Wedden op de Olympische Spelen

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de Olympische Spelen

Wedden op de Olympische Spelen

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 37 minuten

Eens in de twee jaar zijn de Spelen. Eenmaal in de vier jaar de Zomerspelen en een keer in de vier jaar de Winterspelen. Tussen de Zomer- en Winterspelen zit een periode van 2 jaar. De Olympische Spelen is de grootste mondiale sportevenement.

Er doen duizenden atleten mee uit alle uithoeken van de wereld in verschillende sporten. Ook de sportmanifestatie wordt mondiaal gehouden. De naam van de Olympische spelen komt van de stad Olympia in het oude Griekenland alwaar de eerste spelen werden gehouden.

Weddenschappen plaatsen op de Olympische spelen

Omdat er zó veel sporten op een dag tijdens de Spelen te zien zijn is er ook een veelvoud aan sportweddenschappen waaraan je kunt meedoen. Worden er Olympische records gebroken? Wie pakt goud, zilver en brons? Welke landen zullen er in de medaillespiegel hoog eindigen? 

Voorafgaand en tijdens het toernooi kun je een outright weddenschap plaatsen op welk land de meeste medailles gaat winnen.

Welk land pakt de meeste gouden medailles? 

gouden medailles OS

De verschillende sporten waarop je kunt wedden

De Olympische Spelen is verreweg de grootste mondiale sportmanifestatie die er bestaat. In totaal worden er tijdens de Olympische weken zesendertig elementen beoefend. Al deze 36 elementen hebben ieder hun eigen geschiedenis binnen de Spelen. Meestal wordt er tijdens iedere spelen kritisch gekeken welke sporten worden toegelaten en welke zich geen Olympische sport meer mag noemen. Een aantal sporten zijn bij het grote publiek onbekend. Tevens werden er vroeger demonstratiesporten gespeeld om populariteit voor bepaalde sporten te vergroten.

Ook op iedere sport afzonderlijk zijn er weddenschappen te vinden bij de bookmakers.

Atletiek

Atletiek is een van de bekendste sporten van de Olympische Spelen. Binnen atletiek zijn er verschillende elementen waar de sporters in gespecialiseerd zijn. Zo zijn er tijdens de Spelen de verschillende afstanden hardlopen (100m, 200m, 400m, 800m, 1500m, 5000m en 10.000m). Er zijn de estafettes, afstanden met hordes waarover gesprongen moet worden en de steeplechase. De steeplechase is een race waarbij er over hordes en waterbakken moet worden gesprongen. Ook deze verschillende subdisciplines bestaan uit verschillende afstanden.

Daarnaast Is er nog het tienkamp of decathlon. Binnen het tienkamp worden er veel verschillende evenementen uitgevoerd waar een puntenaantal voor wordt gegeven. De verschillende evenementen zijn 100m sprint, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400m sprint, 110m horden lopen, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter. De tienkamp wordt over twee dagen verspreid. Op de eerste dag komen de onderdelen 100 meter sprint, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en de 400 meter sprint aan bod. Op de tweede dag worden de 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter afgewerkt. Per onderdeel van de tien disciplines worden punten toegekend, de atleet met de meeste punten in totaal wint de gouden medaille. Bij het werpen en springen hebben de atleten drie pogingen. Bij het lopen mogen de atleten ieder één valse start veroorzaken, een tweede valse start zorgt direct voor uitsluiting op dat onderdeel.

Overige onderdelen binnen atletiek zijn hink-stap-springen, hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen, discuswerpen, kogelslingeren, kogelstoten en speerwerpen. Bij het lopen is de marathon van 42 kilometer en 195 meter een onderdeel en tevens zijn de 10, 20 en 50 km snelwandelen Olympische onderdelen.

Mocht je willen wedden op Atletiek dan is het verstandig om te kijken naar de vorm van de atleten. Hoe is hun voorbereiding op de Spelen geweest. Heeft de atleet of atlete blessures gehad en hoe is de vorm geweest vlak voor de spelen. Je kunt op individuele prestaties wedden. Daarnaast kun je gokken op winnaar van het evenement, of de atleet met een medaille eindigt, welke tijden er worden behaald en of er een Olympisch record of persoonlijk record gebroken wordt.

Badminton

Badminton is sinds 1992 een onderdeel op de Olympische kalender. De Aziatische landen met China voorop domineren deze sport. Er worden verschillende wedstrijden gespeeld. Mannen en vrouwen hebben het enkel- en het dubbelspel. Sinds 1996 is daar het gemengde dubbelspel bijgekomen.

Bij het wedden op badminton is het mogelijk om te gokken op de uitslag van de wedstrijd. Je kunt gokken op het aantal punten en middels een Asian Handicap kun je een speler in je weddenschap op voorsprong of achterstand zetten. Bij deze sport is het gokken op een Aziatisch land het meest verstandig. Ze domineren de medaillespiegel bij deze sport.

Basketbal

Het basketbal staat sinds 1936 op de Olympische kalender en is dus een van de oudere sporten. De vrouwen doen sinds 1976 in teamverband mee op de Olympische spelen. In 2020 is er de nieuwe variant bijgekomen van Basketbal. Dit is de drie versus drie, zowel voor de mannen als de vrouwen.

Basketbal wordt voornamelijk gedomineerd door de Verenigde Staten. Het wedden op de USA is zowel bij de mannen als bij de vrouwen een goed idee. Hoe de 3v3 variant uitpakt is afwachten maar ook hierin zal de USA naar alle waarschijnlijkheid hoge ogen gooien.

Bij het basketbal zijn er veel weddenschappen mogelijk. Je kunt natuurlijk op de winnaar gokken. Je kunt op een kwart wedstrijd wedden en  hoeveel punters worden er gescoord. Je hebt namelijk een één- twee- en een driepunter bij het basketbal. Ook een over/under weddenschap is bij het basketbal een veelvoorkomende weddenschap.

Boksen

Sinds 1904 wordt er gebokst op de Olympische Spelen. Bij het boksen worden de atleten ingedeeld in bepaalde gewichtsklassen. De lichtvlieg, vlieg, bantam, veder, lichte, halfwelter, welter, middenklasse, halfzware, zware en superzwaar zijn de verschillende gewichtsklassen bij de mannen.

Ook bij de vrouwen zijn er verschillende gewichtsklassen. Vlieg, veder, halfwelter, welter en middenklasse. De minimum en maximum gewichten in deze klassen worden vaak aangepast. Bij het wedden op boksen is het goed om te weten op welke klasse je gaat inzetten en hoe de statistieken van de spelers tegen elkaar zijn. Boksers zelf hebben specialiteiten.

Je kunt live wedden op boksen, hierdoor kun je de vorm van de speler rechtstreeks bekijken. Ook kun je wedden op de manier van winnen. Wint de speler met een technische knock-out, een normale knock-out of een diskwalificatie van de opponent. Bij het boksen kun je tevens inzetten op de winnaar van één van de rondes. Daarnaast kun je inzetten of dat het gevecht de volle tijd zal duren. Op de Olympische spelen vormen de Verenigde Staten en Cuba de top twee op de all-time medaillespiegel.

