Wedden op de Grand Prix van Frankrijk
Frankrijk is een Formule 1 land. Sowieso is Frankrijk in de ban van de autosport. De 24 uur van Le Mans, de Grand Prix van stadstaat Monaco, het iconische Formule 1 merk Renault (inmiddels Alpine), coureurs als Jean Alesi, Didier Pironi en Alain Prost. Kortom de Formule 1 is verbonden aan Frankrijk. De Grand Prix van Frankrijk is daarom ook vanaf 2018 wederom onderdeel van de F1 kalender. Het vernieuwde Paul Ricard is de baan waar het allemaal gebeurt.
Weddenschap op de Grand Prix van Frankrijk
De Franse Grand Prix is een prima race om op te wedden. Door de riante hoeveelheid inhaalmogelijkheden op de baan maakt deze race het tevens een leuke om te kijken. Door de brede rand buiten de baan hebben de coureurs ook sneller de neiging om inhaalmanoeuvres uit te halen.
Een weddenschap dat een x aantal coureurs de finish haalt is het overwegen waard. Desondanks is een kans dat álle coureurs de finish halen relatief klein. In de eerste fase komt er nog al eens een ongeluk voor waardoor coureurs de wedstrijd noodgedwongen moeten staken.
Ook kan het vlak voor de finish gebeuren dat een team een coureur naar binnen haalt om met de gepakte DNF een paar onderdelen te kunnen wisselen. Dit gebeurde in 2019 toen Romain Grosjean in de 44e ronde naar binnen werd gehaald en zijn thuisrace er op zat. Het team kon hierdoor ‘gratis’ (zonder gridstraf) een nieuwe wielophanging steken voor de daaropvolgende races.
Gemiddeld finishen er in de Franse GP wel meer auto’s dan in andere races. In 2021 kwamen wél alle 20 coureurs over de finish.
Franse races
In 1906 werd er al een race georganiseerd in Frankrijk. De wedstrijd werd gehouden op Le Mans en de Hongaar Ferenc Szisz wint de race voor Renault. Één jaar later wint Felice Nazzaro in een Fiat in Dieppe. Daarna worden er verspreid over de daaropvolgende decennia 23 races gehouden in Frankrijk. Logischerwijs wordt er tijdens de Eerste, en later ook de Tweede Wereldoorlog geen Grand Prix verreden.
Naast Dieppe wordt er ook gereden in Amiens, Lyon, Straatsburg, Tours, Linas-Montlhéry, Miramas, Pau en Lyons-Parilly. In 1950 besluit de FIA een wereldkampioenschap te organiseren, de Formule 1 is ontstaan en Frankrijk staat, evenals Monaco, op de kalender. In Reims wordt de Franse Grand Prix gehouden. Juan Manuel Fangio rijdt zijn Alfa Romeo als eerste over de streep. Ook één jaar later is dit het geval, Fangio wint de race samen met Luigi Fagioli. Lange tijd wordt er gereden op de baan in Reims, ook Rouen-Les-Essarts wordt zo nu en dan het decor van de Franse GP.
In 1971 wordt er voor het eerst gereden op Paul Ricard. Paul Ricard werd een jaar eerder geopend. Engelsman Jackie Stewart wist als eerste coureur de eerste prijs mee te nemen op Paul Ricard. Het duurt nog enige tijd voordat de Fransen kunnen juichen voor een eigen coureur. Het team Matra-Ford won met diezelfde Jackie Stewart in 1969. Matra was een Frans automerk dus was het een half Frans feestje.
Frans feestje
In 1979 kwam er een compleet Frans feest. Jean-Pierre Jabouille won in een Renault in Dijon, een meer Frans getinte overwinning was nauwelijks mogelijk. In de jaren ‘80 was het de glorietijd van Alain Prost. De beste Franse Formule 1 coureur aller tijden won zes maal de GP van Frankrijk. Maar de absolute overwinnaar in Frankrijk is Michael Schumacher. Schumi won 8 keer in Frankrijk, Magny-Cours voelde bij Schumi zeer vertrouwd. In zijn roemrijke carrière wint Schumacher het meest in Frankrijk.
In 2008 werd er voor het laatst gereden op Magny Cours. Formule 1 baas Bernie Ecclestone was geen fan van de baan en besloot de Franse Grand Prix van de kalender te schrappen. In 2009 werd ook Canada van de kalender gehaald en kwam Abu Dhabi erbij.
De terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk
Frankrijk ís en blijft een Formule 1 land. De Fransen hebben een sloot aan talent en dus is er een continue aanwas van nieuwe Franse rijders in de koningsklasse van de autosport. De roep om de terugkeer van de Franse Grand Prix is groot. Er wordt gehoor gegeven aan de oproep. Eind 2016 laat de FIA weten dat er in 2018 wederom in Frankrijk zal worden geracet.
Dit zal wederom plaatsvinden op Paul Ricard, het circuit dat in de jaren ‘70 ook diende als decor voor de Franse GP. De baan heeft wel een metamorfose ondergaan en is inmiddels herkenbaar aan de blauwe banen rondom de racelijnen. Misschien is Paul Ricard wel het meest herkenbare Formule 1 circuit.
Rondje Paul Ricard
Het circuit is gelegen nabij het stadje Le Castellet nabij Marseille. Het circuit telt tien bochten verspreid over een ruime 5800 meter. Het is een snel circuit waarbij relatief veel inhaalmogelijkheden zijn. Binnen deze kleine zes kilometers zijn de meeste bochten rechtsaf.
Door de ruimte die buiten de baan geboden wordt aan de coureurs is er de mogelijkheid om fouten te maken zonder direct de auto te hoeven af te slepen of vleugels te moeten vervangen. Daardoor wordt de baan door sommigen ook als saai betiteld omdat fouten niet direct worden afgestraft.
Weetje
De meeste circuits kunnen op meerdere methodes worden gereden. Zo hebben sommige circuits de mogelijkheid om in een binnenbaan te rijden of bochten te schrappen in de lay-out. Circuit Paul Ricard is geen uitzondering en kan op maarliefst 167 verschillende methodes worden verreden.