WK Darts 2022

Home Evenementen WK Darts 2022

WK Darts 2022

  • Geschreven door Jos Ariaans
  • Leestijd: 6 minuten

Ally Pally wordt opgebouwd. Afhankelijk van de situatie rondom het coronavirus zal worden gekeken of het publiek wél toegestaan is of dat we het net zoals vorig jaar zonder publiek moeten stellen. In de tweede week van december barst het darts feest van het jaar los. 96 deelnemers strijden om de felbegeerde WK titel.

Opzet van het toernooi

De tweeëndertig spelers die op de Order of Merit staan hebben zich automatisch gekwalificeerd voor de tweede ronde. Uit de top 32 van de Protour order of Merit en de 32 overige International Qualifiers rollen de tegenstanders van de bekendste PDC namen. 

Het is direct alles of niets vanwege de knock-out. Door het set-systeem waarin gespeeld wordt kunnen wedstrijden compleet omdraaien wat het zeer vermakelijk en spannend maakt om naar te kijken. Mede hierdoor is het toernooi ook zeer interessant voor een weddenschap. Het is niet voor niets het meest populaire en prestigieuze toernooi op de dartkalender.

Gerwyn Price

Gezzy heeft een geweldig jaar achter de rug. Hij won natuurlijk het WK aan het begin van het jaar. Price zijn darts-droom kwam toen uit. Dit was wel het eerste WK dat zonder publiek werd gespeeld waardoor er logischerwijs een compleet andere sfeer hing. In maart won Price een Players Championship, in Augustus won hij er wederom een. In september schreef de Welshman de Hungarian en de Gibraltar Darts Masters bij. En in November werd daar de Grand Slam of Darts aan toegevoegd.

Price heeft dus een goed jaar achter de rug en gaat met een flinke berg zelfvertrouwen naar het WK. Hij heeft een reële kans zijn titel te prolongeren maar dan moet alles meezitten. Met een odd van 5 is hij zelfs de favoriet voor de overwinning bij bet365.

Peter Wright 

Wright vertegenwoordigt een odd van 7. Hij heeft een goed jaar achter de rug. Hij won de World Cup samen met Henderson en wist het “zomer WK” te winnen door de World Matchplay bij te schrijven. Daarnaast won hij nog een aantal Players Championships. Maar pas tegen het einde van het jaar kwam Wright op stoom. Hij won de belangrijke Players Championship Finals door in de finale Ryan Searle te verslaan. 

Michael van Gerwen

Van Gerwen kent een moeilijke periode. De magie lijkt even weg. 2021 is dan ook geen gemakkelijk jaar voor de Nederlander geweest. De Vlijmenaar speelde finales maar moest vaak genoegen nemen met plek 2. Hij won zijn eerste titel in september toen hij de Nordic Darts Masters bij mocht schrijven na de gewonnen finale tegen Fallon Sherrock. In november kwam er nog een Players Championship bij.

Maar de prijzenkast van 2021 is minder gevuld dan de voorgaande jaren. Als van Gerwen daar zijn vierde WK-titel aan toe kan voegen in januari dan is 2021 toch nog een geslaagd dart-jaar geworden. De odd van van Gerwen is 5 keer je inzet bij een titelwinst

James Wade

Wade staat op de vierde plek maar valt niet op. Hij speelt als een gecamoufleerde cameleon waardoor hij nooit écht op weet te vallen maar toch de nodige titels en ponden pakt voor de Order of Merit. In Maart won hij de UK Open, een zeer belangrijk toernooi. Dat is ook meteen het enige toernooi dat in 2021 een bokaal opleverde. De odd voor de winst van Wade is 41. 

Dimitri van den Bergh

Dancing Dimi kwam vorig jaar niet verder dan de laatste zestien. Een teleurstelling na een prachtig dart jaar van de Belg. 2021 was minder rooskleurig. Hij won twee Championship finals maar wist het in de grote televisietoernooien niet te laten zien. In november kreeg hij corona waardoor hij het laatste voorbereidingstoernooi moest missen. De Players Championship Finals en de Grand Slam of Darts gingen aan de speler voorbij. De odd van de eerste WK titel van Dancing Dimi is 17 keer je inzet. 

