Wedden op Grand Prix Nederland Circuit van Zandvoort

Home Evenementen Wedden op Grand Prix Nederland Circuit van Zandvoort

Wedden op Grand Prix Nederland Circuit van Zandvoort

Met gemiddeld één miljoen kijkers naar de races op zondag is de Formule 1 een immens populaire sport geworden binnen de Nederlandse landsgrenzen. Heel veel mensen volgen het spektakel op televisie en Max Verstappen mag zich tot een van de bekendste Nederlandse sporters aller tijden rekenen.

Het enige wat er miste in Nederland was een eigen Grand Prix. De oranje zee in Duitsland, Oostenrijk, en België was al een fenomeen. Nederlanders kwamen massaal fysiek naar de wedstrijden van Verstappen om hem te supporteren. Nu Zandvoort op de kalender komt verwacht men helemaal een Oranjegekte. Tevens is dit evenement een mooie gelegenheid om een weddenschap te zetten op de race.

Wedden op de Grand Prix van Nederland

Het wedden op de F1 geeft een extra spanning aan de wedstrijd. Er zijn echter een paar tips die je kunnen helpen de kans op winst te vergroten. Bij de Grand Prix van Nederland is het bijvoorbeeld erg verstandig om de weersvoorspelling in de gaten te houden.

Bij iedere Grand Prix geeft regen een nieuwe moeilijkheidsgraad aan de wedstrijd maar bij de Nederlandse Grand Prix zijn de muren heel dichtbij. Één verkeerde stuurbeweging is in principe einde wedstrijd. De baan is voorzien van een speciale laag waardoor duinzand niet voor gladheid zorgt, vroeger zorgde het zand van het strand namelijk ook voor moeilijkheden.

De inhaalmogelijkheden zijn op dit snelle en smalle circuit beperkt. Op veel stukken is er namelijk maar één ideale lijn om te rijden. Hierdoor is inhalen lastig. Op het uitkomen van het rechte stuk na start/finish bevindt zich de meest geschikte positie om in te halen. Hierbij heeft de coureur namelijk alle snelheid vanaf de Luyendijk bocht en met het openklappen van de DRS is inhalen relatief gemakkelijker.

Desalniettemin is inhalen op de rest van de baan lastig waardoor de kwalificatie erg belangrijk is. Het goed wegkomen van de streep na het startsignaal ook. Dat Max Verstappen alle fans achter zich heeft moge duidelijk zijn. Kijk op voorhand welke mogelijkheden er zijn. Het wedden op een podiumplek of op wie er in de top zes zal eindigen is soms veiliger dan blind een weddenschap zetten op de winnaar.

Ontstaan van de Grand Prix

Het circuit van Zandvoort kent een zeer lange geschiedenis, officieel is het circuit geopend in 1948 maar tien jaar eerder werd er al geraced. Er werd een race georganiseerd in 1939 in Zandvoort. Deze werd gehouden door de straten van de badplaats.

De plannen voor het aanleggen van een circuit stammen uit 1930. Ondanks de Tweede Wereldoorlog ging de Zandvoortse burgemeester serieus verder met het ontwikkelen van het circuit. Zo wordt er gezegd dat de burgervader in onderhandeling ging met de Duitsers om mogelijk vrijstelling te krijgen van dwangarbeid. Als tegenprestatie zouden de Duitsers een brede weg in Zandvoort mogen aanleggen. Deze wegen werden na de oorlog samengevoegd en tot een circuit ontworpen.

In 1947 werd de eerste wedstrijd verreden op het circuit. Birabongse Bhanubandh een Thaise prinsen zoon wint de wedstrijd in zijn Maserati. In ‘49 wordt de race wederom georganiseerd, ditmaal met de FIA regels in acht genomen. Luigi Villoresi in de Ferrari wint de wedstrijd. 

GP Nederland

In 1952 werd de Grand Prix van Nederland op het circuit park Zandvoort officieel opgenomen in de F1-Kalender. Het kwam geregeld voor dat er veel uitvallers waren tijdens de race. Dit mede omdat het een lastige baan was en de techniek van de bolides het geregeld begaf. Er werden er weinig inhaalacties uitgevoerd op Zandvoort. Zo wonnen in de eerste 3 races de coureur die vanaf pole startte.

