Wedden op de Grand Prix België
Verscholen tussen de bossen in de Ardennen, gelegen nabij het plaatsje Spa, bekend om haar bronwater ligt een heilige graal van de autosport verscholen. De Grand Prix België – Spa Francorchamps is één van de klassiekers die jaarlijks terugkeert op de Formule 1 kalender. De baan is in de jaren ‘20 van de vorige eeuw ontworpen en diende gedeeltelijk ook als openbare weg. Van origine is de baan 14 kilometer lang, maar tijdens de huidige F1 races wordt gebruik gemaakt van het 7004 meters lange circuit.
Weddenschap op de Grand Prix België
Een rondje op Spa is zéér lang. Als er in de eerste bocht een ongeluk gebeurt dan is de weg terug naar de pits een helse rit. Afhankelijk van de schade van de auto mag er natuurlijk niet te snel gereden worden. Bij een lekke band moet je niet te snel rijden anders gaat de velg kapot. Het beperken van de snelheid is ook schadebeperking, hoe harder en ruiger er gereden wordt, des te meer schade er mogelijk wordt toegebracht aan de auto. Bij het live wedden kun je dus bij een crash direct gokken op de voortzetting van de race en een mogelijke eindpositie.
Daarnaast zijn er op Spa redelijk wat inhaalmogelijkheden en drs-zones. Een goede kwalificatie is belangrijk maar niet essentieel, de race kan hier namelijk alle kanten op. Let ook op het weer. Spa ligt in de Ardennen waar regen en vocht zijn eigen wil heeft. De kans op regen is vaak aanwezig. En regen heeft, als deze valt, invloed op de wedstrijd.
Ook kun je ervoor kiezen om in te zetten op de kwalificatie. Let hierbij op topsnelheid. Het grootste gedeelte van de baan is vol gas, een hoge topsnelheid en bochtensnelheid is daarom zeer belangrijk.
Geschiedenis van de Grand Prix België
De Belgische Grand Prix op Spa Francorchamps kent een lange geschiedenis. Toen de FIA in 1950 besloot een wereldkampioenschap genaamt de Formule 1 te organiseren stond Spa Francorchamps op de agenda. De Argentijn Juan Manuel Fangio weet in de Alfa Romeo de te winnen. Fangio wordt dat seizoen ook wereldkampioen. In de jaren ‘50 wordt de Grand Prix vaker verreden, ook in de 60’er jaren staat Spa vaak op het programma.
Het gebeurt wel geregeld dat er dodelijke ongelukken gebeuren in de jaren ‘60. Hierom werd er serieus gekeken naar hoge-snelheidscircuits. Spa Francorchamps vormde daarop geen uitzondering en onderging een metamorfose. De baan is aangepast aan nieuwe veiligheidsstandaarden. In de jaren ‘70 verkaste het circus in België naar Zolder, een ander iconisch circuit. Maar in de jaren ‘80 keerde de Formule 1 toch weer terug naar zijn roots in Spa.
In 2003 en 2006 werd de Grand Prix niet verreden. Michael Schumacher heeft nog altijd de meeste overwinningen op zijn naam staan. Schumi won zesmaal. Hij won tweemaal met Benneton en viermaal met Ferrari. Ayrton Senna wist vijf keer in België te winnen. Nog nooit won een Belg voor eigen publiek. Wel wist Jacky Ickx in 1968 een derde plek en daarmee een podium te pakken. Thierry Boutsen werd ook derde, in 1988, maar de man uit Brussel werd later gediskwalificeerd door het gebruik van onreglementaire benzine.
Rondje Spa Francorchamps
Als de lichten doven dan is er een korte run naar de eerste haarspeldbocht rechtsom. Vanaf La Source komt het befaamde rechte stuk met gigantische hoogteverschillen. Eerst naar beneden om na Eau Rouge weer stijl omhoog te schieten. Inhalen is moeilijk maar niet onmogelijk. Het levert vaak prachtige gevechten in Eau Rouge op. De veiligste inhaalmogelijkheid is bij het afremmen voor Les Combes vanaf de Kemmel straight.

Via Malmedy en Rivage komt Pouhon. Een lange doordraaier die naar de volgende combinatie voert. Via Fagnes en Stavelot wordt het laatste deel van de baan bereikt. De Blanchimont bochten voeren via Busstop naar het laatste stukje over start finish.
Grand Prix België – Het gevaar in de Ardennen
In de ruim 7 kilometer lange baan wordt het grootste gedeelte volgas gereden. Ook in sommige bochten wordt het pedaal volledig ingetrapt. Dit maakt een rondje Spa Francorchamps een zeer spannende om onboard mee te kijken. De Ardennen schieten aan je voorbij. De gevechten die op Spa worden gereden zijn vaak om van te smullen. Soms wordt er in Eau Rouge een inhaalactie gedaan met 320+ om vervolgens blind omhoog te rijden. Een memorabele actie is bijvoorbeeld een incident dat in 2002 plaatsvond waarbij er veel rook was. Kimi Raikkonen kende geen angst en reed vol gas door. Één van de vele memorabele acties die in Spa zijn gebeurt.
Een andere is de crash in 2012 waarbij meerdere auto’s betrokken waren. Grosjean was de stichter van het probleem aangezien hij geen ruimte liet voor Hamilton. De Brit was passagier in zijn eigen auto en klapte achterin bij Grosjean, die hierdoor op zijn beurt de macht over het stuur verloor. Deze twee auto’s vlogen over Sergio Perez en Fernando Alonso heen. Het liep gelukkig voor alle coureurs goed af maar voor hetzelfde geld had het in een complete catastrofe kunnen eindigen.
Mede door deze crash kwam er in 2018 de HALO. Een titanium omhulsel van de cockpit die tijdens dit soort crashes de veiligheid van de coureur vergroot. Tijdens de Belgische Grand Prix van 2018 werd duidelijk waarom deze HALO zo belangrijk is. In een soortgelijke crash als zes jaar eerder vloog de McLaren van Fernando Alonso over de Sauber van Charles Leclerc. Dankzij het omhulsel stuiterde de McLaren op de HALO in plaats van op de Monegask. De HALO redde het leven van de coureur.
Helaas blijft autoracen een gigantisch gevaarlijke sport wat in 2019 nog eens bevestigd werd met het treurige ongeluk van Antoine Hubert. Een talentvolle coureur die tijdens de F2 race om het leven kwam. De Formule 1 race werd dat weekend gewonnen door zijn jeugdvriend Charles Leclerc. De Monegask droeg zijn eerste Formule 1 winst, en tevens de eerste winst van Ferrari dat seizoen, op aan Antoine.