Zondag 13 februari, voor Nederlanders is het al maandag de 14e, staat het grootste eendaagse sportevenement ter wereld weer op het programma. Het Football seizoen komt tot de apotheose in de Super Bowl. De Cincinnati Bengals nemen het op tegen de LA Rams.

Voor het eerst in vijf jaar zal er een Superbowl worden gespeeld zonder Tom Brady en of Patrick Mahomes. Brady kondigde na de uitschakeling van de Tampa Bay Buccaneers zijn afscheid van het Football aan. De zevenvoudig Superbowl winnaar werd uitgeschakeld door de Rams eerder dit seizoen. 

SoFi Stadium

De wedstrijd zal worden gespeeld in het SoFi stadium. Een nieuw stadion dat een jaar geleden haar deuren heeft geopend. Beide teams uit Los Angeles werken hun wedstrijden af in het nieuwe stadion. De Rams en de Chargers spelen is een stadion met een capaciteit van 100.240 mensen. Op een normale wedstrijddag is er ruimte voor 70.000 bezoekers. 

Super Bowl

De Super Bowl staat natuurlijk symbool voor de Amerikaanse sport gecombineerd met entertainment. De Amerikanen weten hoe ze een show kunnen koppelen aan een sportevenement. Hierdoor is het voor iedereen aantrekkelijk om voor de televisie of in het stadion te kijken.

Ook de commercie rondom de Super Bowl is immens. De reclametijd tijdens de breaks en time-outs worden voor miljoenen verkocht. Een 30 seconde durende reclame werd voor ruim vijfenhalf miljoen dollar verkocht vorig jaar. De commercials zijn daarom ook vaak speciaal gemaakt en gericht op de Super Bowl. De halftime show wordt dit jaar verzorgd door Dr. Dre, Snoop Dogg, May J. Blinge, Eminem en Kendrick Lamar. Ook dit belooft een spetterende show te worden. 

Cincinnati Bengals 

De Cincinnati Bengals hebben het twee keer eerder geschopt tot de Superbowl. De laatste keer was in 1989. Tijdens Superbowl XXIII verloren de Bengals van de San Francisco 49ers. Hetzelfde gebeurde 7 jaar eerder. Tijdens Superbowl XVI in 1982 moesten ze hun meerdere erkennen aan de 49ers. Tweeëndertig jaar hebben ze in Cincinnati moeten wachten op een Superbowl. Tweeëndertig jaar hebben ze eveneens moeten wachten op een Conference titel.

Ze stonden acht keer na 1989 in het postseason. Één keer wonnen ze hun wildcard wedstrijden maar werd de divisional playoff verloren. De overige zeven keer verloren ze de play-off wedstrijden. Sinds 2016 stonden ze niet meer in het postseason. Nu staan de Bengals in de finale na een moeilijke weg te hebben bewandeld.

Er werden tijdens het reguliere seizoen tien wedstrijden gewonnen en zeven wedstrijden verloren. Tijdens het wildcard weekend stonden de Bengals tegenover de Las Vegas Raiders. Deze wedstrijd werd met 26-19 over de streep getrokken. In de divisional ronde stonden de Bengals tegenover de Tennessee Titans. Ook deze wedstrijd werd gewonnen, 19-16 was de eindstand. De AFC finale was behaald.

Daar wachtte de Kansas City Chiefs. De Chiefs waren veruit de favoriet voor de overwinning maar het pakte anders uit. De Chiefs speelden in hun postseason spectaculaire wedstrijd na spectaculaire wedstrijd. De ontmoeting met de Bengals werd geen uitzondering hierin. Mahomes en de zijne leken de wedstrijden onder controle te hebben maar zagen in het derde en vierde kwart de wedstrijd omdraaien. De Chiefs hadden een 21-10 voorsprong tijdens de halftime. Een field goal van McPherson en een touchdown van Jamar Chase zorgde voor een stand van 21-21. In het vierde kwart scoorde zowel Cincinnati als de Chiefs een field goal.

Met 24-24 was overtime noodzakelijk kwaad. De Chiefs wonnen de toss maar verloren de bal al snel. Een field goal vanaf de 31 yard line door McPherson deed de wedstrijd in het slot vallen. De Bengals staan in de Superbowl. 

Los Angeles Rams

In de geschiedenis wonnen de Rams één keer de Superbowl. In de jaren ‘50 wonnen ze drie keer de Conference titel maar toentertijd werd er nog geen Superbowl georganiseerd. In 1979 werd de eerste Superbowl door de Rams gespeeld. De Rams verloren toen met 19-31 van de Pittsburgh Steelers. In 1999 wonnen ze van de Tennessee Titans, de wedstrijd werd gewonnen met 16-23.

