Het afsluiten van online weddenschappen werkt tegenwoordig op vrijwel exact dezelfde manier als toen de eerste online weddenschap werd afgesloten. Wedkantoren bieden weddenschappen aan, accepteren deze en betalen je bij winst uit.
De meeste mensen zijn helemaal tevreden met de manier waarop dit allemaal werkt. Sterker nog: online weddenschappen afsluiten is nog nooit zo populair geweest als op dit moment.
En toch proberen gedecentraliseerde wedkantoren het huidige model te verstoren door de tussenpersoon te verwijderen en weddenschappen transparanter te maken. In dit artikel lees je meer over wat gedecentraliseerde weddenschappen zijn, welke voordelen ze hebben en welke uitdagingen ermee gemoeid zijn.
Zo werkt het huidige systeem
Momenteel is wedden op sport voornamelijk mogelijk via wedkantoren. Hierbij heb je zowel fysieke wedkantoren als wedkantoren die uitsluitend online opereren. Ze vervullen verschillende functies, waaronder de volgende:
- Quoteringen instellen voor wedstrijden op verschillende markten
- Weddenschappen aannemen
- Winnaars uitbetalen
- Klantenondersteuning als er zich problemen voordoen
- Bonussen en andere promoties
Wedkantoren beheersen tegenwoordig alle facetten van de gokwereld. Ze bepalen de markten, beschikbare soorten weddenschappen en kansen.
Natuurlijk hoef je de regels die een wedkantoor aanbiedt niet te accepteren als ze niet voordelig zijn. Er zijn genoeg wedkantoren, dus je kunt altijd even verder kijken.
Deze concurrentiewerking helpt bij het creëren van een markt waar mensen in veel gevallen behoorlijke wat variatie kunnen vinden. Wedkantoren staan je graag te woord om verschillen uit te leggen en zichzelf aan te prijzen.
Kritische geluiden op het traditionele systeem
Het huidige model voor het wedden op sportwedstrijden lijkt voor de meeste gokkers goed te werken. Wedkantoren hebben echter enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.
GEREGELD DOOR EEN CENTRALE AUTORITEIT
Wedkantoren bieden een service die je kunt accepteren of weigeren. Als het ene wedkantoor oneerlijke kansen biedt, vind je ongetwijfeld een andere die redelijker is.
Maar waar je ook heen gaat, je hebt nooit echt controle over de markt. In plaats daarvan stuiter je alleen maar van het ene wedkantoor naar het andere. En ook al zijn er zeker verschillen, de regulering is onderhevig aan bepaalde wetgeving.
WERELDGLOBALISERINGSBEELD
Gelukkig maken de meeste wedkantoren geen misbruik van hun macht. Ze realiseren zich volledig dat hun reputatie en lange levensduur afhankelijk zijn van een goede behandeling van gokkers.
De kans bestaat echter altijd dat een bookmaker je weddenschap kan annuleren, winsten weigert of bonuskansen intrekt. Je vertrouwt er in wezen op dat ze het juiste doen.
BEPERKTE LANDEN
Online sportweddenschappen waren vroeger een grenzeloze en wetteloze aangelegenheid. Deze situatie is de afgelopen jaren echter sterk veranderd.
Veel staten en landen hebben gereguleerde markten uitgerold. Ze verwachten volledig dat exploitanten een vergunning hebben en de juiste belastingen betalen voordat ze hun diensten aanbieden.
Veel wedkantoren zijn bereid om via de juiste kanalen in een of meer landen hun diensten aan te bieden. Maar de meesten krijgen niet op elke gereguleerde markt een vergunning. Soms moeten ze gokkers afwijzen of beperken op markten waar ze geen licentie hebben.
WINNAARS KUNNEN WORDEN UITGESLOTEN
Een veel voorkomende situatie is dat wedkantoren gokkers verbieden wanneer ze maar blijven winnen. Het gebeurt niet altijd, maar komt wel degelijk voor. Je kunt worden verbannen als je te veel wint en te veel in de winstmarges snijdt. Wedkantoren houden er vooral niet van als je wint via arbitrage weddenschappen.
Wedkantoren voelen zich gerechtvaardigd om arbitragegokkers te verbieden en inzetlimieten in te stellen op bepaalde accounts. Als je een succesvolle gokker bent, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.
JIJ VERSUS DE BOOKMAKER
Wedkantoren hebben geen uitgebreide websites en werken niet voor de lol. Het zijn bedrijven die gewoon verwachten winst te maken met marge op de inzetten (ook bekend als vig).
