Er wordt wel gezegd dat emotie de grootste vijand is van rationeel denken. Geen goed teken voor fanatieke sportliefhebbers die graag een gokje wagen. Zij hebben immers dubbele belangen wanneer het aankomt op de resultaten van hun favoriete team.

Een goed advies voor elke gokker zou zijn om weg te blijven van sporten waarbij hun favoriete teams betrokken zijn. Ook weddenschappen waarbij individuele sporters die men graag volgt betrokken zijn, laat men bij voorkeur achterwege. Helaas is dat in de praktijk echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Alleen wedden op je favoriete sportteam omdat het nu eenmaal je favoriete team is, staat bekend als bevooroordeeld wedden. Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van deze strategie en in dit artikel wil ik daar eens dieper op ingaan.

Kijk uit voor het wedden op gevoel

Als sportliefhebber spreekt het voor zich dat je waarschijnlijk het liefst een wedstrijd van je favoriete team kijkt. Als gokker zet je natuurlijk ook graag in op je favoriete sport, sportteam of speler. Als fan vertroebelen emoties echter je oordeel. Wanneer je het gevoel hebt dat je team gaat verliezen, is het erg moeilijk om op die uitkomst te wedden.

Hoe maak je een slimme weddenschap zonder het gevoel te hebben dat je het team in de steek laat? Voor wie zich vaker in deze hachelijke situatie heeft bevonden, heb ik een aantal aardige oplossingen beschikbaar.

Vergeet de score

Bij het wedden op wedstrijdsporten denkt men in eerste instantie natuurlijk aan het wedden op de uitslagen van wedstrijden. Maar wat als je als fanatieke supporter van een bepaald team diep in je hart weet dat winnen van de aankomende tegenstander wel erg lastig, zo niet onmogelijk zal worden?

Als fan wil je natuurlijk (tegen beter weten in) wedden op een positieve uitkomst voor je club. Een slimme gokker zou echter geen moment hoeven na te denken om te wedden in het nadeel van jouw club. Gelukkiger zijn er gulden middenwegen beschikbaar waardoor je jouw club gewoon trouw kunt blijven en toch wat geld kunt winnen met de specifieke wedstrijd.

Een van de beste methoden om belangenconflicten te vermijden, is het kiezen van een soort weddenschap waarmee je trouw blijft aan je team. In plaats van een inzet te plaatsen op winst voor het andere team wed je op een bepaald element van de wedstrijd. Zo kun je bijvoorbeeld wedden dat je favoriete spits een doelpunt maakt. Er zijn verschillende soorten weddenschappen die je af kunt sluiten, zonder je team af te vallen.

Wedden tegen de publieke opinie

Je emoties buitenspel zetten tijdens het plaatsen van een weddenschap, is een van de lastigste taken waar een gokker mee te maken krijgt. Je zult bij elk team bepaalde emoties hebben en bij het ene team zullen deze emoties een grotere rol spelen dan bij het andere. Wedden op emotie is altijd een slecht idee. Gelukkig zijn er andere zaken die je kunt gebruiken om een meer realistisch weddenschap te plaatsen.

Kennis van de sportwereld of de sport waar je op wedt alleen is niet voldoende. Er zijn verschillende wiskundige formules beschikbaar die je kunt gebruiken om je kansen te vergroten. Door deze formules in te zetten, druk je als het ware de emoties die je hebt wat naar de achtergrond.

Je bent vervolgens beter in staat een weloverwogen keuze te maken, die niet uitsluitend gebaseerd is op emoties. Wiskunde speelt daarbij vaak een grote rol maar ook andere elementen kunnen een leidraad zijn.

In de aanloop naar een bepaalde weddenschap wisselen de kansen voor teams zich vaak behoorlijk af. Spelers die geblesseerd raken kunnen zomaar de kansen voor een team doen keren. Door deze schommelingen in de gaten te houden, krijg je zicht op wat het grote publiek verwacht. Een van de methoden die je kunt gebruiken is om met die publieke opinie mee te gaan of (om hogere winsten te behalen) juist tegen de publieke opinie te wedden.

Laat het aan je voorbij gaan

Niet iets wat je als fanatieke sport fan en gokker wilt horen wellicht, maar ik moet hem hier toch vermelden. Soms is het immers beter om een bepaalde weddenschap gewoon niet te plaatsen. Bij een wedstrijd AjaxFeyenoord sta je als fan van een van beide teams natuurlijk te popelen geld te winnen aan je club.

Maar bij zo’n beladen wedstrijd en net zo beladen emoties, is het wellicht verstandiger om het wedden even aan je voorbij te laten gaan. Beter kun je dan gewoon lekker genieten van de wedstrijd. Er zijn immers zoveel wedstrijden waar je op kunt wedden en soms is het ondersteunen van je favoriete team veel leuker wanneer er geen geld op het spel staat.

Conclusie

Je kunt een sport fan zijn en een succesvolle gokker, maar het vergt wel wat meer discipline dan veel mensen denken. Onthoud dat je hart en je hoofd je verschillende dingen zullen vertellen.

Je emoties spelen een veel grotere rol wanneer je wed op je favoriete team, dan bijvoorbeeld een team uit een andere sport. De sleutel is herkennen wanneer je oordeel wordt vertroebeld door de poster aan de muur of de kleur van je favoriete sportshirt.

Kun je een sport fan zijn en een winnende sportgokker? Ik zou zeggen: ja dat kan. Zolang je jezelf maar bewust bent dat wanneer je weddenschappen afsluit op basis van je emoties, de kans dat je daarmee ook een succesvolle sportgokker wordt, een stuk kleiner is.