Wedden op de UEFA Champions League

  • Laatste update: 29 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de UEFA Champions League

Wedden op de UEFA Champions League

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 29 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Als de eerste klanken van het Champions League Hymne door een willekeurig stadion in Europa galmen heerst er altijd een serene rust. Spelers, trainers en supporters horen op dat moment de magische muziek van het belangrijkste clubtoernooi in Europa en misschien wel ter wereld.

De ‘cup met de grote oren’ wordt alleen door de beste Europese teams gewonnen, een lange weg met veel wedstrijden en kwalificatieduels gaan daaraan vooraf.

Het miljoenenbal, dat tegenwoordig al het miljardenbal genoemd mag worden staat gelijk aan de hoeveelheid geld dat er gepaard gaat het dit toernooi. De grootste sterren zorgen natuurlijk ook voor de meeste inkomsten. Tevens is een gokje wagen op de Champions League een leuke manier om als kijker de spanning nog groter te maken.

Inzetten op de Champions League

Op voorhand speculeren analisten zich suf over de mogelijke winnaar van de Champions League. Omdat veel teams enorm veel geld pompen in hun basiself is het in de zomer moeilijk te zeggen wie er in mei de Champions League wint.

Het is echter wel vooraf redelijk makkelijk te voorspellen welke clubs sowieso de groepsfase overleven. Hierbij kun je bijna altijd in het lijstje zetten; FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Juventus, Manchester City, Atlético Madrid en Liverpool. Een combinatieweddenschap op de volgende teams kan voor een redelijke odd zorgen en is een vrij zekere weddenschap.

Mocht je op voorhand nog niet willen voorspellen wie er gaat overwinteren dan is het kijken naar de losse groepswedstrijden ook een optie. Een weddenschap op de overwinning van Los Blancos in de partij Real Madrid Rode Ster Belgrado levert niet veel op maar een hattrick van een aanvaller zorgt al voor een leukere quotering. Tijdens de groepsfase zijn gekke uitslagen eerder mogelijk dan na de winterstop in de knock-out fase.

Tijdens losse Champions League wedstrijden is live wedden ook een optie om de partij spannend te maken. Op televisie kun je vandaag de dag kiezen tussen het kijken van één enkele wedstrijd of de highlights van alle partijen in een switch-kanaal. Hierdoor kun je tijdens de wedstrijd nog een goede slag slaan door juist in te zetten. Het voordeel hiervan is dat je kan zien hoe de ploeg presteert voordat je inzet.

Comebacks zijn onderdeel van de Champions League. In de knock-out fase, die wordt gespeeld over twee wedstrijden, is de return soms een formaliteit en soms een spektakelstuk. Tijdens deze krakers zijn de odds in het voordeel van de partij die op voorsprong staat. Door (live) in te zetten op de underdog is een goede quotering mogelijk.

Het ontstaan van de Europacup

Begin 50’er jaren vormt de UEFA een toernooi waaraan de landskampioenen deel kunnen nemen de Europacup 1. De landskampioenen vertegenwoordigen als het ware het land.

Alleen als een club de Europacup 1 het voorgaande jaar heeft gewonnen neemt het automatisch deel in het daaropvolgende seizoen. De landskampioen vertegenwoordigt dan alsnog het land.

In het seizoen 1959/60 doet FC Barcelona mee als landskampioen van Spanje en doet Real Madrid mee als Europacup winnaar. Het wedstrijdschema bestaat uit twee wedstrijden, een uit- en thuiswedstrijd in een knock-outsysteem. Alleen de finale wordt gespeeld over één wedstrijd op neutraal terrein.

In 1955 doen 16 teams mee aan de Champions League. Nederland wordt vertegenwoordigd door het Eindhovense PSV dat in de eerste ronde met 6-2 (6-1 en 0-1) verliest van Rapid Wien.

