Wedden op de UEFA Europa League

  • Laatste update: 31 oktober 2021
Home Evenementen Wedden op de UEFA Europa League

Wedden op de UEFA Europa League

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Laatste update: 31 oktober 2021
  • Leestijd: 7 minuten

Wat ooit is ontstaan als Europees-bekerwinnaar toernooi heeft zich inmiddels ontpopt tot een secundaire Champions League. De top en subtop van Europese ploegen doen mee aan dit toernooi.

De Europa League staat nog steeds in connectie met de nationale bekerwinnaars maar heeft zich, net als de Champions League, de afgelopen decennia ontwikkeld tot een coëfficiënten-toernooi waar aantrekkelijkheid van de wedstrijden en financiën voorop staan.

Weddenschap op de Europa League

De UEFA Europa League is voor veel subtoppers de uitgelezen kans om Europese wedstrijden te spelen. Door de vele kwalificatierondes hebben clubs, die één seizoen goed presteren op nationaal niveau, de mogelijkheid om via kwalificatie door te stomen naar de groepsfase. Zo hebben al veel Nederlandse ploegen in de Europa League gespeeld.

Op voorhand is de winnaar van de Europa League voorspellen een heel lastige taak. De Europa League onderscheidt zich van de Champions League op het gebied dat iedereen van iedereen kan winnen. Vaak worden pas na de winterstop de contouren van de mogelijke winnaars zichtbaar. Dit komt omdat dan de nummers drie uit de groepen van de Champions League instromen.

Het maken van een combinatieweddenschap tijdens de kwalificatierondes of tijdens de groepsfase is vaak een goed plan. Het komt dan geregeld voor dat een bijvoorbeeld Cypriotische of Balkan-ploeg tegenover Engelse, Spaanse, of Duitse teams staan waarbij de winnaar op voorhand makkelijker aan te wijzen is.

Kijk goed naar de verschillende mogelijkheden in een wedstrijd. Doelpuntenmakers, halftime/fulltime scores, exacte uitslagen zijn allemaal weddenschappen die een aardige quotering op kunnen leveren.

Het ontstaan van de Europacup II

De European Cup Winners Cup wordt in 1960 opgericht. Vijf jaar na het eerste Europacup 1 seizoen wordt nu de Europacup 2 ontworpen voor de Europese bekerwinnaars. Mocht de bekerwinnaar tevens landskampioen zijn geworden, en zich dus ook hebben geplaatst voor de Europacup 1, dan mag de verliezend bekerfinalist deelnemen aan het Europacup 2 seizoen.

In 1960 doen er vier teams mee aan de voorronde waardoor er twee teams doorgaan naar het hoofdtoernooi. Het eerste zilverwerk gaat naar Fiorentina dat met 2-0 en 2-1 te sterk is in de finale tegen Glasgow Rangers.

Tijdens het hoofdtoernooi doen er acht teams mee. De eerste ronde die gespeeld wordt is dus eigenlijk direct de kwartfinale. Er wordt een knock-out systeem toegepast over twee wedstrijden. Een uit- en thuisduel. Ook de finale wordt gespeeld over twee wedstrijden, een uit en thuiswedstrijd. In 1964/1965 stapt men over naar één finalewedstrijd op neutraal terrein.

De UEFA Cup

In 1972 wordt de UEFA Cup geïntroduceerd. Het toernooi, ook wel Europacup III genoemd, komt in de plaats van de Jaarbeursstedenbeker. De opzet van de Jaarbeursstedenbeker was om interessante Europese handelssteden deel te laten nemen aan een voetbaltoernooi. In totaal werd de Jaarbeursstedenbeker 13 maal gespeeld. In 1999 werd de Europacup II opgeheven en sindsdien spelen de nationale bekerwinnaars mee in de UEFA Cup.

Ook de opzet van het toernooi veranderde gedurende de decennia die volgden. In 1998/1999 het laatste seizoen onder de naam Europacup II deden er 34 teams teams mee. In de eerste ronde doen 32 teams mee. In een tweeluik strijden ze om een plek in de tweede ronde. Vervolgens gaan de acht teams die het tweeluik in de tweede ronde hebben overleefd door naar de kwartfinale. Twee wedstrijden in de halve finales maken uit wie de finale spelen. Deze wordt op neutraal terrein afgewerkt. Lazio Rome heeft de laatste Europacup II gewonnen voordat het toernooi wordt omgedoopt.


De naam UEFA Cup werd in 2009/10 vervangen door de naam die we vandaag de dag kennen. De UEFA Europa League. Dit kwam mede doordat ook de Intertoto Cup werd geïntegreerd binnen de competitie.

De opzet van het toernooi

Net als de Champions League heeft de Europa League verschillende fases gekend. Zo werd er eerst enkel gewerkt met een knock-out systeem, waarbij iedere wedstrijd als finale bekeken moest worden. In 2004/05 komen er groepswedstrijden bij. De winnaar wordt uiteindelijk bepaald via een knock-out systeem.

Sinds 1998 wordt de finale gespeeld over één wedstrijd op neutraal terrein. Eerder werden de finales opgesplitst in twee wedstrijden. Het tweeluik werd gespeeld in de stadions van beide finalisten. Het toernooi begint ook met een voorronde en een kwalificatie. De Europese subtop doet mee aan dit toernooi.

