Wedden op de Grand Prix Rusland

  • Laatste update: 07 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de Grand Prix Rusland

Wedden op de Grand Prix Rusland

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 07 oktober 2021
  • Leestijd: 4 minuten

De autosport is in Rusland gestaag bezig met een opmars. Voornamelijk het afgelopen decennium is de Formule 1 ook in Rusland een topsport geworden. Na de Olympische Spelen van 2014 in Sochi werd ook direct de Grand Prix van Sochi in datzelfde jaar verreden. De baan is dan ook gelegen op het Olympische park.

Het was voor het eerst in precies 100 jaar dat er weer een race in Rusland werd gehouden. In 1913 en 1914 werd er een autorace georganiseerd in St. Petersburg. Aldaar waren de Benzen degene die zegevierde. Honderd jaar later is er niet veel veranderd. De zilveren pijlen winnen van 2014 tot 2020 alle races die in Rusland worden gehouden. Lewis Hamilton wint vier editites in die periode. Valtteri Bottas tekent voor de overwinning in 2017 en 2020 en Nico Rosberg weet in 2016 te winnen. 

Rusland en de autosport 

Dat Rusland een Grand Prix heeft gekregen komt mede door de coureurs met de Russische nationaliteit. Vitaly Petrov reed tussen 2010 en 2012 voor het team van Renault. Hij was de eerste Russische coureur en eindigde éénmaal op een podium. Daniil Kvyat maakte in 2014 zijn entree in de Formule 1 via de Red Bull drivers academy. Bij Toro Rosso maakte hij zijn debuut om vervolgens gepromoveerd te worden naar het hoofdteam van Red Bull en uiteindelijk weer teruggezet te worden naar Toro Rosso. Kvyat reed meer dan 100 races en eindigde driemaal op een podiumplek.

Sergey Sirotkin reed in 2018 voor het team van Williams. Sirotkin wist één WK-punt te behalen. In 2020 kwam Nikita Mazepin in de Formule 1 wereld terecht. De Russische miljardairszoon kwam met een zak geld binnen bij HAAS waardoor er direct controverse ontstond.

Daarnaast mag Mazepin niet rijden voor de vlag van Rusland door het grootschalige dopingschandaal. Hij rijdt onder de vlag van de RAF (Russische Automobiel Federatie). De jonge coureur houdt de gemoederen bezig. Geld regeert in de F1 maar dat wordt door de fans niet op prijs gesteld. Ook het stoeltje van Lance Stroll die mede door zijn schatrijke vader bij diens team werd gehaald zorgde voor de nodige controverse. Mazepin maakte in 2021 zijn debuut. In 2012 werd het eerste Russische F1 team gelanceerd.

Marussia was de naam en was de opvolger van Virgin racing. Het team reed drie seizoenen in de koningsklasse van de autosport en behaalde in totaal 2 wk-punten. Coureurs van Marussia waren Timo Glock, Charles Pic, Max Chilton en Jules Bianchi. Laatstgenoemde raakte in 2015 tijdens de regenrace in Japan betrokken bij een dodelijk ongeluk. Het zou tevens de een-na-laatste race zijn van Marussia. 

Weddenschap op de Grand Prix van Rusland 

Een weddenschap op Mercedes is in de afgelopen edities altijd een goede uitgangspositie geweest. De polesitter won in de periode tussen 2014 en 2020 twee maal. In 2016 wist Nico Rosberg van p1 naar p1 te rijden en in 2014 deed Lewis Hamilton dit. In de overige edities waren het de nummers 2 of 3 die de wedstrijd wonnen.

De kans op een stunt vanuit de achterkant van het veld is dus redelijk klein. Dit heeft ook alles te maken met de baan. Het is een langzaam circuit met weinig inhaalmogelijkheden. Tactiek is dus zeer belangrijk tijdens deze Grand Prix. Op het Sochi Autodrom bevindt zich op start-finish de enige drs-zone.

Op het rechte zit een knik naar rechts wat zorgt dat de topsnelheid niet heel hoog is. Voornamelijk de auto’s die snel zijn in de bochten profiteren van deze baan. Een gokje op de safety car is ook een goede. Bijna iedere race in Rusland werd even stilgelegd en kwam er een safety car aan te pas. Je kunt ook een head to head weddenschap doen. Dit kun je per team doen. Zo kun je bijvoorbeeld Verstappen boven zijn teamgenoot laten eindigen. 

De baan van de Grand Prix Rusland

Het Sochi Autodrom is ontworpen door circuit architect Hermann Tilke, die meerdere F1 circuits heeft ontworpen. Het is een circuit dat deels ook over de openbare weg gaat. Binnen de baan zijn er relatief weinig inhaalmogelijkheden, dit komt mede door de scherpe bochten en langzamere gedeeltes op de baan. Een rondje op Sochi is 5848 meter lang.

Het baanrecord ligt in handen van Lewis Hamilton die tijdens de Grand Prix in 2019 1.35.761 over een rondje deed. Het circuit is gelegen in het Olympische park. Het sportieve hart van Rusland. Het heeft wat dat betreft wel wat weg van Albert Park in Australië en het Circuit Gilles Villeneuve in Canada, dat beide rondom een meer gelegen is. 

Weetje

Tussen 2014 en 2020 werd er zeven maal de Grand Prix verreden. Uit deze zeven maal werd vijf keer de winnaar van deze Grand Prix later dat seizoen wereldkampioen. De winnaar van deze GP gooit dus statistisch gezien hoge ogen voor de wk-titel.