De jaren ‘90 op zoek naar het beste format

Vanaf 1991 worden er aanpassingen gedaan aan de spelopzet van het toernooi. Twee knock-out voorrondes bepaalt wie er in twee poules terecht kwamen. De beste acht ploegen spelen op deze manier een competitie uit. De twee groepswinnaars spelen vervolgens de finale.

In 1992 gaat het toernooi verder onder de naam; UEFA Champions League. Na één seizoen worden de groepen verder uitgewerkt. Groepsfases doen hun entree. Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen er ineens veel UEFA-landen bij. Er wordt hierom een kwalificatieronde ingevoerd. De 9 slechtst presterende landen nemen deel aan de voorrondes voor het hoofdtoernooi. Het hoofdtoernooi begint met 32 teams. Volgens eenzelfde systeem als in 1991 wordt het hoofdtoernooi uitgespeeld.

In 1993 komt er na dezelfde drietrap; voorronde, knockout en poulefase systeem een nieuw element in de Champions League. De halve finale zorgt ervoor dat niet alleen groepswinnaars maar ook de nummers 2 in de poulefase kans maken op de cup.

Van 1994 tot 1997 wordt het toernooi verkleind naar nog maar 16 landen. Vier groepen van vier teams spelen de poulefase om vervolgens met de twee beste teams door te gaan naar de knock-out fase Deze begint bij de kwartfinales.

In 1997 komt de grootste verandering in de geschiedenis van de Europacup 1 en de Champions League. Uit de top 8 UEFA landen mogen de top twee teams uit de competitie deelnemen aan het toernooi. Er komt een tweede voorronde om uiteindelijk de 24 beste clubs deel te laten nemen aan het hoofdtoernooi.

Zes groepen van vier teams vormen nu de groepsfase. De zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee nemen deel aan het knock-out systeem dat wederom begint met kwartfinales.

Het miljoenenbal

Meer topteams zorgen uiteraard voor meer publiek en meer sponsoring voor het toernooi wat goed is voor de commerciële kant van de Champions League.

Meer teams uit de top-competities van Europa worden toegelaten, zij nemen de plaatsen in van de kampioenen van kleinere voetballanden. Hierdoor versterkt de UEFA het financiële gat tussen de Europese top en middenmoot erg.

Er moet inmiddels een derde voorronde aan te pas komen en de groepsfase is uitgebreid tot 32 teams, 8 groepen van 4. De twee beste van iedere groep gaan verder in een nieuwe groepsfase van 4 groepen van 4. Ook hier gaat de top 2 uit de groepen door in het knock-out systeem.

Langzaam heeft de Champions League zich verder uitgebouwd tot een competitie waar geld de overhand heeft. Door externe investeerders overgenomen clubs investeren honderden miljoenen euro’s in spelers om de Champions League te kunnen winnen.

De Nederlandse ploegen als Ajax, Feyenoord en PSV zijn hierin achterop komen liggen. Landskampioen worden is niet meer genoeg om deel te mogen nemen. De UEFA coëfficiëntenlijst is een term die we tijdens commentaar veel terug horen.

Nederlandse ploegen moeten scoren in Europa om ervoor te zorgen dat we in een gunstige loting terecht komen en dat de landskampioen automatisch deel mag nemen aan de Champions League.

Een luxe dat Engeland, Spanje of Duitsland heeft dat ze drie of vier teams mogen sturen lijkt voorlopig voor Nederland een utopie. Ook de kans dat we een Nederlands team de cup zien liften is heel erg geslonken.

FAQ

🏆 Kun je wedden op de winnaars van de groepsfase?

Ja, maar omdat die makkelijk te voorspellen zijn zal de quote niet al te hoog zijn. Je kunt dan beter een aantal groepswinnaars combineren.

🏆 Kun je wedden op de topscorer van de Champions League?

Ja, dat kan vooraf en tijdens het gehele toernooi.

🏆 Zijn er weddenschappen op de voorrondes van de Champions league?

Ja, op alle voorronde wedstrijden kun je wedden.