Het Tournoi de France wordt georganiseerd door de Franse voetbalbond en vond voor het eerst plaats in 2020 in Valenciennes en Calais. In 2021 werd het door COVID georganiseerd achter gesloten deuren. Er werden twee wedstrijden gespeeld. Nu doen er, net als in 2020, weer vier teams mee.

Nederland in 2020

In 2020 deed Nederland mee. De eerste wedstrijd tegen Brazilië eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ook tegen Canada stond er 0-0 op het bord na negentig minuten. Met twee punten gingen ze naar de derde groepswedstrijd die werd gespeeld tegen de Fransen. Nederland speelde voor de derde maal gelijk maar er werd gescoord. De wedstrijd eindigde in 3-3. Lange tijd leek Oranje de wedstrijd naar zich toe te trekken maar door een goal in de extra tijd moesten de Leeuwinnen genoegen nemen met een gelijkspel.

Als Nederland de wedstrijd gewonnen had dan was het doelsaldo doorslaggevend geworden. Beide teams waren dan op vijf punten geëindigd. Nederland moest met twee goals verschil winnen om de titel te grijpen. 

Tournoi de France 2021

Vorig jaar namen enkel Frankrijk en Zwitserland deel aan het toernooi. In twee “finalewedstrijden” speelden de beide teams in Sedan en Metz. Frankrijk won beide ontmoetingen en pakte daarmee hun tweede titel.

Tournoi de France 2022

Dit jaar gaat het toernooi door en doen Brazilië, Finland, Nederland en gastland Frankrijk mee. De wedstrijden worden gespeeld in Caen en Le Havre. Nederland speelde tijdens het Wereldkampioenschap van 2019 ook al in Le Havre, onder andere de wedstrijd tegen Nieuw Zeeland die pas in blessuretijd door een kopgoal van Roord werd beslist.

De Oranjeleeuwinnen nemen het woensdag de 16e op tegen Brazilië. Spelen drie dagen later tegen Finland en nemen het de 22e op tegen tweevoudig kampioen Frankrijk. 

Nederland

De Oranje Leeuwinnen speelden in 2021 op meedere toernooien. Er werden wat vriendschappelijke interlands afgewerkt. Ze stonden op de Spelen, alwaar ze in de kwartfinale werden uitgeschakeld door de Verenigde Staten. En er waren wat WK kwalificatiewedstrijden. Nederland staat er redelijk goed voor met 11 punten uit vijf wedstrijden maar moet wel uitkijken voor IJsland. Zij staan met een wedstrijd minder op negen punten.

Op het Tournoi de France zullen vooral de wedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk krachtmetingen zijn. De Leeuwinnen zullen goed voor de dag willen komen. Het kan beschouwd worden als een voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat komende zomer in Engeland wordt afgewerkt. 

Brazilië 

De Brazilianen speelden in 2021 voornamelijk vriendschappelijke wedstrijden. In juli 2021 werd er gespeeld op de Olympische Spelen. Daar werden ze in de kwartfinale uitgeschakeld door Canada na strafschoppen. Sinclair mistte de eerste elfmeter voor Canada. Daarna gingen ze aan weerszijden raak. Tot de vierde Braziliaanse pingel. Andressa miste en tot overmaat van ramp ging de vijfde van Raffaele ook mis. Brazilië lag uit het toernooi. Nederland en Brazilië troffen elkaar in de groepsfase. Daar eindigde de wedstrijd in 3-3 en werd Nederland op basis van het doelsaldo groepshoofd. 

Finland 

De Finnen speelden hun laatste wedstrijden voor de kwalificatie voor het WK van 2023. Daar zitten ze in de groep met Zweden, Ierland, Slowakije en Georgië. Momenteel staan ze op de derde positie met zes punten, één puntje achter Ierland. Er moeten nog wat wedstrijden worden gespeeld dus nog niets is zeker. Zweden neemt met 15 punten toch flink de leiding in de groep. De kwalificatie voor het Europees kampioenschap werd als groepshoofd afgesloten. Finland zien we komende zomer dus gewoon spelen op het toernooi in Engeland. 

Frankrijk

De Fransen kenden in 2021 een bijzonder goed jaar. Ze speelden 11 wedstrijden waarvan alleen de ontmoeting tegen de Verenigde Staten werd verloren. Tijdens de WK kwalificatie werden zes uit zes wedstrijden gewonnen en werd er achtereenvolgens met 0-10, 2-3, 11-0, 0-5, 6-0 en 2-0 gewonnen. Grote uitslagen dus voor de Fransen. De Fransen ontbraken wel op de Olympische Zomerspelen. Een kleine smet op een prima voetbaljaar. 

Favoriet 

De favoriet is toch wederom Frankrijk. De Fransen hebben een goed jaar achter de rug en kunnen hun titel prolongeren. Nederland en Brazilië schelen echter niet veel. Finland speelt de rol van underdog en moet vechten voor ieder punt.

Ook interessant