Wedden op de Olympische Winterspelen 2022
98 jaar na de eerste Olympische Winterspelen in Frankrijk worden in februari 2022 de 24e Winterspelen georganiseerd in Peking – China. Er zijn 90 deelnemende landen waaronder nieuwkomers als Haïti en Saoedi Arabië. Rusland speelt wegens het grootschalige dopingschandaal onder een neutrale vlag.
Noord Korea is als enige land uitgesloten van deelname. De Olympische Spelen worden door veel Nederlanders op de voet gevolgd. Je kunt dan ook op de verschillende sporten inzetten om de wedstrijden nog spannender te maken. In dit artikel lees je meer over de Winterspelen die in februari zullen worden gehouden.
Peking
De Olympische Winterspelen worden georganiseerd in Peking. Zij ontvingen in 2015 vier stemmen meer dan Alma-Ata in Kazachstan. Rond de spelen ontstond de nodige commotie. Voornamelijk mensenrechtenactivisten en mensenrechtenorganisaties trokken aan de bel door het beleid dat in China wordt gevoerd. De genocide die wordt gepleegd op de Oeigoeren en de mensenrechtenschennis in Tibet en Hong Kong is voor veel landen reden om niet naar China af te reizen.
De helft van de Tweede Kamer vond het om deze reden ook niet gepast als er een delegatie naar China af zou reizen. Nederland zal geen delegatie naar China sturen. Koning Willem Alexander liet in december al weten dat hij niet ging omdat er geen Nederlandse fans aanwezig mogen zijn. In de tweede week van Januari werd ook bekend dat er geen regeringsdelegatie naar China af zal reizen. Ook hier wordt het coronavirus als reden gegeven.
TeamNL
Nederland is weer goed vertegenwoordigd op de winterspelen. Maar liefst 41 atleten doen mee met zeven sporten. Bij het alpine skiën, bobsleeën, kunstrijden, schaatsen, shorttrack, skeleton en snowboarden doen er Nederlanders mee. Voornamelijk bij het schaatsen en shorttrack worden op de winterspelen de medailles binnengesleept. In 2018 eindigde Nederland vijfde op de medaillespiegel. Er werd acht keer goud behaald, zes keer zilver en zes maal brons. Alle medailles werden behaald in het schaatsen en shorttrack.
Verschillende Sporten
Alpineskiën
Bij het alpineskiën doet Maarten Meiners mee bij de reuzenslalom voor mannen. Bij de dames vertegenwoordigt de in Tsjechië geboren Adriana Jelinkova Nederland. Zij zal in de reuzenslalom en in de slalom meedoen. Oostenrijk, Zwitserland en Zweden voerden in 2018 het klassement aan.
Bij het wedden op Alpineskiën heb je te maken met verschillende disciplines (reuzenslalom, slalom, afdaling, super G en combinatie) waarbinnen een gokje mogelijk is. Je kunt gokken op een winnaar of de best presterende speler in een head to head weddenschap.
Biatlon
Vanaf 1960 staat de biatlon op het programma van de Olympische Winterspelen. Duitsland en Noorwegen zijn van oudsher de best presterende naties binnen deze sport. Duitsland voert de medaillespiegel, met 52 medailles waarvan 19 goud, aan. Noorwegen volgt met 41 plakken waarvan 16 goud. Het gat met Rusland dat op de derde plek staat is redelijk groot. De Russen wonnen 24 medailles.
Ook binnen de biatlon zijn verschillende disciplines met verschillende afstanden voor mannen en vrouwen. Sprint 10 km en 7.5km, achtervolging 12.5km en 10 km, massastart 15 km en 12.5 km, individueel 20 km en 15 km en estafette 4 x 7.5km en 4x 6 km. Sinds 2010 is er ook een gemengde estafette. Bij de Biatlon is Nederland niet vertegenwoordigt.
Bobsleeën
Nederland doet mee in het bobsleeën. Zowel in de monobob, tweemansbob als de viermansbob. In de monobob komt Karlien Sleper voor Nederland uit. Het is de eerste keer dat de monobob bij de vrouwen op de Winterspelen meedoet. De tweemans en viermansbob werd uiteindelijk toch uitgezonden naar Beijing.
Op de site van TeamNL valt te lezen: “Ivo de Bruin en consorten hebben weliswaar niet aan de kwalificatie-eis voldaan, maar NOC*NSF houdt rekening met de bijzondere corona-omstandigheden.” Nederland won nog nooit een medaille bij het bobsleeën. In de geschiedenis gingen Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten met de meeste medailles naar huis.
Curling
Het curling wordt al geruime tijd gespeeld op de Olympische Winterspelen. Nederland doet niet mee aan deze sport. Binnen het curling wordt er gecurld bij de mannen, vrouwen en is er een gemengd onderdeel. Canada voert het medailleklassement aan met 11 plakken waarvan 6 goud. Ze worden op de hielen gezeten door Zweden dat 8 Olympische medailles heeft. Zij wonnen drie maal goud.
