Komend weekend zal er de laatste Grand Prix verreden worden voor de zomerstop van dit seizoen. De teams kunnen dan drie weken pauzeren waarna er in het laatste weekend van augustus weer geracet zal worden in België. Dit weekend eerst nog de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring nabij de hoofdstad Budapest.

De Hungaroring staat bij velen in het geheugen als een weinig spectaculaire baan. Door de geringe ruimte die de baan te bieden heeft zijn de inhaalmogelijkheden beperkt tot het minimale. Een goede kwalificatie is tijdens deze Grand Prix crucialer dan wat dan ook. Ferrari is tot op heden heer en meester op de zaterdag tijdens Q3 en kan hier in Hongarije mogelijk eindelijk van profiteren.

To finish first, you first have to finish

Het seizoen van de Scuderia kan tot op heden worden samengevat in het aloude race gezegde “to finish first, you first have to finish”. De boordradio van Charles Leclerc na zijn ongeluk op Paul Ricard sprak boekdelen. De frustratie, pijn en teleurstelling kwam vanuit zijn tenen toen hij “NO” over de boordradio schreeuwde na een fout in bocht 11. Leclerc trok nog tijdens de race het boetekleed aan voor de crash en gaf aan dat het zijn fout was. Hoewel hij in de cockpit het had over een haperend gaspedaal.

Oud F1-wereldkampioen Nico Rosberg en de analisten van Sky Sports keken tot in de detaillering naar de crash en vergeleken het met eerdere raceronden van de Monegask. Daarin werd duidelijk dat Leclerc geen andere lijn of snelheid reed en dat het ongeluk wel degelijk te wijten kon zijn aan wind, een kleine hapering in het pedaal of andere ongelukkige gebeurtenissen.

Wat uiteindelijk voor de fout heeft gezorgd zal inmiddels intern bekend zijn na het bekijken van de data. Desalniettemin liep Verstappen 25 punten uit op Leclerc en liep Red Bull kostbare punten uit op Ferrari. Carlos Sainz kreeg te maken met een slechte pitstop een unsafe release en dus een 5 seconde straf als gevolg hiervan. De chaos was compleet toen Sainz midden in een gevecht met Sergio Perez werd geïnformeerd over een mogelijke stop. Binotto was na afloop nog steeds overtuigd van de keuze om nóg een pitstop te maken, de straf in te wisselen en de podiumkansen te doen slinken. De banden hadden het volgens hem niet tot het einde volgehouden.

Een frustrerend weekend voor de Italianen, zoals bij zoveel weekenden dit seizoen. Ferrari is namelijk ongelofelijk snel dit seizoen. Binotto bleef in een interview na de race echter positief. Hij zag een goede race van beide coureurs, wist dat Ferrari dominant ten opzichte van Mercedes en Red Bull was en vond dat er nog alles was om voor te racen. Bij Ferrari kijken ze volgens Mattia Binotto uit naar de Hungaroring.

kwalificatie Grand Prix van Hongarije

Op de Hungaroring is de kwalificatie op zaterdag de sleutel naar een mooie zondag. Ferrari is dit seizoen dé koning op de zaterdag. In acht van de 12 gereden races startte Ferrari op P1. Leclerc was zeven keer polesitter, Sainz één keer. Dit kán het weekend worden van Ferrari. Sainz heeft in Frankrijk zijn gridstraffen op de koop toe genomen en bij Leclerc lijkt er géén technische schade opgelopen te zijn in Frankrijk.

Kortom een positief vooruitzicht voor de zaterdag in Budapest. Het weer speelt echter altijd een rol in de Formule 1. Voor zaterdag heerst er een neerslagkans van 80% op moment van schrijven, voor zondag is dat 40%. Bij een regenrace kunnen alle kaarten opnieuw worden geschud en krijgen we mogelijk eenzelfde knotsgekke Grand Prix evenals vorig jaar.

Wedden op de Grand Prix van Hongarije

Weten Leclerc en Ferrari de snelheid eindelijk om te zetten naar zilverwerk dan betaalt Toto je 2,49 keer je inzet uit bij Leclerc. Voor Sainz krijg je 7.8 keer iedere euro terug. Ferrari als team is de favoriet voor de overwinning. De Italianen hebben een odd van 1.9 bij een overwinning. Klinkt het Oostenrijkse volkslied voor Red Bull tijdens de podiumceremonie dan krijg je bij Toto 2 maal je inzet terug.

Ook interessant