Voordat we beginnen willen we het volgende even delen. Wedden op sportwedstrijden kost veel tijd. Je bent veel tijd kwijt aan het onderzoeken van elke weddenschap die je plaatst en je kijkt urenlang naar talloze sportwedstrijden.

Elke gokker die een positief saldo waardeert, heeft een routine voor het wedden en heeft zelden spijt van zijn beslissing. Wedden kost tijd, maar de beloningen maken het meer dan de moeite waard. Daarom zijn er maar weinig dingen frustrerender dan een bookmaker die jouw tijd en moeite niet respecteert, en je probeert op te lichten zodra deze de kans krijgt.

Op veler verzoek schrijven wij in dit artikel alles over frauduleuze bookmakers en oplichtingspraktijken.

  • Zes signalen van oplichting
  • Vier manieren om oplichting te voorkomen
  • Bekende oplichters
  • Hoe voorkom je oplichting? – FAQs

Zes signalen van oplichting

  • Extravagante bonussen. Als een bookmaker een welkomstbonus aanbiedt die te mooi lijkt om waar te zijn, dan is de kans groot dat het inderdaad zo is. Ze proberen simpelweg nieuwe slachtoffers te lokken. 
  • Frequente wijzigingen in de voorwaarden. Deze tactiek wordt gebruikt om te voorkomen dat bonussen of winsten moeten worden uitbetaald.
  • Vertragen van opnames. Als dit vaak voorkomt, zonder een goede reden, kun je de bookmaker beter vermijden in het vervolg. Wat voor zin heeft het om te wedden als je niet uitbetaald krijgt. 
  • Winsten niet uitkeren. Veel oplichters hebben dit in het verleden gedaan, meestal om lachwekkende redenen.
  • Website die lange tijd in onderhoud is. Hoewel dit niet perse hoeft te betekenen dat de desbetreffende bookmaker frauduleus is, is dit wel zorgwekkend. 
  • Slecht gereguleerd. Niet alle goksites zijn gereguleerd door strenge gaming autoriteiten. Het is aan te raden om weg te blijven bij dergelijke bookmakers. Je hebt geen poot om op te staan mocht er iets misgaan. 

Vier manieren om oplichting te voorkomen

Er zijn in principe vier manieren waarop je oplichting kan proberen te voorkomen. De eerste betreft het kiezen van een goksite die correct is gereguleerd. De meest gerespecteerde iGaming autoriteiten zijn de KSA in Nederland, MGA in Malta, de GLA in Gibraltar en de UKGC in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt eenvoudig zien waar een bookmaker is gereguleerd. Het symbool staat onderaan de startpagina. Check ook even bij de autoriteit zelf of de licentie nog geldig is. 

Ten tweede moet je uitkijken voor verdacht gedrag. Een bookmaker kan bijvoorbeeld proberen contact met je op te nemen via je telefoon of email. Vaak bieden ze dan een lucratieve bonus of promotie. Als je eerder persoonlijke gegevens aan deze operator hebt gegeven, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Echter, frauduleuze bookmakers gebruiken illegale methodes om je contactgegevens te verkrijgen, zoals phishing. Vaak proberen ze je te verleiden tot het maken van een storting.

Lees sowieso altijd wat andere spelers te zeggen hebben over een specifieke bookmaker. Zijn de reviews positief of hebben ze een negatieve ervaring gedeeld? Je kunt sociale media met recensies bekijken of een van de vele forums voor sport weddenschappen bezoeken.

Check ook onze bookmaker review pagina met alle grote en bekende bookies. Als een bookmaker constant slechte beoordelingen krijgt, moet je deze serieus nemen en zien als een duidelijk teken van mogelijke oplichting. Houdt er echter rekening mee dat bepaalde goksites pas onlangs zijn gelanceerd en mogelijk niet voldoende zijn beoordeeld. 

Bekende oplichters

Futurebet – Futurebet heeft een lange geschiedenis van oplichting sinds ze hun intrede deden op de Amerikaanse markt in 1998. Ze hebben meer dan een miljoen dollar van gokkers weten te ontfutselen via verschillende frauduleuse bookmakers zoals iGaming Software (IGS), Steel Head Games, New Wave Marketing, JP Gateway, Gametech Solutions en de beruchte Oddsmaker. Hun meest voorkomende tactiek is het bevriezen van accounts om uitbetalingen te voorkomen.

Sportsbook.ag – Tot aan 2006, toen de wet onwettige handhaving van internetgokken in de Verenigde Staten van kracht werd, werd Sportsbook.ag beheerd door Sportingbet. Het werd beschouwd als een van de meest gerespecteerde bookmakers in de Verenigde Staten. Na de wetswijziging besloot Sportingbet de domeinnaam Sportsbook.ag te verkopen aan Jazette Enterprises Limited. Jazette opereerde met een licentie van het Caribische Antigua en wist heel succesvol te profiteren van de bestaande roem van Sportsbook.ag om spelers op te lichten. Hoewel gokkers deze bookmaker tot vandaag de dag gebruiken, is naar verluidt meer dan een kwart miljoen dollar verdwenen. 

WSEX – De World Sports Exchange (WSEX) werd ooit beschouwd als een van de meest gerespecteerde betting exchanges voor sport weddenschappen. Net als veel andere exploitanten van sport weddenschappen werden ze echter aangeklaagd tijdens de Black Friday in 1998. Dit leidde ertoe dat een van de oprichters, Jay Cohen, in 2002 werd veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf. Hij was schuldig bevonden van schendingen van de Wire Act 1961. Een van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating was om alle banden met WSEX te verbreken, maar in 2004 verhuisde hij naar Antigua en begon opnieuw WSEX te managen. Cohen besloot WSEX om te vormen tot een poker platform. En vanaf 2008 kwamen de eerste klachten over bevroren uitbetalingen binnen. 

FAQ

🦹🏻‍♂️ Waar kunnen Nederlanders fraude melden?

Totdat online gokken in Nederland legaal wordt, zal je fraude moeten melden bij de gaming autoriteit van het land waar de online bookmaker is gevestigd. Vanaf 2021 bij de KSA.

🦹🏻‍♂️ Krijg je je geld terug als je opgelicht bent?

Heel veel bookmakers zijn betrouwbaar en legaal. Kijk op onze bookmaker review pagina voor een aantal suggesties.

Ook interessant