heeft dan rijden op het rechte stuk met drs aan alle kanten voorbij. Op het rechte stuk, dat meer dan een kilometer lang is wordt de topsnelheid van de auto zeer zeker bereikt. De heeft in principe alle elementen in huis voor een spannende race. Snelheid, scherpe bochten, technische stukken, hoogteverschillen en smalle stukken in de baan. 

Nieuws