Twee jaar later verloren ze de Superbowl van de New England Patriots. Drie jaar geleden stonden de Rams ook in de finale. Er werd geen revanche genomen op de Patriots aangezien Tom Brady en de zijne met 3-13 wonnen van de Rams. Dit seizoen dus wederom een kans om de felbegeerde Superbowl te winnen. 

Het seizoen begon zeer slecht. Alle drie de pre-season wedstrijden werden verloren. Achtereenvolgens waren de LA Chargers, de Las Vegas Raiders en de Denver Broncos te sterk. Tijdens het reguliere seizoen werden 12 wedstrijden gewonnen en gingen vijf wedstrijden verloren. Ze eindigden aan kop in de NFC West divisie. In de conference eindigden ze vierde. Tijdens het wildcard weekend werd er gewonnen van de Arizona Cardinals. 

Tijdens de divisional ronde kwam er de knotsgekke wedstrijd tegen de Tampa Bay Buccaneers. De Rams stonden tijdens de halftime met 20-3 voor. De offense van de Buccaneers kwam er in de eerste helft niet goed doorheen. In het derde kwart kwam er wederom een volgende touchdown van de Rams. Met 27-3 leek er geen vuiltje aan de lucht. 

Maar de Buccaneers kwamen terug in de tweede helft. Eerst een field goal, toen een fumble aan de zijde van de Rams die leidde tot een touchdown. In het laatste kwart stond er 27-13 op het bord. Gigantische miscommunicatie tijdens de aanval van de Rams zorgde ervoor dat de Buccaneers de bal konden oppikken, en door konden lopen tot de 46 yard line. En met nog 14 minuten op de klok begon het toch wat heet onder de voeten te worden. De Rams poogden een 47 yard field goal die uiteindelijk mislukte. De Buccaneers konden het opnieuw proberen met 6 minuten te spelen. Brady gooide de bal naar Evans maar werd gehinderd door een verdediger van de Rams. De bal kwam op de plek van de overtreding te liggen. Uitermate gunstig voor Tampa Bay. Bij een 4th en 9 probeerde Brady een diepe bal door het midden te passen maar dit mislukte. 

Wederom was het aan de Rams, maar zij wisten in de offence niks te creëren. Met inmiddels nog een kleine vier minuten stond het nog altijd 27-13. Een prachtige bal van Brady op Evans zorgde voor een touchdown. 27-20, met nog twee minuten op de klok. Akers verloor direct de bal van de Rams waardoor de Buccaneers een uitgelezen mogelijkheid kregen. Na een aantal plays kreeg Fornett de bal van Brady en liep hem rechts de end zone in. Een gelijkspel staat op het bord en met nog minder dan 40 seconden te spelen is het weer aan de Rams. Uiteindelijk wordt met nog vier seconden te gaan een 30 yard field goal geprobeerd. Deze zit en de Rams winnen de wedstrijd, zwaarbevochten, met 30-27.  

Ook de NFC Championship was alles behalve een makkelijke wedstrijd. De San Francisco 49’ers waren de tegenstanders. Tijdens halftime staat er 10-7 op het bord in het voordeel van de 49’ers. Het 4e kwart wordt begonnen met 17-7. Cooper Kupp scoort een touchdown voor de Rams. Een field goal in het vierde kwart zet de stand op 17-17. Identiek aan de wedstrijd tegen de Buccaneers wordt er vanaf de 30 yard line een field goal gescoord. 17-20 is de stand en de 49’ers komen dit niet te boven. De Rams staan in de Super Bowl finale. 

Wedden op de Super Bowl

De Superbowl is voor de meeste liefhebbers ook dé wedstrijd waar een weddenschap bij geplaatst wordt. Niet voor niets komen er geweldige odds voorbij bij verschillende bookmakers. Voor deze wedstrijd heeft Jack’s 588 verschillende opties. Er zit dus werkelijk voor iedereen een interessante weddenschap tussen. 

Je kunt inzetten op het team dat uiteindelijk de Super Bowl wint. Hierin zijn de Rams de favoriet met een odd van 1.5. Bij een gokje op de Cincinnati Bengals krijg je 2.63 keer iedere euro terug. De Bengals +4 levert 1.91 keer je inzet op. Gezien de laatste twee uitslagen van de Rams is dit geen vervelende odd. 

Daarnaast kun je op spelers individuele weddenschappen afsluiten. Scoort Cooper Kupp voor de Rams een touchdown? Daar betaalt Jack’s je 1.5 maal je inzet voor. Een touchdown van Ja’Marr Chase heeft een odd van 1.98. 

Als de wedstrijd overtime nodig heeft betaalt dat een mooie 11 keer je inzet uit. Deze weddenschap kun je bijvoorbeeld ook toepassen tijdens de halftime door live in te zetten. Hierbij kunnen de odds natuurlijk veranderen.