In 1958 viel Stuart uit waardoor Moss de race kan winnen. In 1959 wint Bonnier vanaf pole. In 1960 eindigt Moss vanaf pole position op P4, Brabham wint de race. Één jaar later start Hill vanaf P1 maar moest hij een trede lager op het podium gaan staan. De Duitser Wolfgang von Trips won de wedstrijd. Het was tevens de eerste wedstrijd in de geschiedenis van de F1 dat alle wagens de finish haalde. En dat ook nog eens zonder een pitstop te hebben gemaakt. De Amerikaan Masten Gregory in de Cooper en Ian Burgess namen niet deel aan de race. Zij telden dus ook niet mee in het klassement.

Tot aan de jaren ‘80 was de GP van Nederland een vaste waarde op de kalender. Grootmeesters op de baan waren voornamelijk Engelsen. Jim Clark won vier keer, en Jackie Stewart won driemaal. In de 30 races vanaf 1952 tot 1985 won er elf maal een Engelsman. Ook Niki Lauda won drie keer de Nederlandse Grand Prix. 

Een gitzwarte bladzijde

Roger Williamson debuteerde in 1973 in de Formule 1 voor het March team. Tijdens zijn eerste race in Groot Brittannië was Williamson betrokken bij een start ongeluk. In Nederland nam de dan 25 jarige coureur deel aan zijn tweede Grand Prix. In de achtste ronde kreeg hij een lekke band, zijn auto vloog over de kop en vatte vlam doordat hij over de baan schoof.

Williamson kon eigenhandig niet uit de wagen klimmen. Teamgenoot David Purley zag het gebeuren en zette zijn auto aan de kant om hem proberen te helpen. Hij kreeg in zijn eentje het brandende voertuig niet terug op de wielen. De marshalls langs de baan boden geen hulp aangezien zij geen brandwerende kleding aan hadden. Purley pakte de enige brandblusser die voorhanden was en spoot deze leeg op het voertuig met de beknelde Williamson. Dit was echter tevergeefs en Williamson stikte in de rook.

Er heerste een communicatieve chaos op het circuit. Purley werd namelijk aangezien voor Williamson door de commentatoren. Hierdoor ging men er vanuit dat Roger Williamson ongedeerd was gebleven. Hierdoor werd de race niet stilgelegd en kon de brandweer niet tegen het verkeer in rijden waardoor er een lang stuk van het circuit moest worden afgelegd voordat ze aankwamen bij het brandende voertuig.

Het niet ingrijpen van de marshalls door het gebrek aan materiaal was schokkend voor de buitenwereld. Na dit drama zijn de veiligheidsprotocollen flink aangescherpt binnen de Formule 1. 

1985 De laatste GP

In 1985 werd de laatste Grand Prix verreden op Zandvoort. Het bijzondere aan de laatste Zandvoortse Grand Prix was de overwinning van de Oostenrijkse Niki Lauda. De iconische coureur die drie wereldtitels won ondanks zijn gigantische crash op de Nürburgring. Lauda was een vechter die ondanks zijn verwondingen wederom in de auto stapte. Het doorzettingsvermogen leverde hem in 1984 zijn derde WK titel op. Van de 25 overwinningen die Lauda behaalde is deze in Nederland de laatste. 

Na ‘85 is de koningsklasse van de autosport een flinke tijd niet meer in Zandvoort gekomen. De baan verouderde en voldeed later niet meer aan de eisen die een moderne Formule 1 auto hebben. Een klein hobbeltje in een slecht wegdek kan voor een giga crash zorgen in de moderne F1 auto’s.

Zandvoort werd gebruikt voor verschillende evenementen maar niet meer de F1. De Porsche Supercup, de Paas/ en Pinksterraces, de ADAC Touring car races, de Historic Grand Prix Trophy en de Jumbo racedagen werden op het Noord-Hollandse circuit gehouden.

Maar de hunkering naar een eigen Grand Prix bleef. Zeker toen de Formule 1 immens populair werd in Nederland met de komst van Max Verstappen. Verstappen maakte F1 wederom geliefd in Nederland. Diverse belangengroepen hielden zich bezig met de komst van een Grand Prix naar Nederland.

