Wedden op het Wk Darts

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op het Wk Darts

Wedden op het Wk Darts

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 6 minuten

Het PDC WK Darts wordt ieder jaar gehouden in december met de finale in januari. Het is het meest prestigieuze dartstoernooi waaraan een kleine 100 spelers deelnemen. Het toernooi wordt gespeeld in een knock-out systeem waarbij de darters in sets spelen.

Hoe verder de spelers in het toernooi komen des te meer sets er gewonnen dienen te worden. Het setsysteem kan wedstrijden een stuk spannender maken. Drie legs moeten er gewonnen worden voordat één set is gewonnen. Hierdoor duurt een set maximaal 5 legs. Dit zorgt dat het ook een vlot format is.

Er zijn tijdens de wedstrijden een aantal breaks. Tijdens de pauzes worden de commercials uitgezonden en het publiek kan even een sanitaire stop maken of een nieuw biertje pakken aan de bar. Voor het wedden op darts is door het set systeem live wedden een mooie optie. 

Een weddenschap op het WK Darts

Met een outright weddenschap is het mogelijk om op voorhand jouw favoriet het WK te laten winnen of tot een bepaalde ronde te laten komen. De odds van deze weddenschap veranderen natuurlijk naarmate het toernooi zich ontwikkeld.

Outright voorbeeld WK Darts December 2020
Outright voorbeeld WK Darts December 2020

Aan het begin van het toernooi, in de eerste en tweede ronde worden er heel veel wedstrijden achter elkaar gegooid. Een mogelijkheid is om een combinatieweddenschap te maken waarbij je meerdere partijen meeneemt in de weddenschap.

Je kunt wedden op de winnaar van de wedstrijd. Je kunt daarbij tevens een handicap toepassen. Daarnaast kun je kijken naar player specials. Gooit een speler een finish van boven de 100 uit? Hoe vaak wordt een 180 gegooid door een speler, of tijdens de gehele wedstrijd.

Odds WK Darts december 2020
Odds WK Darts december 2020

Rond de kwartfinales zijn de wedstrijden soms 50/50. Een partij tussen Wright en van Gerwen of Price en Cross is moeilijk te voorspellen. Hier kun je beter inzetten op bijvoorbeeld uitgooien, bulls eye finishes en andere sidebets. Kijk voordat je gaat inzetten goed naar de vorm waarin de spelers verkeren en de onderlinge ontmoetingen.

Ook kun je ervoor kiezen om live te wedden op de wedstrijd. Dit is een razendsnelle manier om snel mooie odds te krijgen. Lees je in over spelers die gaan gooien. Welke manier van gooien hebben ze. Zijn ze constant in hun worp? Zijn ze goed in het gooien van lange wedstrijden en kunnen ze de druk aan.

Het komt geregeld voor dat een talent een prachtige wedstrijd gooit, misschien zelfs wel matchdarts krijgt, maar bezwijkt onder de druk waardoor de ervaren speler alsnog aan het langste eind trekt.

Kijk ook goed naar het bracket. Op voorhand kun je namelijk al een grove schatting maken wie waar terecht gaat komen. Sommige topspelers hebben een makkelijkere loting dan andere spelers. Door zelf je eigen bracket in te vullen kun je gemakkelijk kijken wie je denkt dat gaat winnen. Zo kun je zelf de route naar de finale uitstippelen. 

Wedstrijden

Het deelnemersveld bestaat uit 96 spelers verdeeld over drie groepen. De eerste groep is de top 32 uit de Order of Merit (prijzengeld ranglijst). Zij zijn de geplaatste spelers en staan automatisch in de tweede ronde. In de eerste ronde nemen de 32 spelers die uit de Pro-Tour Order of Merit komen het op tegen International qualifiers.

De spelers die de eerste ronde overleven nemen het in de tweede ronde op tegen een speler uit de top 32 van de Order of Merit. Vanaf die route gaat het snel. In de tweede ronde zitten 64 spelers. Daaruit blijven 32 spelers over die de derde ronde spelen.

In de derde ronde wordt er best of 7 sets gespeeld. De zestien spelers die in de achtste finale komen spelen ook best of 7 sets. In de kwartfinale best of 9 sets. In de halve finale spelen de overgebleven vier darters best of 11 sets en de finale wordt beslist over best of een maximum van 13 sets.

Een whitewash in de finale komt bijna nooit voor. Sinds 1994 wordt het PDC World Championship gespeeld. In de eerste 25 jaar werd er maar vier keer een speler ge-whitewashed in de finale.  Dit gebeurde in de hoogtijdagen van Phil Taylor. In 1998 won The Power met 6-0 van Dennis Priestley, in 2001 versloeg hij John Part met 7-0 en één jaar later versloeg hij Peter Manley met dezelfde score. Ook in 2007 wint Taylor van Manley met 7-0.

Het maximale aantal van 13 sets komt af en toe voor en werd voor het eerst gespeeld in 2003. Toen versloeg John Part Phil Taylor met 7-6. Één jaar later maakte Kevin Painter het The Power heel lastig en moest de dertiende set gespeeld worden.

In 2007 staat Raymond van Barneveld in de finale tegenover diezelfde Phil Taylor. Barney heeft een gigantische achterstand maar knokt zich via de beslissende leg terug. In 2015 staat de Schot Gary Anderson in de finale tegen Taylor en ook dan valt de wedstrijd pas in de laatste set in het slot. Gary Anderson wint zijn eerste Wereldtitel.

Entertainment

Voor de dart liefhebber is Ally Pally het walhalla. ‘s Werelds beste spelers nemen het tegen elkaar op in een gigantische zaal gevuld met goed gemutst darts publiek. Dat wil zeggen; uitzinnige fans die carnavalesk gekleed zijn, bier drinken en naar de grote schermen kijken.

Het darten bestaat natuurlijk voor een groot gedeelte ook uit het entertainment. De walk-ons van de spelers voorafgaand aan de partij zijn zeer vermakelijk. Daarnaast zijn de hoge finishes en de 180’ers een reden voor het publiek om flink te juichen. 

Ally Pally

Er heerst ook Ally Pally vrees bij spelers. Ervaren speler weten wat ze mee kunnen maken op het podium en kunnen daar voordeel uit halen. Spelers die voor het eerst op het grote podium staan weten niet wat ze meemaken.

Het WK is echt een totaal ander podium dan alle andere grote podia. Dit komt omdat het publiek heel dicht op het podium zit. Aangezien het een oud pand is is de akoestiek totaal anders dan op moderne podia. Het Alexandra Palace is in 1873 voor Koningin Alexandra gebouwd. De echtgenote van Koning Edward VII.

Aangezien het een eeuwenoud pand is zijn er veel kieren en kan het tochten als er een deur openstaat. Het komt geregeld voor dat spelers klagen over tocht. Bij een precisiesport als darten kan het kleinste beetje tocht zorgen voor een slecht gemiddelde of pijlen die gaan zwabberen.