De vig verwijst naar de korting die bookmakers nemen van de verliezende kant van een weddenschap. Als de odds zijn vastgesteld op -110, dan is het wedkantoor van plan om €10,- te nemen van elke €110,- die door verliezers wordt ingezet.
Ervan uitgaande dat beide kanten een kans van -110 hebben, dan heeft de operator 4,77% marge als de inzetactie aan elke kant gelijk is. Die 4.77% klinkt misschien niet veel, maar loopt na verloop van tijd toch aardig op.
GEEN TRANSPARANTIE
Wedkantoren delen de innerlijke werking van hun operators niet met klanten. In plaats daarvan verwachten ze alleen dat je ze vertrouwt.
Veel mensen overwinnen dit gebrek aan transparantie naarmate ze vertrouwd raken met online wedden. Dit transparantieprobleem ligt echter altijd onder de oppervlakte op de loer.
De basis van gedecentraliseerd wedden
Gedecentraliseerde wedkantoren werken op blockchain gokplatforms die gebruikmaken van open source code. Dit laatste verwijst naar hoe elke ontwikkelaar kan werken aan een project en het kan verbeteren.
Een gedecentraliseerd wedkantoor heeft geen centrale autoriteit. In plaats daarvan vertrouwt het op slimme contracten om winnende weddenschappen te bepalen en uitbetalingen te doen.
Op gedecentraliseerde sites voor sportgokken kan iedereen ook als bookmaker optreden (zoals uitwisselingen voor weddenschappen).
Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste elementen achter gedecentraliseerde weddenschappen:
- Decentralisatie – Geen enkele centrale autoriteit controleert het wedkantoor. Dit aspect zorgt voor minder winst door marges en eerlijkere kansen voor gokkers.
- Uitwisseling – Gedecentraliseerde wedkantoren laten gebruikers als oddsmakers optreden en weddenschappen aannemen.
- Open source – Elke ontwikkelaar kan aan deze projecten werken en verbeteringen aanbrengen.
- Openbare portefeuilles – Het geld van gokkers wordt bewaard in openbare portefeuilles op de blockchain.
- Slimme contracten – Weddenschappen en uitbetalingen worden afgedwongen door slimme contracten.
Waar kun je gedecentraliseerde weddenschappen afsluiten?
Meer dan een dozijn blockchain projecten bieden momenteel gedecentraliseerde sportweddenschappen. Hieronder leest je enkele van de meer opvallende opties.
Augur – Gelanceerd in 2015, biedt dit platform veel voorspellingsmarkten. Gokkers kunnen Augur gebruiken om te wedden op sport, politiek, prijzen van activa en de Oscars.
Bethereum – Dit open-sourceplatform biedt regels over e-sports, sport en meer. Het biedt een native token genaamd Bether, dat wordt gebruikt om weddenschappen te plaatsen op de Bethereum blockchain.
BETR-weddenschappen – Deze site is gelanceerd in 2018 op het Ethereum-netwerk en biedt verschillende gokmarkten. Het roept gebruikers op om in te zetten met een native token genaamd BETR.
Bet – Dit platform werkt op het VeChain netwerk en biedt weddenschappen samen met casinospellen. Het fungeert als een uitwisseling waar iedereen weddenschappen en markten kan creëren.
Wagerr – Wagerr combineert een hoge mate van privacy met gedecentraliseerde weddenschappen. Het beschikt ook over een native token met de naam WGR.
Voordelen van gedecentraliseerd wedden
Gedecentraliseerde weddenschappen proberen alles recht te zetten wat er mis is met de huidige branche. Ten eerste verwijdert het de tussenpersoon zodat gokkers met elkaar kunnen gokken in een transparante omgeving.
Zoals eerder besproken, beheersen online wedkantoren alle aspecten van de branche. Een gedecentraliseerd wedkantoor daarentegen draagt de controle over aan de gokkers.
Het verwijderen van de tussenpersoon vermindert de marge van weddenschappen. In feite vragen gedecentraliseerde operators alleen vergoedingen om ontwikkelaars en degenen die de blockchain helpen correct te laten werken.
Weddenschappen zijn ook transparant. Gokkers kunnen de authenticiteit van hun weddenschappen daadwerkelijk controleren met behulp van de functies van blockchain-technologie.