Freestyleskiën
Het freestyleskiën is in de loop der jaren flink ontwikkeld met nieuwe disciplines. Naast moguls, aerials, skicross, halfpipe, slopestyle is de discipline big air nieuw bij deze winterspelen. David Wise gaat voor zijn derde gouden medaille in de halfpipe en kan daarmee de beste Olympiër binnen het freestyleskiën worden. Op dit moment moet hij de eerste plek delen met Alexandre Bilodeau die tweevoudig kampioen werd binnen de discipline moguls.
Canada en Amerika voeren beide het klassement aan met 25 medailles. Canada won 12 keer goud, driemaal meer dan de Amerikanen. Nederland doet aan deze sport niet mee.
IJshockey
Deze sport ademt het Noord-Amerikaanse continent. Niet voor niks hebben de Canadezen en Amerikanen gezamenlijk 39 medailles. Bij de mannen won maar zeven keer een ander land Olympisch goud dan Canada of de VS. Ook de Sovjet Unie pakte vaak goud. Bij de vrouwen stond Canada in alle finales. Vanaf het moment dat de vrouwen IJshockey speelden, (1998) won Canada vier keer goud en twee keer zilver.

Kunstrijden
Lindsay van Zundert gaat Nederland vertegenwoordigen bij de vrouwen bij het kunstrijden. Binnen het kunstrijden zijn er de verschillende disciplines; mannen, vrouwen, paren, ijsdansen en landenteams. In de geschiedenis won Nederland 1 keer goud en twee keer zilver. Sjoukje Dijkstra won goud in 1964 en zilver in 1960. De zestienjarige van Zundert is de eerste Nederlandse kunstschaatster sinds 1976 die deelneemt aan de Olympische Winterspelen.
Langlaufen
Het langlaufen wordt gedomineerd door de Scandinavische landen. Noorwegen won 121 medailles waarvan 47 gouden. Zweden won 80 medailles waarvan 31 gouden en Finland staat op de vierde plek met ook 80 plakken. De Finnen wonnen 21 gouden medailles. De Sovjet Unie staat nog altijd op de derde plek met 25 gouden medailles. Italië pakt geregeld een medaille mee en staat op vijftien plakken. De kans dat de Scandinavische landen goud pakken is groot. Een gokje op hen is daarom geen onverstandige keuze.
Marit Bjorgen maakte in 2018 bekend te stoppen en zal helaas niet meer te zien zijn. Ze is niet alleen de meest succesvolle Olympiër binnen het langlaufen, maar won de meeste Olympische medailles aller tijden. Ze won acht gouden medailles in de periode 2002 tot 2018. Ook werden er vier zilveren en drie gouden medailles gewonnen. Nederland doet niet mee aan het langlaufen.
Noordse Combinatie
Bij de Noordse combinatie doet Nederland tijdens de winterspelen niet mee. Binnen de Noordse Combinatie zijn meerdere disciplines, de normale schans, de grote schans en de landenwedstrijden. Noorwegen voert het medailleklassement aan met 31 medailles waarvan 13 goud.
Ook de Duitsers zijn erg goed in deze sport. Johannes Rydzek won in 2018 twee gouden medailles. Ook Fabian Riessle is een bekende Duitser in deze sport. Hij won in 2018 samen met Rydzek in de teamklasse een gouden medaille.
Rodelen
Het rodelen wordt gedomineerd door de Duitsers. Aangezien Duitsland in de afgelopen decennia onder verschillende vlaggen heeft gespeeld staat Duitsland op vier plekken in het medailleklassement. Het huidige Duitsland voert het klassement aan met 37 medailles waarvan 18 goud. De DDR staat op plek 2 met 13 gouden medailles. Het Duitse eenheidsteam won 2 gouden medailles en de BRD wist één gouden medaille te winnen. Italië en Oostenrijk staan op plaats 3 en 4. Een gokje op Duitse medailles in deze sport is bijna een zekerheid.
Schaatsen bij de Olympische Winterspelen
Bij het schaatsen is Nederland zoals te doen gebruikelijk zeer goed vertegenwoordigd. Zowel bij de mannen, de vrouwen, de massastart en de ploegenachtervolging doen grote namen mee. Nederlanders die meedoen op de verschillende afstanden zijn; Jorrit Bergsma (5000m en 10.000m) Marcel Bokser (1500m), Sven Kramer (5000m), Thomas Krol (500m, 1000m en 1500m), Kjeld Nuis (1500m), Hein Ottespeer (1000m), Patrick Roest (5000m en 10.000m), Merijn Scheperkamp (500m) en tot slot Kai Verbij (500m en 1000m).
