De ontknoping van 2021

Wat kregen we vorig seizoen een geweldige apotheose voorgeschoteld. Lewis Hamilton en Max Verstappen streden tot de laatste ronde om het wereldkampioenschap. Een schouwspel dat we waarschijnlijk niet snel nogmaals voorgeschoteld krijgen. Met exact hetzelfde aantal punten reisden ze af naar Abu Dhabi waardoor alleen het resultaat die middag telde. Ook deze race bleef geen controverse bespaard, zoals we het hele seizoen al zagen.

Verstappen werd uiteindelijk gekroond als wereldkampioen, al ging dat bij Mercedes niet van harte. Weken later stapte FIA Race Director Michael Masi, na aanleiding van gesprekken, op, wat een kleine winst voor Mercedes is. Hiermee geeft de FIA aan dat Masi wel degelijk verkeerde en/of onjuiste beslissingen heeft gemaakt tijdens de ontknoping. Niels Wittig en Eduardo Freitas nemen zijn rol over.

Veranderingen in het F1 seizoen van 2022

De auto

Een groot verschil ten opzichte van de afgelopen jaren is de auto. 2022 wordt sinds 2017 genoemd als de startdatum van het nieuwe Formule 1. De FIA heeft de reglementen compleet omgegooid voor komend seizoen. Voornaamste doel is de auto’s dichter op elkaar te kunnen laten rijden waardoor de coureurs meer invloed hebben op inhaalacties en er meer inhaalacties gebeuren. Gevechten moeten nu langer kunnen duren omdat het temperatuurmanagement en de luchtstromen anders in elkaar zitten.

Lange tijd richtte de F1 zich op de aerodynamische luchtstroom aan de bovenkant van de wagen. Nu wordt teruggegaan naar het principe vanuit voor de jaren ‘80, het ground effect. Hierbij wordt de auto door luchtstromingen als het ware aan de weg vast gezogen. De voor- en achtervleugel hebben een andere look gekregen. Alles om de luchtstromen weg te werken en de achtervolgende wagen hier minder last van te doen laten ondervinden.

Op het gebied van veiligheid is ook fors geïnvesteerd en auto’s moeten nóg zwaardere veiligheidstesten doorstaan dan in 2021. De crash van Grosjean en het dodelijke ongeluk van Antoine Hubert waren hier onder andere aanleiding voor. Resultaat hieruit is dat de auto’s zwaarder zijn dan de 2021 wagens en waardoor ze hoogstwaarschijnlijk iets minder snel zijn. De auto’s zijn wel een stuk veiliger voor bepaalde crashes.

Ook de banden zijn aangepakt. De 13” banden zijn vervangen naar grotere 18” banden van Pirelli. Volgens Pirelli gaan de banden langer mee en zullen we dus minder vaak een twee-stop strategie zien. De banden reageren anders op stuurgedrag waardoor ze nauwkeuriger zijn dan de 13” banden.

De auto’s en teams maken de grootste verandering mee sinds het intreden van het hybride tijdperk sinds 2014. De auto’s zijn veranderd. Maar ook budgettair wordt geprobeerd de verschillen tussen de teams recht te trekken waardoor het spannender moet worden. Teams mogen niet meer dan 140 miljoen uitgeven dit seizoen. Het seizoen wordt berekend op 21 wedstrijden, worden er meer races verreden dan mag er 1.2 miljoen per extra race uitgetrokken worden. In 2021 was de budgetregeling al gedeeltelijk het geval maar het wordt dit seizoen strikter.

Hiermee moeten teams uit het middenveld kunnen doorgroeien om het de top moeilijk te maken. McLaren is hier een goed voorbeeld van. Zij hebben vorig jaar meermaals agressief de top kunnen weten aan te vallen. De Formule 1 stimuleert hiermee dus de groei van de sport in zijn totaliteit waar meerdere teams kunnen winnen. De dominantie, zoals we die na de intrede van het hybride tijdperk van Mercedes zagen, wordt op deze manier voorkomen.

Puntensysteem

Het puntensysteem wordt aangepast. De regen Grand Prix van Spa in 2021 was het voornaamste voorbeeld om dit aan te doen passen. Er werden toen halve punten uitgedeeld voor een race waarin één ronde is gereden onder erbarmelijke weerscondities. In het onderstaande schema is duidelijk hoeveel punten een coureur krijgt per wanneer de race wordt beëindigd.

Positie12345678910
Minder dan 2 ronden verreden
Tussen 2 ronden verreden en 25%64321
Tussen 25% en 50%13108654321
Tussen 50% en 75%1914129876321
Meer dan 75% van de race is verreden251815121086421

F1 Sprint

De Sprint sloeg enorm aan vorig seizoen. Het is gestart als een experiment om vooral jongeren te enthousiasmeren voor F1 door het snelle format. Dit seizoen worden er wederom in drie weekenden een Sprint gereden. Tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna (Imola), Oostenrijk (Red Bull Ring) en Sao Paulo (José Carlos Pace) zal er 100 kilometer gesprint worden.