Gokkers hoeven zich geen zorgen te maken dat ze worden afgewezen bij dit soort wedkantoren. Gedecentraliseerde goksites zijn slechts platforms in plaats van volwaardige bedrijven die altijd een vergunning moeten verkrijgen.
Ten slotte controleert geen enkele derde partij het systeem. Gokkers gebruiken populaire crypto currencies om geld te storten. Aangezien banken en regeringen geen controle hebben over crypto currencies, hoeven gokkers nooit bang te zijn dat hun deposito’s worden geweigerd.
Uitdagingen van gedecentraliseerd wedden
Gedecentraliseerd wedden biedt een aantal belangrijke voordelen. Het bevindt zich echter ook in een vroeg en kwetsbaar stadium.
Ten eerste willen de meeste mensen niet de tijd nemen om meer te weten te komen over dit soort wedkantoren. Ze gaan liever snel en pijnloos aan de slag dan te leren over elk specifiek blockchain-netwerk en het bijbehorende token.
De native tokens die nodig zijn om weddenschappen te plaatsen, zijn soms moeilijk te verkrijgen. Gokkers moeten misschien zelfs een onbekende beurs bezoeken om inzetfiches te kopen. De meeste mensen maken liever snel een storting met een creditcard of e-wallet met USD.
Niet elk blockchain-project is ook volledig betrouwbaar. De meeste projectoprichters houden een redelijk percentage ICO-tokens voor zichzelf.
Ervan uitgaande dat veel mensen in deze projecten kopen, stijgt de waarde van de token. Gewetenloze oprichters zullen gewoon hun munten verkopen en hun netwerken verlaten. Dit nadeel is misschien niet zo ontmoedigend als gedecentraliseerde goksites zeer succesvolle en bewezen entiteiten waren. Tot op heden heeft echter geen enkele een hoge mate van succes behaald.
Zelfs als deze projecten aan kracht winnen, gaan traditionele online bookmakers voorlopig nergens heen. Dankzij meer online bookmakers en gereguleerde markten is sportgokken populairder dan ooit tevoren. De wereldwijde gokmarkt is momenteel 100 miljard euro waard.
Tegen 2024 wordt voorspeld dat de wereldwijde gokmarkt meer dan 155 miljard waard zal zijn. De cijfers zeggen alles: gokkers zijn tevreden met het huidige marktmodel.
Is gedecentraliseerd wedden de toekomst?
Op dit moment doet gedecentraliseerd wedden het niet zo goed. De beurzen en voorspellingsmarkten trekken niet veel belangstelling buiten degenen die tokens kopen en ze als beleggingen aanhouden.
Gedecentraliseerde weddenschappen kampen momenteel met een groot liquiditeitsprobleem. Het trekt niet genoeg gokkers om serieus te worden genomen in een breed scala van verschillende markten.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat gedecentraliseerde weddenschappen uiteindelijk geen succes kunnen worden. Het biedt bepaalde voordelen die de problemen oplossen die gepaard gaan met reguliere sportweddenschappen.
Maar de problemen met hoe traditionele bookmakers geld verdienen, komen niet vaak aan de oppervlakte. Verschillende wedkantoren verhogen de vig tot extreme niveaus, stelen geld van mensen of weigeren klanten die met vragen komen.
De grote vraag hier is of gedecentraliseerde weddenschappen een oplossing zijn voor een legitiem probleem, of een oplossing die op zoek is naar een probleem.
Als we een gefundeerde gok moeten maken, denken we dat gedecentraliseerde wedkantoren een klein deel van de gokmarkt zullen innemen. Ze spreken mensen aan die privacy, gedecentraliseerd bankieren, geen tussenpersoon en een lage marge willen.
Het is echter moeilijk voor te stellen dat decentralisatie de wereld van sportgokken volledig overneemt. Traditionele wedkantoren hebben momenteel namelijk een goede greep op de markt.
Conclusie
In theorie klinken gedecentraliseerde weddenschappen als een droom, vooral het low vig aspect. Maar het heeft nog een lange weg te gaan voordat het echt de norm wordt.
Zoals het er nu uitziet, zijn gedecentraliseerde weddenschappen meer een idee dan een legitieme markt. Het biedt niet genoeg liquiditeit om de gemiddelde gokker te interesseren.
Deze situatie kan in de loop van de tijd veranderen naarmate meer mensen vertrouwd raken met blockchain technologie. Gedecentraliseerd wedden biedt immers enkele indrukwekkende voordelen.