Om winst te maken en succesvol te zijn in sportweddenschappen, is het nodig om op zijn minst enige basisvaardigheden op het gebied van geldbeheer te hebben. Bij Engelstalige bookmakers wordt de term ‘bankroll management’ veel gebruikt.

Het is een reeks vaardigheden die van vitaal belang zijn voor een gokker om goede beslissingen te maken bij het sportwedden

Of je nu een’ high roller’ bent of een amateur, het is erg riskant om te wedden zonder een inzetplan. Veel spelers besluiten hoeveel geld ze zullen inzetten op een bepaalde weddenschap alleen op basis van hun huidige saldo. Of nog erger, op basis van hun totaal beschikbare geld. Dit is een veel voorkomende inschattingsfout die door de overgrote meerderheid van de gokkers wordt gemaakt.

Naast het vinden van de beste bookmaker, moet je leren hoe je je geld goed kunt beheren. Alleen dan maak je kans op grote winsten voor de lange termijn. 

  • Maak een inzetplan
  • Beheers jezelf
  • Bepaal de hoogte van je inzet
  • Absoluut inzetplan
  • Variabel inzetplan
  • FAQs

Maak een inzetplan

Als je een stabiel inzetplan hebt, voorkom je twee van de meest gemaakte fouten die verantwoordelijk zijn voor het verliezen van geld: te veel wedden en verliezen te jagen. 

Aangezien niemand elke dag succesvol kan zijn in sportweddenschappen, zelfs met succesvolle strategieën, moet je optimaal profiteren van je succesvolle weddenschappen en verliezende weddenschappen indekken. Iedereen kan een slechte run hebben, maar teveel wedden tijdens een slechte run kan rampzalig zijn.

Het najagen van verliezen is een situatie waar bijna elke gokker wel een keer tegenaan loopt. Het is een kwestie van menselijke psychologie. Je weigert een groot verlies te accepteren en je probeert het vervolgens op alle mogelijke manieren weer terug te verdienen. Dit doe je dan ofwel door het verhogen van de inzet of door het plaatsen van weddenschappen met belachelijk hoge quotes. Het resultaat is dat je nog meer verliest en de controle kwijtraakt. 

Beheers jezelf

Het basisidee van geldbeheer is het definiëren en volgen van een set met regels die bepalen hoeveel je mag inzetten op welke soort weddenschappen. Deze regels zijn gebaseerd op je totale budget, de manier waarop je inzet en je doelstelling.

Het volgen van een succesvol ‘bankroll management’ plan vereist strikte discipline. Zelfs een kortstondig verlies van zelfbeheersing kan tot een ramp leiden. Door een paar regels in te stellen over hoeveel je gaat inzetten, wordt het gemakkelijker om jezelf te beheersen.

Bepaal de hoogte van je inzet

De volgende stap is het bepalen van de hoogte van jouw basis inzet. Dit is het bedrag waarbij jij je op je gemak voelt bij als je een weddenschap plaatst. Men suggereert dat het bedrag niet hoger mag zijn dan 1% tot 5% van je totale saldo.

We raden aan om in het begin niet verder te gaan dan 2%. En om daarna het percentage alleen te verhogen als je vertrouwd bent met het verhoogde risico niveau of als je vaak sterke favorieten steunt.

Absoluut inzetplan

Dit is de meest gebruikelijke en eenvoudige vorm van inzetten. Bij dit inzetplan stel je vooraf vast dat je te allen tijde hetzelfde bedrag blijft inzetten. Het wordt ook wel het ‘level staking plan’ genoemd. De hoogte van de inzet bepaal je op basis van jouw specifieke behoeftes en wensen. 

Eén methode is om zogenaamde punten te gebruiken. Als je totale saldo bijvoorbeeld €100 is, dan zou je het kunnen onderverdelen in 100 punten. Dus je inzet is dan 1, 2 of meer punten. In dit voorbeeld vertegenwoordigt €1, 1 punt. Dit betekent dat bij elke weddenschap met 1 punt inzet.

Het absolute inzet plan kent een laag risico en kan worden gebruikt als referentie voor andere gok systemen. Door met een vaste inzet te wedden op een uitgebreide steekproef van bijvoorbeeld 100 weddenschappen, zal de gokker statistische gegevens kunnen analyseren. Uit deze statistieken zal snel blijken of een bepaald gok systeem al dan niet winstgevend is. 

Variabel inzetplan

Het variabele inzetplan, ook wel ‘1-10 unit stake plan’ genoemd, is het populairste inzetplan onder de professionele gokkers. Bij elke weddenschap zet je in met specifieke eenheden. De inzetten variëren van 1 tot 10 wat afhangt van twee hoofdvariabelen: de inzet kansen en het vertrouwen van de gokker. Verhogingen of verlagingen van de inzet hangt af ​​van hoe zeker de gokkers is van zijn kansen op succes.

Dit wed systeem heeft een verhoogd risico en vereist daarom veel ervaring van de gokker. De speler geeft elke weddenschap een cijfer van 1 tot 10. Als de gokker vrij zeker is van een bepaalde weddenschap, geeft hij een 10 of een 9. Als hij twijfelt, zal hij een 5 of 6 geven. Risicovolle weddenschappen zullen niet meer dan een 3 krijgen. Als een volledige inzet met 10 punten gelijk is aan €100, komt elke punt overeen met €10.  

FAQ

💳 Wie bepaalt het aantal punten bij een variabel inzetplan?

Dat bepaal jijzelf. Het is daarom ook nodig dat je enige ervaring hebt met wedden op sport.

💳 Moet ik ook geld beheren bij een laag saldo?

Het is aan te raden voor alle gokkers, het maakt niet uit hoe hoog je saldo is. Met een goed inzetplan lukt het jou om op de lange termijn je saldo te verhogen.

💳 Welk inzetplan is het meest geschikt voor een amateur gokker?

Als je nog ervaring aan het opdoen ben, kan je beter in het begin het absolute inzetplan gebruiken. Dat is minder complex en je loopt een lager risico. 

💳 Wat zijn de twee grootste beginnersfouten die gokkers maken?

Nieuwe gokkers zetten vaak te veel geld in en zijn geneigd om verliezen na te jagen. 

Ook interessant