Wedden op het WK voetbal

  • Laatste update: 13 november 2021
Home Evenementen Wedden op het WK voetbal

Wedden op het WK voetbal

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 13 november 2021
  • Leestijd: 11 minuten

Één keer in de vier jaar zit heel de wereld aan de buis gekluisterd om te kijken naar het grootste mondiale voetbal evenement, het WK voetbal. Tijdens het WK strijden 32 nationale elftallen van de grootste voetballanden ter wereld tegen elkaar om de wereldbeker.

Het WK wordt georganiseerd door voetbalbond FIFA in samenwerking met de continentale bonden en is tevens voor veel non-voetbalkijkers een gelegenheid om de sport te bekijken. De hele wereld is op dat moment in de ban van de sport. De WK’s trekken ongeveer 3.5 miljard kijkers wat overeenkomt met iets minder dan de helft van de gehele wereldpopulatie.

Wedden op het WK

Het WK bestaat uit heel veel wedstrijden in heel korte tijd. Tijdens de groepsfase tot wel drie of vier wedstrijden per dag. Vaak is op voorhand een grove selectie te maken van landen die de poulefase overleven.

Landen als Brazilië, Argentinië, Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk hebben altijd een bepaalde uitstraling en kunnen op het favorietenlijstje.

Op voorhand is het verstandig om te kijken naar de poulefases. Als een land bijvoorbeeld al zeker is van de knock-outfase in de poule kan het zomaar zijn dat de ploeg met een B-elftal start. Dan veranderen de kansen natuurlijk in het voordeel van de tegenstander.

Een combinatie weddenschap op verschillende toplanden is dan een goede optie. De mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft de wed opties tijdens een wedstrijd. Tijdens het WK maken vriendengroepen, families of voetbalelftallen vaak ook een zelfgemaakte poule. Dat maakt het WK nou juist zo bijzonder.

Één keer in de vier jaar is de hele wereld bezig met voetbal. Het straatbeeld verandert in een klap in de nationale kleuren met vlaggen en advertenties, op televisie zie je niets anders dan voetbal, er wordt in kranten maar over één ding geschreven. Kortom kun je er simpelweg niet omheen.

Versierde straten in Nederland

Voor veel mensen is dit ook de enige keer dat ze een gokje wagen op voetbal of überhaupt op sport. Het is verstandig om je dan goed in te lezen in de teams. Wie spelen er, wat is de tactiek en hoe is de balans tussen de beide landen. Wedden op het WK geeft een extra dimensie en spanning aan het kijken naar de wedstrijden. 

Kwalificatie

Van 211 voetballanden wereldwijd moeten er 32 nationale teams overblijven. Alleen de 32 gekwalificeerde landen mogen deelnemen aan het wereldkampioenschap. Het enige land dat op voorhand zeker is van deelname is het land dat het toernooi gaat organiseren.

Er zijn verschillende kwalificatierondes. Zo houden de continentale voetbalbonden, zoals bijvoorbeeld de UEFA, een eigen kwalificatietoernooi. Op voorhand bepaald de FIFA hoeveel afgevaardigden de continentale voetbalbond mag sturen. Dit heeft te maken hoe sterk de deelnemende landen zijn.

De resultaten op eerdere WK’s tellen niet mee. Daardoor was het mogelijk dat Nederland, dat in 2014 brons behaalde, niet meedeed in 2018 en IJsland bijvoorbeeld voor het eerst in de geschiedenis wel. Nederland overleefde het kwalificatietoernooi niet en IJsland wel.

De kwalificatie voor het WK vindt altijd plaats in de twee jaar vóór een toernooi. Ook voor het kwalificatietoernooi zijn lotingen en poules. Bij de Europese UEFA gaat het als volgt. Er wordt een loting gemaakt met vijf of zes landen in een poule van groep A tot en met J. In totaal doen er 55 landen mee aan de Europese kwalificatie.

