Wedden op de NFL Super Bowl
De Super Bowl is een jaarlijks terugkerend evenement waarop mondiale aandacht is gevestigd. Het is het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. Tevens is het de American Football finale tussen de winnaars uit de AFC en de NFC.
Het American Football seizoen start in september met de verschillende competities. Tijdens het seizoen worden de wedstrijden afgewerkt. De Super Bowl is het einde van het seizoen in Februari.
Wedden op American Football
Bij het American Football zijn er natuurlijk verschillende opties waarop gewed kan worden. Je kunt kiezen wie de winnaar wordt. Ook kun je een handicap toevoegen aan de winnaar waardoor je deze op een virtuele voorsprong of achterstand zet.
Daarnaast heb je een under/over optie per team of gecombineerd voor de gehele wedstrijd. Hierbij gok je op een vaststaand puntenaantal waarvan jij denkt dat er meer of minder punten gescoord worden. Je kunt op verschillende individuele spelers wedden, bijvoorbeeld of ze een touchdown maken.
Daarnaast kun je, bij wedstrijden waar mogelijk extra time nodig is, wedden of er ook extra time nodig gaat zijn tijdens de wedstrijd. Je kunt wedden op de quarters en de halftime stand. Welk team staat er na het eerste kwartier voor, tijdens halftime etc. Ook bij het wedden op de quarters is er een over/under optie waarbij je kunt wedden op het aantal punten dat er op het scorebord staat.
Kortom er zijn tal van opties bij het wedden op American football. Daarnaast is er de optie om live te wedden op het grootste sportevenement ter wereld, hiermee kun je rechtstreeks inspelen op de gebeurtenissen.
Denk je dat er een interception gaat komen? Dan je daar live op inspelen. Voordat de NFL in september begint kun je natuurlijk ook een outright weddenschap toepassen en kiezen wie de AFC, NFC of Super Bowl kampioenen gaat worden. Deze weddenschap kun je ook tijdens het seizoen nog plaatsen.
Ontstaan van de competitie en Super bowl
Al in 1920 spraken een aantal football ploegen over een kampioenschap. Daaruit ontstond de APFC (American Professional Football Conference). Hierin deden in de jaren ´20 telkens rond de twintig ploegen aan mee. Ondanks wat dubieuze winnaars werd het toch een steeds groter wordend succes.
In 1932 stonden aan het einde van het seizoen de Chicago Bears en de Portsmouth Spartans op precies hetzelfde puntenaantal. Hierdoor werd er besloten om één beslissende wedstrijd te gaan organiseren. Deze wedstrijd werd een gigantisch succes waardoor het idee kwam om jaarlijks een finale te gaan organiseren aan het einde van het seizoen.
Om de finale te kunnen bepalen en toch in competitievorm te kunnen blijven spelen werd de competitie ingedeeld in de Eastern en Western Division. In 1936 bleef het aantal ploegen dat deelnam aan de competitie even groot waardoor het spelen van een gelijk aantal wedstrijd mogelijk werd. In ´36 deden onder andere de Bears, Cardinals, Lions, Packers, de Giants, Eagles en de Pirates (later de Pittsburgh Steelers) mee aan de competitie. Allen zijn dat ploegen die vandaag de dag nog steeds meedoen.
Net na de Tweede Wereldoorlog ontstond de AAFC (All America Football Conference). Ze wilden een tegenwicht bieden tegen de NFL die voornamelijk in het noordoosten van de Staten gevestigd waren. In de beginjaren lukte dit vrij aardig, de teams uit de AAFC waren rijker en doordat in de NFL zich voornamelijk op het noordoosten richtte lagen er veel mogelijkheden.
Fusie
In 1949 besloten de AAFC en de NFL te fuseren om zich gezamenlijk te richten op Amerikaans Football door heel het land. Dit kwam mede doordat bij de AAFC kampioenschappen de Cleveland Browns alle jaren hadden gewonnen en de concurrentie binnen de competitie niet heel groot was. De Browns, de San Francisco 49’ers en de Baltimore Colts sloten zich nu ook aan bij de NFL.
In de jaren ‘50 wordt de AFL de grootste concurrent van de NFL waar laatstgenoemde dan ook niet heel tevreden mee is. In de begintijden van de AFL werd er vanuit de NFC gedacht dat deze nieuwe competities een storm in een glas water zou zijn en vanzelf wel weer van het toneel zou verdwijnen.
Toen de concurrentiestrijd losbarstte werd er uiteindelijk besloten te fuseren met de AFL. De AFL groeide uit met hetzelfde concept van de NFL, een draft. Jonge spelers kozen voor teams in de AFL waardoor het niveau steeds beter werd. De AFL werd uitgezonden op tv waardoor de aandacht en interesse in deze league ook werd aangewakkerd.
Uiteindelijk besloten de beide partijen om de tafel te zitten en tot de volgende overeenkomst te komen. Alle AFL partijen kwamen in 1970 bij de NFL. Ze zorgden beide voor hun eigen draft zoals dat al gebeurde voor de fusie en om te bepalen wie echt de winnaar van het seizoen was werd er een finale gespeeld, de Super Bowl.
Opzet AFC en NFC Competitie

Aangezien Amerika natuurlijk een gigantisch land is, is de NFL opgedeeld in verschillende regionen. Tevens is er de AFC en de NFC. Beide conferences sturen één team naar de Super Bowl. Bij de AFC bestaat de oost divisie uit de Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots en de New York Jets. De Noord divisie bestaat uit de Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns en de Pittsburgh Steelers.