Echter is het binnenhalen van een Grand Prix niet zomaar geregeld. Er is een gigantische lijst aan protocollen en eisen waaraan de baan moet voldoen. Tevens moet het natuurlijk voor de FIA rendabel zijn om een weekend op locatie te organiseren. Lange tijd werd er in Nederland getwijfeld of er op het TT-circuit in Assen moest worden gereden of op het vertrouwde Zandvoort. 

2020 is het jaar

Uiteindelijk is het Zandvoort geworden. De hele baan moest op de schop om te voldoen aan het reglement van de FIA. Zo is er opnieuw geasfalteerd en zijn de oneffenheden in de baan weggehaald. Ook zijn er bredere zones gecreëerd zodat mocht een coureur van de baan raken ze niet direct in de muur zitten.

De accommodatie is geupdate met een likje verf en wat nieuwe faciliteiten. Zo is er een Champions Lounge ontworpen voor de VIPs boven de Arie Luyendijk bocht. De Champions Lounge is een soort skybox. Ook het paddock is aangepakt. Niet alleen rondom het circuit zijn aanpassingen gedaan. Ook de toegangswegen van en naar het circuit zijn grondig aangepakt.

Er is parkeergelegenheid toegevoegd en het openbaar vervoer is aangepast zodat de meer dan 100.000 bezoekers goed naar het circuit kunnen komen. In mei 2020 zou het raceweekend plaatsvinden maar door de Corona crisis werd dit uitgesteld.

Het circuit

Het circuit bestaat uit vijftien bochten en is in totaal 4.259 meter lang. Aangezien een Formule 1 race minstens 305 kilometer lang moet zijn zullen er tijdens het raceweekend 72 rondes gereden worden.

Over start-finish rijdt je in de DRS-zone naar de tarzanbocht. Een kombocht die met flinke snelheid wordt genomen. Meerdere racelijnen zijn in de bocht mogelijk. Voornamelijk de kombochten worden geliefd door de coureurs. Met de snelheid uit de Tarzanbocht maak je een knik naar links om vervolgens de Gerlachbocht te pakken.

Deze mondt uit in de Hugenholtzbocht, de tweede kombocht waar de muren tegen het asfalt aan liggen. Bij regen is hier één slippertje einde wedstrijd. De kombocht mondt uit in een snelle rechts-links-rechts combinatie. Het Scheivlak is een snelle bocht. De combinatie Renault en Vodafone zijn een uitgerekte hairpin.

Na Vodafone kan een beetje snelheid meegenomen worden richting de elfde bocht. De Hans Ernst combinatie. Timing is hier belangrijk want deze bochten combinatie is heel scherp en de exit is belangrijk. Uit de Hans Ernst combinatie rijdt je naar de Kumho bocht. Deze mondt uit in de laatste bocht de Arie Luyendijk bocht. Vanuit de Kumho bocht moet je dus al snelheid meepakken voor het rechte stuk terwijl je op dat moment de laatste lange doordraaier nog moet nemen.

Vanuit de Luyendijk bocht rijdt je met volle snelheid weer over start-finish. Het is een snel circuit met mooie bochten combinaties en met een hoogteverschil van 8 meter. Coureurs zijn enthousiast over de terugkeer van Zandvoort op de kalender. Het is namelijk een old-school circuit waar je geen fouten kan permitteren omdat de muren gevaarlijk zijn. 

Faq

🏎️ Kun je op de winnaar van de kwalificatie wedden?

Ja, dat is mogelijk. Voor de zaterdag en zondag zijn veel weddenschappen te vinden. Je kunt de inzetmogelijkheden natuurlijk ook combineren. Bijvoorbeeld pole position en de winnaar op zondag.

🏎️ Kun je wedden op wie er wereldkampioen gaat worden?

Wil je een seizoen weddenschap maken dan moet je bij de outright weddenschappen kijken.

🏎️ Krijg je het geld van je weddenschap terug als een coureur motorpech krijgt?

Nee, dat is het risico van het wedden op de Formule 1