Wedden op het EK voetbal
Het EK voetbal zorgt in Nederland altijd voor de zogeheten oranjekoorts. Massaal worden er vlaggetjes opgehangen en huizen versierd. Het rood-wit-blauw en oranje is overal zichtbaar. Als we meedoen tenminste. Bij het EK is dat nooit vanzelfsprekend aangezien er een kwalificatietoernooi aan te pas komt.
Het Europees Kampioenschap is een uitgelezen kans voor veel mensen om een gokje te wagen op voetbal.
Inzetten op het EK
Het Europees kampioenschap is voor veel Nederlanders, die het clubvoetbal niet volgen, een gelegenheid om voor de televisie naar het Nederlands elftal te kijken. Hoewel Nederland dus niet altijd deelneemt aan het toernooi kun je het kijken van de wedstrijden extra spannend maken door een gokje te wagen.
Vaak zijn de bookies op voorhand druk bezig met het beslissen wie nu favoriet is voor de overwinning van het toernooi. Meestal springen een aantal landenteams boven de rest uit. Duitsland, Spanje, Italië, Engeland en Frankrijk staan altijd op het favorietenlijstje om ver in het toernooi te komen. De groepsfases worden meestal door deze voetbal grootmachten makkelijk uitgespeeld.
Het EK biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden om op te gokken. Iedere wedstrijd afzonderlijk heeft talloze opties om op te wedden. Van doelpuntenmaker, exacte uitslag, ruststand, hoe het doelpunt tot stand komt, of er in de knock out een verlenging aan te pas moet komen etcetera.
Als je wat zekerder van je weddenschap wil zijn is het verstandig om vroeg in het toernooi in te zetten. Wedstrijden als Portugal-Moldavië of Noord Ierland-Duitsland leveren dan als enkele weddenschap niet veel op. Een combinatie weddenschap met daarin 4 of meer wedstrijden komt vaak op een aardige quotering.
Tijdens wedstrijden als Spanje-Duitsland worden de odds meestal hoger maar is de kans dat het land waar je op inzet verliest ook groter.
Op voorhand is het verstandig om te kijken naar het team. Welke spelers doen mee, wat voor seizoen hebben ze gehad, zit er nog jus in de benen. Het nadeel van het toernooi in juni, wat Platini ook al aangaf, is dat spelers net een seizoen hebben afgerond.
Zwaar seizoen
De Champions League en Europa League finales zijn meestal in de laatste week van mei of de eerste week van juni. Neem bijvoorbeeld het EK van 2016. Portugal weet zich te kwalificeren door zeven van de acht speelrondes te winnen.
Ronaldo scoort een aantal doelpunten voor de kwalificatie. Tijdens het seizoen 2015/2016 staat de Portugees in de basis van het Spaanse Real Madrid dat in de Champions League finale weet te komen. Ronaldo speelt in totaal 48 wedstrijden voor de Madrilenen dat seizoen. Op 28 mei 2016 staat Ronaldo in de finale van de Champions League, precies op 17 dagen later moet hij in het Portugese tenue de eerste groepswedstrijd spelen.
Tel daar de reistijden van San Siro in Milaan, waar de Champions League finale gewonnen werd en de reistijd naar Saint Etienne waar het Euro 2016 plaatsvindt bij op. Dan kom je op een kleine 2 weken vakantie na een uitputtend seizoen. Niet voor niets kwakkelt de Portugees het hele toernooi door en breekt hij uiteindelijk in de finale. Daar valt hij uit na twee tikken te hebben ontvangen gedurende de eerste 25 minuten van de wedstrijd.
Het ontstaan van het Europees Kampioenschap voetbal
In 1927 bedenkt de Fransman Henri Delaunay (FIFA generaal) een opzet voor een kampioenschap voor Europese landenteams. De Tweede Wereldoorlog gooide onder andere roet in het eten en dus wordt 33 jaar later pas de eerste editie gehouden.

Delaunay sterft in 1955 en maakt de eerste editie niet meer mee, zijn naam zal verbonden worden aan de beker die wordt uitgereikt aan de winnaar.
Het EK wordt één keer in de vier jaar gehouden en wordt georganiseerd door de UEFA. De eerste editie is in 1960 en vindt in Frankrijk plaats. Het Europese voetbal is in die tijd steeds populairder aan het worden bij de UEFA. Er wordt al één keer in de vier jaar een wereldkampioenschap georganiseerd.
Mondiaal spelen de beste voetballanden dan om de wereldbeker maar nu wordt er ook een Europees toernooi georganiseerd. Vijf jaar vóór de eerste editie richt de UEFA de Europacup 1 op voor clubteams die landskampioen zijn geworden. Nu komt daar het Europees Kampioenschap voor landenteams bij. De eerste twee edities worden dan ook de Europacup voor landenteams genoemd.
