World cup of Darts

Home Evenementen World cup of Darts

World cup of Darts

De World Cup of Darts wordt vaak in Duitsland georganiseerd en is een van de grote televisietoernooien van de PDC. De World Cup is een mooie uitdaging voor zowel de spelers als de landen die ze vertegenwoordigen. Door de koppelwedstrijden heeft het toernooi ook een bijzondere opzet. Nederland en Engeland zijn de twee te kloppen teams. In de relatief korte geschiedenis die het toernooi kent zijn de twee landen vaak de wereldkampioen.

Wedden op de World cup of Darts

Door de compleet andere opzet van het toernooi dan de meeste andere darttoernooien is het ook een interessant toernooi om een gokje op te wagen. Zeker in de eerste rondes kunnen er verrassende landenteams doorgaan. Ook de keuze van de landen voor bepaalde deelnemers is erg interessant.

Zo werd er in 2020 gekozen voor Danny Noppert als tweede speler achter Michael van Gerwen. Danny Noppert werd gekozen op basis van zijn plek op de Order of Merit. De als 21e geplaatste Fries vertegenwoordigde Oranje. Van Gerwen kampte vlak voor de World Cup met een blessure waardoor de voorbereiding tussen de beide heren niet optimaal was. Van Gerwen won alle wedstrijden maar bij Danny Noppert kwam het er niet uit op tv.

De discussie over de aanwijzing van Noppert laaide op want ook Jermaine Wattimena -hij vertegenwoordigde Nederland in 2019- Jeffrey de Zwaan en Dirk van Duijvenbode waren ook beschikbaar. Er zijn verschillende opties die je kunt gebruiken tijdens het wedden op de World cup of Darts. Zo kun je meerdere landen in een combinatieweddenschap meenemen.

Je kunt er ook voor kiezen om via een outright weddenschap op voorhand jouw favoriete winnaar aanwijzen. Je kunt bij het dubbelspel kiezen voor de speler met de meeste 180’ers, finishes van boven de 100. Ook kun je een wat riskante gok wagen of dat er een 170 wordt uitgegooid. Deze is enkel via T20, T20, Bull uit te gooien en is voor de meeste darters erg lastig te raken. De kans is dus relatief klein dat de 170 uitgegooid wordt en vertegenwoordigt daarom ook meestal een mooie odd

De opzet van de World cup of Darts

De World Cup is in allerlei opzichten een bijzonder darttoernooi. Er zijn enkelspelen en dubbelspelen. In de eerste ronde doen 32 landenteams mee. De eerste acht landen op de wereldranglijst zijn automatisch geplaatst en staan direct in de tweede ronde. De overige 24 deelnemers worden in de eerste ronde geplaatst waar ze het tegen elkaar opnemen. In de eerste ronde wordt een wedstrijd gespeeld over negen legs, dit is direct een koppelwedstrijd waardoor er vier spelers op het podium staan. Vanaf de tweede ronde zijn drie wedstrijden doorslaggevend. Tweemaal enkelspel wordt er gespeeld en bij een gelijke stand zal een koppelwedstrijd de doorslag geven. In de finale best of 5 wedstrijden gespeeld. Het eerste team dat drie wedstrijden weet te winnen mag zichzelf wereldkampioen noemen. Hierbij wordt er dus weer sowieso een koppelwedstrijd gespeeld. Ook dit is anders dan bij de andere toernooien. Darten is een individuele sport waar één speler wint. Tijdens dit toernooi wordt het land vertegenwoordigt. Hierdoor kunnen de gemoederen redelijk hoog oplopen. Een wedstrijd tussen van Gerwen en Max Hopp wordt ineens Nederland – Duitsland en ook de ontmoeting tegen Kim Huybrechts (België) zorgt voor een andere invalshoek. 

Kritiek op de huidige opzet

Op de huidige opzet van het toernooi is kritiek. De meeste fans willen alleen nog maar koppelwedstrijden zien in de World Cup. Deze kritiek is zeker gegrond. Alleen de eerste ronde wedstrijd en de finale zijn verzekerd van een koppelwedstrijd. De overige rondes kunnen beslist worden op alleen enkelspel wedstrijden. Dit geeft sommige individuele darters een gigantisch voordeel. Omdat de koppelwedstrijden heel anders in elkaar zitten zorgt dit ook voor een compleet andere speelwijze. Waarop finisht de tegenspeler graag? De ene darter zal proberen de volgende beurt op 40 te laten staan om via D20 uit te komen, terwijl de andere hem juist probeert weg te zetten op 32 omdat hij de dubbel 16 prefereert. Deze kleine elementen maken juist dit toernooi aantrekkelijk en spannend. 

De geschiedenis van het toernooi

Sinds 2010 wordt de wereldbeker georganiseerd. Nederland en Engeland domineren al sinds het begin van het toernooi de beker. De duo’s Taylor en Lewis wonnen vier maal het toernooi en speelden één verloren finale. Het koppel van Barneveld – Stompé won in 2010 de eerste Wereldbeker en later nam van Gerwen het stokje van “The Matchstick” over. Barney en van Gerwen wonnen driemaal het toernooi. In 2019 kwam er voor het eerst een andere winnaar. Schotland won met Gary Anderson en Peter Wright het toernooi van de Ieren. Het was tevens ook de eerste finale zonder de Engelsen of de Nederlanders. In 2020 stond Engeland weer in de finale maar moesten haar meerdere erkennen aan de oppermachtige Welshe heren Gerwyn Price en Johnny Clayton. 

Weetjes over de World cup of Darts

  • Het klinkt logisch, maar het is toch bijzonder in de dartwereld. De spelers dragen een shirt met de nationale kleuren in plaats van hun persoonlijke wedstrijdshirt. Van Gerwen ruilt zijn appeltjesgroene wedstrijdshirt dus, alleen tijdens dit toernooi, in voor een oranje tenue. 
  • Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren het dream team. Ze wonnen samen vier toernooien en verloren één finale. Ook werd het record van het gecombineerde gemiddelde verbroken. Barney en van Gerwen speelde een magistrale halve finale in 2014 waarin het gemiddelde van 117.88 werd neergezet. In 2017 pakte de beide heren in dit klassement ook de tweede en derde plek door een gemiddelde van 111.33 en 109.33 neer te zetten.