De zuid divisie uit Houston Texans, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars en de Tennessee Titans. En als laatste de west divisie bestaande uit de Denver Broncos, de Kansas City Chiefs, de LA Chargers en de Las Vegas Raiders. Bij de NFC is er ook de noord-oost-zuid-west verdeling. Oost; Dallas Cowboys, New York Giants, Philadelphia Eagles en het Washington Football Team (voorheen de Redskins).
De noord divisie bestaat uit Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers en de Minnesota Vikings. Zuid; Atlanta Falcons, Carolina Panthers, New Orleans Saints en de Tampa Bay Buccaneers. En uiteindelijk west bestaande uit de Arizona Cardinals, De LA Rams, de San Francisco 49ers en de Seattle Seahawks.
Elk team speelt zestien wedstrijden. Zes wedstrijden tegen teams uit de divisie (uit en thuis). Vier wedstrijden tegen teams uit dezelfde conference. Twee wedstrijden tegen teams uit dezelfde conference die het voorgaande jaar op dezelfde positie zijn geëindigd en tot slot vier wedstrijden tegen ploegen uit de andere conference.
Play Offs richting Super Bowl
Twaalf teams plaatsen zich voor de play-offs na het reguliere seizoen. Zes teams uit de NFC en zes teams uit de AFC. Deze zes teams bestaan uit de divisie winnaars. En de twee beste nummers 2 uit iedere conference krijgen een wildcard. Na de wild-card play offs worden de divisional playoffs gespeeld.
De vier beste teams van de NFC spelen tegen elkaar en de beste vier van de AFC spelen tegen elkaar. De winnaars daarvan spelen in de Conference Championship voor een plek in de Super Bowl finale en tevens de NFC en de AFC winst. Uiteindelijk is er de finale. De Super Bowl.
Entertainment naast het football bij de Super Bowl
Dat de Super Bowl allereerst natuurlijk een sport finale is moge duidelijk zijn. Echter kijken er ook miljoenen mensen naar de Super Bowl voor de show om de wedstrijd heen. Het bekendste fenomeen is de halftime show. Grote artiesten die hebben de pauze act voor hun rekening genomen.
De kranten, en social media staan vol met meningen over de gekozen artiesten en hun acts tijdens de wedstrijd. Sinds 1964 is er een halftime show. Aanvankelijk waren dat marching bands die de pauzeact verzorgden.

Later hebben er grote bands en solo artiesten de show voor hun rekening genomen. Denk hierbij aan Michael Jackson (1993), Diana Ross (1996), The Blues Brothers en ZZ Top (1997), Stevie Wonder en Kiss (1999), U2 (2002), Paul McCartney (2005), The Rolling Stones (2006), Prince (2007), Bruce Springsteen (2009), The Who (2010), Madonna (2012), Red Hot Chili Peppers en Bruno Mars (2014) Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars (2016).
Tijdens de halftime show wordt het veld omgetoverd tot een podium waarop de act wordt gehouden. Ook het zingen van de Star-Spangled Banner is een grote eer voor artiesten. Ook hier staan hele grote namen op de lijst als, Whitney Houston, Luther Vandross, Cher, de Backstreet Boys, Mariah Carey, Beyoncé, Billy Joel, Kelly Clarkson, Alicia Keys, Lady Gaga, Luke Bryan en P!nk.
Voor de niet football-liefhebber is de Super bowl toch vaak een gelegenheid om de tv aan te zetten. In Nederland wordt de wedstrijd door het tijdsverschil ‘s nachts uitgezonden. Ook de commercials rondom de Super bowl zijn goud waard. De grootste bedrijven ter wereld investeren in totaal honderden miljoenen dollars om een paar seconde zendtijd te kopen.
Er kijken dan ook gemiddeld iets meer dan 100 miljoen Amerikanen naar de wedstrijd. Daarnaast kijken er zo’n 50 tot 80 miljoen niet-Amerikanen mee naar de wedstrijd. Niet voor niets heeft de Super Bowl het stempel gekregen van het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.
Veelgestelde vragen
Het is moeilijk vast te stellen hoeveel geld er precies op de Super Bowl wordt ingezet. Allereerst is er geen manier om goed te bepalen hoeveel geld er informeel op het spel wordt ingezet. Dat omvat weddenschappen onder vrienden of weddenschappen gemaakt met bookmakers die geen vergunning hebben om legaal te opereren.
De officiële getallen zijn vaak afgeleid van de totalen van weddenschappen in Las Vegas. Super Bowl 50: $ 132,5 miljoen Super Bowl 51: $ 138,5 miljoen Super Bowl 52: $ 158,6 miljoen Super Bowl 53: $ 145,9 miljoen Super Bowl 54: $ 154,7 miljoen. In werkelijkheid is het bedrag dat elk jaar op de Super Bowl wordt ingezet waarschijnlijk ergens in de miljarden dollars.
De Super Bowl is zeker het beste gokevenement in de Verenigde Staten, en niets anders komt echt in de buurt.
Als je voor een bookmaker met een licentie in Nederland kiest zijn de weddenschappen 100% veilig. De bookmakers vind je op onze site.
Alle bookmakers met een vergunning in Nederland hebben ook de mogelijkheid voor mobiel wedden.
Ja dat kan. Als je meerdere weddenschappen gaat plaatsen, is het verstandig om voor iedere weddenschap de bookmaker met de hoogste quotes te zoeken.