Wedden op de Grand Prix van Engeland

 • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de Grand Prix van Engeland

Wedden op de Grand Prix van Engeland

 • Geschreven door Jos Ariaans
 • Laatste update: 31 oktober 2021
 • Leestijd: 8 minuten

Het Engelse vasteland is voor veel Formule 1 teams het thuisland. Iconische merken als McLaren, Williams, Lotus en Benetton zijn hier opgericht. Andere teams als Mercedes, Force India, Red Bull Racing hebben hun ontwikkelingscentrum binnen het Verenigd Koninkrijk gevestigd.

Daarnaast komen tal van Formule 1 iconen uit Engeland. Niet voor niets kent de Grand Prix van Groot Brittannië een gigantische historie, het is de oudste Formule 1 race die op de kalender staat. Samen met de Italiaanse Grand Prix is het tevens de enige Grand Prix die sinds 1950 ieder jaar verreden wordt.   

Het wedden op de Grand Prix van Groot Brittannië

De Grand Prix van Groot Brittannië is voor veel Britten een gelegenheid om een gokje te wagen. Gokken is namelijk verknocht aan Britse sportevenementen. Daarnaast is de F1 een sport die door de Engelsen geadoreerd wordt.

Ook in Nederland zijn er tal van opties om een leuke quotering uit de Britse Grand Prix te halen. Engeland staat bekend om haar regenval dus is het verstandig om de weersverwachting in de gaten te houden. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de flow van de teams en de kwalificatie.

Ook kunnen de vrije trainingen van vrijdag en zaterdag een indicatie geven over het verloop van de race op zondag. Je kunt niet enkel gokken op een winnaar. Ook kun je een gokje wagen op het gebruik van een safety car. Welke coureurs finishen en op welke positie. 

We hebben een aantal weddenschappen voor je op rij gezet. (Voorbeelden race 2020)

Soorten weddenschappen

 1. Winnaar van de kwalificatie

  Op dag 2 is de kwalificatie. Iedere coureur krijg van de bookmaker een quote. Hoe groter de kans op pole position des te kleiner de uitbetaling.

  Je kunt deze weddenschap ook combineren met andere inzetten.

  De afbeeldingen zijn voorbeelden van de kwalificatie die in 2020 werd verreden.
  winnaar kwalificatie

 2. Wie komt er in de top 6

  De kans dat een van de toppers in de top 6 komt is groot. Daarom krijg je lage quotes. Toch gevaarlijk om hier veel op te zetten want een ongeluk zit in een klein hoekje.top 6 GP Engeland

 3. Wie rijdt de snelste ronde?

  Tijdens de race krijgt de rijder met de snelste ronde een extra WK punt. Iedereen doet zijn best om deze neer te zetten. De winnaar komt bijna altijd uit een topteam.snelste ronde GP Engeland

 4. Winnaar van de race

  Op zondag kun je wedden op de winnaar van de race. Hamilton wint bijvoorbeeld vaak. Hier zou je de inzet per race kunnen verhogen totdat hij wint. Bijna een zekerheid op winnend wedden.winnaar race GP Engeland

 5. Winnaar van de race star op pole en heeft snelste ronde

  Hier combineer je eigenlijk 3 weddenschappen. Het is een 2-way weddenschap. Dit betekent dat er maar 2 uitkomsten mogelijk zijn. Namelijk ja of nee.winnaar en snelste ronde

 6. Winnende constructeur Kwalificatie

  Bij deze weddenschap voorspel je welk team de beste kwalificatie rijdt.winnnende constructeur kwalificatie

 7. Winnende constructeur bij de Race

  Wek team presteert het beste tijdens de race.winnend team race

 8. Welke Nationaliteit heeft de winnaar?

  Hier zet je in op de nationaliteit van de winnende rijder.Winnende nationaliteit

Geschiedenis

Begin ‘20e eeuw werd er een oval gebouwd in Surrey genaamd Brooklands, het was de eerste betonnen baan speciaal gebouwd voor gemotoriseerd autoracen, daarnaast was het een van de eerste vliegvelden van het Verenigd Koninkrijk. In 1926 wordt de eerste race georganiseerd. Robert Sénéchal en Louis Wagner winnen de race voor Delage. In 1927 wint Robert Benoist, wederom een Fransman voor het team van Delage. Tussen 1928 en 1947 wordt de GP niet verreden tot het in ‘48 terugkomt op een nieuw circuit. 

Silverstone

In de Tweede Wereldoorlog had de RAF (Engelse luchtmacht) een basis in Silverstone. Het was een bombardeer station met drie landingsbanen in een driehoeksformatie. Binnen deze driehoek is het huidige circuit gebouwd.