Bij de vrouwen doen mee Carlijn Achtereekte (3000m), Marijke Groenewoud (1500m), Sanne in ‘t Hof (5000m), Antoinette de Jong (1000m, 1500m en 3000m), Michelle de Jong (500m), Femke Kok (500m), Jutta Leerdam (500m en 1000m), Irene Schouten (3000m en 5000m) en tot slot Ireen Wüst (1000m en 5000m).
Bij de Massastart rijden Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Marijke Groenewoud en Irene Schouten.
De ploegenachtervolging bij de mannen wordt gereden door Bokser, Kramer en Roest. Bij de vrouwen wordt dit onderdeel verreden door Antoinette de Jong, Schouten en Wüst.
Nederland voert met ruime cijfers de medaillespiegel aan. Nederland won 121 medailles waarvan 42 gouden. De Verenigde Staten staan op de tweede plek met 29 gouden medailles. Het kunnen de derde Spelen op rij gaan worden waar er een volledig Nederlands podium te zien is. In 2014 gebeurde dit vier maal. En in 2018 lukte het Achtereekte, Wüst en de Jong bij de 3000 meter om plaats 1 tot en met 3 te bezetten.
Schansspringen
Sinds 1924 staat het schansspringen op het Olympische programma. In 1964 kwam de grote schans erbij. In 1988 werd de landenwedstrijd toegevoegd. Vanaf 2014 werd schansspringen ook een Olympische sport bij de vrouwen en nu maakt het gemengde schansspringen haar Olympische debuut.
Ook bij deze sport is Noorwegen de klassementsleider in de medaillespiegel. De Noren wonnen elf gouden medailles, in totaal staan ze op 35 medailles. Finland heeft één gouden plak minder en staat op een totaal van 22 medailles. Nederland doet niet mee aan het schansspringen.
Shorttrack
Evenals bij het Schaatsen is bij de Shorttrack Nederland zeer goed vertegenwoordigd. Bij de mannen doen mee; Dylan Hoogerwerf (500m), Sjinkie Knegt (1000m en 1500m), Itzhak de Laat (500m en 1000m), Sven Roes (1500m) en Jens van ‘t Wout (500m en 1000m).
Bij de relay rijden alle heren samen.
De vrouwen die rijden zijn, Selma Poutsma (500m en 1000m), Suzanne Schulting (500m, 1000m en 1500m) en Xandra Velzeboer (500m, 1000m en 1500m). Bij de relay rijden de drie eerder genoemde dames samen met Yara van Kerkhof en Rianne de Vries.
In het gemengde team zitten Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van ‘t Wout.
Skeleton bij de Olympische Winterspelen
In 1928 en 1948 werd Skeleton gehouden op de Winterspelen. Sinds 2002 staat het onafgebroken op de kalender. Kimberley Bos deed in 2018 namens Nederland mee aan de spelen in Pyongyang. Ze eindigde toen 8e. Nu neemt ze deel aan haar tweede Olympische Spelen. Ze heeft haar beste seizoen tot op heden met een Europese titel in Sankt Moritz en een Wereldbekerzege in Winterberg. Mogelijk zit er een medaille in het vat voor de Edese Skeletonster.
Snowboarden
Bij het snowboarden zijn er een aantal verschillende disciplines. De halfpipe, parallelreuzenslalom, cross, slopestyle en big air. Deze worden door de mannen en vrouwen individueel gedaan. In 2022 wordt het gemengde onderdeel cross toegevoegd. Shaun White is de meest succesvolle Olympiër. The Flying Tomato won, ondanks zijn bekende hartklachten, 3 gouden medailles.
Amerika voert de medaillespiegel aan. De Verenigde Staten hebben 31 medailles waarvan 14 gouden. Zwitserland staat op de tweede positie met 13 medailles waarvan 8 gouden. Nederland won ooit 1 keer goud. Nicolien Sauerbreij won in Vancouver 2010 goud tijdens de parallelreuzenslalom.
Wedden op de Olympische Winterspelen
Bij de meeste sporten zijn weddenschappen mogelijk. Kijk goed bij verschillende bookmakers of ze misschien live-wedden aanbieden. Hiermee kun je live inzetten op de Olympiër en de sport naar jouw keuze. Het is ook mogelijk om op voorhand in te zetten op de Olympiër of nationaliteit van de medaillewinnaars.
Wil je liever inzetten op Nederlanders maar weet je niet of deze kans maken op medailles? Vaak kun je head-to-head weddenschappen zetten. Hierdoor zet je een Nederlandse Olympiër tegenover een andere deelnemer. Nog voordat de Spelen zijn begonnen kun je al inzetten op het land dat de meeste medailles in de wacht gaat slepen. Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten zijn bij deze weddenschap de favorieten.