Boogschieten

Bij het boogschieten zijn 128 deelnemers gekwalificeerd voor de Spelen. 64 mannen en 64 vrouwen. Er zijn vijf onderdelen binnen het boogschieten. De mannen en vrouwen individueel en als team. Daarnaast is er het gemengde onderdeel als team.

Er wordt geschoten met een recurveboog, de tien gekleurde ringen dienen worden geraakt. Hoe meer naar het midden er wordt geschoten des te meer punten levert het schot op. De middelste cirkel heeft een diameter van 12.2 cm. Het blazoen (de standaard waarop de schietschijf bevestigd zit) staat op 70 meter afstand.

Gewichtheffen

De sport gewichtheffen was tijdens de eerste moderne spelen van 1896 al een onderdeel. Sinds 1920 staat het vast op het Olympisch programma. Binnen het gewichtheffen zijn er veertien onderdelen. Bij deze sport zijn er verschillende gewichtsklassen waarbinnen de atleten vallen. Dit zijn de klassen; vlieg, bantam, veder, lichte, middenklasse, licht zwaar, middelzwaar, zware (1 en 2)  superzwaar zijn de verschillende gewichtsklassen bij de mannen.

Ook bij de vrouwen zijn er verschillende gewichtsklassen. Vlieg, veder, licht, midden, licht zwaar, zwaar en superzwaar.

Gymnastiek

De sport Gymnastiek bestaat uit drie onderdelen, turnen, trampoline en ritmisch. Het bijzondere aan gymnastiek is dat het een van de weinige jurysporten op de Olympische Spelen is. Alleen schoonspringen, synchroonzwemmen en de dressuuroefening bij het paardrijden zijn jurysporten op de Olympische Spelen.

Gymnastiek Ritmisch

Ritmisch gymnastiek bestaat uit twee onderdelen, het meerkamp individueel en in teamverband. Het is choreografische acrobatiek met verschillende oefeningen. De deelnemers worden beoordeeld op de volgende onderdelen. De oefening met de bal, de oefening met de hoepel, de oefening met de knotsen en de oefening met het lint. Uiteindelijk worden de strafpunten van het puntentotaal afgetrokken. Er staan maar tien deelneemsters in de finale. Het is tevens een van de weinige Olympische sporten waaraan alleen vrouwelijke deelneemsters meedoen.

Gymnastiek Trampoline

Het trampolinespringen is een gymnastisch onderdeel dat sinds de millenniumwissel op de Olympische agenda staat. Acht finalisten mogen hun oefening tentoonstellen aan de jury. Uiteindelijk wordt er beoordeeld op de moeilijkheid van de oefening, de uitvoering van de oefening en de vlucht. Straffen worden van het puntentotaal afgetrokken. Bij het trampolinespringen doen zowel mannelijke als vrouwelijke atleten mee.

Gymnastiek Turnen

Het turnen is een van de oude Olympische sporten. Tijdens de eerste “moderne” Olympische Spelen waren de onderdelen brug, paardvoltige, rekstok, ringen en sprong al onderdeel van de Spelen. Later kwam daar de vloer en het meerkamp bij.

Het onderdeel de balk wordt alleen door vrouwen gedaan. Het paard, de rekstok en de ringen worden alleen door mannen beoefend. De overige onderdelen worden door zowel mannen als vrouwen beoefend. Het puntentotaal is de eindscore dus zijn de strafpunten heel belangrijk.

Als de sporter de jury niet groet krijgt hij 0,3 strafpunten. De turner mag pas beginnen aan zijn oefening zodra het licht op groen springt. Vanaf dat moment loopt er dertig seconde, wanneer de turner later begint krijgt hij een strafpunt, voorheen was de oefening direct ten einde. Alle juwelen zijn verboden, oorbellen mogen in knopvorm gedragen worden, de rest zorgt voor strafpunten. Dit heeft te maken met de veiligheid van de sporter zelf. Tijdens de oefening kan de turner blijven haken.

Tatoeages moesten vroeger worden afgeplakt, inmiddels zijn deze gedoogd. De turnkleding moet tip-top in orde zijn, is dit niet het geval dan krijgt de turner 0,3 punt aftrek. Als laatste het magnesium. Als een speler te uitbundig of te veel magnesium gebruikt om grip te kunnen vinden riskeert de turner een straf van 0.5 punten. Het is dus heel belangrijk dat de turner buiten het goed uitvoeren van de oefening zich ook aan de regels houdt zodat hij of zij zich geen strafpunten krijgt.

Bij het wedden op turnen kun je op de individuele sporters of teams wedden. Probeer je op voorhand in te lezen wat voor een oefening de turner gaat doen. Een moeilijke oefening levert meer jurypunten op dan een makkelijke, echter is de kans op fouten daar natuurlijk groter.

Golf

Op de Spelen van 2016 werd de sport na 112 jaar weer toegelaten door het IOC. De twee onderdelen zijn de mannen en de vrouwen die het individueel beoefenen. In totaal werden er vier rondes van ieder 18 holes gespeeld. Het aantal slagen uit de vier rondes worden bij elkaar opgeteld en daaruit ontstaat de ranglijst. Bij het golfen kun je wedden op de winnaar van iedere hole, en natuurlijk op de podiumplaatsen.

Handbal

Het handbal is een Olympische sport die in de jaren ‘70 op de Olympische kalender kwam te staan. Ook in 1936 stond deze sport op het programma tijdens de spelen in Nazi-Duitsland. De Duitsers wonnen dit toernooi ook doordat ze in de finaleronde met zes punten bovenaan stonden. Er werd dus géén finale gespeeld maar een poule van de vier toplanden die allen tegenover elkaar stonden.

In 1972 werd er wel één finale gespeeld en de editie daarna in 1976 deden er voor het eerst ook de vrouwen mee. In 2016 deden er 12 landen mee aan het kampioenschap, het gastland was automatisch geplaatst, de andere landen moesten zich via continentale toernooien plaatsen. Tevens zijn er nog drie plaatsen te vergeven via het Olympisch kwalificatietoernooi.

Tijdens de Spelen werden er twee groepen gecreëerd van zes landenteams. De vier beste teams per poule gingen door naar de knock outfase. Een handbalteam bestaat uit maximaal veertien deelnemers. Zeven spelers staan er tijdens de wedstrijd in het veld, zes veldspelers en één doelverdediger.

Voornamelijk de Scandinavische landen zijn toonaangevend in handbal. Naar alle waarschijnlijkheid is handbal een Duitse sport dat begin 19e eeuw werd ontworpen. Twee decennia later werd deze sport ook in Scandinavië beoefend, daar werd het een grote sport, voornamelijk in Denemarken. De Deense competitie is ook voor veel Nederlandse handballers en handbalsters een interessante competitie.

Je kunt bij handbal, evenals bij voetbal, wedden op de eindscore. Welk team de meeste doelpunten maakt en wie de doelpunten maakt. Een over/under weddenschap kan een veiligere optie zijn. Hiervoor is het verstandig om je op voorhand in te lezen over het team. Is het een offensief of een defensief team? Welke spelers of speelsters spelen er. Hoe doen ze het op clubniveau en zijn er blessuregevallen binnen het team.

