Zondagmiddag om half drie staan de nummer 1 en 2 uit de Eredivisie tegenover elkaar in een zespuntenwedstrijd. Een wedstrijd die tevens de eerste belangrijke gooi richting het kampioenschap van dit seizoen is. PSV staat eerste met 46 punten uit 19 wedstrijden. Ajax staat op één punt achterstand maar heeft een verdubbeld doelsaldo ten opzichte van PSV. +55 voor de Amsterdammers tegenover +23 voor de Eindhovenaren.

De wedstrijd valt onder de noemer “De Topper” en de verwachtingen voor deze ontmoeting zijn hooggespannen. Aan een gelijkspel hebben beide ploegen niet veel en zal voornamelijk in Rotterdam als overwinning worden gevierd. 

PSV 

De voorbereiding op de wedstrijd tegen Ajax is niet geheel optimaal te noemen. De blessurebank blijft nog altijd een doorn in het oog van de Eindhovenaren. Madueke en Thomas zijn nog altijd niet wedstrijdfit. Zahavi is op de weg terug en zal mogelijk zondag weer minuten maken. Ramalho heeft een zware blessure en Sangaré speelt de Afrika cup. De basisopstelling van Schmidt had afgelopen weekend de nodige moeite om het af te maken tegen FC Groningen.

De openingswedstrijd van het kalenderjaar 2022 werd gewonnen met een matige 0-1. In totaal creëerden de Eindhovenaren 10 kansen waarbij 2 schoten op doel werden gelost. Donderdagavond staat er als generale repetitie de wedstrijd tegen Telstar in de KNVB Beker op het programma. Een wedstrijd die op papier zeer eenvoudig gewonnen moet worden door de Eindhovenaren. Schmidt gaf aan dat hij niet over een vaste basiself beschikt.

Door de omstandigheden waarin PSV verkeerd moet er geregeld van samenstelling gewisseld worden. De prioriteit zal echter op zondag liggen, ook als daar donderdagavond concessies voor moeten worden gemaakt.  

Ajax

Ook voor Ajax staat er donderdagavond nog een KNVB Bekerwedstrijd op het menu. Excelsior Maassluis is de tegenstander. Ook Ten Hag heeft de mogelijkheid om spelers te sparen tegen deze, op papier, zeer makkelijke tegenstander. Ten Hag won nog nooit in Eindhoven van PSV. Een van de eerste wedstrijden van de oefenmeester bij Ajax was een ontmoeting in Eindhoven. Daar werd met 0-3 verloren. De twee overige wedstrijden tegen PSV in Eindhoven eindigden in 1-1.

De verwachtingen aan Ajax zijde voor zondag zijn hoog. De wedstrijd tegen Utrecht was een prima hervatting van de tweede seizoenshelft te zien. Brian Brobbey pakte feilloos zijn rol op als vervanger van Haller die in de Africa Cup speelt. Ook het spel was van vergelijkbare aard als die van voor de winterstop. Degelijk en trefzeker.

Opmerkelijk transfernieuws is een mogelijke overname van Mohammed Ihattaren. Het talent dat door Schmidt op de bank werd gezet en vertrok naar het buitenland speelt binnenkort misschien in een Ajax tenue. De gesprekken zijn geopend en de speler wordt mogelijk gehuurd met optie tot koop van Juventus. Ihattaren zal eerst weer wedstrijdfit moeten worden alvorens hij weer in een basiselftal terecht kan komen. 

Statistieken

Sinds het Eredivisie seizoen 2001-2002 is de wedstrijd 20 maal gespeeld in Eindhoven. De Amsterdammers hebben het er altijd ontzettend moeilijk in Eindhoven. Dat blijkt ook uit de statistieken. PSV hield 9 maal de drie punten in Eindhoven. Zeven maal eindigde het in een gelijkspel en slechts vier keer wisten de Amsterdammers de volle drie punten te pakken.

De laatste keer dat Ajax wist te winnen in Eindhoven was in 2016 toen Milik en El Ghazi beide scoorden. Opvallende uitslagen waren die in 2009 en 2007. In 2009 won PSV met 6-2 van Ajax. Mendez, Afellay, Amrabat en Suarez zorgden voor de ruststand van 3-1. Na rust wisten Culina, Dzsudzsak, Sulejmani en Bakkal de eindstand op 6-2 te zetten. In 2007 eindigde het 1-5 voor de bezoekers. Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder maakten 0-1 en 0-2. Nota bene Patrick Kluivert wist de enige PSV treffer van de middag te maken. Huntelaar tekende voor zijn tweede, Gabri en Perez zorgden voor de 1-5. 

In totaal stonden Ajax en PSV al 131 keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Ajax won 51 maal van PSV. PSV won 53 keer, 27 wedstrijden eindigden gelijk. Het doelsaldo staat op 217-215. Vijfenzestig ontmoetingen werden in de Eredivisie gespeeld in Eindhoven waarvan PSV er 32 wist te winnen. Ajax won 16 maal en 17 keer eindigde het in een gelijkspel. In Eindhoven staat het doelpuntentotaal op 89 voor Ajax en 128 voor PSV. 

Wedden op de wedstrijd PSV – Ajax

Een weddenschap op PSV – Ajax maakt de wedstrijd nog net iets spannender om te kijken. Sommige fans zetten juist tijdens dit soort belangrijke wedstrijden hun inzet op de tegenstander. Wint de club waar je fan van bent dan ben je blij met de overwinning en bij een overwinning van de tegenstander hou je er nog een leuke winst aan over. 

Voor komende zondag is Ajax de favoriet voor de overwinning. Echter heeft Ajax het altijd héél lastig in Eindhoven. Wedden met een handicap is een keuze als je meer zekerheid wil. Ajax op 0-1 voorsprong heeft helaas maar een odd van 1.2. Laat je Ajax winnen dan betaalt Jack’s een verdubbeling van de inzet uit. PSV heeft een quotering van 3.65 en een gelijkspel vertegenwoordigt 3.85 keer je inzet. 

Je kunt ook op doelpuntenmakers inzetten. Mario Götze heeft aan PSV zijde een odd van 4.5, scoort hij de eerste of laatste dan is de odd zelfs 11.5. Een goal van Brobbey betaalt 2.45 keer iedere euro uit. Twee goals van Tadic heeft een odd van 12.5

PSV wint één helft heeft bij Jack’s een mooie odd van 2.12, die je mee kunt nemen in een combinatieweddenschap met andere wedstrijden van het weekend. 

Een mooie bet builder waarbij je beide teams kunt laten winnen is Ajax over 1.5 goals, PSV over 1.5 goals, beide teams scoren ja en PSV of Ajax wint voor 7 maal je inzet.