Inherent aan het gokken is dat men met een relatief kleine inzet, soms zeer hoge winsten kan behalen. Een schitterende gedachte natuurlijk, maar wel een waar ook wat gevaren aan kleven. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die op zoek gaan naar manieren om het systeem te verslaan. Dat kan door het toepassen van bepaald strategieën, maar ook door het spel te ontwrichten.

Wanneer een strategie toegepast wordt, maakt men gebruik van de regels van het spel. De meeste strategieën zijn dan ook gewoon toegestaan. Dit, omdat in de praktijk de meeste strategieën spelers helemaal geen of nauwelijks een echt voordeel bieden.

Er zijn echter ook mensen die door oneerlijk te spelen of het spel te ontwrichten hun slag proberen te slaan. Bij computergestuurde spellen is dat geen eenvoudige taak, maar dat is anders wanneer we het hebben over sportweddenschappen. Officials kunnen immers omgekocht worden en hetzelfde geldt voor spelers. In dit artikel een overzicht van de meest schokkende oplichtingsschandalen uit de wereld van de sportweddenschappen.

TIM DONAGHY

Als scheidsrechter had Tim Donaghy al een indrukwekkende carrière achter zich in de NBA, de hoogste basketbalcompetitie in Amerika. Aan die glanzende carrière kwam echter in 2007 abrupt een eind. Uit onderzoek van de FBI was namelijk gebleken dat Donaghy had gewed op wedstrijden die hij zelf had geleid. Daarnaast had hij bepaalde informatie over teams en spelers doorgegeven aan gokkers die daarmee hun voordeel konden doen.

Tot op de dag vandaag is het onduidelijk of deze scheidsrechter ook daadwerkelijk wedstrijden beïnvloedde met zijn fluitsignalen. Uit de opbrengsten van zijn weddenschappen mag echter worden afgeleid dat dit waarschijnlijk wel het geval is geweest. Over een periode van zes weken weddenschappen afsluiten, was namelijk een winstpercentage van 88% te zien. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden.

BANDEN MET DE MAFFIA

Kan er flink geld gewonnen worden, dan is de kans groot dat de georganiseerde misdaad om de hoek komt kijken. En dat was precies wat er gebeurde tijdens het atletiekseizoen van 1978-1979.

Rick Kuhn speelde bij het prestigieuze Boston Collega en werd aangesproken door Henry Hill. Hij was een berucht lid van de criminele Lucchese familie. Samen besloten ze negen wedstrijden te fixen. Per wedstrijd moest dat een winst van $10.000 opleveren. Kuhn wist daarnaast ook nog twee andere spelers over te halen om mee te doen.

Samen wisten de drie spelers voldoende wedstrijden te beïnvloeden. Aan het eind van het seizoen stak het trio maar liefst $100.000 in eigen zakken. Hun oplichtingspraktijken kwamen echter al snel aan het licht en Kuhn verdween voor 28 maanden achter tralies.

HET GEBEURDE IN 1951

In dat jaar vond de grootste oplichtingspraktijk uit de Amerikaanse geschiedenis plaats. Althans wanneer het aankomt op het aantal betrokkenen. Maar liefst 35 spelers van zowel de Kentucky als de Long Island Universiteit waren bij het schandaal betrokken. Over een periode van vier jaar beïnvloeden zij wedstrijden en verdienden zij daarmee enorme bedragen.

Toen de oplichtingspraktijken werden ontdekt, waren de straffen voor 20 van de spelers alsook de twee universiteiten niet mals. Drie van hen werden levenslang verbannen uit de NBA en een van hen moest voor negen maanden de gevangenis in. Teams raakten gewonnen titels kwijt en werden voor een heel seizoen verbannen uit de competitie.

GEEN ROZENGEUR EN MANESCHIJN

Pete Rose was eerst speler en later manager in de Amerikaanse honkbalcompetitie. Hij gokte op uitslagen van veel wedstrijden die door zijn team werden gespeeld. Nadat dit bekend werd, bleef Rose volhouden dat hij nooit heeft gewed op verlies voor zijn team. Helaas stond de beste man enigszins bekend als een grote leugenaar.

Hij werd verbannen uit de competitie en zou nooit meer een stap kunnen zetten op een professioneel honkbalveld. Hij bleef strijden om alsnog terug te keren, maar dat leverde weinig op.

VREEMDE UITKOMST

Kenneth Dion Lee, speler van de Northwestern Wildcats werd ervan werd beschuldigd dat hij wedstrijden zou hebben beïnvloed. Dit zou hij samen met twee andere teamspelers tijdens het seizoen 1994-1995 hebben gedaan.

Kenneth was door zijn de Northwestern Wildcats al geschorst omdat hij weddenschappen zou hebben geplaatst op andere basketbalwedstrijden. Lee werd ervan beschuldigd dat hij $4000 zou hebben ontvangen voor het beïnvloeden van zijn eigen wedstrijden.

Hierbij probeerde hij teamgenoten ervan te overtuigen om mee te doen aan het bedrog. Verrassend genoeg kreeg zijn team Northwestern, in de nasleep van het schandaal geen verdere straf opgelegd.

White Socks werden Black Socks

Voor het meest spraakmakende schandaal in de geschiedenis van het wedden op sportwedstrijden moeten we ruim een eeuw terug. Geen ander schandaal heeft de wereld van sportweddenschappen zo veranderd als deze.

De Chicago White Sox, zou het opnemen tegen de Cincinnati Reds in de World Series van 1919. Arnold Rothstein, een bekende zakenman en crimineel, greep zijn kans om te profiteren van de onderbetaalde White Sox-spelers.

De voorwaarden van de deal waren dat de White Sox opzettelijk de (beste uit negen) series zouden verliezen. The Reds wonnen de reeks in acht wedstrijden, maar dat was nog maar het begin van het verhaal.

In 1920 werden aantijgingen van corruptie onderzocht en uiteindelijk bleken acht spelers en vijf gokkers bij de oplichterij betrokken te zijn. De bevindingen zouden resulteren in een levenslang verbod voor alle acht White Sox-spelers.

Conclusie

Het wedden op sportuitslagen wordt steeds populairder en ook makkelijker. De bedragen die men hiermee kan winnen groeien daarbij net zo hard. Wanneer er veel op het spel staat, zullen er mensen zijn die hieruit op illegale wijze een slaatje proberen te slaan. Daartegen optreden door systemen te beveiligen en matchfixen op allerlei manieren te voorkomen, is onoverkomelijk.

Officials spelen hierbij een cruciale rol, net als de verschillende sportbonden. Het is te hopen dat zij nu en in de toekomst de verleiding van het grote geld niet laten opwegen tegen hun integriteit.

Ook interessant