Hockey

Nederland heeft gigantisch veel hockeyers. De sport is een van de populairste sporten in Nederland. Zowel jongens als meisjes kiezen massaal voor hockey in Nederland. Dat resulteert er in dat Nederland een fantastisch hockeyland is in de internationale sportwereld. In 1928 stond Nederland voor het eerst in de finale. Ze pakken uiteindelijk het zilver doordat ze verliezen van India.

In 1996 staat Nederland wederom in de finale. Dit keer winnen ze wel het Olympische goud. Ook vier jaar later pakt Oranje goud. In 1948 en 88 speelt Nederland de troostfinale en pakken ze de bronzen plak. De vrouwen pakken in 1984 goud tegen Duitsland. In 1988 wordt er brons gewonnen door in de troostfinale Groot Brittannië te verslaan. In ‘96 gebeurt dit wederom.

Vier jaar later eindigt Nederland weer op brons ditmaal verslaat Oranje Spanje. In 2004 weten de dames zilver te winnen, en verliezen ze de finale van Duitsland. In 2008 en 2012 pakt Nederland Olympisch goud. China en Argentinië worden verslagen in de finales.

Het wedden op hockey brengt extra spanning mee tijdens het kijken van Oranje. Een weddenschap op Nederland is geen gekke gok. Voornamelijk de dames presteren bijna ieder toernooi goed maar ook de heren spelen geregeld voor de podiumplekken. Op de medaillespiegel staat Nederland tweede achter India, Oranje pakte meer plakken in totaal maar India wist hockey decennialang te domineren waardoor het Aziatische land al acht keer Olympisch goud won.

Tijdens het wedden op hockey zijn er per wedstrijden tientallen verschillende opties. Een Asian handicap is een veelvoorkomende weddenschap om op hockey te gokken. Hiermee zet je team 1 of team 2 virtueel op voorsprong of achterstand. Ook een over/under weddenschap op de eindscore kan soms mooie quoteringen opleveren.

Honkbal

De van origine Noord- en Midden Amerikaanse sport honkbal is een sport die zo nu en dan opgenomen wordt in de Olympische kalender. De sport was op zes edities een demonstratiesport om het te promoten. Honkbal wordt alleen door de mannen beoefend op de Olympische Spelen.

Dit is een van de redenen waarom de sport niet vaak op de Spelen te zien is. Daarnaast is de MLB (Major League Baseball) de enige toonaangevende honkbal competitie ter wereld waardoor het mondiale aspect van de Olympische Spelen wegvalt.

Bij het honkbal zijn er verschillende veldbezettingen. Negen spelers zitten er in het aanvallende team en negen ‘verdedigende’ spelers. Bij het honkbal is het de bedoeling om punten te scoren door binnen te komen over de vier honken. Honk bezetting kan dus tactisch zijn. Bij een homerun (een bal die buiten het speelveld geslagen wordt) mogen alle honken naar de finish lopen.

Bij het wedden op honkbal kun je gokken op het aantal runs middels een over/under weddenschap. Daarnaast kun je natuurlijk wedden op de winnaar van de wedstrijd.

Judo

Het judo heeft zich ontvouwen tot een vaste waarde tijdens de Olympische Spelen met inmiddels 15 elementen. Bij het judo wordt er net als bij de andere vechtsporten gewerkt met gewichtsklassen. Extra licht, half licht, licht, half midden, midden, half zwaar en zwaar zijn de klassen voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast is er nog het gemengde onderdeel waar drie vrouwen en drie mannen onder vallen. De winnaar wordt bepaald via een afvalsysteem.

Binnen elke gewichtsklasse worden er medailles uitgereikt. Vier groepsfases bepalen wie de vier halve finalisten worden. Via het knock outsysteem wordt er een Olympisch kampioen bepaald. Bij het wedden op judo kun je inzetten op de winnaar van de wedstrijd en op de kampioen.

Kanovaren

Sinds de jaren ‘90 staat de sport kanovaren op de Olympische kalender. Binnen het kanovaren zijn er twee disciplines, de slalom en de vlakwater sprint.

Kanovaren vlakwater sprint

De sprint binnen het kanovaren bevat verschillende wedstrijden. Er is de eenmans-, tweemans- en viermanskano die op verschillende afstanden varen. Deze onderdelen zijn zowel voor mannen als voor vrouwen. Er wordt gevaren met een kajak en een kano. Tevens zijn er verschillen in de peddels. Zo wordt er bij sommige elementen een enkelbladige peddel gebruikt. De Duitse Olympiër Birgit Fischer won 12 medailles waarvan 8 goud en 4 zilver. Onder andere door haar medailles staan de Duitsers ver bovenaan in de medaillespiegel.

Kanovaren de slalom

De wildwater slalom wordt zowel door de mannen als door de vrouwen beoefend. C1 en K1 zijn de onderdelen. C1 houdt een gesloten eenmans kano in. K1 staat voor een eenmans kajak. Beide onderdelen worden bij de wildwater slalom gehouden.

Karate

De karatesport is recentelijk toegewezen door het IOC als Olympische sport. Karate zal uit acht verschillende onderdelen bestaan. Ook bij deze vechtsport wordt er gewerkt met gewichtsklassen. Er zijn drie gewichtsklassen, licht middel en zwaar. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Elke deelnemer mag één kata kiezen uit de lijst van 102 kata. Deze kata zijn erkend door de mondiale karatebond. Een kata is een discipline die door de deelnemer wordt uitgevoerd. De deelnemers mogen niet tweemaal dezelfde kata demonstreren tijdens de Spelen. Bij het wedden op karate is het verstandig om op voorhand wat onderzoek te doen op de Olympiër waarop je wil gaan inzetten. 

Klimsport

Veertig atleten nemen het in de klimsport op tegen elkaar in drie disciplines. Boulderen, speed en lead. Zowel mannen als vrouwen doen mee aan de klimsporten. Bij het boulderen gaat het om een korte route klimmen tegen een klimmuur aan.

Bij het onderdeel speed gaat het om de snelste tijd. Bij het klimmen kun je een gokje wagen op de winnaar en de podiumplekken.

Moderne vijfkamp

De moderne vijfkamp is een Olympisch onderdeel dat bestaat uit vijf elementen die alle deelnemers dienen uit te voeren.

Allereerst beginnen de sporters met schermen, dit doen ze met een degen. Tegen iedere schermer wordt één maal gespeeld en men speelt om 1 treffer.

Daarna wordt de 200 meter vrije slag gezwommen. Na het zwemmen heeft de Olympiër 20 minuten de tijd om aan het paard te wennen. Het volgende onderdeel is dan ook een springparcour op het paard.

Het laatste onderdeel is hardlopen en schieten. Tijdens 3000 meter hardlopen moet er op 15 doelen worden geschoten. Uiteindelijk wordt de winnaar bepaald door middel van de combinatie van alle onderdelen. Voor ieder onderdeel worden punten gegeven. De tijd bij het zwemmen en het hardlopen staat gelijk aan een aantal punten. Deze punten bij elkaar vormen het klassement. De vijfkamp is ontworpen voor de sportende homo universalis (de sportende menselijke alleskunner).