Verdeling tickets WK voetbal

De groepswinnaars hebben een ticket in handen. Voor de nummers 2 van de groepen worden er play-offs gespeeld samen met de twee beste groepshoofden van het andere UEFA toernooi, de Nations League. Deze twaalf landen worden verdeeld in ‘drie play-off-paden’ met elk twee halve finales en een finale. Deze twaalf landen strijden om de drie overige tickets voor het WK.

De UEFA mag op deze manier dertien tickets verdelen en heeft een grote rol binnen het WK. Deze verdeling over de voetbalbonden moet zorgen voor het meest sterke WK dat mogelijk is. Het bovenstaande voorbeeld is voor het WK van 2022, gehouden in Quatar.

Mocht bijvoorbeeld het Afrikaanse continent ineens veel beter presteren dan Europese landen dan krijgt de CAF meer tickets en de UEFA minder.

Het ontstaan van het WK voetbal

De Olympische Spelen is het mondiale sportevenement dat de historie en de allure heeft. Het IOC erkent voetbal in 1900, 1904 en 1906, hierbij spelen een aantal amateurclubs wedstrijden en wordt er op doelsaldo een ranglijst opgesteld. Voetbal staat in de kinderschoenen op mondiaal gebied.

Deze sport heeft intussen haar terrein gewonnen in Europa maar moet in de rest van de wereld nog volop ontdekt worden. In 1904 wordt de FIFA opgericht, de voetbalbond wil in 1906 een internationaal toernooi oprichten buiten de Spelen om.

De opzet was om de vier beste clubteams uit Europa tegen elkaar te laten spelen in Zwitserland, de thuisbasis van de FIFA. Uiteindelijk is dit plan in de prullenbak gegooid. In 1908 werd voetbal een Olympische sport dat onder toezicht van de FIFA stond en in 1914 erkent de FIFA het Olympische voetbaltoernooi als Wereldkampioenschap voetbal voor amateurs.

In 1920 wordt het eerste intercontinentale voetbaltoernooi georganiseerd tijdens de zomerspelen in Antwerpen. Egypte deed namens Afrika buiten Europese teams mee. In 1924 breidde het zich wederom uit met teams als Turkije, Uruguay en de Verenigde Staten.

Tijdens de Spelen van ‘28 in Amsterdam deden Argentinië, Chili en Mexico ook mee. Uruguay domineerde en won de spelen van ‘24 en ‘28. Uruguay werd aangewezen om de eerste World Cup te organiseren voor de FIFA. Dit kwam door een meningsverschil tussen het IOC en de FIFA over de spelen van ‘32 in Los Angeles. Het meningsverschil ging over de status van de amateurspelers. In Amerika was voetbal nog niet zo groot als in andere delen van de wereld.

De FIFA vond het daarom geen geschikte locatie dus besloot de FIFA haar eigen WK te organiseren. Uruguay is in 1930 een eeuw onafhankelijk en omdat de ploeg de twee laatste Spelen had gewonnen, werden zij aangewezen door de FIFA.

Het WK voetbal van de FIFA

In 1930 worden er een aantal landen uitgenodigd door de FIFA. Europese teams staan nu niet echt te trappelen voor het toernooi in Uruguay. Dertien landen doen mee waarvan vier Europese. België, Frankrijk, Roemenië en Joegoslavië doen uiteindelijk mee.

Ze zijn overgehaald door de regering van Uruguay om naar de andere kant van de globe te reizen. De hoge kosten en de reisduur zorgt voor weinig animo onder de Europese voetballanden. Uruguay wint de eerste editie. Om het voor Europese landen toegankelijker te maken wordt de tweede editie georganiseerd in Italië.

De rollen zijn nu omgedraaid, er doen veel Europese landen mee en een enkele buiten het Europese vasteland. Zestien landen doen mee en uiteindelijk wint wederom het organiserende land, ditmaal Italië. In 1938 wordt het toernooi gehouden in Frankrijk en doen er wederom veel Europese landen mee.

Italië pakt haar tweede titel en doorbreekt de traditie dat het organiserende land de titel wint. De edities van 1942 en 1946 gingen wegens de Tweede Wereldoorlog niet door. In 1950 werd het vierde WK georganiseerd. Ditmaal vindt het evenement plaats in Brazilië. Brazilië staat in de finale tegenover Uruguay, komt op voorsprong, maar verliest uiteindelijk met 1-2 van de Uruguayanen.