Evenals vorig seizoen wordt er op vrijdag gekwalificeerd voor de Sprint en zorgt de Sprint-uitslag de startopstelling van de top 10 op zondag. Er komt ook iets meer op het spel te staan. De winnaar van de Sprintrace mag 8 punten bijschrijven in plaats van de drie punten van vorig seizoen. De nummer 2 krijgt 7 WK-punten en zo verder tot de nummer acht, deze krijgt 1 punt.

Teams en Coureurs

Ook bij de teams en de coureurs is er het nodige aangepast ten opzichte van vorig seizoen. De onveranderde teams zijn Alpha Tauri, Alpine, Aston Martin, Ferrari, McLaren, en Red Bull Racing. Daar blijven de gezichten van vorig jaar rijden. Ook zijn er wat bekende gezichten veranderd van team. George Russel rijdt naast Lewis Hamilton in de Mercedes. Valtteri Bottas vertrok bij Mercedes en gaat naar Alfa Romeo. Hij vervangt daar de pensionado Kimi Raikkonen.

Ook Antonio Giovinazzi vertrekt bij Alfa Romeo. Guanyu Zhou is zijn vervanger en is tevens de enige nieuwkomer in de Formule 1 dit seizoen. Bij Williams wordt het stoeltje van Russel opgevuld door Alexander Albon. De Thai die we eerder bij Red Bull zagen en belangrijk werk deed op de sim voor Red Bull Racing mag nu weer achter het fysieke stuur kruipen. Bij Haas zien we de grootste veranderingen aan het begin van het seizoen. Deze veranderingen stonden echter niet op de planning.

Haas

Haas F1 Team werd vorig jaar gesponsord door UralKali. Een Russisch bedrijf waarvan Dmitri Mazepin vice-voorzitter is en 20% van het belang verwierf. De Russische multimiljonair kocht als het ware het stoeltje voor zijn zoon Nikita Mazepin door Haas financieel te ondersteunen. Toentertijd kon de Rus al rekenen op forse kritiek. Door de oorlog in Oekraïne kwamen er vanuit de F1 statements naar buiten.

Ook Haas schreef een verklaring waarin ze hopen op een spoedig en vredevol einde van het conflict. Haas besloot vervolgens UralKali als hoofdsponsor van de auto te schrappen en deelde later dat het contract met Mazepin is ontbonden. Kevin Magnussen werd enkele dagen later bekendgemaakt als “nieuwe” coureur van Haas. Magnussen kent Haas natuurlijk als geen ander aangezien hij tot vorig jaar racete voor het team. Voor Nikita Mazepin is het F1 avontuur voorlopig ten einde.

Grand Prix

Om dezelfde reden wordt ook de Grand Prix van Sochi niet verreden dit seizoen. Er wordt gekeken waar de race mogelijk wél verreden kan worden of dat het weekend van de kalender geschrapt wordt. We tellen dit seizoen namelijk 23 race weekenden. Voor het eerst zien we de Grand Prix van Miami. Het Miami International Autodrome wordt op 8 mei het decor voor de eerste editie aldaar. Qatar is na de editie van vorig jaar dit jaar niet meegenomen op de kalender. Na een megadeal wordt er vanaf volgend seizoen 10 jaar gereden op het Losail International Circuit.

Vanwege COVID vond het Formule 1 circus de afgelopen twee seizoenen voornamelijk in Europa plaats. Dit seizoen keren de Grand Prix van Australië, Canada, Singapore en Japan weer terug op de kalender.

Door alle veranderingen belooft het een bijzonder seizoen te worden. Niet alleen ondergaat de F1 de grootste verandering sinds tijden. Ook kan dit voor interessante wedstrijden zorgen met verrassende winnaars. Er wordt vanuit alle kanten één ding heel hard geroepen, de coureur wordt belangrijker dan de auto omdat de auto’s minder afwijken van elkaar. Dit kan op voorhand voor mooie odds zorgen waarop je kunt gokken.

Wedden op het Formule 1 seizoen

Je kunt natuurlijk gokken op de wedstrijden die worden verreden. Binnen de races zijn heel veel verschillende opties. Je kunt ook nog voor het seizoen begonnen is al een gokje wagen op de uiteindelijke wereldkampioen en constructeruskampioen. In onderstaand schema kun je zien welk team welke odd vertegenwoordigt op bet365.

TeamConstructeurstitel TeamCoureurWereldtitel Coureur
Mercedes1.61Lewis Hamilton2.25
  George Russel7.00
Red Bull4.00Max Verstappen3.75
  Sergio Perez67.00
Ferrari4.33Charles Leclerc7.00
  Carlos Sainz13.00
McLaren15.00Lando Norris13.00
  Daniel Ricciardo51.00
Alpine51.00Esteban Ocon126.00
  Fernando Alonso67.00
Aston Martin151.00Sebastian Vettel201.00
  Lance Stroll301.00
Alpha Tauri501.00Yuki Tsunoda501.00
  Pierre Gasly251.00
Alfa Romeo501.00Valtteri Bottas501.00
  Guanyu Zhou1001.00
Williams301.00Nicholas Latifi1001.00
  Alexander Albon501.00
Haas301.11Mick Schumacher751.00
  Kevin Magnussen751.00