Paardensport

Ook de paardensport bestaat uit verschillende disciplines. Er wordt dressuur gereden, evenals eventing en springen. Alle drie de onderdelen worden individueel afgewerkt en in teamverband. De paardensport deed haar intrede op Olympisch niveau begin 19e eeuw. Het onderdeel dressuur binnen de paardensport wordt gejureerd.

Paardensport Dressuur

In de bak van 60 bij 20 meter doet de ruiter met het paard oefeningen. De ruiters die zich hebben weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen nemen het in de eerste ronde tegen elkaar op in een aantal onderdelen. De jury beoordeeld hier op de uitvoering van de op voorhand vastgestelde onderdelen.

De best gekwalificeerde ruiters gaan door naar de Grand Prix Special waar wederom een aantal onderdelen moeten worden uitgevoerd. Tijdens deze oefeningen mag de ruiter zelf de volgorde van de oefeningen bepalen. Wederom beoordeeld de jury ieder onderdeel apart. Uit deze groep ruiters blijven er achttien over. Deze groep mag door naar de Grand Prix Freestyle dat de finaleronde is.

Tijdens de Grand Prix Freestyle wordt er een kür op muziek gedaan. Tijdens de kür mag de ruiter zelf de volgorde van de oefeningen bepalen. De jury score die hieruit volgt, is de uiteindelijke stand. Je kunt inzetten op de ruiter die Olympisch goud pakt.

Paardensport eventing

Bij de eventing staan er verschillende evenementen te wachten voor de ruiter. Er is een onderdeel dressuur, een springparcours en een onderdeel cross country. De ruiters dienen op alle vlakken te scoren om hoge ogen te gooien voor de olympische medailles. De ruiter die alle evenementen met de minste fouten afrondt mag zich Olympisch kampioen noemen.

Paardensport springconcours

Ook tijdens het springconcours wordt er gewerkt met verschillende rondes. Ruiters kunnen zich kwalificeren voor de finaleronde door zo min mogelijk fouten te maken tijdens de kwalificatieronde. In de finaleronde wordt het parcours wederom gereden en telt de tijd mee voor het klassement. De ruiter dient hierin zo dicht mogelijk bij de streeftijd te komen. De ruiter die het parcours met zo min mogelijk fouten afrondt en tevens het dichtst bij de streeftijd weet te komen is Olympisch kampioen.

Roeien

Sinds 1900 staat roeien op het Olympisch programma. Het bijzondere van deze sport is dat het niet in een stadion wordt beoefend maar in de open natuur. In 1900 bestond de sport uit vijf segmenten en inmiddels zijn er zo’n 16 aparte wedstrijden. Tijdens de spelen van 2016 deden er zo’n 550 atleten mee aan de Spelen. 331 mannen en 219 vrouwen.

Bij de mannen stonden de onderdelen skiff, lichte dubbeltwee, dubbeltwee, twee zonder, dubbelvier, lichte dubbel vier, vier zonder en acht op het programma. Bij de vrouwen stonden alleen de lichte vier zonder en de vier zonder niet op het programma. 

De skiff is een eenmans roeiboot met twee roeiriemen. Bij de lichte dubbeltwee zit er een gewichtsbeperking op de atleten. Er zitten twee atleten in de boot met beide twee roeiriemen. Op de dubbeltwee zit geen gewichtsbeperking. Bij de twee zonder zitten twee roeiers in de boot met ieder maar één roeiriem. Dezelfde regels gelden voor de dubbelvier, de lichte dubbelvier en de vier zonder. Bij de acht hebben alle acht roeiers één roeiriem en is er tevens een stuurman die de richting aangeeft.

De meeste wedstrijden worden geroeid op een afstand van twee kilometer. Je kunt op de verschillende roeiers wedden, op de landenteams en op de medaillewinnaars.

Rugby

In 2016 maakte Rugby zijn rentree op de Olympische Spelen. Vroeger werd er wel eens een variant met vijftien spelers gedemonstreerd op de Spelen. Rugby Seven is een rugby variant die wordt gespeeld met zeven veldspelers per team. Het gehele rugbyveld wordt gebruikt. Er zijn verschillen en overeenkomsten met de rugby XV variant.

Er wordt een kick-off genomen na een try (waarbij de bal over de achterlijn gaat). De scrum wordt door drie veldspelers gedaan van beide partijen. De rugby sevens worden zowel door de mannen als door de vrouwen beoefend.

Bij het wedden op rugby kun je je kansen vergroten door je in te lezen in de geschiedenis en de voorbeschouwing te kijken. Welke spelers spelen het duel en hoe zien de verhoudingen eruit in het verleden? Je kunt bij het wedden op rugby inzetten op het aantal tries dat er tijdens de wedstrijd gemaakt wordt. Dit kun je doen per team of over de gehele wedstrijd. Hierbij wordt vaak een over/under weddenschap toegepast. Ook kun je natuurlijk inzetten op de winnaar van de wedstrijd.  

Schermen

Schermen is een van de vier sporten die al sinds 1896 op de moderne Olympische Spelen wordt georganiseerd. De andere drie sporten zijn atletiek, zwemmen en turnen. Bij het schermen wordt er zowel met een degen, floret als een sabel gespeeld. Alle onderdelen zijn zowel in teamverband als individueel.

Bij het schermen wordt aanvankelijk het publiek de scheidsrechters en de spelers begroet. Op de loper (piste) staan de schermers in een vlak van 1,5-2 meter breed en 14 meter lang. De scheidsrechter leidt het gevecht en kijkt toe vanaf de zijlijn. Hij geeft de scores aan en houdt de tijd in de gaten. De scheidsrechter onderbreekt het gevecht wanneer er een niet-reglementaire beweging wordt gedaan, wanneer één van de schermers buiten de piste staat of wanneer de lichamen van de beide schermers elkaar raken.

Schietsport

De schietsport kent vele disciplines op de Olympische Spelen. Er zijn vijftien onderdelen die zowel door mannen als door vrouwen worden beoefend. Bij de schietsport wordt er geschoten op doelwitten met geweren, pistolen en luchtbuksen. Er zijn verschillende afstanden van waar de atleten moeten schieten.

Bij de verschillende onderdelen kun je natuurlijk een gokje wagen op de winnaar van dat element. Voornamelijk Amerikanen staan hier hoog op de medaillespiegel.

Skateboarden

Het skateboarden is een relatief nieuwe sport. Tijdens de spelen van 2020/21zal deze sport voor het eerst worden tentoongesteld. Er zijn vier evenementen bij deze sport. Mannen en vrouwen strijden op de onderdelen park en street.

Bij het onderdeel park wordt er binnen drie rondes van 45 seconden een score opgeteld. Vijf juryleden geven een score van 0 tot 100 punten, de hoogste en de laagste score worden weggestreept. De overgebleven scores worden opgetekend met een gemiddelde van twee decimalen.

