Wedden op de Grand Prix Oostenrijk
De Grote prijs van Oostenrijk, of Spielberg, is één van de races waar massaal de Nederlandse Max Verstappen fans komen kijken. Rondom het circuit van Spielberg zitten duizenden oranje uitgedoste F1-fans. In 2018 en 2019 eindigde Verstappen op de eerste plaats waardoor het Wilhelmus over het circuit galmde.
De ceremonie kleurde oranje met wat rood-wit-blauwe vlaggen die de oranje zee onderbrak. Op het rechte stuk, waar de ceremonie gehouden wordt, ziet het er ongeveer net zo uit als bij de rode tifosi van Ferrari tijdens de races in Monza. Mede door de Nederlandse input en de snelheid van het circuit is het een interessante race om een gokje op te wagen.
Weddenschap op de Grand Prix van Oostenrijk
De Red Bull Ring is een zeer snelle baan. Doordat het een kort circuit is en de rondetijden voorbij vliegen worden er 71 rondjes gereden om aan het benodigde aantal kilometers te komen. Tijdens de kwalificatierondes worden meestal tijden tussen de 1.02 en 1.04 gereden. De marges zijn minimaal dus de kwalificatie is uiterst belangrijk.
Tijdens Q1 in 2020 had Max Verstappen de snelste tijd met 1.04.024. De nummer 20 Nicholas Latifi reed zijn rondje in 1.05.737. 1.713 een kleine twee seconde marge waarbinnen alle twintig auto’s eindigen. Het verschil blijft klein. In Q2 is het 1.03.015 tegen 1.04.691 wat neerkomt op 1.676. In Q3 1.02.939 tegenover 1.04.239. Een verschil van 1.3 seconde. Je kunt voor een outright weddenschap kiezen wie de winnaar wordt.
Ook kun je kijken naar of er een safety car gebruikt wordt. Of een coureur op een podiumplaats eindigt of in de top vijf of tien. Daarnaast kan het weer in Oostenrijk, net als in Nederland, nogal wisselvallig zijn.
De bergen rondom het circuit zorgen dat de buien kunnen blijven hangen waardoor het flink kan regenen. Zorg dus dat je de weersverwachting erbij pakt als je gaat inzetten op de Grand Prix.
De geschiedenis van de Grand Prix van Oostenrijk
In 1969 wordt de Österreichring geopend en in 1970 stond deze baan al op de Formule 1 kalender. De Österreichring zag er anders uit dan de huidige Red Bull Ring. De scherpe bochten van het hedendaagse circuit waren toen nog wat zachtere doordraaiers.
In de jaren ‘70 werden de eerste aanpassingen aan het circuit gedaan. De Hella-Licht chicane werd toegevoegd waardoor de baan dertig meter langer werd en een extra bochten combinatie werd toegevoegd. Hierdoor werd de snelheid van het rechte stuk over start finish verminderd.
Echt grote veranderingen werden pas aangebracht in de jaren ‘90 toen de baan veranderde van zowel naam als lay-out. Dit kwam mede door twee zware crashes in de jaren tachtig. Het circuit werd door de hoge snelheden als gevaarlijk beschouwd en daarom werd het niet meer opgenomen in de kalender van de F1.
Eind jaren ‘90, na de veranderingen en nieuwe veiligheidsmaatregelen, stond de Grand Prix weer op de kalender. Het circuit heette voortaan het A1 circuit (door de Oostenrijkse sponsor) en had een nieuwe lay-out naar het design van Hermann Tilke. Het circuit werd korter en de bochten scherper.
Van de achttien bochten bleven er nog maar tien over. Echter kan de oude lay out nog wel gebruikt worden. De nieuwe baan ligt namelijk binnen in de oude baan. Tijdens de F1 wordt gebruikgemaakt van de nieuwe lay-out maar tijdens andere evenementen is er de mogelijkheid om de oude baan nog te gebruiken.
Red Bull Ring
In 2005 koopt Dietrich Mateschitz het circuit. De organisatie van het Formule 1 circus werd voor de vorige eigenaren te duur waardoor de Grand Prix van Oostenrijk wederom van de kalender verdween. Samen met KTM, Magna en Volkswagen kocht Red Bull het circuit. De plannen waren groots maar door teruggetrokken investeerders en klachten van omwonenden werd tijdens de beginfase van de verbouwing het project stopgezet.
In 2008 werd het project nieuw leven ingeblazen in iets goedkopere vorm. In 2011 werd de nieuwe ring geopend en werd het opgenomen in de DTM kalender. De connecties met de Formule 1 waren nog niet verwaterd en in 2014 keert ook de koningsklasse van de autosport weer terug op de vernieuwde Red Bull Ring. Ook de MotoGP keert uiteindelijk terug.
Niet alleen zilver dat wint
Op het circuit van Spielberg is het iedere keer weer een spannende race. Waar op andere circuits de dominantie van bepaalde teams duidelijk is kan het op de Red Bull Ring altijd spannend worden. Dit komt door de korte rondjes, de scherpe bochten en het hoogteverschil. Hierdoor is er veel mogelijkheid voor spektakel en mooie gevechten.
Toen de F1 in 2014 terugkwam in Oostenrijk won Mercedes bijna alle races in het seizoen. De eerste vier edities in Oostenrijk werden dan ook door de zilveren pijlen gewonnen, echter wel door drie verschillende coureurs. Nico Rosberg stond tweemaal op één. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton wonnen daarna de GP van Oostenrijk.
In 2018 en 2019 wist Max Verstappen de Mercedes-hegemonie te doorbreken door te winnen. In het corona seizoen van 2020 won Lewis Hamilton de beide races in Oostenrijk. In 2022 zal de F1 drastisch veranderen met betrekking tot de grote en middelgrote teams, waardoor de budgetten en de prestaties dichter bij elkaar zullen moeten komen. Dit kan in Spielberg zomaar tot verrassende resultaten kunnen leiden.
Weetje
Tijdens de Grand Prix in 2002 kreeg Rubens Barrichello te horen dat hij Michael Schumacher voorbij moest laten gaan zodat de Duitser in de laatste ronde de race nog won. Tijdens de ceremonie lieten de fans duidelijk horen dat ze het er niet mee eens waren. De FIA deelde een forse boete uit aan Ferrari en sindsdien is het verboden om teamorders te geven.
Veelgestelde vragen
Alle weddenschappen die de bookmakers aanbieden, kun je combineren is een Parlay weddenschap.
Naast het wedden op de uitslag, is dit ook een geliefde weddenschap onder de formule 1 fans.
Nee, dat is het risico van het wedden op een gemotoriseerde sport.