Het wordt steeds meer een wereldkampioenschap gezien de ploegen die in 1950 meedoen vanuit de gehele wereld naar Brazilië zijn gekomen. Het toernooi wordt steeds groter en vanuit alle uithoeken ter wereld doen teams mee.

Nederland op het WK Voetbal

Nederland doet voor het eerst mee in 1934. Welgeteld wordt er een wedstrijd gespeeld, deze werd verloren waardoor de Nederlanders weer terug naar huis konden. Vier jaar later gebeurde hetzelfde. De Nederlanders verloren wederom de eerste wedstrijd en konden vanuit Frankrijk terug naar Holland.

In 1950 en ‘54 deed Nederland niet mee aan het WK voetbal. In ‘58 ‘62 ‘66 en ‘70 wist Oranje zich niet te kwalificeren. Tot 1974, het WK in West Duitsland dat iedere Nederlander zich kan herinneren. Nederland heeft een fantastisch elftal mede dankzij de Europese hegemonie van Feyenoord en Ajax die in 1970 (Feyenoord) en 1971, ‘72 en ‘73 (Ajax) de Europacup 1 won.

Het Nederlands elftal komt in de groep met Zweden, Bulgarije en Uruguay. Oranje wordt groepswinnaar en komt in de finale tegenover Duitsland te staan. Na twee minuten komt Nederland op voorsprong door een penalty die door Johan Neeskens wordt benut.

Versierde strafschop Cruijff WK voetbal
Cruijff versiert zonder dat de Duitsers aan de bal zijn geweest een penalty.

Een ruime twintig minuten later krijgen de Duitsers ook een ‘elfmeter’ Paul Breitner weet de bal achter Ruud Krol te krijgen. In de 43e minuut komen de Duitsers zelfs op voorsprong. 1-2 staat er op het scorebord en de Duitsers winnen.

Nederland was in shock. De (West) Duitsers hadden hun tweede titel te pakken en de Nederlanders moesten het doen met een zilveren medaille. De hele wereld sprak wel met lof over het spel wat de Nederlanders op de mat legde.

Nieuwe kans

Vier jaar later staat Nederland wederom in de finale van het WK voetbal. Ditmaal ook weer tegen het gastland, Argentinië. Nog voor de aftrap in het River Plate stadion dat gevuld was met 75.000 Argentijnse supporters protesteerde het wit-blauwe elftal. Ze klaagden tegen de scheids over het verband om de pols van René van der Kerkhof.

René van der Kerkhof 1978
René van der Kerkhof 1978

Ernst Happel liet de spelers van het veld lopen en de wedstrijd dreigde afgelast te worden. Uiteindelijk startte de wedstrijd alsnog wat zich ontvouwde in een harde wedstrijd. De Argentijnen komen op voorsprong en vlak voor het laatste fluitsignaal weet Dick Nanninga de gelijkmaker te scoren. Hierna was het Rob Rensenbrink die de bal tegen de paal tikte.

Volgens de spelers was het achteraf maar goed dat de bal niet in het doel ging omdat ze volgens hun dan niet levend het stadion hadden kunnen verlaten.

Een verlenging moet eraan te pas komen. Daarin wint Argentinië met 3-1. Ruud Krol, Jan Poortvliet, en wissel Wim Suurbier gingen op de bon en kregen geel van de Italiaanse scheidsrechter. Ook nu weer was Nederland dichtbij een Wereldtitel maar grijpen ze naast het zilverwerk.

Mindere periode

In 1982 en ‘86 kwalificeert Nederland zich niet voor het eindtoernooi. In 1990 als het toernooi in Italië gespeeld wordt is Nederland weer van de partij. Nederland komt in de achtste finale en verliest deze tegen aartsrivaal West-Duitsland met 1-2.