Bij het onderdeel street worden er twee 45 seconde durende oefeningen met vijf ‘tricks’ tentoongesteld aan de jury. Hier geeft de jury een oordeel van 0 tot 10 voor. Ook hier weer wordt een gemiddelde gemeten op een decimaal. Uiteindelijk is er bij beide onderdelen een finaleronde. Bij deze sport kun je kiezen voor de winnaar.

Softbal

Bij het softbal is er maar één discipline. Alleen vrouwen nemen deel aan deze sport. Softbal is één van de sporten die komt en weer gaat. In 1996 stond het voor het eerst op het programma. Tijdens de edities van 2012 en 2016 stond deze sport niet op de kalender maar het IOC besloot softbal terug te laten komen in 2020.

Tijdens de vier edities vóór 2020 won Amerika drie keer Olympisch goud en één keer eindigen ze op de tweede positie. Japan en Australië deden ook goede zaken op de medaillespiegel. 

Surfen

Surfen is een nieuw onderdeel op de Olympische kalender. De atleten zullen surfen op een shortboard. In verband met het weer is er een extra lange tijd uitgetrokken zodat alle evenementen afgewerkt kunnen worden in gelijke weersomstandigheden.

Er worden zogeheten heats gesurft. Dat wil zeggen dat binnen 30 minuten er maximaal 25 golven gepakt mogen worden. De twee hoogst scorende beurten tellen mee. Vijf juryleden beoordelen de moeilijkheidsgraad van de golf en welke oefening de surfer daarbij doet.

De jury verbindt daaraan een puntenscore. Anders dan bij menig jurysport gaat het hier niet om de uitvoering van de oefening maar om het totaalplaatje. Hoe reageert de surfer op de golf en wat doet hij ermee.

Tafeltennis

Bij het tafeltennissen staan de mannen en vrouwen individueel en als team tegenover elkaar. Tevens is er een gemengd onderdeel. De sport deed zijn intrede op de Spelen in 1988. Voornamelijk Chinezen domineren deze sport. De Chinezen verzamelden meer dan 50 medailles voor deze sport.

Bij het wedden op tafeltennis is het goed om je van tevoren in te lezen over de spelers die het tegen elkaar opnemen. Hierdoor vergroot je je kansen op een overwinning.

Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport waarbij de nadruk ligt op de verdediging. De oorsprong van de sport komt niet alleen uit Korea. Korea wordt bezet door Japan begin 20e eeuw. Koreanen kwamen in aanraking met Japanse vechtsporten, andere Koreanen gingen naar China waar ook Chinese vechtsporten worden beoefend.

Op de Kwans (een vechtschool) worden na het einde van de Japanse bezetting (‘45) de nieuwe sporten beoefend en hieruit ontstaat taekwondo. Bij deze sport ligt de nadruk op de verdedigingstechniek. Hierdoor onderscheidt de sport zich van andere vechtsporten waar de nadruk meer op het offensieve ligt.

Op de Olympische Spelen zijn er vier gewichtsklassen voor zowel mannen als vrouwen. Vlieggewicht, vedergewicht, weltergewicht en zwaargewicht. Taekwondo staat voor springen (tae), schoppen (kwon) en slaan met de handen (do). Binnen de dojang (de ring) zijn een aantal elementen heel belangrijk. Zelfbeheersing, hoffelijkheid, integriteit, geestkracht en concentratie.

Tijdens de wedstrijd worden er oefeningen gedaan. Men krijgt punten voor iedere legitieme actie. Als het lichaam van de tegenstander wordt geraakt is dat één punt. Twee punten worden toegekend als het gezicht van de tegenstander met de voet wordt geraakt. Daarnaast is een knock-out één extra punt. Er zijn drie juryleden en één scheidsrechter die de wedstrijd in de gaten houden. Je kunt wedden op de atleet die de wedstrijd wint. 

Tennis

Hoewel tennis er op de eerste moderne spelen in 1896 bij was kende de sport een lange pauze op de kalender. Het tennissen keerde in de jaren ‘80 weer terug op de Olympische kalender. Het tennissen kent vijf onderdelen. Het mannen en vrouwelijk enkelspel en het dubbelspel. Tevens het gemengde tennis in het dubbelspel.

Het tennisspel op de Olympische Spelen bestaat uit maximaal drie sets. De enkelspel finale bij de mannen wordt gespeeld over maximaal vijf sets. Bij het gemengde dubbelspel wordt een tiebreak tot de tien gespeeld totdat beide teams een set gewonnen hebben. Mocht er een beslissende set gespeeld worden, dan komt er een tie-break. Er is geen prijzengeld en er zijn geen punten te verdienen voor de ATP en WTA ranglijsten.

Bij het wedden op tennis kun je kiezen voor een gokje op de winnaar van één enkele wedstrijd of van direct het hele toernooi. Tevens kun je een over/under weddenschap toepassen bij het scoren. Daarnaast is het verstandig om je in te lezen in de geschiedenis. Zijn spelers beter in het enkel- of het dubbelspel. Is de speler beweeglijk of speelt hij graag de tegenstander naar de hoeken toe.

Bij het dubbelspel is het teamverband erg belangrijk. Laat de eerste speler hem gaan dan moet de tweede speler direct anticiperen om de bal alsnog te raken. Overleg, goed zicht en vertrouwen in elkaar zijn hierbij een vereiste.

Triatlon

Sinds de millenniumwissel wordt de triatlon op de Olympische Spelen gehouden. De triatlon houdt in; zwemmen, wielrennen en hardlopen. De deelnemers zwemmen eerst anderhalve kilometer. Vervolgens moeten ze veertig kilometer wielrennen om aansluitend tien kilometer te hardlopen. Dit onderdeel is zowel voor mannen als voor vrouwen.

Tijdens de Olympische spelen van 2020/21 wordt het onderdeel gemengde estafette toegevoegd. Je kunt wedden op de winnaar en op de separate onderdelen. De ene atleet is een betere wielrenner terwijl de andere een betere zwemmer is. Bij de triatlon is het voor de atleet die het het langste volhoudt het meest gunstig. Voor degene die aan het begin flink vooruit spurt is het aannemelijk dat ze uiteindelijk met lege handen komen te staan.

Voetbal

Nederland is een echt voetballand, het is de meest populaire sport sinds jaar en dag in ons kikkerlandje. De KNVB is dan ook veruit de grootste sportbond in Nederland. Op de Olympische Spelen worden er twee voetbaltoernooien georganiseerd. Een toernooi voor het landelijk mannenvoetbal en een toernooi voor het vrouwenvoetbal. Via de verschillende continentale voetbalbonden weten landen zich te kwalificeren.

In totaal doen er zestien mannelijke landenteams mee en twaalf vrouwelijke landenteams. Op de Spelen wordt er eerst in de groepsfase gespeeld om vervolgens in de knock-outfase te bepalen wie het Olympische goud wint. Tijdens het wedden op voetbal zijn er gigantisch veel mogelijkheden die er ook normaliter bij een voetbalwedstrijd zijn.

