De meeste sportgokkers zijn bekend met elementaire gokstrategieën. Ze zijn zich bewust van de risico’s en beloningen van het spelen. En ze begrijpen dat ze nooit een verlies moeten najagen met een grotere inzet. Ironisch genoeg een van de meest gemaakte fout van beginnende sportgokkers.

Echter, ondanks dat deze uitgangspunten al decennialang gelden, zijn er uitzonderingen. Hierbij doel ik op minder bekende inzetopties die je kunt maken om je winst op de lange termijn te verhogen. In dit artikel leg ik vijf van deze inzetopties uit.

Teaser weddenschappen

De teaser-weddenschap lijkt een beetje op de parlay. Het enige verschil is dat je een keuze krijgt bij het kiezen van de lijnen en de uitbetalingen. Net als bij een parlay-weddenschap, heb je meerdere spellen nodig om een teaser uit te voeren.

In de eenvoudigste bewoordingen werkt het als volgt: je kiest twee of meer spellen om op te wedden en past de spread of lijn aan om jezelf een buffer te geven. Dat klinkt alsof dit het winnen makkelijker moeten maken, maar zoals altijd is er een addertje onder het gras.

Als je jezelf een grotere kans geeft om te winnen, dan daalt je totale uitbetaling. Net als bij een parlay, moet je elk spel dus wel correct kiezen om te winnen. Deskundigen hebben tegenstrijdige meningen over het succespercentage van teaser-weddenschappen. Je offert immers een hogere uitbetaling op. Maar het is zeker een goede truc om in ieder geval te kennen.

Proposition weddenschappen

Wedden op wedstrijden kan men zien als een marathon. Je plaatst je inzet en wacht drie uur om te zien of je wint. Proposition weddenschappen zijn de remedie voor mensen die de voorkeur geven aan een veel sneller resultaat.

Proposition-weddenschappen worden gedaan op in-game-gebeurtenissen. Ze betalen net zo goed uit als een weddenschap die een hele wedstrijd lang duurt. Er worden ontelbare hoeveelheden weddenschappen aangeboden op verschillende sites voor sportweddenschappen en het aanbod kan van site tot site verschillen.

Enkele voorbeelden van prop-weddenschappen kunnen het aantal punten zijn dat door een speler wordt gescoord. Of het totale aantal corners dat in de eerste helft naar een bepaald team gaat.  Sommige van de grotere sportevenementen bieden weddenschappen aan op de toss en allerlei randzaken rondom de wedstrijd.

Handicap wedden

Je hebt vast wel eens gehoord van handicaps bij golf, maar term wordt ook gebruikt in de wereld van sportweddenschappen. Dit type weddenschap is beter bekend als de “spread” in sporten waar grote puntverschillen kunnen worden verwacht.

Handicap-weddenschappen zijn een aanwinst voor gokkers wanneer ze worden toegepast op sporten zoals honkbal of voetbal. Hierbij gaat het dan met name over weddenschappen op de uitslag.

De handicap kan worden gemanipuleerd om jezelf betere winkansen te geven (resulterend in een lagere uitbetaling). Of gokkers kunnen het risico nemen door de winkansen te verlagen, maar ook door zichzelf een kans te geven op een hoge uitbetaling. Elke sport heeft zijn eigen specifieke richtlijnen met betrekking tot handicaps, dus zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je je zuurverdiende geld riskeert!

Futures als inzetoptie

Een futures-weddenschap is een intrigerende weddenschap waarbij wordt gewed op de uitkomst van een serie wedstrijden of heel seizoen. Doorgaans bieden futures-weddenschappen hoge uitbetalingen voor lagere weddenschappen, maar het is duidelijk dat ze veel moeilijker te voorspellen zijn.

De meeste futures-weddenschappen worden vóór het seizoen afgesloten. Ze worden ook tijdens het seizoen nog geaccepteerd, maar tegen lagere uitbetalingspercentages. Een voorbeeld van een bekende future-weddenschappen is het voorspellen van de landskampioen bij voetbal.

Een andere veel voorkomende weddenschap op futures is het kiezen van de winnaar van een golf- of tennistoernooi voordat het evenement begint. Verwar futures-weddenschappen niet met wedden op een spel in de toekomst. Bijvoorbeeld, wedden op een wedstrijd in week 10 tussen Ajax en Feyenoord. Dit biedt geen zeer hoge uitbetalingen, aangezien je dan op de uitslag van de wedstrijd wed.

Je zult begrijpen dat weddenschappen op futures moeilijk te winnen zijn. Daar staat tegenover dat de uitbetalingen behoorlijk fors kunnen zijn en de inleg vaak relatief laag.

Wat als weddenschappen

Een ‘als’-weddenschap is een minder bekend type weddenschap. In het begin kan het aanvoelen als een parlay wanneer je meerdere wedstrijden kiest. In tegenstelling tot een traditionele parlay kun je echter nog steeds geld mee naar huis nemen, zelfs als je niet in elk spel de juiste keuze maakt.

Of je wel of niet wint, en hoeveel je wint, is namelijk gebaseerd op de volgorde van de spellen. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel je gokt op drie wedstrijden en hierbij kies je een bepaalde volgorde, bijvoorbeeld team A wint, dan team C wint, dan Team B wint. Als team A wint, ontvang je je winst en wordt de oorspronkelijke inzet nu naar team C verplaatst. Als team C verliest, behoud je nog steeds je winst van de eerste weddenschap, maar de weddenschap is afgelopen.

Als team C ook wint krijgt je winst van de eerste twee weddenschappen en hetzelfde bedrag wordt nu op team B geplaatst. Als team B wint, win je dus alles. Als team B verliest, behoud je nog steeds je winst van de eerste weddenschappen.

Conclusie

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat geen enkele gokstrategie betere kansen garandeert. Deze verschillende inzetopties zijn gewoon wat extra manieren die je in gedachten kunt houden. Ze kunnen handig zijn, wanneer het voelt alsof je oude strategieën niet meer werken. Ook is het natuurlijk altijd leuk om eens iets nieuws te proberen.

Ook interessant