Veranderingen bij het EK voetbal
Anders dan vandaag de dag doen er in 1960 maar een aantal landen mee aan het toernooi. De eerste fase zijn gewone interlands waarbij een uit en thuiswedstrijd gespeeld worden in de eigen landen.
Vanaf de knock outfase (de halve finales) wordt het toernooi uitgespeeld in Frankrijk. Marseille en Parijs zijn de twee steden waar het vierdaagse knock-out toernooi plaatsvindt. Gastland Frankrijk wordt uitgeschakeld door Joegoslavië en uiteindelijk wint de Sovjet Unie de eerste editie van het EK.
In de edities van 1960 tot 1976 wordt er een organiserend land gekozen op basis van de vier die in de halve finales staan. Vanaf 1980 wordt er op voorhand een land aangewezen dat het toernooi organiseert.
In 2000 heeft Nederland een primeur, samen met België zijn ze de eerste landen die gezamenlijk het toernooi organiseren. Bij het EK 2008 komen Oostenrijk en Zwitserland samen om het toernooi te organiseren. In 2020 wordt het 60 jarige jubileum van het toernooi gevierd met wedstrijden door heel Europa. Echter gooit het COVID-19 virus roet in het eten en wordt het toernooi uitgesteld.
De opzet van het toernooi is in de loop van de jaren ook ontwikkeld. Tot 1992 namen acht landen deel aan de eindrondes van het toernooi, vanaf 1996 wordt dit aantal verdubbeld en in 2016 doen 24 landen mee aan het toernooi. De troostfinale is tot 1980 gespeeld en is sindsdien afgeschaft.
Er werd tijdens ‘96 en ‘00 geëxperimenteerd met de golden goal. In 2004 werd de silver goal gebruikt om de wedstrijden te beslissen en sinds 2006 stapte de UEFA weer over op de ouderwetse verlenging en strafschoppenreeks om winnaars te bepalen.
Toekomstvisie
Ook voor de toekomst liggen er plannen om het toernooi steeds aantrekkelijker en innovatiever te maken. Zo stelde Michel Platini voor om het toernooi in augustus te organiseren zodat speler niet na een seizoen met de club direct moeten doorgaan naar de Europese Kampioenschappen.
Hierdoor zullen de spelers uitgerust aan de wedstrijden deelnemen. Het doel van de UEFA is dat de grote voetballanden en bonden hierdoor makkelijker deelnemen/kwalificeren aan de toernooien dat genereert anderzijds weer meer inkomsten voor de UEFA.
Nederland op het EK voetbal
De Nederlandse deelname aan het EK voetbal is niet altijd zeker. Landen moeten zich kwalificeren voor het toernooi via een kwalificatiepoule. Daar is het Nederland soms niet gelukt om doorheen te komen.
Zo deed Nederland in 1960 niet mee. Kwalificeerde Oranje zich niet in 1964, 1968 en 1972. In 1976 deden ze voor het eerst mee tijdens het toernooi in Joegoslavië, daar pakte ze brons. Tijdens het toernooi in 1980 in Italië vallen ze in de eerste ronde uit. In ‘84 kwalificeert het Nederlands elftal zich niet.
In 1988 komt het sprookje dan eindelijk uit. Ze kwalificeren zich voor het toernooi in West-Duitsland en wurmen zich via de poule met de Sovjet Unie, Ierland en Engeland naar de knock-outfase.

De halve finale wordt gespeeld tegen aartsrivaal West-Duitsland. Nederland had nog een appeltje te schillen met de Duitsers na ‘74. In het Volksparkstadion in Hamburg ziet het publiek gastland West-Duitsland door Lothar Matthäus op een 1-0 voorsprong komen. Koeman maakt in de 74e minuut de gelijkmaker. Lang lijkt het erop dat er verlenging aan te pas moet komen tot in de 89’e minuut Marco van Basten, op zijn Duits, de winnende maakt.
Nederland staat op zijn kop en speelt de finale tegen de Sovjet Unie die inmiddels in hun vierde finale staan. Nederland pakt haar eerste Europese trofee. De beelden van spelers als de gebroeders Koeman, Gullit, Van Breukelen, van Basten, Wouters en Mühren op de boot door de Amsterdamse grachten met de cup kan iedere Nederlander wel dromen.
Van Breukelen, Koeman, van Aerle, Kieft en Vanenburg hebben een record dat slechts twaalf spelers hebben gepakt, zowel Europacup I kampioen en Europees kampioen in hetzelfde jaar. In 1988 wonnen deze namen ook de Europacup I met PSV door in de finale Benfica te verslaan.
FAq
Ja, je kunt op een wedstrijd wedden maar ook op wie er de Nations league gaat winnen.
Bij iedere bookmaker vind je deze weddenschap
Ja, je kunt afzonderlijk op een poule winnaar inzetten, maar je kunt ook de winnaars van een poule in een combinatie inzet doen.