Zo kun je een handicap zetten op een ploeg. Je kunt wedden op een bepaalde doelpuntenmaker en natuurlijk kun je een gokje wagen op de ploeg die één specifieke wedstrijd wint of zelfs de medailles pakt. Ook kun je middels een over/under weddenschap bepalen hoeveel doelpunten er tijdens de wedstrijd gescoord worden.

Het Nederlands elftal is niet altijd van de partij op de Olympische Spelen. Aangezien Europa gigantisch veel sterke voetballanden heeft zijn de Nederlandse kansen niet altijd optimaal dat ze deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen. 

Volleybal

Je zou het op voorhand niet zeggen maar volleybal is de meest beoefende sport ter wereld. In 218 landen wereldwijd bevindt zich een volleybalbond. Volleybal komt op de Olympische Spelen in twee vormen voor. Beachvolleybal op het strand in de open lucht en volleybal in de zaal.

Het volleybal in de zaal wordt sinds de jaren ‘60 meegenomen op de Olympische kalender. De sport wordt zowel door de mannen als door de vrouwen beoefend. Tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta won het Nederlandse mannenteam Olympisch goud. In de finale versloegen ze Italië met 3-2. De Nederlandse vrouwen speelden tijdens de spelen van 2016 in Rio de troostfinale.

Bij het volleybal kun je kiezen voor handicap weddenschap. Hiermee zet je één team virtueel op voorsprong of achterstand. Dit kan de quotering ten goede komen. Je kunt er op voorhand ook voor kiezen om middels een outright weddenschap de Olympisch kampioen aan te wijzen.

Een gokje op Brazilië is het bekijken waard. De Brazilianen zijn virtuoos in de volleybalsport zowel op het strand als in de zaal en staan zeer hoog in de medaillespiegel. 

Wielersport

Binnen de wielersport zijn er inmiddels veel verschillende verschijningsvormen. Zo is er de bmx, de bmx freestyle het baanwielrennen, mountainbiken en het wegwielrennen. Dit alles zijn verschillende disciplines die vallen onder de Olympische wielersport.

Wielersport BMX

De bmx is een nieuwe vorm van wielersport. BMX staat voor Bicycle Motorcross waarbij de X verwijst naar cross. Bij deze vorm van wielersport rijdt men op een kleine tweewieler en doet men stunts. Vaak wordt de bmx gebruikt op de ‘halfpipe’ waar tevens op geskate wordt. Bij het bmx’en is het de bedoeling om het parcours zo snel mogelijk te rijden. In het parcours liggen heuvels en jumps om het de rijders lastiger te maken.

Er zijn plaatsingsrondes, vervolgens zijn er verschillende groepen in de kwartfinales, waaruit de beste doorstoten naar de halve finales. Van daaruit stroomt er weer een groep door naar de finale. In de finale worden de plakken verdeeld. Je kunt wedden op de winnaars van de verschillende ronden of je kunt direct inzetten op de Olympisch kampioenen.

Wielersport BMX freestyle

Bij het BMX freestyle worden er stunts uitgevoerd op de bmx. De sport wordt door zowel mannen als vrouwen beoefend. In twee runs van 60 seconden wordt er het gemiddelde genomen van de beide optredens. Bij deze sport kun je inzetten op de winnaar, ook is live wedden een goede optie.

Rijders die als laatste aan de beurt zijn hebben een voordeel ten opzichte van de eerdere rijders. Ze weten namelijk welke score ze moeten behalen en welke oefening daarvoor geschikt is. Hoe moeilijker de oefening, des te meer punten. Ook al is het de kleinste sport die wordt beoefend op de Spelen, het is zeker een spectaculaire.

Wielersport baanwielrennen

Binnen het baanwielrennen zijn er veel verschillende onderdelen. Zo is er de individuele sprint, de teamachtervolging, de keirin, de omnium en de koppelkoers. Bij de keirin wedstrijden moeten de rijders langzaam hun tempo opvoeren achter een derny (motor) van 25 tot 50 kilometer per uur.

Op een gegeven moment verlaat de derny de baan en wordt het een sprintrace van ongeveer 500 meter. Omdat de wedstrijd zo snel gaat is het een goed evenement om een gokje op te wagen. De verschillen bij de finish zijn namelijk hartstikke klein. Het omnium is een combinatie-evenement. Tijdens de spelen van 2012 moesten de renners de volgende onderdelen afwerken; vliegende ronde, puntenkoers, afvalkoers, individuele achtervolging, scratch en individuele tijdrit.

De koppelkoers is een wedstrijd waarin koppels elkaar aflossen als waren het een estafette. Het baanwielrennen is zeer geliefd onder de wedders. Dit komt omdat de wedstrijden snel gaan en er continu actie te zien is waardoor de weddenschappen nog spannender worden.

Wielersport wegwielrennen

Het wegwielrennen is de wielersport die we ook zien tijdens de Tour de France, de Vuelta en de Giro. Deze subdiscipline bestaat uit een tijdrit en een individuele wedstrijd. De wereldranglijst wordt gebruikt om de startopstelling te bepalen. Voor iedere Spelen wordt er een parcours uitgestippeld voor zowel de wegwedstrijd als de tijdrit.

Vaak is deze wegwedstrijd vergelijkbaar met een etappe uit een van de Europese competities (Tour, Giro of Vuelta). Hoogte wordt gebruikt zodat de rijders moeten klimmen en afdalen. Bij iedere Spelen is deze wedstrijd anders en ook het weer kan invloed uitoefenenen op de wedstrijd.

Bij het wedden is het daarom altijd verstandig om te kijken naar de etappe die verreden gaat worden en wat de weersvoorspelling is. Hierdoor kun je een voordeel behalen, de ene renner is namelijk een fantastische klimmer terwijl de andere juist in de regen excelleert.

Worstelen

Het worstelen is een van de sporten die ook op de eerste Olympische Spelen op het programma stond. Bij het worstelen wordt er, net als bij de andere vechtsporten, gewerkt met gewichtsklassen. De lichtvlieg, vlieg, bantam, veder, licht, welter, midden, halfzwaar, zwaar en superzwaar zijn de verschillende gewichtsklassen waarbinnen de worstelaars worden ingedeeld.

Bij de vrouwen wordt er gewerkt met de klassen; vlieg, bantam, licht, welter, midden, halfzwaar en zwaar. Bij het worstelen mag niet geslagen en niet geschopt worden. Een scheidsrechter bekijkt de wedstrijd en houdt deze in het gareel. Bij het wedden op het worstelen is het verstandig om de geschiedenis van de beide spelers te bekijken. Een combinatieweddenschap op meerdere wedstrijden kan de odd flink opkrikken.

Zeilen

Het zeilen is met tien subdisciplines een goed vertegenwoordigde sport tijdens de Olympische Spelen. Er wordt gestreden in de volgende klassen; RS:X, Laser, Finn, 470, 49er bij de mannen. Bij de vrouwen staan de klassen RS:X, Laser Radial, 470 en 49erFX op het programma. Gemengd wordt er gestreden in de Nacra 17 klasse. De RS:X, de Laser en de Finn zijn eenmans bezette zeilboten.

