Wedden op de PDC World Matchplay Darts

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de PDC World Matchplay Darts

Wedden op de PDC World Matchplay Darts

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 4 minuten

Het is één van de meest prestigieuze PDC evenementen van het jaar. Het toernooi wordt gehouden in juli waardoor het de bijnaam ‘zomer wk’ heeft gekregen. Vaak wordt het in één zin genoemd met het WK dat in december plaatsvindt. 32 spelers strijden om de Phil Taylor Trophy. Met een prijzenpot van 700.000 Britse Ponden waarvan 150.000 voor de winnaar is er serieus geld te verdelen en zijn de verwachtingen hooggespannen. 

Weddenschap op de World Matchplay

De World Matchplay is een prachtig toernooi om een gokje op te wagen. Je kunt met een outright weddenschap een gokje wagen op de winnaar van het toernooi. Ook kun je per wedstrijd bekijken wat de beste odds zijn. Ben je geneigd om individueel op één speler te gokken. Dan kun je ervoor kiezen om te kijken naar specifieke finishes, gegooide 180’ers, gemiddelden of gewonnen legs.

Kijk goed naar het niveau van de speler en de mogelijkheden die de wedstrijd met zich meebrengt. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere wedstrijden mee te nemen in de weddenschap. Je kunt bijvoorbeeld een combinatieweddenschap maken met 180’ers in de ene partij, de winnaar van een andere wedstrijd en een 100+ finish in een derde wedstrijd. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast kun je tijdens de wedstrijden in de Ballroom vaak aan de spelers aflezen hoe het gaat. Sommige spelers zijn van huis uit al emotioneel aangelegd waardoor je gemakkelijk kunt zien of de spelers zelfvertrouwen hebben of dat het een aantal legs slechter gaat.

Maar bij de World Matchplay is er geen ontkomen aan de hitte. Degene die het hardste aan het zweten is gaat het vaak het slechtste mee om. Als je live aan het wedden bent kun je dit meenemen in de overweging om op de komende legs te gokken. 

Winter Gardens

De Matchplay wordt traditiegetrouw gehouden in de Empress Ballroom in de Winter Gardens in Blackpool. Een prachtige 19e eeuwse danszaal geopend in 1896 waar mede door de hoge, met bladgoud versierde plafonds, het gezang van het publiek prachtig galmt.

De Winter Gardens is voor de spelers ook een feest om te mogen gooien. Met goed weer zijn de spelers vaak te vinden of op de boulevard of aan het strand. Blackpool is een toeristische trekpleister in het Verenigd Koninkrijk dus er zijn veel toeristen te vinden in de Winter Gardens. In de Ballroom kunnen de spelers ‘s avonds backstage op één van de kleine balkonnetjes naar de wedstrijden van hun collega’s kijken.

De charme van deze zaal heeft de harten van veel dartfans veroverd. Mede hierom wordt dit toernooi als één van de klassiekers beschouwd. 

Opzet World Matchplay

Tweeëndertig spelers nemen deel aan het toernooi. De eerste zestien zijn geplaatst via de PDC Order of Merit. De overige helft moet zich plaatsen via de Pro Tour qualifiers. Uit deze groep komen vaak de jonge talenten die de smaakmakers kunnen zijn. Zo kwalificeerde Dimitri van den Bergh zich in 2020 via de Pro Tour. Van Den Bergh wist zich via Aspinall, Cullen, Lewis en Durrant naar de finale te knokken. In de finale versloeg de Belg Gary Anderson. Dimitri wist als debutant het toernooi te winnen.

De eerste ronde wordt gespeeld over 19 legs. De tweede ronde over 21 legs. In de kwartfinale komen daar tien legs bij. De halve finale wordt gespeeld over 33 legs en tijdens de finale is het best of 35 legs. Serieus lange partijen dus waardoor het zeer belangrijk is om de rust te bewaren. Spelers die veel energie gebruiken en heel explosief spelen zijn sneller uitgeput. Zeker in de tweede fase van het toernooi is het een partij van de lange adem. Hoe beter je de zenuwen uit kunt zetten en in alle rust de eigen partij kan spelen des te groter de kans dat je als winnaar uit de strijd komt.

Daarnaast moeten de spelers redelijk bestand zijn tegen de hitte. De Ballroom staat om zijn slechte ventilatie bekend waardoor het zeer warm onder de spotlights kan worden. 

Geschiedenis van de World Matchplay

In 1994 wordt voor het eerst de World Matchplay georganiseerd. Larry Butler en Dennis Priestley nemen het tegen elkaar op in de finale. Uiteindelijk trekt de Amerikaan met een gemiddelde van 92.7 aan het langste eind. Priestley staat ook in ‘95 en ‘96 in de finale maar moet zijn meerdere erkennen aan Phil Taylor en Peter Evison.

Rod Harrington (tweemaal), Colin Lloyd, en James Wade weten de hegemonie van zeges van Phil Taylor te doorbreken. Tussen 1997 en 2014 weet Taylor veertien keer het toernooi te winnen. Taylor speelde zeventien finales waarvan hij er zestien wist te winnen. Die ene verloren finale was tegen Michael van Gerwen in 2016. Één 9-darter is een unicum. Phil Taylor gooide in 2002 de eerste en wist in 2014 nogmaals een perfecte leg te creëren. Gary Anderson lukte het in de kwartfinale tegen Joe Cullen. 

Nieuws