Gary Anderson

The Flying Scotsman weet zich al jarenlang voor één toernooi optimaal voor te bereiden en dat is het WK in december. De tweevoudige wereldkampioen is een serieuze outsider voor het WK. Hij weet vaak grandioze wedstrijden neer te zetten tegen de toppers.

Je zou het bijna vergeten maar Anderson stond vorig jaar nog in de finale van het WK. Hij verloor met 3-7 van Gerwyn Price. Als Anderson tekent voor zijn derde wereldkampioenschap dan krijg je daar bij bet365 een odd van 36 voor terug. 

José de Sousa 

Hoe hij het telkens flikt is een raadsel. De Portugees heeft niet voor niets de bijnaam The Special One. Alle ongeschreven professionele regels lapt hij aan zijn laars. Hij verrekend zich geregeld. Een shanghai finish (120) gooit hij het liefste met driemaal tops uit en zo zijn er nog tal van aparte finish methodes die alleen door de Portugees worden toegepast. Echter gooit hij wel de benodigde finishes en staat hij niet voor niets op de zevende stek op de wereldranglijst.

De vraag die veel dart liefhebbers stellen; kán de Sousa wereldkampioen worden? Enerzijds is dat onwaarschijnlijk omdat met zijn manier van spelen het geen partij moet zijn voor de grote namen. Anderzijds is het juist mogelijk door het setsysteem en de manier waarop de Sousa zich door de wedstrijden weet te wurmen. De odd van het wereldkampioenschap van de Portugees is 29.

  1. Jonny Clayton

Clayton is misschien wel de grootste verrassing van het jaar. Na het Welshe feestje door de WK winst van Price zette Clayton de nationale vorm door. The Ferret won The Masters, de Premier League, de World Grand Prix en de World Series of Darts Finals. Clayton kwam in zijn vijf deelnames aan het WK nooit verder dan de laatste 32. Verwachting is dat hij dit jaar in ieder geval zijn persoonlijk beste WK gaat draaien. Weet Clayton ook dit toernooi om te zetten in een troffee dan krijg je daar 7.50 voor terug. 

Outsiders 

Naast de top acht zijn er natuurlijk nog meer namen om in de gaten te houden. Michael Smith weet meestal goed te spelen op het WK. Dave Chisnall en Stephen Bunting imponeerde vorig jaar op het WK evenals de Nederlander Dirk van Duijvenbode. Mervyn King wist ook een paar goede toernooien te spelen afgelopen kalenderjaar. Suljovic kan op ervaring ook mooie dingen presteren.

Een andere naam die een geweldig jaar achter de rug heeft is Fallon Sherrock. Sherrock wist de finale van de Nordic Darts Masters te halen en imponeerde ook tijdens de Grand Slam of Darts. Toernooiwinst is bij de meeste heren en dame onwaarschijnlijk maar een paar mooie wedstrijden waarbij top 8 spelers mogelijk uitgeschakeld worden is zeker mogelijk. 

Wedden op het WK Darts

Op voorhand zijn de mogelijkheden voornamelijk beperkt tot een toernooiwinnaar. Wie denk je dat er met de titel op 3 januari 2022 vandoor gaat? Tijdens het toernooi zijn er echter gigantisch veel opties. Deze zijn per wedstrijd of per sessie in te delen. Per wedstrijd kun je inzetten op de winnaar, eventueel met handicap, een over/under weddenschap op het aantal gegooide 180’ers. Je kunt gokken op finishes, 170 en 100+.

Outright weddenschappen voorafgaand aan het toernooi
Outright weddenschappen voorafgaand aan het toernooi

Daarnaast kun je gokken op een 9-darter. Het komt niet heel vaak voor en juist daarom kun je er een lekkere odd mee pakken. Gemiddeld betaalt een weddenschap op een 9-darter tussen de 40 en 60 keer je inzet uit. Afhankelijk van de duur van de wedstrijd en de spelers. Vorig jaar wist alleen James Wade de perfecte leg te gooien. 180, 180, 141 ging uit in het minimale aantal pijlen. 

Bij het WK Darts is er een mooie kans om live te gokken. Door het setsysteem waarin gespeeld wordt kan een wedstrijd zomaar omdraaien. In een set die je mag starten hoef je maar 3 van de vijf legs te winnen om 1-0 voor te komen.

Nieuws