Bij de overige klassen zitten er twee personen in de zeilboot. Bij het zeilen speelt het weer natuurlijk een grote rol. Vanuit welke hoek komt de wind en hoe kan daar het meest gunstig mee worden omgesprongen. Kijk voordat je een weddenschap op deze sport plaatst goed naar de lokale weersverwachting.

Zwemsport

De zwemsport is van oudsher een vast onderdeel op de Spelen. In 1896 waren er vier subonderdelen binnen de zwemsport. 120 jaar later tijdens de spelen van Rio in 2016 waren er 34 onderdelen. Het zwemmen is dus goed vertegenwoordigt op de Olympische Spelen. Ook Nederland wist in de geschiedenis geregeld een gouden plak te winnen tijdens de Spelen. Pieter van den Hoogenband, Ranomi Kromowidjojo en Maarten van der Weijde zijn voorbeelden van atleten die Olympisch goud wonnen voor Oranje.

Zwemsport Schoonspringen

Het schoonspringen is een acrobatische sport waarbij de Olympiërs van een duikplank springen en in hun val richting het water draaien, rollen en schroeven maken en rechtuit in het water terecht komen. De scores worden gegeven door zeven juryleden die van 0 tot 10 beoordelen.

Er zijn verschillende afsprongen vanaf de duikplank en tijdens de sprong zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Bij iedere sprong is er een code, deze geeft aan welke oefening de zwemmers uitvoeren. Aan iedere code is tevens een moeilijkheidsgraad gekoppeld waaraan de jury een score kan opmeten.

Zwemsport Synchroonzwemmen

Bij het synchroonzwemmen moeten de atleten de vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag beheersen. Daarnaast worden er veelal onderwater artistieke manoeuvres uitgevoerd. Bij het synchroonzwemmen is het belangrijk dat de zwemmers zoveel mogelijk gelijk zwemmen. Hierdoor is gevoel voor ritme een vereiste.

De sport wordt alleen beoefend door vrouwen. Er is een individueel en een team onderdeel. Anastasya Davydova wist vijf keer Olympisch goud te winnen, evenals haar landgenoten Natalja Istjsenko en Svetlana Romasjina. Hiermee staat Rusland bovenaan op de medaillespiegel. De drie Russinnen zijn een van de meest succesvolle Olympiërs aller tijden.

Zwemsport Waterpolo

Waterpolo is een oude Olympische sport die sinds jaar en dag op de kalender te vinden is. Het waterpolo bestaat uit een team van zeven waaronder de keeper. Tot de millenniumwissel beoefenden alleen mannen deze Olympische sport. In 2000 deden er ook vrouwen mee. De Nederlandse dames kwamen in 2000 direct in de troostfinale terecht maar moesten hun meerdere erkennen aan de Russinnen die het brons pakte.

In 2008 stond Nederland voor het eerst in de finale. De Verenigde Staten werden met 9-8 verslagen waardoor het Nederlandse team Olympisch kampioen werd. De mannen pakte in 1948 en 1976 brons. Bij het waterpolo domineren vooral Oost-Europese landen. De Sovjet Unie en Joegoslavië wisten veel medailles te winnen. Inmiddels zijn de daaruit ontstane landen ook erg succesvol op dit onderdeel.

Zwemmen

Het zwemmen op de Olympische spelen bevat veel subonderdelen. Zo zijn er natuurlijk de verschillende afstanden, maar ook de verschillende slagen. Binnen de vrije slag zijn er de onderdelen 50m, 100m, 200m, 400m, 800m en de 1500m. Binnen de schoolslag worden de 100m en 200m afgewerkt.

Dezelfde afstanden worden ook gedaan bij de rugslag en de vlinderslag. De wisselslag omvat de 200m en 400m. Daarnaast is er de 4×100 meter vrije slag evenals de 4×200 meter. Tevens is er de 4×100 meter wisselslag. Het programma is voor zowel de mannen als de vrouwen identiek. Op het gemengde onderdeel is er nog de 4x100m wisselslag. Op het lange afstandszwemmen is er het onderdeel 10 km.

Bij het wedden op zwemmen kun je inzetten op de winnaar van de wedstrijd, je kunt inzetten op de mogelijke medaillewinnaars en of er een Olympisch record wordt gebroken. De Olympiër met de meeste medailles, Michael Phelps kwam uit in de zwemsport. Phelps won 23 gouden medailles waarvan 13 individuele plakken. Met deze 13 individuele plakken wist hij het record van Leonidas van Rodos (hardloper die tijdens de Griekse spelen 12 titels pakte) te verbreken.

De Amerikaan Phelps staat ruim bovenaan en won veertien gouden plakken meer dan de nummer 2, de Russin Larisa Latynina. De gymnast won haar titels onder de Sovjet vlag.

De Griekse Spelen

De Grieken, en later de Romeinen waren in de ban van sport. Een voorbeeld is de marathon. Deze kennen we vandaag de dag door de oud-Griekse slag bij Marathon. Één soldaat zou toen van Marathon naar Athene zijn gerend om de overwinning op de Perzen mede te delen. Een marathon is daarom precies 42 kilometer en 195 meters lang.

Een ander voorbeeld zijn de Olympische Spelen Het eerste millennium voor Christus (1000v.C) kwamen Eliërs uit het noorden naar het Griekse schiereiland en verbleven daar. Rond de zesde eeuw voor Christus braken er oorlogen uit tussen de Pisaten en de Eliërs. De eerste spelen werden gehouden ter ere van Pelops, hij overwon de wedren op Oinomaos.

De volgende spelen werden gehouden ter ere van oppergod Zeus. Bij deze spelen werden ook statistieken bijgehouden. Het jaartal 776 voor Christus staat inmiddels bekend als het begin van de Griekse tijdrekening alsmede de eerste Olympiade.

De eerste Spelen werden gehouden op velden voor de tempel van Olympia maar uiteindelijk werd er steeds meer gebouwd voor de Spelen. Een stadion dat plaats bood aan 40.000 burgers was een hoogtepunt. Aan de Griekse Spelen mochten alleen Griekse atletische mannen meedoen. Tevens werden de Spelen gebruikt om de Griekse stedenband te versterken. De Grieken waren hun tijd ver vooruit. 

Panem et circenses werd opgeschreven door Juvenalis een Romeins schrijver. Het betekent, geef ons brood en spelen. Oftewel geef ons voedsel en entertainment en het volk zal tevreden zijn. De Romeinen werden, gedurende de invloed van de Christenen vorderde, steeds minder fan van de Spelen. De Romeinen creëerden hun eigen sporten en vermaak in hun eigen amfitheaters. In 393 (na Christus) worden de Spelen door Theodosius de eerste verboden onder het mom dat het een Heidens feest zou zijn.  

Vandaag de dag zijn er nog ruïnes in Griekenland te bezoeken die de eerste grootschalige sportmanifestatie in de beschaving tentoonstellen in de buitenlucht. De tempel van Hera en de Tempel van Zeus zijn daar voorbeelden van. Deze toeristische attracties lokken jaarlijks honderdduizenden toeristen en dagjesmensen naar het Eiland. Ongeveer 10.000 personen beklimmen jaarlijks de Olympische berg. 