Na de winterstop stromen de nummers drie uit de Champions League poulefases aan om de knock-outfase in te gaan. Welke clubs deelnemen aan het toernooi heeft, net als in de Champions League, te maken met de competitie coëfficiëntenlijst.

Nederlands succes

De Nederlandse successen, behaald in de Champions League begin jaren ‘70 door Feyenoord en Ajax kent iedereen. Ook het PSV van ‘88 en van Gaals ‘95 kent iedere Nederlander. Wat soms nog wel eens vergeten wordt is dat de Nederlandse clubs ook successen kende in de UEFA Cup en de Europacup 2. 

Zo won Ajax in ‘87 de Europacup 2 beker in de finale tegen Lokomotiv Leipzig. Één jaar later bereiken de Amsterdammers wederom de finale maar moeten ze hun meerdere erkennen aan het Belgische KV Mechelen.

De UEFA Cup werd gewonnen door Feyenoord in 1973 door op White Hart Lane met 2-2 een goede uitgangspositie te creëren voor de return. In de Kuip zagen ruim 59.000 supporters Rijsbergen vlak voor rust de 1-0 en later Ressel de 2-0 maken voor Feyenoord waardoor de beker in Rotterdam bleef.

Één jaar later staat Borussia Mönchengladbach in de finale tegenover het Enschedese FC Twente. Twente knokt zich via Ipswich Town, RWD Molenbeek, Dukla Praag en Velez Mostar naar de halve finale. Daar wacht het Turijnse Juventus dat met 4-1 over twee partijen wordt verslagen. De finale moet worden gespeeld in een tweeluik tegen Borussia Mönchengladbach.

De wedstrijd in het Rheinstadion leek met de 0-0 eindstand een prima uitgangspositie voor de return. Echter stond het in het Diekman na tien minuten al 0-2 voor de Duitsers. Heynckes maakte een hattrick in de wedstrijd en Simonsen maakte twee doelpunten waarvan één penalty. Voor FC Twente zorgde Drost dat de Tukkers op het scorebord stonden. Uiteindelijk stond er na negentig minuten een bittere 1-5 nederlaag op het bord.

Vier jaar na de Rotterdamse bekerwinst staat PSV in de finale tegen SEC Bastia. De eerste wedstrijd eindigde in de brilstand maar de return in Eindhoven zorgde voor vreugde. Een 3-0 overwinning met goals van Willy van de Kerkhof, Deijkers en Van der Kuijlen zorgen voor het zilverwerk in Eindhoven. AZ ‘67 staat in 1981 in de finale tegenover Ipswich Town en verliezen met 3-0 en 2-4. In 1991 staat er wederom een Nederlandse ploeg in de finale van de UEFA Cup. Ajax neemt het op tegen Torino en pakt de prijs voor de eerste keer door met 2-2 en 0-0 op uitdoelpunten te winnen.

Laatste Europese titel

Vanaf 1997 worden de finales gespeeld in één duel op neutrale grond. In 2002 is de Rotterdamse Kuip gekozen als decor. Borussia Dortmund haalt de finale en komt tegenover Feyenoord te staan. Feyenoord speelt een thuiswedstrijd op neutrale grond.

Het team van Bert van Marwijk met spelers als Pierre van Hooijdonk, Robin van Persie, Patrick Paauwe, Paul(tje) Bosveld, Ono en Bonaventure Kalou staat tegenover Borussia Dortmund waar onder andere Lehman, Wörms, Dede, Reuter, Koller en Armoso in de basiself beginnen. Pierre van Hooijdonk schiet de Rotterdammers naar de 1-0 voorsprong. Vlak voor rust krijgt Feyenoord een penalty en schiet Van Hooijdonk de 2-0 binnen. Rotterdam en de Kuip ontploffen.

Vrije trappen specialist Pierre van Hooijdonk
Vrije trappen specialist Pierre van Hooijdonk

Net na rust krijgt ook BVB een penalty, de 2-1 wordt binnengeschoten door de Braziliaan Armoso. Nog geen drie minuten later is het de Deen John-Dahl Tomasson die de 3-1 voor de Rotterdammers scoort. Een tweede lichte aardbeving vindt plaats in Rotterdam-Zuid. BVB komt nog terug tot 3-2 in de 58e minuut waardoor het laatste halfuur erg spannend is. Feyenoord pakt de beker en het feest is compleet.

Het jeugdige Ajax van Peter Bosz weet in 2017 de finale van de Europa League te bereiken. Met talenten als van der Beek, de Ligt, de Jong en Ziyech spelen ze frivool voetbal. De tegenstander in de finale was Manchester United gecoacht door José Mourinho. De Engelsen winnen het duel met 2-0.

Faq Europa League

🏆 Welke bookmakers biedt wedstrijden uit de Europa League aan?

Eigenlijk doen alle bookmakers dat wel. Voor een legale bookmaker ga je naar onze bookmaker sectie.

🏆 Kun je aan het begin van het seizoen op de uiteindelijke winnaar van de Europa League wedden?

Ja, het gehele seizoen kun je wedden op wie de Europa League gaat winnen. Hoe verder in het toernooi, des te lager de uitbetalingen worden.

🏆 Is er een mogelijkheid om op de topscorer te wedden?

Ja, ook deze weddenschap behoort tot de mogelijkheden.

Nieuws