Komende zondag staat er in de Serie A een kraker op het programma. Niet alleen draagt deze wedstrijd dankzij de historie de naam Derby della Italia. Maar Juventus en Inter zijn daarnaast in een strijd verwikkeld om de derde positie.

Momenteel staat Inter op de derde plek met 60 punten uit 29 wedstrijden. Juventus is 59 uit 30. Kortom een zes punten wedstrijd die vanuit de Bianconeri gewonnen moet worden als men nog aanspraak wil maken op de topposities in Turijn. Milan staat zes punten boven Inter en Napoli zit met 63 punten precies tussen de beide ploegen in. Qua doelsaldo staat Inter er het beste voor. Ook voor de Nerazzurri is dit een “moetje”. Een gelijkspel hebben de beide ploegen niks aan.

Juventus

Bij Juventus is dit een mislukt seizoen. De ambitie van de Champions League mondde wederom uit in een deceptie in de kwartfinale. Ditmaal was het Europa League winnaar Villarreal dat de Bianconeri in eigen huis de das om deed. In de Serie A staat Juventus niet bovenaan en moeten ze zelfs gaan strijden om een plek in de top drie.

Gelukkigerwijs heeft de top vier in Italië rechtstreeks toegang tot de Champions League, maar ze zijn in Turijn luxere uitgangsposities gewend. Het seizoen kan enigszins gered worden door een winst van de Supercoppa. Daarin nemen ze het in de halve finale op tegen Fiorentina. De heenwedstrijd werd met 1-0 gewonnen.


Internazionale

Het team van Simone Inzaghi draait een redelijk goed seizoen. In de Champions League was Liverpool te sterk in de achtste finale. Geen schande om van hen te verliezen. Nationaal doet Inter nog steeds mee om de titel. Ze staan er weliswaar niet als beste voor, dat staat namelijk AC Milan op de eerste positie. Maar met een redelijk makkelijk programma, op Juve uit en AS Roma thuis na, kan Inter naar de eindstreep gaan.

Ter vergelijking, AC Milan krijgt nog te maken met Lazio uit, Fiorentina thuis en Atalanta thuis. Napoli krijgt Atalanta, Fiorentina en Roma nog in de komende weken. In de Supercoppa is ook alles nog mogelijk. De eerste halve finale tegen AC Milan werd afgesloten met een 0-0. De dubbel is nog enigszins in leven, een gemakkelijke route zal het niet worden.

De geschiedenis van deze wedstrijd

De Derby d’Italia is een strijd tussen de twee meest succesvolle Italiaanse teams aller tijden. In 1909 werd de eerste wedstrijd gespeeld in Turijn waar Juve won (2-0), datzelfde seizoen won Inter in Milaan (1-0). In totaal staat de teller inmiddels op 204 ontmoetingen in de competitie. Juventus won 93 wedstrijden, Inter won er 59. 52 wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De cijfers van beide ploegen gecombineerd laat duidelijk zien waarom het de Derby D’Italia genoemd wordt. In totaal wonnen beide ploegen 55 keer de Serie A. 21 Coppa’s, 15 Super Coppa’s.

In de laatste tien wedstrijden die in Turijn werden gespeeld won Juventus zes keer. Vier maal eindigde het gelijk. Inter won voor het laatst in het Juventus Stadium in 2012, één jaar nadat Juve het stadion in gebruik nam. Opvallend feitje is het aantal rode kaarten dat aan Inter is gegeven. Maarliefst in vier van de laatste tien ontmoetingen kreeg Inter een rode kaart van de scheidsrechters.

Vorig seizoen kreeg Juventus óók een rode kaart. Dat was een knotsgekke wedstrijd waarin Juve via Ronaldo op voorsprong kwam. Lukaku schoot de penalty vlak voor rust binnen. Maar nog in de blessuretijd van de eerste helft kwam Juve weer op voorsprong. Betancur kreeg rood waardoor Juve met 10 man verder moest. Tot overmaat van ramp scoorde Chiellini in eigen doel vlak voor tijd. Maar na een zeer omstreden penalty hield Juventus de drie punten in huis. Brozovic verliet in de blessuretijd het veld met twee keer geel.

Wedden op de Derby d’Italia

De bookies hebben moeite met het aanwijzen van een favoriet voor de overwinning komende zondag. Voor Juventus krijg je 2.85 keer je inzet terug tegenover 2.55 keer iedere euro op Inter. Een gelijkspel is goed voor 3.35 keer je inzet. Een wedstrijd waarin beide teams tot scoren komen, één van beide ploegen wint en er meer dan 2.5 doelpunten vallen is goed voor 2.63 keer je inzet.

Op basis van de laatste ontmoetingen is het wedden op kaarten ook een goede optie. Niet alle bookmakers bieden deze optie aan. Een rode kaart aan de kant van Inter is zeker niet ondenkbaar. Maar een aantal gele kaarten is een zekerheidje in deze verhitte derby.

Massimiliano Irrati mag de wedstrijd in goede banen leiden. Hij floot dit seizoen één wedstrijd van Inter waarin hij zes gele kaarten gaf. In de enige wedstrijd van Juventus dit seizoen gaf hij één gele kaart.