Het circuit is tot stand gekomen nadat een groep vrienden in 1947 een geïmproviseerde race organiseerden. Één van de groep wist dat het vliegveld verlaten was en maakte een twee mijl lange baan. Tijdens deze race werd een van de loslopende schapen aangereden. Het schaap overleed en de auto was total loss. De race had echter de nodige aandacht gegenereerd in Groot Brittannië.

The Royal Automobile Club huurde het vliegveld af en maakte er een officiële race van. In 1947 werden alleen de drie lange stukken van het vliegveld gebruikt. Vanaf 1950 verplaatste het circuit, net als met de vriendengroep, naar binnen de driehoek van landingsbanen. Vanaf 1950 niet heel veel veranderd in de decennia die volgden.

Aanpassingen

Pas in 1975 werd de chicane Woodcote toegevoegd. Twaalf jaar daarna werd de Bridge corner aangepast. In 1990 werd de baan grondig aangepakt. Het snelle circuit werd veranderd in een technischer circuit waardoor het meer aankwam op de coureur zelf in plaats van op de snelheid van de auto.

Na de dood van Senna en Ratzenberger worden veel circuits aangepast op veiligheid van de coureur. Op Silverstone werd de Hangar Straight naar Stowe aangepast. Ook werd Abbey aangepast, dit gebeurde binnen een maand voordat de GP gereden werd. 

Hoewel Silverstone de harten van veel coureurs had veroverd en ook mondiaal als een van de Klassiekers werd beschouwd werd er tijdens de GP van Engeland soms ook op een andere baan gereden. Zo werd er in de jaren ‘50 en ‘60 nogal eens op Aintree gereden.

In de jaren ‘70 en ‘80 werd er tweejaarlijks op Brands Hatch gereden, stuivertje wisselend met Silverstone. Inmiddels is Silverstone de vaste organisator van de Britse GP. De faciliteiten voor de fans zijn in de afgelopen jaren ook aangepast en het plaatsje in Northamptonshire is inmiddels een toeristische trekpleister. 

Brits succes

Het Engelse succes op eigen grond kwam eind jaren ‘50 op. Stirling Moss was de eerste Brit die voor het eigen publiek wist te winnen. In 1955 kwam zijn Mercedes als eerste over de finish op Aintree. Twee jaar later flikte Moss dit kunstje opnieuw samen met de andere Brit Tony Brooks voor het team Vanwall.

In 1958 wint Peter Collins voor Ferrari. In de jaren ‘60 domineert Jim Clark, hij wint vijf maal waarvan vier keer op rij. Jacky Stewart weet in ‘69 te winnen evenals in 1971. James Hunt pakt in 1977 P1. En in 1981 weet John Watson bovenaan te eindigen.

Nigel Mansell weet in 1991 en 1992 voor Williams op de hoogste trede te eindigen. Damon Hill en Johnny Herberg weten midden jaren ‘90 namens de Britten te zegevieren. God save the Queen werd ook gespeeld toen David Coulthard  in ‘99 en 2000 won.

In de late zeroes en in de jaren ‘10 brak het tijdperk Hamilton aan. Lewis Hamilton won tussen 2010 en 2020 zeven maal de GP van Groot Brittannië. Lewis Hamilton heeft dan ook de meeste overwinningen op Silverstone op zijn naam staan. 

Weetjes

Tijdens de GP van 1991 nam winnaar Nigel Mansell tijdens de uitzwaai ronde nadat de finish was gehaald Ayrton Senna mee. Senna was gestrand met zijn McLaren doordat zijn benzine op was. Het leverde iconische foto’s en beelden op.

De allereerste Grand Prix ooit werd gereden op Silverstone. De Grand Prix d’Europe was de officiële naam van de FIA maar ook de Grand Prix van Groot Brittannië was officiëel erkend. Hierdoor had de Grand Prix twee namen. 

FAQ

🏎️ Kun je ook wedden op wie wereldkampioen wordt?

Ja, er zijn ook seizoen weddenschappen voor Formule 1 bij de bookmakers.

🏎️ Wat is de beste bookmaker voor wedden op Silverstone?

Vergelijk op onze bookmaker pagina de odds. Kies de bookmaker met de hoogste uitbetalingen. Alle bookmakers met een licentie zijn betrouwbaar.

🏎️ Kun je een Formule 1 weddenschap combineren met een voetbalwedstrijd?

Alle weddenschappen die de bookmakers aanbieden kun je met elkaar combineren.

Nieuws