Moderne Spelen

Er worden in de negentiende eeuw meerdere initiatieven gestart om de Olympische Spelen opnieuw plaats te laten vinden. In 1850 wordt de Olympische Klasse opgericht in Much Wenlock. Dit idee kwam van William Penny Brooks.

Het idee achter de Spelen was het promoten van een morele, intelligente en fysieke verbetering voor de arbeidersklasse. In 1866 organiseerde Penny Brooks de nationale spelen in Crystal Palace. En in Griekenland werd er in 1859 een Olympische Spelen op een plein in Athene gehouden. 

Door al deze initiatieven en hunkering naar de oude Griekse spelen ontwierp Pierre de Coubertin in 1890 de nieuwe Olympische Spelen. Hij legde zijn ideeën van een mondiale sportieve krachtmeting voor aan het IOC. De eerste moderne editie werd in Athene gehouden. In 1896 deden 241 atleten uit veertien landen mee aan 43 onderdelen. Het werd een enorm succes.

In 1906 werd de populariteit wederom aangewakkerd. De zomerspelen waren zo’n succes dat er in 1924 ook een wintervariant van de Spelen kwam. In 1924 waren de zomerspelen uitgegroeid tot 17 sporten (Atletiek, Boksen, Gewichtheffen, Vijfkamp, Paardensport, Polo, Roeien, Rugby, Schermen, Schietsport, Tennis, Turnen, Voetbal, Wielersport, Worstelen, Zeilen en Zwemmen).

Tijdens de winterspelen konden atleten die aan Bobsleeën, Curling, Schaatsen (inclusief kunstrijden), Skiën (Langlaufen, Noordse Combinatie en schansspringen) en IJshockey deden deelnemen aan de eerste Winterspelen in Chamonix. 

Inmiddels zijn de Spelen nog veel verder uitgegroeid. De Olympische Jeugdspelen zijn erbij gekomen voor jonge atleten en de Paralympische Spelen zijn ontworpen voor mensen met een fysieke beperking. De Paralympische Spelen zijn ontworpen na de Tweede Wereldoorlog. In 1948 werd er een sportwedstrijd gehouden voor militaire veteranen met een rugletsel. In 1960 werd de eerste Paralympische spelen georganiseerd in Rome, 209 atleten deden mee. 

De Olympische vlag

De vlag werd in 1914 door het IOC ingevoerd. De vlag is ontworpen door Pierre de Coubertin. Er zijn vijf in elkaar overlopende ringen afgebeeld. Volgens het IOC staat iedere ring voor één werelddeel. De Coubertin vertelde dat de kleuren overeenkomen met iedere vlag ter wereld.

Iedere vlag ter wereld bevat ten minste één van de Olympische kleuren (wit, zwart, blauw, rood, groen en geel). Later zijn tevens de symbolische eigenschappen passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit toegevoegd als betekenis aan de ringen. 

De openingsceremonie

Ten tijde van de Griekse Spelen werden er al ceremonies gehouden. Aangezien de Spelen werden gehouden ter ere van Zeus kwamen er veel ceremonies bij kijken. Er werden 100 ossen geofferd en atleten moesten een eed afleggen dat ze tien maanden in training waren geweest.

Tijdens de moderne spelen in 1908 werd ook een openingsceremonie gehouden bij de Olympische Spelen. Een parade van atleten, met de Grieken voorop, liep voorbij. Het organiserende land volgde als tweede. Vandaag de dag is de openingsceremonie tevens een televisie hoogtepunt.

Tijdens de openingsceremonie van 2016 die midden in de nacht was bleven ruim 600.000 Nederlanders wakker. In 2012 toen de Spelen in Londen waren keken 2.8 miljoen landgenoten. In totaal zagen 3.6 miljard mensen wereldwijd de Spelen van 2012 en 2016. Op een mondiaal totaal van 7.3 miljard mensen heeft gemiddeld één op de twee wereldburgers een glimp van de Spelen opgevangen. Tevens is dit het meest bekeken televisie evenement aller tijden.  

De vlam

De Spelen staat naast de gigantische sportmanifestaties ook bol van de ceremoniën en de tradities. De bekendste is misschien wel het Olympische vuur dat tijdens de hele spelen blijft branden. Een fakkel wordt in Olympia aangestoken. Dit gebeurt door zonlicht te concentreren op de fakkel.

Eenmaal brandend gaat de fakkel naar de plaats waar de spelen worden gehouden. In estafetteloop wordt het vuur doorgegeven waar uiteindelijk in het Olympisch Stadion de vuurschaal door de fakkel wordt ontstoken. De Olympische Vlam is een Nederlands Idee.

In 1928 werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam een 46 meter hoge toren ten behoeve van de vlam gebouwd. Het idee erachter was dat de burgers van Amsterdam rook en vuur konden zien als teken dat de Spelen bezig waren. 

De slotceremonie

Ook in de Griekse tijd was er een slotceremonie. Inmiddels is de slotceremonie een strak georganiseerde show met terugkerende elementen. Allereerst komen de vlaggendragers binnen met de deelnemende landen gevolgd door de atleten zelf. Daarnaast wordt de Olympische vlam gedoofd.

De vlam heeft de hele Spelen gebrand maar wordt tijdens de slotceremonie gedoofd. Ook wordt de organisatie van het gastland dat de spelen daarop organiseren bekendgemaakt. Samen met het huidige organiserende land en het Griekse worden er vervolgens drie volksliederen afgespeeld. Uiteindelijk geeft de voorzitter van het IOC een slotspeech. Deze gehele ceremonie duurt tussen de tweeënhalf en drie uur. 

Sport en wedden tijdens de Olympische Spelen

Meest meeste mensen die wedden op sport doen dit tijdens het voetbalseizoen. In de zomer waarin de Olympische Spelen worden georganiseerd hoef je wat betreft het wedden niet in een gat te vallen. Heel veel mooie sport om op te wedden en per onderdeel veel verschillende weddenschappen.

Het is al een mooi event om naar te kijken maar door wat inzetten te doen op de onbekende sporten, wordt het kijken nog vele malen interessanter.

Faq

Bieden alle bookmakers weddenschappen op de Olympische spelen aan?

Ja, het is het grootste sportevenement ter wereld. Dit zijn ook belangrijke weken voor de bookmakers. Kijk op onze site voor alle betrouwbare aanbieders.

Wat is een outright weddenschap?

Dit is een weddenschap die je vooraf of tijdens het toernooi maakt op de uitkomst van het einde van, in dit geval, de Olympische Spelen. Bijvoorbeeld, wie heeft de meeste gouden medailles of welk team wint goud bij het volleybal.

Verschillen de quotes per bookmaker bij een weddenschap?

Jazeker, daarom is het altijd goed om de quotes te vergelijken voordat je gaat wedden. Een goed advies is om bij meerdere bookmakers een account aan te maken. Zo kun je met de hoogste quotes wedden en profiteer je van alle bonussen.

Nieuws