Een van de belangrijkste vragen bij elke sport weddenschap is hoeveel geld je moet besteden aan de uitkomst van een wedstrijd. Andere net zo belangrijke vragen zijn: op wie te wedden, welke online bookmaker te kiezen en waarom te wedden op een bepaalde wedstrijd. Maar de vraag hoeveel geld je op een weddenschap moet plaatsen is toch altijd de meest cruciale.

De meeste gokkers beantwoorden deze vraag meestal door in hun portemonnee te kijken of naar hun online saldo. Als ze een aanzienlijk saldo beschikbaar hebben, zullen ze hoogstwaarschijnlijk inzetten met de maximale bedragen. Als gokkers een slecht humeur hebben, zullen ze, ongeacht hun recente resultaten, minder hoog inzetten.

Dat is een van de meest voorkomende fouten die een gokker kan maken. Bij deze emotionele beslissingen wordt namelijk geen rekening gehouden met de waarde van de sportweddenschap of de (theoretische) win kans.

 • De oplossing: Kelly Criterion
 • De winnende formule
 • In vijf stappen van theorie naar praktijk
 • Resultaten evalueren
 • Is het de moeite waard?
 • Kelly Criterion en sportweddenschappen – FAQs

De oplossing: Kelly Criterion

Kelly Criterion is een veilige manier om te berekenen hoeveel je zou moet inzetten. In deze inzet methode, ontwikkeld door John Kelly, staat de inzet in verhouding tot het waargenomen huisvoordeel.

Door het wedsysteem van Kelly Criterion te gebruiken, weet een gokker precies hoeveel geld hij op elke weddenschap moet plaatsen om op lange termijn gestaag te winnen.

Eenvoudig gezegd, berekent de Kelly Criterion methode hoeveel geld je moet plaatsen op een waardevolle weddenschap (quotes hoger dan verwacht), om zo je saldo exponentieel te laten groeien.

De Kelly Criterion methode is populair bij gokkers om het exacte inzet bedrag te bepalen op basis van de waarde van de weddenschap. Er zijn twee beschikbare formules, een vereenvoudigde en een meer uitgebreide. De meeste gokkers zijn bekend met de vereenvoudigde, omdat ze liever de verwarrende reeks cijfers en variabelen vermijden.

Waarom heet het Kelly?

John Kelly, de man achter de formule, was eigenlijk geen gokker, maar een werknemer bij het AT&T’s Bell Laboratory in 1950. De formule werd voor het eerst gepubliceerd in 1956 en werd snel ontdekt door de gok gemeenschap.

Gokkers met enige wiskundige kennis realiseerden snel dat ze hun winst in vrij korte tijd konden maximaliseren door deze formule te gebruiken. Aanvankelijk gebruikten ze het bij paardenraces, maar al snel verplaatste het succes ook naar wedden op sporten en investeren op beurzen.

De winnende formule

De vereenvoudigde versie van de Kelly Criterion formule als volgt:

(BP – Q)/ B

B = de decimale quote – 1
P = de waarschijnlijkheid van succes
Q = de waarschijnlijkheid van mislukking (dat wil zeggen 1 – P)

Om de Kelly Criterion formule beter te begrijpen, moeten we twee basiscomponenten analyseren: de winkans en het winst/ verlies ratio. De eerste is de waarschijnlijkheid dat elke transactie die je doet, een positief bedrag zal opleveren. Het winst/ verlies ratio is simpelweg de som van positieve bedragen gedeeld door de som van negatieve bedragen.

In vijf stappen van theorie naar praktijk

Je denkt misschien, hoe kun je het Kelly Criterion gebruiken bij online wedden? Hier zijn vijf eenvoudige stappen:

 1. Bekijk jouw recente resultaten en beoordeel de laatste transacties (niet minder dan 50). Het is noodzakelijk om een ​​consistent inzetpatroon te hebben gevolgd.
 2. Bereken P, de waarschijnlijkheid van succes. Dit doe je door het aantal transacties dat een positief bedrag heeft geretourneerd door je totale aantal transacties (positief en negatief) te delen. Hoe dichter dit nummer bij 1 ligt, hoe beter. Elk getal boven de 0,50 betekent dat je goed op weg bent.
 3. Bereken B, het winst/ verlies ratio. Doe dit door de gemiddelde winst van de positieve transacties te delen door het gemiddelde verlies van de negatieve transacties. Als je gemiddelde verdiensten groter zijn dan je gemiddelde verliezen, moet de uitkomst groter zijn dan 1. Een resultaat van minder dan 1 is nog steeds acceptabel, zolang het aantal verliezende transacties klein is.
 4. Voer deze cijfers in Kelly’s formule in.
 5. Bereken het Kelly percentage met de formule.

Resultaten evalueren

Het percentage (een getal kleiner dan 1,0) dat uit deze vergelijking voortvloeit, geeft aan hoeveel je inzet zou moeten zijn. Als het Kelly percentage bijvoorbeeld 0,05 is, moet je een weddenschap plaatsen die 5% van je totale saldo bedraagt. Het systeem laat dus feitelijk zien hoeveel je moet diversifiëren.

Kelly Criterion moet echter met gezond verstand worden gebruikt. Je mag bijvoorbeeld nooit meer dan 20% van je saldo op één weddenschap plaatsen, ongeacht de suggestie van Kelly. Onthoudt dat Kelly Criterion een ​​algoritme is, geen voorspelling.

Is het de moeite waard?

Kelly Criterion is gebaseerd op een puur wiskundige formule. Echter, wetende dat deze formule is ontwikkeld voor een telecommunicatiebedrijf, kunnen gokkers zich afvragen of dit ook werkt als systeem voor voetbal weddenschappen.

De sleutel tot succes is het correct invoeren van de twee eerder genoemde variabelen (winst/ verlies ratio, winkans) en dit gedurende een lange periode te blijven doen.

FAQ

Hoe bereken je de waarschijnlijkheid van mislukking?

Dit is het tegenovergestelde van de waarschijnlijkheid van succes. De waarschijnlijkheid van mislukking (Q) is 1 – waarschijnlijkheid van succes (P). Ofwel Q = 1 – P.

Wie was meneer Kelly?

Dhr. Kelly was een Amerikaanse wiskundige die deze formule in de jaren ´50 ontdekte.

Wat betekent een P die gelijk is aan 1?

Dat betekent dat je alle transacties succesvol waren.

Wat betekent een B die kleiner is dan 1?

Dat je gemiddeld gezien vaker verliest, dan wint.

Ook interessant