World Grand Prix Darts

Home Evenementen World Grand Prix Darts

World Grand Prix Darts

Traditiegetrouw begint de langzame aanloop van darttoernooien richting december zich op te stapelen. De World Grand Prix Darts wordt dan ook in het eerste zondag van oktober gestart. Het is één van de oudere PDC toernooien en wordt sinds 1998 gespeeld. Het Citywest Hotel in Dublin is normaliter de locatie van dit toernooi, wegens de corona pandemie moest er echter in 2020 en 2021 uitgeweken worden naar een andere locatie.

Phil Taylor mag zich de koning van de dubbels noemen. Hij won het dubbel-in, dubbel-uit elf maal. Michael van Gerwen wist ook meermaals de titel naar zich toe te trekken maar is nog een eindje uit de buurt van The Power.    

Opzet van het toernooi

In totaal doen er 32 spelers mee aan de World Grand Prix. De zestien best geplaatste spelers uit de Order of Merit en zestien spelers uit de PDC Pro Tour. In de eerste ronde wordt er best of 3 sets gespeeld. In de tweede ronde best of 5 sets. De kwartfinale wordt ook beslist over vijf sets. De halve finale wordt gespeeld door best of zeven sets. In de finale wint de spelers die best of 9 sets naar zich toe weet te slepen.

Het toernooi kent een opzet die bijna nergens anders wordt toegepast. Dubbel in, dubbel uit. De spelers starten op 501 punten maar dienen een dubbel te raken alvorens de punten tellen. Als de speler bijvoorbeeld in de eerste worp 20, trippel 18, dubbel 10 gooit dan tellen de eerste twee pijlen niet mee. Vanaf de dubbel tien gaan de punten tellen.

Ook het set-systeem maakt het extra spannend. Hierdoor kunnen sommige spelers excelleren en geweldige wedstrijden gooien enkel omdat de dubbels goed vallen.

Wedden op de World Grand Prix Darts

Door de opzet van dit toernooi liggen de gemiddelden erg laag. Dit omdat bijna iedere darter gewend is om te openen met een triple, of in ieder geval daarop mikt. Het openen met een dubbel kan voor sommige spelers een probleem zijn.

Live wedden is tijdens dit toernooi een goede optie. Je kunt zien of een speler de dubbels raakt of dat hij de nodige moeite heeft. Als het vaker voorkomt dat speler 1 4 pijlen nodig heeft om te openen terwijl speler 2 er maar 2 nodig heeft. Dan heeft speler twee gemiddeld genomen tussen de 40 en 120 punten meer dan speler 1. Speler twee zal dan in de essentie ook veel eerder de kans krijgen om de leg naar zich toe te trekken.

Het set-systeem zoals we dat tijdens het wk kennen is veelal gebaseerd op het breaken (winnen van de leg die de tegenstander begon). Door het moeten openen met een dubbel valt dit element een beetje in het niet. Let wel op, door het set-systeem kan de underdog door een paar goede legs achtereenvolgens neer te zetten ineens weer terug in de wedstrijd zijn.

Het wedden op een 9-darter zal voor een gigantisch hoge odd zorgen maar de kans dat deze gegooid wordt is nihil. In de geschiedenis gebeurde dit 3 keer. In 2014 lukte dit James Wade en Robert Thornton beide in dezelfde wedstrijd, dit gebeurde nog nooit. Brendan Dolan gooide in 2011 de eerste. Dit deed hij door D20, T20, T20 (160), T20, T20, T20 (180) en T20, T17, Bullseye te gooien.

Geschiedenis van de World Grand Prix Darts

Het toernooi werd al in 1998 gespeeld en kent dus de nodige winnaars. De eerste finale werd gespeeld tussen Phil Taylor en Rod Harrington. The Power wist Harrington met 13-8 te verslaan. In 1999 en 2000 prolongeerde Phil Taylor zijn titel. In 2001 kwam Taylor er niet aan te pas. Alan Warriner-Little speelde tegen Roland Scholten. De Nederlander verloor met 8-2 van Warriner-Little. In de jaren die volgden was Taylor de dominante factor. Alleen in 2004 (Lloyd), 2007 en 2010 (Wade) waren er andere titelhouders. In 2011 wist Taylor zijn tiende World Grand Prix te winnen.

Tijdens het toernooi in 2012 wist Michael van Gerwen als eerste Nederlander de titel naar zich toe te slepen. Dit deed hij in de jaren die volgden nog meermaals.  In 2019 wist van Gerwen zijn vijfde World Matchplay te winnen. Ook wist van Gerwen het hoogste gemiddelde in een finale neer te zetten. Tijdens de finale van 2016 speelde hij een gemiddelde van 100.29. In de loop van de jaren zijn de gemiddelden wel een paar punten omhoog geschoten maar tijdens 7 sets een gemiddelde van 100+ gooien is zeer uitzonderlijk. De meeste gemiddelden liggen tussen de 85 en 95 dit toernooi, met her en der natuurlijk een negatieve of een positieve uitschieter.