In ‘94 komt Nederland in de kwartfinale en wordt daar uitgeschakeld door de andere aartsrivaal Argentinië. Vier jaar later als het toernooi in Frankrijk wordt gespeeld mag Nederland de troostfinale spelen. In de halve finale wordt Oranje uitgeschakeld door Brazilië, de troostfinale wordt gespeeld tegen Kroatië. Ook deze gaat verloren en Nederland eindigt als vierde.

In 2002 weet Nederland zich niet te kwalificeren. Het toernooi in Duitsland vier jaar later overleeft Oranje de groepsfase maar gaat het in de achtste finale mis tegen Portugal dat met 0-1 wint.

3e maal 2e

In 2010 wordt het toernooi voor het eerst gespeeld in het Afrikaanse continent. Zuid Afrika bouwt veel nieuwe stadions voor dit WK. Nederland heeft wederom een fantastisch team opgebouwd en overleeft de groepsfase met Japan, Denemarken en Kameroen. Vervolgens worden Slovenië, Brazilië en Uruguay verslagen op weg naar de finale.

De elf van van Marwijk staan tegenover Spanje. Iedere Nederlander herinnert zich de ‘teen van Casillas’ waar Robben tegenaan schoot.

Teen van Casillas wk voetbal
Teen van Casillas

Iniesta weet Spanje vlak voor de beslissende penaltyreeks op voorsprong te krijgen en de droom valt wederom in duigen. Nederland houdt het record van meeste finales zonder winst. Ook nu weer wordt er vol lof gesproken over het spel van Oranje. Nederland koopt er geen brood voor maar wordt over de hele wereld geliefd om haar voetbal.

Weetjes over het WK

Hongarije heeft de grootste overwinning op een WK ooit te pakken. Het Hongaarse elftal won tijdens het WK van 1982 in Spanje de wedstrijd tegen El Salvador met 10-1. Laszlo Kiss startte vanaf de bank en scoorde een hattrick in deze wedstrijd. Hij werd de eerste invaller ooit die een hattrick scoorde zonder in de basis te starten.

Miroslav Klose is topscorer op het WK, de Duitser scoorde 16 doelpunten in 24 wedstrijden tijdens de WK´s van 2002, 2006, 2010 en 2014. Tijdens het WK 2014 scoorde Klose twee doelpunten waarmee hij het record van Pele evenaarde en later verbrak. In de groepswedstrijd tegen Ghana maakte de dan 36 jarige aanvaller de 2-2 gelijkmaker. Tijdens de historische halve finale tegen gastland Brazilië (1-7) scoorde Klose de 0-2. Hiermee mag Klose zich topscorer aller tijden noemen.

Tijdens het WK van 1950 trok India zich terug. De reden waarom ze niet deelnamen zal voor veel Europeanen een gekke zijn. In India wordt voetbal op blote voeten gespeeld. De FIFA verbood het India om zonder schoeisel te voetballen, als reactie hierop trok het Aziatische land zich terug.

IJsland is het minst gepopuleerde land dat ooit deelnam aan een WK. Tijdens het WK van 2018 deden ze voor het eerst mee. Er woonden toen 334.000 personen in IJsland wat betekende dat één op de 14.500 IJslanders deelnam aan het wereldkampioenschap. Ter vergelijking, in Nederland was dat in 2018 er één op de 773.900 personen. Hoewel ze de groepsfase niet overleefden was het gelijkspel tegen Argentinië een hoogtepunt in de geschiedenis van het IJslandse voetbal.

FAQ

🌍 Hebben jullie ook informatie over quotes van WK voetbal wedstrijden?

Voor ieder WK voetbal hebben wij altijd een uitgebreide voorbeschouwing over bookmakers en wed mogelijkheden.

🌍 Kun je op poule winnaars wedden voorafgaand aan een toernooi?

Ja dat kan. Ook op de eindwinnaar en op de topscorer. De bookmakers hebben alle weddenschappen overzichtelijk weergegeven.

🌍 Zijn er ook weddenschappen op kwalificatie wedstrijden?

Alle kwalificatie wedstrijden kun je bij onze bookmakers vinden. Je kunt wedden per wedstrijd of ook hier voorspellen wie de poule gaat winnen.

Nieuws